22 Locuri de vizitat in Brasov: Obiective turistice

Total
7
Shares
locuri de vizitat in brasov

Va invitam sa descoperiti cele mai importante locuri de vizitat in Brasov! Usor accesibil si avand o buna infrastructura, acest colt sud-estic al Transilvaniei nu trebuie ratat de pe niciun itinerariu turistic.

Aceste vechi tinuturi ale sasilor prezinta cele mai incantatoare orase ale tarii, cele mai populare statiuni de schii, splendide peisaje montane si multe cetati impresionante.

Brasovul numit de sasi Kronstadt, s-a dezoltat ca centru commercial in secolul al XIII-lea si a prosperat datorita asezarii sale strategice. Sinaia, aflata de fapt in Tara Romaneasca este inclusa in Transilvania datorita apropierii de Brasov.

Cele mai importante obiective turistice si locuri de vizitat in Brasov

obiective turistice brasov

Vizitand Brasovul veti ajunge la concluzia ca lumea, dar si Romania este un loc frumos. Cel mai important oras sasesc al Transilvaniei, centrul Brasovului inca arata ca si cum sasii nu s-ar fi mutat niciodata de aici. Este un oras medieval si se prezinta aproape intact, cu o piata superba.

Putine orase ale tarii sunt atat de pregatite de a intampina turistii si putine ofera cafenele mai bune. Brasovul are cel mai dezvoltat ansamblu de restaurante in afara de Bucuresti, si oameni mai prietenosi si atmosfera mai relaxata decat in capitala.

Esti nerabdator sa vizitezi Brasovul?

1. Piata Sfatului din Brasov

piata sfatului brasov
Locuri de vizitat in Brasov: Piata Sfatului

Inconjurata de casele negustorilor sasi, tencuite in toate culorile, Piata Sfatului este un spatiu pietonal sasesc ce reprezinta una dintre cele mai impunatoare piete ale Romaniei. Nu numai arhitectura incantatoare, dar si panorama montana adauga o nota impresionanta.

Acesta a fost centrul commercial al orasului in Epoca Medievala si schimburile regulate aveau loc aici in piata numita atunci Marktplatz. Terasele din piata ofera scuza perfecta pentru a va aseza si a contempla splendoarea medievala. Merita de asemenea sa descoperiti unele dintre pasajele rezidentiale care marginesc piata.

Elementul central, Casa Sfatului a fost sediul initial al primariei. Cu elemente de inspiratie gotice, renascentiste si baroce, dateaza cel putin din anul 1420, desi turnul, etajul superior si logia in stil renascentist au fost adaugate mai tarziu (intre secolele XVI si XVII) si o mare parte a cladirii a fost reconstruita dupa incendiul din 1689. Fatada infatiseaza blazonul Brasovului, care era initial simbolul tipografiei Honterus.

Dominand cladirea, Turnul Trompetistilor, inalt de 48 metri, este numit asa datorita celor care anuntau apropierea unei invazii sau a altor pericole iminente. Potrivit unei versiuni a legendei Fluierul Fermecat, copiii din orasul Hamelin au iesit aici la sfarsitul calatoriei lor subterane.

In prezent, cladirea adaposteste biroul de informare turistica si Muzeul de Istorie (deschis marti-duminica, 10-18, intrarea, fotografierea si filmarea cu taxa), ce expune o colectie de arme medievale, carti vechi si elemente legate de breslele din Brasov, datand din secolul al XV-lea. O serie de etichete in limba engleza ajuta la intelegerea colectiei. Muzeul are si un balcon cu vedere deasupra pietei.

2. Casa Hirscher

casa hirscher brasov
Locuri de vizitat in Brasov: Casa Hirscher

La numarul 14, impozanta Casa Hirscher este un exemplu concludent a ceea ce inseamna Renasterea in Transilvania, desi a fost distrusa de doua incendii in secolul al XVII-lea. Inca purtand insemnele familiei Hirscher, a fost construita in perioada 1541-157 drept cadou pentru Apollonia Hirscher, vaduva primarului si negustorului Lukas Hirscher, pentru a fi folosita drept centru comercial al sasilor.

Este cunoscuta de asemenea cu numele de Casa Negustorilor sau, mai putin oficial, Podul Pantofarilor, datorita pietei de incaltaminte de la etaj. In prezent, cladirea adaposteste celebrul restaurant Cerbul Carpatin.

3. Muzeul Casa Muresanu

muzeul casa muresanu brasov
Locuri de vizitat in Brasov: Muzeul Casa Muresanu

La numarul 25, Muzeul Casa Muresanu a fost inainte casa influentei familii Muresanu, foarte activa in politica si jurnalism in secolul al XIX-lea. Unul dintre faimosii sai membri, Andrei Muresanu (1816-1863), e autorul imnului national al Romaniei. Colectia din interior este una dintre cele mai mari arhive de familie din Romania, donata in 1968.

4. Catedrala Ortodoxa

catedrala ortodoxa brasov
Locuri de vizitat in Brasov: Catedrala Ortodoxa

Ascunsa la capatul unui pasajul baroc, in mijlocul caselor negustorilor din partea nordica a pietei, Catedrala Ortodoxa ofera o nota de exotism, in contrast cu aerul german al pietei. Daca alte catedrale ortodoxe din transilvania par a fi gandite in asa fel incat sa domine imprejurimile, aceasta aproape ca isi cere scuze.

Construita in 1896, catedrala se bazeaza pe un design orthodox grecesc, turnul fiind adaugat mai tarziu, in 1972, deoarece a fost distrus in urma unui cutremur, in 1940. Frescele din interior, in stil bizantin, insufletesc interiorul cam trist.

5. Biserica Neagra

biserica neagra brasov
Locuri de vizitat in Brasov: Biserica Neagra

Daca Catedrala Ortodoxa are proportii modeste, Biserica Neagra, inalta de 89 de metri, asezata in sudul pietei, este opusul ei. Este considerata cea mai mare biserica gotica din sud-estul Europei si una dintre cele mai importante biserici luterane din Romania.

Construita in perioaada 1383-1477, a inceput sa fie folosita, ca multe alte biserici luterane din Transilvania, ca un loc de rugagiune romano-catolic. In interior, naosul copleseste prin proportiile sale marete. Biserica nu este deloc neagra, numele ei provine de la aspectul sau de dupa incendiul din 1689.

Datorita traditiei negustorilor sasi de a dona covoare turcesti, din calatoriile lor, colectia de 120 de covoare din secolul al XVII-lea si al XVIII-lea, asezate in interior, este una dintre cele mai bogate din Europa. Coloana de langa usa vestica inca poarta urmele gloantelor de la revolutia din 1989.

Aflat la inaltimea de 66 de metri, clopotul este considerat cel mai mare din Europa, cantarind 7 tone, este cel mai greu din Romania.

6. Muzeul de Arta

muzeul de arta brasov
Locuri de vizitat in Brasov: Muzeul de Arta

Intr-o cladire neobaroca (1902) pe Bulevardul Eroilor, nr.21A, Muzeul de Arta prezinta lucrari ale artistilor romani internationali icnepand cu secolul al XVII-lea. Aproape orice pictor roman de seama are expuse aici lucrari; gasim astfel de lucrari de Theodor Pallady, Stefan Luchian si Nicolae Grigorescu. La subsol se afla o colectie de arta orientala si portelanuri europene.

Muzeul de Etnografie de alaturi are o mica, dar veritabila, colectie de textile si costume populare din regiunea Brasovului.

7. Bastionul Fierarilor

bastionul fierarilor brasov
Locuri de vizitat in Brasov: Bastionul Fierarilor

Acum gazduind arhivele de stat ale Brasovului, Bastionul Fierarilor (str. G. Baritiu nr.34) veghea partea de nord a orasului si dateaza din anul 1529 sau chiar mai devreme. La inceput avea forma unui pentagon, desi aproape intreaga structura actuala este rezultatul unei reconstructii din 1668-1709. Colectia valoroasa include unul dintre cele mai vechi documente in limba romana, o scrisoare a lui Neacsu din Campulung, din anul 1521.

In spatele Bastionului Fierarilor drumul duce catre cea mai bine pastrata zona a zidurilor cetatii vechi, cu o apa curgatoare, vegheata de stanci. Cunoscuta ca Strada dupa Ziduri, poteca dintre ziduri si apa are un aer atat de rural incat va vine greu sa va ganditi ca va aflati in apropierea centrului unui oras, dar ciclistii si skaterii au grija sa va reaminteasca acest lucru. De aici, pasii ne sunt intreptati catre Turnul Negru, construit in 1494.

8. Turnul Negru

turnul negru brasov
Locuri de vizitat in Brasov: Turnul Negru

La fel ca Biserica Neagra, nu este de culoare neagra, insa isi trage numele de la incendiul din 1599. Desi turnul gazduieste un mic muzeu, nu este prea mult de vazunt inauntru, privelisti mai frumoase fiind oferite gratis de pe Promenada Warthe, din varful dealului. Un loc popular pentru iubitorii Brasovului, platforma ofera panorame superbe asupra Bisericii Negre si a unei mari parti a orasului. De aici se poate aprecia cat este de intact vechiul oras brasov.

9. Turnul Alb

turnul alb brasov
Locuri de vizitat in Brasov: Turnul Alb

Aproape de oras, semicircularul Turn Alb, care este de culoare alba, este unul dintre cele sapte bastioane care vegheaza zidurile din secolul al XV-lea si care dateaza de asemenea din 1494. In spatele Turnului Alb se afla dreptunghiularul Bastion Graft.

10. Poarta Ecaterinei

poarta ecaterinei brasov
Locuri de vizitat in Brasov: Poarta Ecaterinei

Un alt drum de-a lungul zidurilor Brasovului ne conduce catre Poarta Ecaterinei, o constructie grandioasa reprezentand imaginea arhitecturala a Transilvaniei in perceptia occidentalilor. Turnul orinigar exterior, cu patru foisoare in jurul celui central, este singura poarta mediavala pastrata din anul 1559. Fatada poarta inca blazonul cetatii.

11. Poarta Schei

poarta schei brasov
Locuri de vizitat in Brasov: Poarta Schei

Alaturi de Poarta Ecaterinei, Poarta Schei, in stil baroc, se aseamana cu un arc de trimf. Dateaza din 1828, fiind asetata pe locul unei porti anterioare. In perioada secolelor XIII-XVII, ea era singurul loc de acces al romanilor din Schei in cetatea saseasca.

12. Bastion al Tesatorilor

bastionul tesatorilor brasov
Locuri de vizitat in Brasov: Bastionul Tesatorilor
bastionul tesatorilor 2
Locuri de vizitat in Brasov: Bastionul Tesatorilor Interior

Mai departe, impozantul Bastion al Tesatorilor este unul dintre cele mai mari si bine pastrate bastioane dintre cele sapte ale orasului, existand din perioada 1421-1426 si reconstruit in perioada 1570-1573. Etajul inferior prezinta de asemenea ramasitele unei usi de intrare de piatra si cateva pietre funerare sasesti.

Micul muzeu din interior dispune de cateva relicve militare din secolul al XIV-lea incoace, dar si cel mai impresionant exponat ramane o macheta miniaturala a vechiului Brasov, datand din secolul al XIX-lea si infatisand vechiul Brasov al anului 1600.

13. Muntele Tampa

muntele tampa brasov panorama
Locuri de vizitat in Brasov: Muntele Tampa

Mai sus de bastion, o carare consolidata printre colinele Muntelui Tampa conduce catre telecabina de pe Tampa. Goninand catre inaltimi, telecabina ofera una dintre cele mai frumoase panorame ale orasului, desi daca sunteti bine echipat s-ar putea sa preferati sa strabateti drumul pe jos.

panou tampa brasov
Locuri de vizitat in Brasov: Panoramic Brasov

Vizibil din piata principala si din cea mai mare parte a orasului, un mare panou aflat in apropiere de Muntele Tampa prezinta numele Brasov, cu litere albe mari, luminat noaptea, din anul 2006. Mai sus, Dealul Cetatii, cu ruinele sale din secolul al XVI-lea, gazduieste un complex turistic cu restaurante si baruri.

Mai multe locuri de vizitat in Brasov si imprejurimi

Am ajuns aproape de finalul articolului, unde vom prezenta alte cateva statiuni si locuri de vizitat in Brasov si imprejurimi.

14. Poiana Brasov

poiana brasov
Locuri de vizitat in Brasov si imprejurimi: Poiana Brasov

Oficial cartier al Brasovului dar la 12 km in sudul acestuia, Poiana Brasov (altitudine 1030 m)este asezata pe versantul impresionantului masiv Postavaru. Cea mai populara statiune de schi, este o statiune comuna pentru strainii care achizitioneaza pachete turistice la pret convenabil, dar si pentru romani.

Desi are preturi mai bune decat Klosters si Aspen si este un loc bun pentru incepatori si copii, schiorii mai avansati ar gasi partia prea usoara. Multi ar considera ofertele de divertisment slabute in comparatie cu cele ale statiunilor din Alpi. Oricum asezarea linistita si adapostita e un avantaj imens pentru aceasta statiune, unde schiatul este posibil un timp mai indelungat decat in alte partii ale Romaniei.

15. Rasnov

cetatea rasnov
Locuri de vizitat in Brasov si imprejurimi: Rasnov

Continuind drumul prin munti, de la Poiana Brasov veti ajunge la Rasnov. Chiar daca Branul, aflat la doar 12 km la sud, atrage toti turistii –  mai ales cei care vin cu tururi organizate  – Rasnovul merita din plin o oprire.

Castelul Rasnov este la prima vedere atat de impozant si vizibil din departare incat ar putea fi confundat cu usurinta cu Castelul Bran. Construit ca o cetate taraneasca in secolul al XVII-lea, a fost unul dintre principalele locuri de refugiu din zona. Chiar daca structura nu mai ofera multe de vazut, nefiind la fel de bine pastrat ca Branul, exponatele sunt expuse intr-un mod care sensibilizeaza simturile. In varful unui pisc stancos, panorama de 360 de grade din cel mai inalt punct ofera frumoase privelisti catre orasul Rasnov, Muntii Bucegi si Piatra Craiului.

Castelul este foarte mare si intins, astfel ca s-ar putea sa ratati unele sectiuni – cel mai bine conservate parti sunt cateva portiuni de langa intrare, zidurile exterioare si cateva turnuri. La celalalt capat, ruinele sunt mai greu de distins. Potecile si inscriptiile nu sunt foarte bune dar copii vor fi incantati.

Fantana cstelului ( 146 m adancime ) a fost opera prizonierilor turci carora li s-a promis libertatea dupa terminarea acestui proiect. A fost inceputa in 1623 si terminate dupa 17 ani.

Orasul Rasnov rasplateste turistii cu o arhitectura saseasca bine pastrata in jurul centrului.

16. Bran

castelul bran
Locuri de vizitat in Brasov si imprejurimi: Bran

Pe un drum pietros, langa localitatea Bran, la 30 km in sudul Brasovului, binecunoscutul Castel Bran este nelipsit din itinerarul excursiilor organizate in Romania. Fiind atat de puternic legat de legenda lui Dracula, turistii nu doresc sa rateze vizitarea acestuia. Cu siguranta ca turnurile sinistre cu acoperisuri abrupte sunt salasul potrivit pentru un vampir. Sunt destule elemente arhitecturale menite sa incante o persoana careia ii place sa ucida prin tragere in teapa.

In realitate conexiunea cu Dracula este cam fragile, Vlad Tepes, persoana pe care se bazeaza legenda lui Dracula, nici macar nu a locuit aici, ca sa nu mai vorbim de construirea castelului. Se pare ca a petrecut doua nopti aici pec and fugea de turci, sau poate a asediat castelul la un moment dat. Vlad Tepes a fost domnitor al tarii Romanesti nu al Transilvaniei, deci Tara Romaneasca ar trebui sa fie asociata cu Dracula. Accidental adevaratul castel al lui Dracula de la poienari primeste mult mai putini turisti decat Bran, cele 1000 de scari ale sale fiind un obstacol pentru multi.

Oricum in ciuda lipsei marturiilor despre Dracula si a unui aer de casa a groazei, Castelul Bran merita cu siguranta o vizita. Familia regala romana a locuit aici si multe dintre camera prezinta urma preferintelor reginei Maria.

Pe de alta parte, daca aveti timp sa vizitati, Castelul Huniazilor sau Pelesul ar putea fi alegerile ideale.

Citeste si: Top 15 Cele mai frumoase castele din Romania

17. Sinaia

sinaia
Locuri de vizitat in Brasov si imprejurimi: Sinaia

Serpuita Vale a Prahovei, pe care se afla si statiunile Sinaia, Busteni si Predeal, se intinde pe o lunga distanta strabatand muntii si legand Transilvania de campia Valahiei.

Sinaia, fosta statiune de odihna din timpul verii a familiei regale, are unul dintre cele mai spectaculoase castele ale Romaniei, invaluit intr-un aer aristocratic. S-a dezvoltat ca statiune montana in secolul al XIX-lea, cu construirea Caselului Peles in padurea de conifer de deasupra orasului.

La o altitudine de 800 de metri, orasul este situate la poalele Muntilor Bucegi, pe Valea Prahovei, fiind un loc popular pentru schiori sau cei care doresc doar o plimbare pentru a se relaxa. Trebuie sa fie prudenti in preajma Craciunului sau Anului Nou, caci multe locuri sunt rezervate cu luni inainte. De-a lungul intregului an, atractiile zonei subt agglomerate la sfarsit de saptamana.

De fapt Sinaia este in topul statiunilor romanesti dupa cele de pe litoral, dar spre deoasebire de acestea are vizitatori pe toata durata anului, popularitate sporita si posibilitate de acces facil de la Bucuresti.

Te-ar putea interesa: Obiective turistice si locuri de vizitat in Sinaia

18. Castelul Peles

castelul peles
Locuri de vizitat in Brasov si imprejurimi: Castelul Peles

Intr-o vasta si panoramica gradina de deasupra orasului Sinaia, Castelul Peles, desprins parca din basme este principalul punct de atractie al Romaniei si cea mai romantica fortareata a Romaniei .

Construit pentru regale Carol I cu functia de casa de vacanta in perioada 1873-1883 intr-un spectaculos stil renascentist german, se aseamana cu un palat baverez si este cel mai bine pastrat decat alte castele regale din Romania. O explicatie ar fi ca autoritatile comuniste il foloseau pentru a primi oaspeti straini , fiind deschis numai ocazional publicului. Diferenta dintre Peles si Cotroceni de exemplu este izbitoare. Aici aproape toate elementele originale au ramas, in schimb la Cotroceni multe au disparut.

Desi mullet dintre cele 160 de camera ale castelului sunt surprinzator de mici, alitatea si caracterul complex sunt cele care uluiesc de la candelabrele de cristal Murano pana la lemnul de tek sculptat si vitraliile nemtesti. In timp ce exteriorul reprezinta cultura germana cu care regale Carol era familarizat, interiorul este mai electric si mai calduros.

Castelul impresioneaza si prin aparatele sale de inalta tehnologie, care include un aspirator din anul 1901 si un lift pentru mancare din 1912 inca in functiune. O camera decorate de tanarul Gustav Klimt a servit ca si cinematograf regal.

19. Palatul Pelisor

palatul pelisor
Locuri de vizitat in Brasov si imprejurimi: Palatul Pelisor

Mai mic decat Peles aflat la cateva sute de metri mai sus de Peles, a fost construit in perioada 1899-1903 pentru nepotul lui Carol I, Ferdinand si sotia acestuia, Marie. Din cate se spune, Ferdinand considera Castelul Peles prea auster. Ca si la Peles, la Palatul  Pelisor, vizitele se fac numai in grup, cu ghid, dar grupurile sunt mai mici.

20. Busteni

busteni
Locuri de vizitat in Brasov si imprejurimi: Busteni

Busteni – Este localizat pe Valea Prahovei, la poalele Muntilor Bucegi, care au altitudinea maxima de 2.505 m

Inconjurat de varfurile Caraiman si Costila, Busteni este o mica statiune ideala pentru plimbari in Muntii Bucegi. Orasul in sine paleste comparative cu Sinaia si este la fel de napastuit ca Predealul de aglomerata sosea care trece chiar prin centrul sau. Principala atractie Muzeul Memorial Cezar Petrescu, este o cladire din secolul XX  realizata in stil taranesc, la limita nordica a orasului.

Punctul de plecare pentru multe trasee, majoritatea bine semnalizate, este varful liniei telefericului. O poteca populara si usoara duce la Cascada Urlatoarea, in timp ce una mai dificila conduce la ansamblul formatiunilor geologice mult fotografiate numite Sfinxul si Babele.

21. Predeal

predeal
Locuri de vizitat in Brasov si imprejurimi: Predeal

Partea superioara a Vaii Prahovei si a trecatorii se termina cu statiunea de schi Predeal, care e mai putin atractiva decat concurentele sale, atat din punct de vedere al schiatului cat si estetic. Asezat la o altitudine de 1033 metri, este orasul aflat la cea mai mare inaltime din Romania, insa beneficiaza de un decor montan frumos.

Ii lipseste oarecum acel element unic pe care il are Sinaia sau facilitatile din Poiana Brasov. E atractiv pentru cei care doresc un loc linistit pentru a sta sau pentru plimbari mai putin obositoare sis chi usor. Drumul principal aglomerat si calea ferata care il diseca sunt un mare dezavantaj.

Pe partea diagonal opusa fata de gara si asemanandu-se cu o fortareata moderna, nou-nouta Biserica Ortodoxa are icoane de de o frumusete deosebita si un interior de lemn. A fost construita in anul 2000 si arata mai mult a biserica baptista sau catolica decat ortodoxa.

22. Explorarea Muntilor Bucegi

muntii bucegi
Locuri de vizitat in Brasov si imprejurimi: Muntii Bucegi

Muntii Bucegi, care vegheaza Valea Prahovei, cu prapastiile sale uriase – sunt cei mai inalti munti dezvoltati pe conglomerate din Europa.

Telefericele din Sinaia si Busteni permit accesul rapid catre masiv. Terminalul telefericului de la Sinaia presupune o plimbare pe dealul de vizavi de primarie. O alegere mai inspirata pentru cei care au timp limitat sau doresc numai o scurta plimbare, este telefericul din Busteni. Va poate duce la o inaltime mai mare si va poate oferi unele dintre cele mai impresionante peisaje.

Dacă ți-a plăcut articolul nostru despre cele mai bune locuri de vizitat in Brasov, ne poți susține cu un SHARE la butonul de share Facebook de mai jos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonare Newsletter

Primesti notificati cu cele mai bune articole, oferte si ponturi de cazare in Romania.

You May Also Like