Obiective Turistice Sinaia: 5 Locuri de vizitat

Total
4
Shares
obiective turistice sinaia

Statiunea Sinaia este situata intr-un mic bazinet depresionar, sub forma unui larg amfiteatru la poalele Bugegilor, la o altitudine de 800-1000 m. Datorita conditiilor de tratament si odihna, Sinaia este una dintre cele mai frecventate statiuni balneoclimaterice din Romania.

In 1880, localitatea a fost declarata oras si a devenit resedinta de vara a regelui Carol I. Dupa 1901 a ajuns statiune de lux pentru vacante si a fost denumita Perla Carpatilor.

Turismul cunoaste o noua dezvoltare in ultimii ani, odata cu cresterea standardelor de calitate. Exista si traditie in cura balneara, dar Sinaia ramane in principal o statiune climaterica, de odihna si pentru sporturile de iarna. Cei mai importanti factori de cura sunt climatul subalpine stimulant si aerul curat, bogat in radiatii ultraviolete, combinate cu o presiune atmosferica scazuta.

Obiective Turistice Sinaia: Ce se poate vizita in Sinaia

1. Manastirea Sinaia

Manastirea Sinaia
Obiective turistice Sinaia: Manastirea Sinaia

Supranumita Catedrarla Carpatilor, pentru ca este situate intr-o zona mai inalta, este prima constructive pe acest teritoriu si cea care a dat numele asezarii. Lacasul a fost ridicat in 1995 sub forma unei cetati intarite cu ziduri groase, in mijloc aflandu-se o biserica cu plan in cruce si clopotnita pe pronaos, impodobita cu picturile celebrului Parvu Mutu. Aceasta este partea cea mai valoroasa a manstirii – nu insa si cea mai vizitata!

Turistul neavizat intra de obicei numai in incinta noua, construita la 1846, si unde poate vedea biserica monumentala (restaurata in vremea Regelui Carol I, al carui portret este pictat la interior), clopotnita si muzeul manastirii. Cei care au vizitat recent manastirea, au fost martorii lucrarilor de restaurare ale bisericii vechi, care isi asteapta inca finalizarea. Tot aici se poate vizita si cavoul marelui om politic Take Ionescu.

2. Complexul Peles

Obiective turistice Sinaia: Complexul Peles

Castelul regal se afla pe un intins domeniu in partea de nord a statiunii, pe valea paraului Peles, de la care si-a luat numele. Aici gasim un intreg complex de cladiri desfasurate intr-un parc amenajat pe ambele maluri ale paraului.

Monumentul principal este asa-numitul Castel Peles propriu-zis, de fapt un palat, resedinta Regelui Carol I si a reginei Elisabeta, care se prezinta in forma actuala din 1914, desi cele mai vechi parti dateaza din 1883. Caracteristicile arhitecturii exterioare ale palatului sunt specifice stilului neorenasterii germane, iar terasele exteriare, neorenasterii italiene.

Complexul cuprinde si Castelul Pelisor. Construit intre anii 1899-1902 de arhitectul Karel Liman, Palatul Pelisor a fost decorat de vienezul Bernhard Ludwig, special pe gustul principesei Maria. Palatele sunt incluse in circuitul touristic sub numele de Muzeul National Peles.

Al treilea palat al complexului este Palatul Foisor, reconstruit de regale Carol al II-lea in 1933 pe locul Casei de Vanatoare – prima cladire ridicata pe domeniu. Completata in anii dictaturii comuniste cu inca o aripa, cladirea Palatului Foisor este in present rezervata protocolului de stat si nu se viziteaza.

Economatul (fostele locuinte ale personalului Curtii Regale), Vila Sipot, Vila Cavakerilor (fosta casa de oaspeti), Corpul de Garda (azi vilele A, B, C), Complexul Stavilar, Grajdurile Regale (ulterior Casa Ceramicii, azi Complexul Bastion), Uzina electrica (initial moara a manastirii Sinaia), Vila Casa Veche si Vila Casa Noua – toate aflate in vastul parc al palatului, fac parte astazi din patrimonial hotelier.

3. Parcul Dimitrie Ghica

Parcul Dimitrie Ghica
Obiective turistice Sinaia: Parcul Dimitrie Ghica

Amenajat in 1881, pastreaza atmosfera de epoca a perioadei de glorie a statiunii. Aici se afla o fantana arteziana, copaci seculari, banci din vremea lui Carol I si busturi ale unor oameni de cultura, precum si scena pe care se desfasoaraanual Festivalul Toameni de la Sinaia.

Tot aici a fost construit in 1911, Cazinoul – o replica arhitectonica a celebrului casino din Monte Carlo. Salile mari si elegante care gazduiau in trecut 700-800 de jucatori zilnic au fost transformate intr-un modern centru de conferinte, cu dotari tehnice performante. In mijlocul parcului se afla, ascuns privirii multor trecatori, un foarte interesant muzeu, sectie a Muzeului Judetean de Stiintele Naturii, amenajat in 1973. Nu ratati o vizita la acest Muzeu al Rezervatiei Bucegi – veti descoperi aici diorama si harti cu flora si fauna Bucegilor. In fata muzeului se afla o minigradina botanica cu plante specific zonei.

4. Casa Memoriala George Enescu

Casa Memoriala George Enescu Sinaia
Obiective turistice Sinaia: Casa Memoriala George Enescu

Vila a fost cladita in 1923 din banii castigati din concerte. Realizata in stil authentic romanesc si integrate armonios in ambianta muntilor Bucegi, vila a fost loc de odihna si de inspiratie pentru marele compositor. Este unul dintre cele mai modern, dinamice si interesante muzee memoriale din tara.

5. Cladiri-monument din epoca de glorie a statiunii

Printre cladirile cele mai interesante ale Sinaiei din epoca 1900 sunt: Hotelul Caraiman – 1911; Vila Alina Stirbei – 1875; Gara Sinaia (inclusiv Gara Regala) – 1870; Casa lui Nicolae Iorga – 1918 (de aici a fost ridicat savantul pentru a fi asasinat in 1940); Hotel Furnica; Hotel Palace – 1911; Biserica Sf. Ilie – 1939 (stil bizantin cu elemente romanesti). Strazile care pastreaza cele mai multe monumente istorice sunt: bd. Carol I, str. Avram Iancu, str. Cuza Voda, str. M. Kogalniceanu, str. Al. Vlahuta.

6. Mormantul lui Badea Cartan

Mormantul lui Badea Cartan
Obiective turistice Sinaia: mormantul lui Badea Cartan

Se afla in cimitirul orasului. In august 1911, se stingea din viata, la Sinaia, Gheorghe Cartan, taran autodidact si inflacarat patriot, figura deosebita a redesteptarii nationale de acum un secol.

Obiective turistice naturale din Sinaia

Printre locurile cele mai interesante se remarca Poiana Stanei Regale cu stancile Franz Joseph, loc de belvedere atat asupra vaii Prahovei cat si asupra abruptului Bucegilor, Cheile Pelesului (loc retras, dar vizitat adesea de alpinisti), Stancile Sfanta Ana (loc plin de legend, in care se gasesc liliacul salbatic si iedera alba), Vf. Furnica (2103m) – cel mai inalt din zona, rezervatia de arini din cartierul Cumpatu sau cea de narcise de pe Valea Rea (in Muntii Garbova).

Alte elemente de interes la Sinaia

Festivalul Toamnei; Festivalul International de Chitara Clasica (anual, in primara, in salile de concerte ale Castelului Peles); Raliul International Carpati Retro (cursa anuala de automobile de epoca pe traseul Bucuresti – Sinaia). Multe concerte ale Festivalului George Enescu s-au desfasurat de-a lungul anilor si la vila Luminis.

Trasee de ciclism sunt recomandate pe drumurile Sinaia-Stana Regala, Sinaia-Cariera Piatra Arsa-Poiana Tapului, Sinaia-Stancile Sf.Ana-Cota 1400-Sinaia (circuit), Sinaia-Calea Codrului-Valea Izvorului Dorului (circuit), sau chiar Sinaia-Cuibul Dorului-Saua Dichiu-platoul Bucegilor (se poate ajunge chiar la Cabana Omu, cea mai izolata, dar traseul este dificil si lung, necesitand innoptare la cabana); aceleasi trasee se recomanda si pentru ture cu vehicule ATV (se pot inchiria din mai multe locatii in statiune: hoteluri, pensiuni, benzinarii, etc.).

Trasee de drumetie in Sinaia:

  1. Sinaia-cabana Piscu Cainelui-creasta muntilor Garbova (este principalul traseu marcat din stanga Prahovei; noi recomandam insa, mai ales, primavera, traseul nemarcat pe Valea Rea, care ne scoate la rezervatia de narcise si apoi direct la Vf. Baiu Mare, unde este o panorama cuprinzatoare).
  2. Sinaia-Stancike Franz Josef (Stana Regala) – Cabana Piatra Arsa.
  3. Sinaia-Cota 1400-Varful cu Dor.
  4. Sinaia-Cota 1400 – Coltii lui Barbes-Cascada Vanturis (recomandar primavera, dar numai cu ghid cunoscator, fiind mai dificil la orientare).
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonare Newsletter

Primesti notificati cu cele mai bune articole, oferte si ponturi de cazare in Romania.

You May Also Like