Biserica Manastirea Curtea de Arges este unu dintre cele mai valoroase monumente ale arhitecturii romanesti din toate timpurile. Dupa unele izvoare, celebra biserica a fost cladita de Neagoe Basarab pe fundatiile unui locas mult mai vechi, cel mai probabil sediu al Mitropoliei Tarii Romanesti.
Prima pictura a locasului-bijuterie a fost realizata in vremea domnitorului Radu de la Afumati (1522-1529) de catre Dobromir Zugravul, fiind incheiata in 1526. In anul 1611 armatele lui Gabriel Barthory distrug biserica, aceasta fiind restaurata de Matei Basarab. Paul de Alep, in 1654 considera biserica Manastirii Curtea de Arges ,, una din minunile lumii”. In 1793, Manastirea Curtea de Arges devine, pentru o scurta perioada sediu al Episcopiei Argesului.
Vechea ctitorie a lui Neagoe Basarab a fost refacuta in forma pe care o avem astazi de catre arhitectul francez Andre Lecomte du Nouy, spre sfarsitul veacului al XIX-lea. Interiorul a fost zugravit de pictorii francezi F. Nicolle, Ch. Renouard si pictorul roman N. Constantinescu. Catapeteasma este executata din bronz aurit si onix, icoanele fiind lucrate in mozaic. Iese in evidenta grupul celor 12 coloane centrale bogat ornamentate floral, reprezentand pe cei 12 apostoli.
In fata bisericii manastirii se afla un frumos aghiasmatar, iar in afara curtii manastirii fantana legendarului mester Manole. In pronaos se afla mormintele lui Neagoe Basarab, Despinei doamna, Radu de la Afumati, Carol I, Ferdinand Intregitorul si ale reginelor Elisabeta si Maria. Palatul episcopal (fost palat regal), din parcul manastirii a fost construit in 1866. In prezent au loc ample lucrari de restaurare. In imediata apropiere a manastirii Curtea de Arges se inalta noua catedrala arhiepiscopala, ce va purta hramul Sf. Filofteia. Aici vor fi asezate definitiv moastele Sf. Filofteia. Noul locas va fi, totodata viitoare necropola regala.
De un statut special in cadrul Arhiepiscopiei Argesului – aflat in stransa legatura cu titoria lui Neagoe Basarab – se bucura Biserica Domneasca Sf. Nicolae, ctitorita in sec al XIII – lea si rectitorita de Basarab I in 1352. Este singurul monument religios important pastrat in Tara Romaneasca din secolul al XIV –lea. Pictura murala a locasului – apartinand stilului paleolog – dateaza din vremea lui Vlaicu Voda (1364-1366). Aici au fost asezate la sfarsitul sec al XIV –lea moastele Sfintei Filofteia, aduse de la localitatea Tarnovo ( prin Vidin). Biserica a avut statut de Mitropolie a Ungrovlahiei, fiind vreme indelungata necropola a domnitorilor munteni.
De vazut :
- Fantana lui Manole, in apropiere manastirii
- Curtea Domneasca
- Biserica Drujesti
- Biserica Olari
- Ruinele San Nicoara
Imprejurimi : in drum spre Pitesti vechea Manastire Tutana