Obiective turistice Timisoara – 15 locuri de vizitat

Total
0
Shares
Obiective turistice Timisoara - 15 locuri de vizitat

Capitala a Banatului din vestul Romaniei, Timisoara va fi cunoscuta pentru totdeauna pentru Revolutia Romana din 1989. Aici protestele de strada in randul minoritatii maghiare au coborat in tulburari si lupte sociale, iar la 20 decembrie 1989 Timisoara a fost primul oras din tara care si-a dorit sa scape de regimul lui Nicolae Ceausescu.

Timp de 160 de ani pana in 1718, orasul a fost sub controlul Imperiului Otoman. Si in urma cuceririi sale de catre Imperiul Habsburgic, a fost reproiectat in urmatoarele decenii intr-o cetate care a fost demult demontata. Centrul Istoric din interiorul acelor foste inele de ziduri este o incantare pentru pietele sale monumentale precum Piata Unirii si abundenta de arhitectura baroc si secesionista austriaca.

Sa exploram cele mai bune obiective turistice Timisoara

1. Piata Unirii

obiective turistice Timisoara – Piata Unirii

Cei care stiu va vor spune ca Piata Unirii din Timisoara este cea mai frumoasa piata din Romania.

Si cu o adevarata justificare, deoarece aceasta piata dreptunghiulara ampla reprezentata in secolul al XVIII-lea este infatisata de fatade somptuoase in stil baroc si secesionist vienez intr-un spectru de nuante pastelate.

La granitele de est si de vest se afla Catedralele Ortodoxe Catolica si Sarba, ambele din secolul al XVIII-lea si cea din urma acoperita cu un acoperis cu modele.

Faceti-va timp pentru a va bucura de arhitectura monumentelor precum Palatul Baroc, Casele Canonice Romano-Catolice si Palatul Episcopal Ortodox.

In centru se afla o peluza marginita de o balustrada si centrata pe o fantana incantatoare si pe coloana Sfanta Treime, ridicata pentru a marca sfarsitul unei epidemii de ciuma care a lovit Timisoara in anii 1730.

2. Piata Victoriei

obiective turistice Timisoara – Piata Victoriei

Un alt spatiu public sublim Piata Victoriei este o piata lunga, pietonala, unde sunt amplasate multe dintre facilitatile culturale ale Timisoarei.

Piata este impanzita cu un sentiment de spectacol de doua monumente epice, Catedrala Mitropolitana Ortodoxa de 90 de metri in capatul sudic si Opera Romana in nord.

Intre ele se afla o linie ingusta de paturi de flori, o fantana din 1957, garduri vii joase si terase de restaurant umbrite de copaci intr-o rapa de fatade inalte secesioniste si neoclasice.

Unul dintre cele mai convingatoare monumente este o replica a lupoaicei care alapteaza pe Romulus si Remus, ridicata pe un stalp de cinci metri si donata de orasul Roma in 1926. Alaturi de Opera, unele dintre locatiile culturale de aici includ si cea germana. Teatrul de Stat, Muzeul Banatului o serie de galerii de arta si Cinema Timis.

3. Centrul istoric

obiective turistice Timisoara – Centrul istoric

Intrucat Timisoara era inghesuita intr-o cetate, centrul vechi al orasului este foarte accesibil pe jos si are un plan circular, trasat de parcuri luxuriante si raul Bega la sud.

Veti afla de ce orasul a fost numit uneori ,,Mica Viena” cand veti vedea cantitatea de cladiri secesioniste si, in timp ce sunt in diferite stari de reparatie, chiar si cele cu fatade de vechime sunt inca fotogenice.

Cand vremea este buna, sunt doar cativa pasi pana la urmatoarea cafenea sau restaurant, cu mese si umbrele de soare in aer liber iar malul drept al Begai este inconjurat pe cativa kilometri de o linie de parcuri.

Se putea trece si pe malul stang, care a fost amenajat de antreprenori burghezi la sfarsitul secolului al XIX-lea.

Vilele si casele lor istorice si secesioniste se afla in sud-vestul orasului, pe drumurile care opresc malul Splaiul Tudor Vladimirescu.


4. Catedrala Mitropolitana Ortodoxa

obiective turistice Timisoara – Catedrala Mitropolitana Ortodoxa

O realizare tehnica serioasa, Catedrala Mitropolitana Ortodoxa neobizantina se afla in parc propriu din partea de sud a Piatei Victoriei.

Capabil sa incapa 5.000 de credinciosi simultan sub cele noua turnuri ale sale, monumentul a fost inceput in 1936 si finalizat in 1941 si este cea mai inalta cladire ortodoxa din lume, in afara Rusiei si Georgiei.

Designul a fost imprumutat de la bisericile medievale bizantine din Moldova din estul Romaniei, dar prin utilizarea betonului armat proiectantii au reusit sa creeze un interior cavernos, deschis, netulburat de coloane.

Catedrala se aseaza si pe o baza din beton armat, cu 1.000 de piloni armati care coboara 20 de metri in pamantul mlastinos.

In cripta se afla o mare colectie de arta religioasa istorica din jurul Banatului, precum si carti, manuscrise, lucrari metalice si moastele Sfantului Iosif cel Nou din Partos, un episcop din secolul al XVI-lea si acum sfantul patron.

5. Catedrala Sf. Gheorghe

obiective turistice Timisoara – Catedrala Sf. Gheorghe

Principalul lacas de cult al comunitatii catolice din Timisoara este un zguduitor monument baroc austriac, care s-a ridicat in doua etape intre 1736 si 1774. Primele planuri au fost realizate de arhitectul vienez Joseph Emanuel Fischer von Erlach, fiul lui Johann Bernhard care a fost unul dintre vedete din perioada barocului.

In spatele fatadei inalte, galben pal, cu coloane ionice si corintice, se afla un interior luxos, cu nu mai putin de noua altare.

La decor a fost angajata o echipa de artisti distinsi, precum directorul Academiei de Arte Frumoase din Viena, Michelangelo Unterberger, care a pictat imaginea Sfantului Gheorghe pe altarul mare.

Orgarul austriac Carl Leopold Wegenstein a instalat orga in 1903 si produce un sunet fabulos cand este cantat la concerte.

6. Parcul Trandafirilor

obiective turistice Timisoara – Parcul Trandafirilor

Daca va intrebati de ce Timisoara are porecla, ,,Orasul Florilor”, are foarte mult de-a face cu parcuri ca acesta din sirul gradinilor de langa raul Bega.

Parcul Trandafirilor a fost proiectat pentru Expozitia Universala din 1891, cand imparatul Franz Joseph I era vizitator.

Si dupa ce a fost dezgropat si folosit de cavalerie in Primul Razboi Mondial, a fost replantat si redeschis ca cel mai mare rozariu din aceasta parte a Europei in 1934. Parcul Trandafirilor este in mod natural o atractie care straluceste primavara si vara, cand sunt disponibile sute de soiuri de trandafiri. inflorite, infasurate in jurul pergolelor si pastrate ca tufe individuale marginite de gard viu taiat.

Parcul are si o scena pentru proiectii de filme de vara, concerte si Festivalul de Opera si Opereta din august.

7. Muzeu de arta

obiective turistice Timisoara – Muzeu de arta

Acel glorios palat baroc de la nr. 1 Piata Unirii gazduieste superbul muzeu de arta din Timisoara, remarcat pentru colectia sa de 90 de lucrari ale portretistului si ilustratorului din secolul al XX-lea Corneliu Baba.

Puteti vedea autoportretele sale, peisajele din Spania si Venetia si portretele unor personalitati culturale proeminente precum compozitorul George Enescu.

Lucrarile sale alcatuiesc una din cele patru departamente, celelalte trei continand arte decorative, arta europeana si pictura contemporana si istorica din regiunea Banatului, care detine un sortiment suprem de icoane.

Sectiunea de arte decorative este, de asemenea, un rasfat pentru portelanul sau Meissen si rococo vienez, ceasurile din epoca napoleonica a Frantei, sticlaria germana Biedermeier si metalul austriac Art Nouveau si Art Deco.

8. Casa Bruck

obiective turistice Timisoara – Casa Bruck

O priveliste incantatoare pe Piata Unirii este aceasta casa secesionista si Art Nouveau recent restaurata, proiectata de arhitectul maghiar Laszlo Szekely si construita in 1910. Chiar daca are semnalizare moderna, farmacia de la parter se afla aici de cand cladirea a fost finalizata.

In timp ce la parter fatada si tragurile ferestrelor sunt placi ceramice in modele care evoca folclorul maghiar.

In varful acestei cladiri ciudat de neregulate se afla un fronton rotunjit deasupra a doua ferestre semicirculare dragute.

9. Muzeul Revolutiei

obiective turistice Timisoara – Muzeul Revolutiei

In nordul orasului vechi se afla o expozitie memoriala a Revolutiei din 1989. Pe 20 decembrie 1989, Timisoara a fost primul oras din Romania care a fost declarat liber de regimul comunist, dar a venit abia dupa trei zile de varsare de sange.

Expozitia a fost proiectata de o asociatie locala si, daca se simte putin improvizata, este totusi o relatare convingatoare a unui moment esential din istoria Romaniei.

Ecranele sunt in mare parte in limba romana, dar sunt insotite de o multime de imagini si de un videoclip grafic, dar informativ, de 30 de minute.


10. Muzeul Consumatorului Comunist, Timisoara

obiective turistice Timisoara – Muzeul Consumatorului Comunist

Deschis in fiecare zi a saptamanii, acest muzeu privat gratuit seamana cu o casa, dar este plin pana la refuz cu articole de larg consum din perioada comunismului pana in 1989.

Atractia a fost amenajata de o echipa de artisti din Timisoara si sunteti invitati sa alegeti drum prin trei incaperi mari pline cu electronice de uz casnic, accesorii scolare, jucarii, carti postale, unelte, produse de curatare, biciclete, echipamente sportive, vesela, ustensile de gatit, instrumente muzicale, ziare, postere si multe altele.

Dupa o vizita, va puteti opri pentru o cafea la cafeneaua/barul elegant de la ultimul etaj.

11. Muzeul Banatului

obiective turistice Timisoara – Muzeul Banatului

Esential daca aveti nevoie sa simtiti locul, acest muzeu are sediul la Castelul Huniade, in stil neogotic.

Aceasta a fost cea mai veche cladire din oras pana cand a fost distrusa in Asediul Timisoarei din 1849 si a fost reconstruita sapte ani mai tarziu.

Din 1947 cuprinde sectiile de Istorie, Arheologie si Stiinte ale Naturii pentru Muzeul Banatului.

Cuprinzand intreaga istorie umana a Regiunii Banatului, din epoca paleolitica pana in epoca moderna, o atentie deosebita este acordata geto-dacilor din epoca fierului, precum si Daciei romane.

Cele mai bune lucruri de vazut in galeriile de Stiinte Naturale sunt specimenele minerale si fosilele.

12. Bastionul Theresia

obiective turistice Timisoara – Bastionul Theresia

In secolul al XVIII-lea, Timisoara era intarita in trei inele de ziduri in forma de stea, cu noua bastioane si santuri care puteau fi umplute cu apa in timp de asediu.

Cea mai mare piesa din aceste fortificatii care a ajuns in secolul 21 este acest bastion care a fost transformat dintr-un ravelin (unul dintre punctele stelelor) in anii 1730.

Aceasta schimbare a fost facuta dupa ce orasul a fost cucerit de otomani de catre Imperiul Habsburgic.

In zilele noastre, Bastionul Theresia este o zona comerciala si de viata de noapte, cu magazine, baruri, restaurante si cluburi in arcadele sale, alaturi de doua filiale ale Muzeului Banatului.

13. Opera Romana

obiective turistice Timisoara – Opera romana

Opera Nationala din Timisoara este una dintre cele peste 200 proiectate de prolificul parteneriat vienez Fellner & Helmer in Imperiul Austro-Ungar din Europa Centrala si de Est in secolul al XIX-lea.

A fost inaugurat in 1875 dar a fost complet distrus de doua incendii unul in 1880 si altul in 1920, iar in urma acestuia din urma doar aripile laterale au fost restaurate dupa primul proiect.

In Piata Victoriei, Opera a fost scena protestelor in timpul Revolutiei din 1989, cand 40.000 de oameni s-au adunat in fata si au tinut discursuri de la balcon.

Pentru o seara foarte ieftina, dar de inalta calitate, de opera, opereta, teatru muzical sau balet, verificati agentia de bilete sau situl web.

Locurile la opera pot costa chiar si 40 de lei (10 dolari), iar in timpul intervalului asigurati-va ca veti admira Piata Victoriei de pe balcon.

14. Palatul Episcopului Ortodox Sarbesc

obiective turistice Timisoara – Palatul Episcopului Ortodox Sarbesc

Pe umarul Catedralei Ortodoxe Sarbe, palatul episcopal a fost construit in acelasi timp la mijlocul anilor 1740.

Conceput in stil bizantin, palatul a fost subestimat pana la un facelift secesionist la inceputul secolului al XX-lea pentru a se potrivi cu fatadele celorlalte cladiri de pe Piata Unirii.

Pe frontoanele ferestrelor, pe fronton si deasupra portalului sunt basoreliefuri, in timp ce in interior se afla un muzeu cu obiecte liturgice, portrete ale episcopilor Timisoarei si icoane.


15. Parcul Botanic

obiective turistice Timisoara – Parcul Botanic

La nord-vest de Orasul Vechi, pe locul vechilor ziduri de cetate, se afla o gradina botanica de 10 hectare care a luat contur la mijlocul anilor 1980.

Desi exista un numar modest de 218 specii de plante diferite, parcul merita pentru varietatea de gradini pentru ierburi, flora tropicala, specii romanesti si plante mediteraneene, asiatice si nord-americane.

Exista, de asemenea, o gradina ornamentala superba, in timp ce toate aceste zone diferite sunt impartite prin poteci si diferente de cota.

Daca tot ai incheiat cu vizita in Timisoara, afla ca sunt si alte locuri minunate prin imprejurimi. Citeste si: 5 Locuri de vizitat in Banat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonare Newsletter

Primesti notificati cu cele mai bune articole, oferte si ponturi de cazare in Romania.

You May Also Like