Aceste teritorii din inima Transilvaniei starnesc interesul multora prin muntii salbatici, fascinantul oras Sibiu si drumurile linistite de tara care poarta pasii catre romanticul oras Sighisoara.
Acest articol descrie zona saseasca a Transilvaniei, de la Fagaras la sud, spre splendidul oras medieval parca uitat de vreme, Sighisoara, in nord. Intre acestea se afla vibrantul oras medieval Sibiu, primul dintre cele sapte orase sasesti, ales sa fie capitala europeana in anul 2007.
Numit dupa raul Cibin, care il strabate, Sibiul a reusit sa armonizeze spectaculoasele elemente ale epocii medievale cu cele mai importante sapte orase sasesti (Siebenbürgen), dateaza din secolul al XII-lea. Centrul vechiului oras pastreaza un aspect pronuntat sasesc, asemanandu-se mult cu un oras din sudul Germaniei sau cu unul austriac.
Te-ar putea interesa si: Locuri de cazare in Sibiu
Obiective turistice Sibiu: Cele mai importante locuri de vizitat in Sibiu
In prezent, Sibiul are unele dintre cele mai frumoase muzee si o arhitectura bine pastrata, precum si un numar crescand de restaurante si o viata de noapte intensa.
Un oras care cere sa fie experimentat pe jos, Sibiul, este cea mai mare minoritate germana din Romania. Pe o panta cu inele complexe de fortificatii, orasul a facut o diviziune clara intre Orasul de Jos pentru artizani si comercianti si Orasul de Sus pentru cetatenii mai inflacarati si elita religioasa.
Intre cele doua se afla un labirint de alei, scari si pasaje. Cufundandu-se sub bolti si taind prin raurile din caramida, aceste cai transforma simplul act de a vizita Sibiul intr-o calatorie de descoperire unica.
Nu a fost niciodata un moment mai bun pentru a vizita decat acum, deoarece piese precum Piata Mare si Mica au fost renovate si intretinute bine de cand Romania a intrat in UE.
Sa exploram cele mai bune locuri de vizitat in Sibiu:
1. Piata Mare
Plina de monumente istorice, Piata Mare este centrul istoric al Sibiului si dovada statutului de Capitala Culturala Europeana. Initial conceputa ca piata de cereal, a devenit mai tarziu un loc al intalnirilor si al executiilor publice, desi stalpul infamiei, unde raufacatorii erau pedespsiti, nu mai exista.
Plimbundu-va de-a lungul pietei veti putea admira un amestec de case renovate, din secolele XV-XVII. Multe au acoperisuri in forme curioase, prevazute cu gemuri de diverse forme, cunoscute sub numele de ochi ai orasului.
2. Biserica Romano-Catolica
Una dintre principalele cladiri ale pietei, Biserica Romano-Catolica este construita in stil baroc si dateaza din perioada 1726-1733. Prima biserica romano-catolica ce a primit permisiunea sa functioneze in Sibiu dupa Reforma, a fost initial o fundatie iezuita servind trupelor austriece si oficialilor administratiei care stationau aici. Biserica este frecventata de o congregatie mixta, de romani, maghiari si germani.
3. Muzeul Brukenthal
Situat la numerele 4-5, magnificul Muzeu Brunkethal, in stil baroc, a fost initial un imobil apartinand baronului Samuel von Brukenthal, guvernatorul austriac al Transilvaniei in perioada 177-1787. Palatul are doua curti interioare, iar pe fatada sa de piatra este sculptat simbolul heraldic al familiei Brukenthal.
Muzeul Brukenthal este cel mai vechi muzeu al Romaniei. Multe lucrari de arta proveneau din colectia particulara a lui Brukenthal. In prezent, aici se afla cea mai bogata colectie de arta a Transilvaniei. Alaturi de picturi din secolele XV-XVIII, realizat de maestri din Europa de Vest si de unele creatii romanesti ale secolelor XIX-XX, se gaseste o valoroasa colectie de mobila si covoare orientale.
4. Muzeul de Istorie
Putin mai la vest se afla Muzeul de Istorie. A fost primaria orasului in perioada 1549-1923 si este un amestec impresionant a doua stiluri gotic si renascentist. O placa in limba Latina comemoreaza vizita Imparatului Iosif al II-lea in anul 1773.
5. Piata Mica
Cea mai draguta strada a Orasului de Sus si una dintre cele mai vechi, strada Avram Iancu dateaza de la inceputul secolului XIV-lea si duce spre nord-est, din Piata Mare.
Mai mica decat Piata Mare, Piata Mica este legata de prima printr-un pasaj, in timp ce Podul Minciunilor face legatura spre Piata Huet, iar Strada Ocnei due spre Orasul de Jos. Desi splendida in atmosfera sa medievala, are mai putine monumente decat Piata Mare, deoarece la inceputuri gazduia cladiri negustoresti.
6. Turnul Sfatului
Datand de la inceputul secolului al XIII-lea, Turnul Sfatului de la numarul 1, leaga Piata Mica de Piata Mare. Initial servea ca poarta de intrare spre a doua centura de fortificatii. A primit aceste nume deorece cladirea de alaturi era primaria Sibiului. Turnul s-a prabusit partial de la cutremurul din 1586, dar a fost reconstruit doi ani mai tarziu; acoperisul si etajul superior dateaza din 1829.
De-a lungul timpului a servit ca inchisoare, magazine, foisor de foc si muzeu. Nu exista prea multe de vazut in interior, cu exceptia mecanismului ceasului, de la al saselea nivel. Al saptelea nivel, la care se ajunge urcand 141 de trepte, are o platforma de observatie.
7. Muzeul Farmaciei
In cladirea roz de la numarul 26, Muzeul Farmaciei, ocupa locul uneia dintre primele farmacii din Sibiu, deschisa in 1600. Detine o originala colectie de obiecte din farmaciile din Romania, Austria si Germania. Ultima incapere ilustreaza istoria homeopatiei. Este de asemenea un omagiu adus doctorului Samuel Hahnemann, fondatorul homeopatiei, care a locuit in Sibiu in perioada 1777-1779.
8. Casa Artelor
In legatura cu originile sale comerciale, cea mai frumoasa cladire din Piata Mica, de la numarul 21, Casa Artelor, a fost initial o casa a breslelor. Construita in 1370, este cea mai veche structura de acest gen din Transilvania, si a fost cunoscuta initial sub numele de Casa macelarilor. Intalnirile breslei aveau loc la etaj, in timp ce la parter, in spatele a opt arcade, era o piata. Scutul de la primul etaj reprezinta blazonul Sibiului.
Renovata cu fonduri din partea guvernului german, cladirea e acum Muzeul de Etnografie Saseasca Emil Sigerus cu o colectie adusa de la un muzeu mai mic.
9. Turnul Scarilor
La numarul 24, Turnul Scarilor gazduieste acum o cafenea. De aici, un pitoresc pasaj ne conduce spre Piata Aurarilor, in spatele careia se intinde una dintre cele mai frumoase si mai vechi zone rezidentiale ale Sibiului, cu stradute inguste si pavaje din epoca medievala.
10. Podul Minciunilor
Mergand din Piata Mica spre Piata Huet, printr-un pasaj care leaga Orasul de sus cu cel de Jos, dam de Podul Minciunilor, prima structura de fonta din Romania, fiind construit in anul 1859. Se spune ca podul se prabuseste sub cel care spune o minciuna cand se afla sub pod.
11. Catedrala Evanghelica
Masiva Catedrala Evanghelica domina piata cu aerul sau gotic. Construita in perioada dintre inceputul secolului al XIV-lea si anul 1520 pe locul unei bazilici, catedrala are o inaltime de 78 metri si se mandreste cu cea mai mare orga bisericeasca a Romaniei, construita in anul 1914. Ea are 6,002 tuburi, 85 de registre musicale principale si 75 de registre auxilliare.
12. Orasul de Jos
Orasul de Jos a crescut dincolo de fortificatiile Sibiului. Desi are putine monumente recunoscute si este in mare parte residential, aici se gasesc unele dintre cele mai vechi case, ceea ce reprezinta o recompensa generoasa o plimbare in zona. Cele mai vechi strazi ale sale, Strada 9 Mai, Strada Faurului si Strada Turnului, dateaza de la sfarsitul secolului al XII-lea si inca pastreaza urmele primelor zile ale Sibiului.
13. Strada Pietonala Nicolae Balcescu
Continuand spre sud-vest din Piata Mare, strada pietonala Nicolae Balcescu are un aer mai modern si este principalul loc de cumparaturi din Sibiu. Desi strada este construita in 1492, majoritatea constructiilor sunt in stil neorenascentist si dateaza de la sfarsitul secolului al XIX-lea. Strada a avut mai multe nume de-a lungul anilor, inclusive cel de Stalin in perioada 1947-1970.
14. Turnul Archebuzierilor, Turnul Olarilor si Turnul Dulgherilor
Majoritatea elementelor care au supravietuit din zidul vechiului oras se gasesc la sud, intre strada Cetatii si bulevardul Coposu. De la vest la est, meterezele cuprind Turnul Archebuzierilor, Turnul Olarilor, Turnul Dulgherilor, toate bine pastrate si datand din secolele XIV si XV.
15. Muzeul Astra
Muzeul Astra este cel mai mare muzeu in aer liber din Europa si printre cele mai frumoase din Romania. Avand infatisarea unui sat, cu un décor rural, desi are elemente din diferite regiuni ale Romaniei, muzeul este mare si suficient de interesant pentru a i se acorda o zi din vizita.
Mai multe obiective turistice Sibiu si locuri de vizitat in imprejurimi
Regiunea dintre Sibiu si Sighisoara este o veche arie saseasca si una dintre cele mai frumoase regiuni ale tarii; pentru cei care dispun de timp, drumurile sale sunt ideale pentru a fi explorate pe jos sau cu bicicleta.
Sa exploram obiective turistice in apropierea Sibiului:
Paltinis
Adanc in padurea de conifere, Paltinis este cea mai veche statiune de schi din Romania, fiind fondata in 1894. De cand Romania a intrat in UE, a existat o extindere catre zona rezidentiala, iar numarul de restaurante si magazine este in crestere anual.
Datorita unei inaltimi maxime de 1.681 de metri, exista sanse de zapada pe versantii superiori timp de sase luni ale anului. Asadar, daca aveti chef de putina iarna, Paltinis este cu siguranta un loc de vizitat cand mergeti la Sibiu.
Acelasi teren este la fel de frumos vara, cand poti folosi statiunea ca un tramp pentru drumetii accidentate, cel mai dur ducandu-te pana la Varful Cindrel la 2.444 metri.
Biertan
Satul Biertan a fost una dintre principalele asezari din Transilvania si are o biserica fortificata din secolul al XVI-lea, poate cea mai impresionanta din Romania. Asezata pe un deal si inconjurata de trei ziduri si sase turnuri, ea a fost resedinta episcopului luteran inainte ca acesta sa se mute in Sibiu.
Ce ace iese in evidenta in interior este o superba picture a altarului, cu mai multe scene infatisand viata lui Isus. Cuplurile care doreau sa divorteze erau obligate sa petreaca doua saptamani in camaruta alaturata bisericii, numita “inchisoarea”. Cu numai un pat si un singur set de tacamuri care trebuiau impartite, putine cupluri se impacau.
Zona din jurul Biertanului, deci toate vaile mici din sudul Sighisoarei, seamana cu un peisaj dintr-o poveste, cu sate inghesuite, multe avand biserici fortificate, ghemuite in spatele colinelor impadurite.
Castelul de lut din Valea Zanelor
Amplasat la poalele Munților Carpați, în inima Transilvaniei, un mic oraș românesc găzduiește acum un basm devenit realitate sub forma unui adorabil castel construit din lut și nisip. Numele castelului este Castelul de Lut Valea Zenelor, un nume absolut potrivit pentru aceste spații arhitecturale antice.
Asemănându-se cu un sat de gnomi, complexul Castelul de Lut a fost creat din lut, nisip și capriciu pur. Totul este realizat din materiale naturale, iar ferestrele și ușile sunt diferite, fiecare cameră având propria intrare separată. Castelul a fost construit în mijlocul satului Porumbacu de Sus, la 26 km vest de Sâmbăta.
Te-ar putea interesa si:
- 7 Locuri de vizitat in Sighisoara: Obiective turistice
- Fagaras, oras stravechi cu obiective turistice
Dacă ți-a plăcut articolul nostru despre cele mai bune locuri de vizitat in Sibiu, ne poți susține cu un SHARE la butonul de share Facebook de mai jos.