Nu stiti nimic despre Romania dincolo de contele Dracula si de dragostea nationala pentru sarmale?
Asta e ok! Va vom prezenta 50 dintre cele mai bune locuri de vizitat din Romania. Cu un peisaj de basm, biserici fortificate si manastiri pictate, exista multe de iubit in aceasta natiune muntoasa.
O tara puternica, dar misterioasa, plina de contraste cu orase si sate vibrante din vest, care par blocate intr-o urzeala de timp minunat de nostalgica. Padurile dense primitive ofera adapost lupilor si ursilor, care numesc muntii Carpati acasa.
Cele mai frumoase locuri de vizitat in Romania
Exista atat de multe de descoperit aici, asa ca va prezentam lista noastra cu cele mai bune locuri de vizitat in Romania!
1. Brasov
Plimba-te in jurul unui oras medieval pastrat in timp la baza Carpatilor. Si, desigur, cazati-va in hotelurile fermecatoare din Brasov.
Al 7-lea cel mai populat oras din Romania, Brasovul a fost format in 1211 cand regele Andrei al II-lea al Ungariei a ordonat cavalerilor teutoni sa fortifice granitele a ceea ce era atunci Regatul Ungariei. Cavalerii de astazi au disparut de mult, dar datorita pozitiei oraselor ca un nod semnificativ pe drumurile comerciale dintre Est si Vest, Brasovul a continuat sa creasca.
Astazi Brasovul este plin de arhitectura gotica, baroca si renascentista si o multime de atractii istorice curioase – cum ar fi Biserica Neagra, cea mai mare biserica gotica dupa cea din Viena. Vibratiile medievale emanate aici fac din Brasov o atractie imbatatoare si de neratat din Transilvania.
Citeste si: Obiective turistice si locuri de vizitat in Brasov
2. Cetatea Rasnov
Urca pana la una dintre cele mai bine conservate cetati din Europa, care pastreaza inca o privire atenta asupra campiilor de mai jos.
Un mare fort de munte construit pentru a proteja granitele exterioare, Cetatea Rasnov are o istorie lunga si intriganta care doar implora sa fie explorata. Locatia a fost aleasa, deoarece armatele invadatoare au trebuit sa treaca prin Rasnov inainte de a se indrepta spre vest – si de-a lungul anilor, a fost asediata de tatari, otomani, maghiari etc.
Drept urmare, probabil ca nu este o surpriza faptul ca locuitorii din Rasnov si din satele din apropiere s-au saturat sa-si paraseasca continuu casele pentru a fi jefuite si au transformat astfel Cetatea Rasnovului in locuinta lor pe termen lung timp de decenii – ceea ce inseamna ca acum exista un intreg sat din fortificatia ramas de explorat. Exista, de asemenea, un muzeu care merita vizitat cu exponate, inclusiv arme si obiecte de epoca.
3. Pestera Valea Cetatii
Urca intr-o uriasa pestera de calcar sculptata de apa si timp sub munti.
Pestera Valea Cetatii si imprejurimile naturale protejate sunt toate exceptionale. In aceasta pestera de 30.000 de metri cubi sunt mici bazine de apa care oglindesc perfect formatiunile extraordinare de stalatite si stalagmite.
O sansa rara de a va apropia de aceste formatiuni geologice naturale – si fara a intreprinde o expeditie claustrofoba ca in multe alte locuri. Este convenabil situat la doar cativa kilometri de orasul Rasnov, desi, din anumite motive, turistii internationali nu au descoperit inca Pestera Valea Cetatii – ceea ce inseamna o experienta mai imbogatitoare pentru cei care au ocazia sa viziteze acest loc magic!
4. Rezervatia naturala de ursi – Zarnesti
Vino fata in fata cu natura in acest spatiu sigur pentru ursii bruni salvati din Europa de Est.
Un frumos sanctuar de ursi ascuns in padurile istorice de stejar de deasupra orasului Zarnesti din Transilvania este acum deschis oaspetilor. Sanctuarul Libearty Bear Zarnesti a fost fondat in 1998 de o romanca, Cristina Lapis, dupa ce a asistat la trei ursi captivi intr-o cusca mica dintr-un restaurant, folosita pentru a atrage clienti. Din pacate, in trecut, aceasta practica era populara. Apoi si-a facut misiunea personala de a salva ursii care zaboveau in custi mici si ruginite la restaurante si statii de benzina si de a le crea un sanctuar. Astfel s-a nascut Libearty Bear Sanctuary Zarnesti.
Deschis doar dimineata, ghizii de la fata locului va duc in jurul sanctului, informandu-va despre fiecare dintre povestile lor personale – si oferindu-va o ocazie unica de a vedea peste 50 de ursi salvati. Unele dintre relatarile lor sunt foarte triste, dar sustinerea acestui adapost ajuta la asigurarea ca restul vietii lor este cat se poate de pasnic.
5. Castelul Bran
Explorati faimosul castel care nu a inspirat de fapt „Dracula” lui Bram Stoker.
Unul dintre cele mai faimoase si frumoase castele din Romania – daca nu chiar din lume, initial construit in 1212 si distrus doar cateva decenii mai tarziu in 1242 de mongoli. A fost distrus si reconstruit de multe ori de-a lungul secolelor, luand forma dramatica pe care o vedem astazi in secolul al XIV-lea.
Cunoscut in mod obisnuit in afara Romaniei drept „Castelul lui Dracula”, Castelul Bran este adesea pretins ca inspiratie pentru faimosul conte Dracula din celebra carte a lui Bram Stoker. Cu toate acestea, exista doar asocieri fragile cu Vlad Tepes, presupusa inspiratie pentru Dracula. De fapt, nu exista deloc dovezi ca Bram Stoker sa fi fost chiar constient de existenta acestui castel.
Totusi, aceasta asociere a fost una pe care Partidul Comunist din Romania a folosit-o in anii 1970 pentru a incuraja turismul, in timp ce incercau sa dezvolte o relatie mai stransa cu Occidentul. Astazi, proprietarii privati ai castelului Bran sunt fericiti sa continue acest lucru pentru a aduce turisti.
Indiferent de acest lucru, arhitectura dramatica medievala, istoria interesanta si un muzeu bine aprovizionat care prezinta arta si mobilier colectate de regina Maria, fac din Castelul Bran unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat in Romania. Exista, de asemenea, un mic muzeu dragut in aer liber, care prezinta structuri taranesti clasice romanesti, cum ar fi cabane si hambare.
6. Manastirea Curtea de Arges
Minunati-va cu acest sit provizoriu UNESCO si una dintre cele mai importante biserici din Romania in care sunt ingropate diferite personalitati ale familiei regale.
Construita la inceputul secolului al XVI-lea, aceasta catedrala ortodoxa romaneasca este dedicata Adormirii Maicii Domnului si este considerata una dintre cele mai prestigioase obiective religioase ale Romaniei. Catedrala se mandrea cu un exterior de calcar gri pastelat, in timp ce interiorul este din caramida, acoperit si infrumusetat cu fresce sublime. O mare parte din marmura si placi utilizate in constructia sa provin din Constantinopol, rezultand in Manastirea Curtea de Arges, care seamana mai mult cu o moschee decat cu o biserica ortodoxa conventionala.
Site-ul gazduieste, de asemenea, un mare Palat Regal in stil neoromanesc si o necropola – ultimul loc de odihna al multor printi medievali si membri ai familiei regale ale secolelor, inclusiv cel mai recent in 2017, cand regele Mihai I a fost inmormantat aici cu o inmormantare de stat completa.
7. Palatul Parlamentului
Simtiti-va minunat in fata uneia dintre cele mai mari cladiri din lume, care consuma la fel de multa energie electrica ca un oras mediu!
Palatul Parlamentului este actualul sediu al Parlamentului Romaniei, aflat in capitala, Bucuresti. Construit in 13 ani intre 1984 si 1997, acest moment maret pentru arhitectura neoclasica realista socialista si modernista a fost comandat de Nicolae Ceausescu, dictatorul Romaniei comuniste si proiectat de o echipa de aproximativ 700 de arhitecti. Astazi este in continuare cea mai mare cladire civila din lume cu functie administrativa, precum si cea mai grea si mai scumpa cladire.
Interiorul sau constituie 23 de sectiuni orante si astazi a fost refacut pentru a gazdui cele doua case ale Parlamentului Romaniei: Senatul si Camera Deputatilor. In plus, exista si un centru international de conferinte si trei muzee, inclusiv Muzeul National de Arta Contemporana, Muzeul Totalitarismului Comunist si Muzeul Palatului. Chiar si cu aceste utilizari extraordinare, 70% din cladire ramane inca goala.
8. Mijlocul Romaniei
Gaseste-ti drumul in mijlocul Romaniei la 45 ° 59′06.81 ″ N 24 ° 41′09.87 ″ E
Ok – Nu vom spune ca aceasta este una dintre atractiile turistice de top din Romania, dar daca sunteti intr-o calatorie rutiera, este posibil sa treceti prin apropiere, deci de ce sa nu faceti popasul. Situat intr-o obscuritate completa, exista un semn mic pentru a marca locul – si o multime de peisaje superbe in jur.
Sighisoara este probabil cel mai apropiat oras mare din Romania pe care probabil il veti vizita – dar marcati locul pe harta si nu stiti niciodata cand veti fi in apropiere. La urma urmei, totul face parte din aventura!
9. Biserica Sfantul Nicolae din Densus
Conectati-va spiritualitatea in cea mai veche biserica din Romania
Un alt loc idiosincratic pentru cei care se intreaba ce locuri mai sunt de vizitat in Romania. Legenda spune ca Biserica Densus a inceput ca un templu roman pagan in secolul al IV-lea – ceea ce are sens avand in vedere amestecul de stiluri arhitecturale prezente aici, inclusiv designul bizantin amestecat cu coloane romane.
Dovedind ca lucrurile marete vin in pachete mici, importanta povestii acestei biserici a fost recunoscuta inca din perioada Evului Mediu, cand Bisericii Densus i s-a oferit protectie traditionala. Acest lucru a asigurat ca nu a fost distrusa pentru a construi o biserica mai fastuoasa si mai grandioasa – asa cum era standard la vremea respectiva. Chiar si astazi, slujbele religioase sunt tinute in mod regulat aici, asa cum au fost de peste 700 de ani.
10. Transfagarasan
Lasati-va linistiti de aceast drum aparent imposibil.
Unul dintre cele mai faimoase locuri de vizitat din Romania, in mare parte datorita unui episod specific Top Gear, Transfagarasan este diferit de orice alt drum de pe pamant. Construit la inceputul anilor 1970 ca o ruta militara strategica (in cazul unei invazii sovietice), constructia acestui drum montan pavat care traverseaza sectiunea sudica a Muntilor Carpati a fost considerata odata imposibila datorita mediului sau alpin extrem. Se pare ca a fost posibil – totusi crearea sa a reprezentat un cost financiar si uman ridicat, inclusiv sute de vieti pierdute si peste sase milioane de kilograme de dinamita folosite.
Chiar si astazi, Transfagarasanul este parcurs doar in lunile de vara, iar viteza medie este de aproximativ 40 km / h. Asteptati-va la o multime de drumuri sinuoase, viraje bruste, curbe lungi si coborari abrupte – desi aceasta poate fi atractia pentru multi soferi, inclusiv pentru host-ul Top Gear, Jeremy Clarkson, care l-a blazonat „cel mai bun drum din lume”. Pentru altii, peisajul si istoria impresionante sunt atractia. Indiferent de interesul dvs., Transfagarasanul nu va dezamagi.
Daca ar fi Top 10 locuri de vizitat in Romania, am fi terminat acum, dar din fericire nu este, si mai avem 40 de locuri frumoase de explorat in Romania…
11. Castelul Corvinilor
Retraieste-ti copilaria la acest castel fortificat de poveste care protejeaza Carpatii occidentali. Da – Castelul Corvin seamana, de asemenea, cu castelul Hogwarts, din Harry Potter.
Construit initial in secolul al XIV-lea, cu cea de-a patra si ultima faza de constructie finalizata in secolul al XIX-lea, Castelul Corvin , este o capodopera gotica-renascentista care merita vizitata. Astazi a trecut testul timpului si se afla inca printre cele mai mari castele din Europa, in mare parte datorita unui efort recent (fantezist) de restaurare dupa un incendiu calamitos si decenii de neglijare.
In ciuda faptului ca este asediat de fabricile siderurgice moderne si de cladirile industriale, Castelul Corvin ofera inca o atractie fascinanta din locatia sa de basm, deasupra unei bufe stancoase conectate doar printr-un pod subtire pentru acces. La fel ca orice castel din Romania, unele legende asociaza acest loc cu Vlad Tepes – dar arhitectura elaborata si camerele si curtile interminabile de explorat fac din Castelul Corvin unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din Romania.
12. Lacul Rosu
Simtiti ca timpul este lent aici, in acest pitoresc loc de vacanta, la munte, popular printre familii si excursionisti.
Un mare lac de baraj natural format de un cutremur in 1838, astazi Lacul Rosu si zona inconjuratoare sunt cunoscute pentru microclimatul sau temperat care incurajeaza turismul de sanatate. Totul, de la epuizarea fizica si mentala la insomnie si neurastenie, se spune ca este ajutat aici.
Aerul curat din vale poate ajuta sa va relaxati, mai ales ca multi dintre vizitatorii sai scapa de aerul aglomerat si poluat al Bucurestiului. Oricum ar fi, aceasta este o locatie linistita demna de explorat cateva zile daca aveti timp – si ofera sansa de a experimenta Romania.
13. Cimitirul Vesel din Sapanta
Ganditi-va la aceasta reinterpretare colorata si plina de umor a vietii si a mortii intr-un mic cimitir rural.
Un muzeu in aer liber si o atractie turistica nationala care a devenit oarecum proeminenta datorita unei caracteristici specifice neobisnuite a acestui cimitir. Cimitirul Vesel din Sapanta, dupa cum sugereaza si numele, nu trateaza moartea ca fiind un semn rau, ci ca moartea ar trebui sa fie un moment plin de bucurie si speranta unei vieti mai bune.
Aceasta credinta este legata de cultura dacica locala si rezulta aici in ilustratii stralucitoare si umor intunecat expus pe pietre funerare.
14. Sibiu
Bucurati-va de vibratiile acestui oras plin de viata din inima Transilvaniei, cu strazi pietruite si biserici impunatoare inca protejate de un zid grandios.
Unul dintre cele mai importante centre artistice ale Romaniei, orasul medieval Sibiu de astazi, s-a reinventat cu succes ca o locuinta pentru artistii generatiei beatnik.
Rasfatati-va in orasele care cultiva cultura cafelei, rataciti pe pietele istorice, sau explorati arta in palatele baroce. O fuziune intre Romania veche si cea noua, nu este de mirare ca Sibiul cosmopolit este una dintre cele mai populare destinatii turistice din tara. Planificati sa ramaneti cel putin cateva zile pentru a va bucura de cele mai importante momente sau folositi-l ca o baza excelenta pentru a explora regiunea inconjuratoare a Transilvaniei.
Vezi si: Obiective Turistice Sibiu: 15 Locuri de vizitat in Sibiu
15. Transalpina
Parcurgeti cel mai inalt pas de munte din Romania, unde atingeti norii si urmati pe urmele unui nobil si comercianti din secolul al XIII-lea.
In timp ce Transfagarasan ar putea fi cel mai faimos drum romanesc – Transalpina sau DN67C este de fapt cel mai inalt drum din tara, cu o altitudine la 2.145m deasupra nivelului marii. Si da, este la fel de interesant. In timp ce se spune ca o cale montana in acest loc din Muntii Carpati a existat de milenii, germanii din timpul celui de-al doilea razboi mondial au fost cei care au transformat-o initial intr-un drum din motive militare.
In multe privinte, Transalpina este mai maiestuoasa din punct de vedere al frumusetii naturale si permite turistilor sa arunce o privire in peisaje neatinse de progresele tehnologice. Calatoria pe platou este deosebit de impresionanta – unde conduceti destul de des deasupra unei mari de nori. Ne-ar fi imposibil sa alegem un favorit printre (numeroasele) drumuri montane din Romania, asa ca tot ce putem face este sa va sugeram sa le vizitati pe toate. Da, urmeaza mai multe!
16. Defileul Bicaz
Simtiti-va mai mic decat o furnica in acest defileu adanc al vaii care isi tine drumul intre bolovani antici si stanci.
Un alt drum magnific care se adauga atractiei Romaniei ca destinatie exemplara de calatorie rutiera, Defileul Bicaz serveste drept pasaj (ingust) intre provinciile Moldova (nu tara din apropiere a Moldovei) si Transilvania. Defileul Bicaz permite accesul la faimosul lac Rosu, asa cum s-a mentionat mai sus, in care se varsa raul Bicaz.
Creat de apele toride de dedesubt, drumul de 8 kilometri de aici se invarte prin canioane abrupte si rape cu roci calcaroase inalte de 300m. Nu pentru cei slabi de inima, aceasta unitate dramatica ofera, de asemenea, o vedere inegalabila asupra Muntilor Ceahlau.
17. Biertan
Minunati-va de fortareata bisericii fortificate care i-a protejat pe sateni de jefuirea invadatorilor de-a lungul secolelor.
Fermecatorul Biertan , unul dintre cele sapte sate din Transilvania, cu Biserici Fortificate protejate de UNESCO, se simte pierdut in timp. Aici se gasesc vagoane trase de cai, o mizerie de cladiri in stil sasesc, o biserica fortificata care se apropie si hanuri medievale dragute. Cu trei niveluri de ziduri defensive de 35 de metri inaltime si un sistem complicat de turnuri si porti, nu ar trebui sa fie o surpriza faptul ca Beritan nu a fost niciodata cucerit in epoca medievala. Drept urmare, satul ramane sa ofere o imagine izbitoare si autentica a peisajului cultural din sudul Transilvaniei.
Satul este, de asemenea, renumit pentru un alt motiv, a existat un singur divort intre locuitorii sai de peste 300 de ani. Acest lucru se datoreaza faptului ca in interiorul bisericii fortificate se afla o „inchisoare conjugala” in care cuplurile care se inchideau la divort timp de sase saptamani erau inchise pentru a-si rezolva problemele. Pentru a afla mai multe, vizitati fenomenalul muzeu.
18. Hanul Pescaresc
Prinde-ti propriul peste sau bucura-te de o masa traditionala cu o priveliste uimitoare in aceasta mica comunitate transilvana-maghiara.
Un han pitoresc de pescuit in inima satului de munte din centrul Romaniei, perfect pentru pranz sau o sedere peste noapte. Ideea de baza a Hanului Pescaresc este piscicultura folosind cunostintele de la mai multe generatii ale aceleiasi familii care a locuit aici. Aceasta inseamna ca puteti inchiria o plasa de pescuit si tot ce aveti nevoie pentru pescuit.
Totusi, va recomandam sa mergeti mai mult pentru experienta gastronomica unica, care este atat de tipic romaneasca. Bucurati-va de un pastrav proaspat prajit prins in lac chiar in fata restaurantului, apoi luati o bere sau explorati mai departe terenurile pitoresti. O alta bijuterie ascunsa, cea mai populara in randul localnicilor, facandu-l si mai demn de un loc pe itinerariul calatoriei tale in Romania.
19. Minele de sare Praid
Scapa de caldura si bucura-te de abilitatile de vindecare ale acestei vaste mine abandonate.
Romania nu inseamna doar munti, castele si sate medievale – exista si mine de sare subterane. Sunt populare in mare parte datorita microclimatului unic despre care se spune ca ajuta la diferite boli. Iar una dintre cele mai faimoase este Salina Praid, care adaposteste una dintre cele mai mari rezerve de sare din Romania.
La „Nivelul 50” – 120 m sub suprafata vei gasi practic un mic sat subteran. Este ciudat. Foarte ciudat. Si de aceea ne plac minele de sare Praid. Zacamintele de sare de aici au fost exploatate inca din epoca romana, dar astazi oferta sa este putin diferita. Spectacole de lumini, Wi-Fi, televizor, locuri de joaca, cinema 3D, o cafenea si o farmacie pot fi gasite aici. Exista, de asemenea, un restaurant si un program de degustare de vinuri. Pentru ca, de ce nu?
Temperatura medie anuala subterana este de 16 grade Celsius, iar in lunile de vara, in jur de 3000 de persoane viziteaza salina zilnic.
20. Castelul Peles si Pelisor
Exploreaza unul dintre cele mai frumoase castele din Romania, care gazduieste si astazi familia regala!
Construit intre 1873 si 1914, din ordinul Regelui Carol I, sub a carui domnie tara si-a castigat independenta, dupa ce a vizitat orasul alaturat Sinaia si s-a indragostit de magnificul peisaj montan. Uriasul castel neorenascentist Peles a fost construit mai intai, urmat mai tarziu de Castelul Pelisor, care este un exemplu glorios de stil Art Nouveau combinat cu elemente bizantine si celtice.
Castelul Peles a fost nationalizat dupa ce Regele Mihai a fost fortat sa abdice si a fugit de guvernul comunist in 1947. A fost retrocedat Familiei Regale in 1997, impreuna cu multe alte proprietati. Totusi, atunci a fost supus unui proces judiciar de un deceniu. Astazi, ambele sunt accesibile publicului, dar sunt si ocazional folosite pentru evenimente organizate de fosta familie regala.
In mod interesant, Romania este una dintre putinele tari din lume care se gandeste in mod activ la restabilirea monarhiei, sondajele recente aratand ca jumatate din populatie considera ca monarhia este o forma de organizare mai buna decat o republica. Deocamdata, Casa Regala de aici este extrem de populara, dar nu are nicio pozitie in guvern. Nu ca asta ar trebui sa impiedice Castelul Peles si Pelisor sa fie unele dintre cele mai bune locuri de vizitat din Romania.
21. Saschiz
Descoperiti un sat traditional supravegheat de o biserica fortificata.
Unul dintre cele sapte sate cu biserici fortificate din Transilvania protejate de UNESCO, Saschiz cu siguranta iese in evidenta. Dimensiunea mare a bisericii asigura ca aceasta atrage atentia si merita o vizita pentru a va minuna de arcadele sale imense, contraforturile extinse si aspectele ornamentale din piatra si caramida.
Situat foarte aproape de Sighisoara, acest avanpost defensiv falnic nu este insa singurul motiv pentru a vizita Saschiz. Orasul este, de asemenea, renumit ca un centru de tamplarie si pictura pe lemn. Acordati-va timp pentru a incerca branza locala, pentru a explora magazinele de artizanat, pentru a rataci pe strazile pietruite si bucurati-va de privelistea pitoreasca a satului de pe dealul de deasupra.