Obiective turistice Sibiu: 5 Locuri de vizitat

Total
23
Shares
Obiective turistice Sibiu si locuri de vizitat

Aceste teritorii din inima Transilvaniei starnesc interesul multora prin muntii salbatici, fascinantul oras Sibiu si drumurile linistite de tara care poarta pasii catre romanticul oras Sighisoara.

Acest articol descrie zona saseasca a Transilvaniei, de la muntii Fagaras la sud, spre splendidul oras medieval parca uitat de vreme, Sighisoara, in nord. Intre acestea se afla vibrantul oras medieval Sibiu, primul dintre cele sapte orase sasesti, ales sa fie capitala europeana in anul 2007.

Numit dupa raul Cibin, care il strabate, Sibiul a reusit sa armonizeze spectaculoasele elemente ale epocii medievale cu cele mai importante sapte orase sasesti (Siebenbürgen), dateaza din secolul al XII-lea. Centrul vechiului oras pastreaza un aspect pronuntat sasesc, asemanandu-se mult cu un oras din sudul Germaniei sau cu unul austriac.

Obiective turistice Sibiu

In prezent, Sibiul are unele dintre cele mai frumoase muzee si o arhitectura bine pastrata, precum si un numar crescand de restaurante si o viata de noapte intensa.

Oricine viziteaza orasul Sibiu se va convinge ca acesta are un sistem de relatii publice bine pus la punct, mai bine organizat decat al multor altor orase din Romania. Cand a fost desemnat Capitala Culturala Europeana pentru 2007, s-a declansat un puternic proces de constructii, renovari si promovari, mai rar intalnite in Romania.

Orasul de Sus

Orasul de Sus se intinde si interiorul celui de-al treilea – si ultimul – cerc de fortificatii, construite in perioada 1357-1366. Se focalizeaza in jurul a trei piete principale, Piata Mare, Piata Mica si Piata Huet.

Piata Mare

Plina de monumente istorice, Piata Mare este centrul istoric al Sibiului si dovada statutului de Capitala Culturala Europeana. Initial conceputa ca piata de cereal, a devenit mai tarziu un loc al intalnirilor si al executiilor publice, desi stalpul infamiei, unde raufacatorii erau pedespsiti, nu mai exista.

Plimbundu-va de-a lungul pietei veti putea admira un amestec de case renovate, din secolele XV-XVII. Multe au acoperisuri in forme curioase, prevazute cu gemuri de diverse forme, cunoscute sub numele de ochi ai orasului.

Una dintre principalele cladiri ale pietei, Biserica Romano-Catolica este construita in stil baroc si dateaza din perioada 1726-1733. Prima biserica romano-catolica ce a primit permisiunea sa functioneze in Sibiu dupa Reforma, a fost initial o fundatie iezuita servind trupelor austriece si oficialilor administratiei care stationau aici. Biserica este frecventata de o congregatie mixta, de romani, maghiari si germani.

Situat la numerele 4-5, magnificul Muzeu Brunkethal, in stil baroc, a fost initial un imobil apartinand baronului Samuel von Brukenthal, guvernatorul austriac al Transilvaniei in perioada 177-1787. Palatul are doua curti interioare, iar pe fatada sa de piatra este sculptat simbolul heraldic al familiei Brukenthal.

Muzeul Brukenthal este cel mai vechi muzeu al Romaniei. Multe lucrari de arta proveneau din colectia particulara a lui Brukenthal. In prezent, aici se afla cea mai bogata colectie de arta a Transilvaniei. Alaturi de picturi din secolele XV-XVIII, realizat de maestri din Europa de Vest si de unele creatii romanesti ale secolelor XIX-XX, se gaseste o valoroasa colectie de mobila si covoare orientale.

Putin mai la vest se afla Muzeul de Istorie. A fost primaria orasului in perioada 1549-1923 si este un amestec impresionant a doua stiluri gotic si renascentist. O placa in limba Latina comemoreaza vizita Imparatului Iosif al II-lea in anul 1773.

Piata Mica

Cea mai draguta strada a Orasului de Sus si una dintre cele mai vechi, strada Avram Iancu dateaza de la inceputul secolului XIV-lea si duce spre nord-est, din Piata Mare.

Mai mica decat Piata Mare, Piata Mica este legata de prima printr-un pasaj, in timp ce Podul Minciunilor face legatura spre Piata Huet, iar Strada Ocnei due spre Orasul de Jos. Desi splendida in atmosfera sa medievala, are mai putine monumente decat Piata Mare, deoarece la inceputuri gazduia cladiri negustoresti.

Datand de la inceputul secolului al XIII-lea, Turnul Sfatului de la numarul 1, leaga Piata Mica de Piata Mare. Initial servea ca poarta de intrare spre a doua centura de fortificatii. A primit aceste nume deorece cladirea de alaturi era primaria Sibiului. Turnul s-a prabusit partial de la cutremurul din 1586, dar a fost reconstruit doi ani mai tarziu; acoperisul si etajul superior dateaza din 1829.

De-a lungul timpului a servit ca inchisoare, magazine, foisor de foc si muzeu. Nu exista prea multe de vazut in interior, cu exceptia mecanismului ceasului, de la al saselea nivel. Al saptelea nivel, la care se ajunge urcand 141 de trepte, are o platforma de observatie.

In cladirea roz de la numarul 26, Muzeul Farmaciei, ocupa locul uneia dintre primele farmacii din Sibiu, deschisa in 1600. Detine o originala colectie de obiecte din farmaciile din Romania, Austria si Germania. Ultima incapere ilustreaza istoria homeopatiei. Este de asemenea un omagiu adus doctorului Samuel Hahnemann, fondatorul homeopatiei, care a locuit in Sibiu in perioada 1777-1779.

In legatura cu originile sale comerciale, cea mai frumoasa cladire din Piata Mica, de la numarul 21, Casa Artelor, a fost initial o casa a breslelor. Construita in 1370, este cea mai veche structura de acest gen din Transilvania, si a fost cunoscuta initial sub numele de Casa macelarilor. Intalnirile breslei aveau loc la etaj, in timp ce la parter, in spatele a opt arcade, era o piata. Scutul de la primul etaj reprezinta blazonul Sibiului.

Renovata cu fonduri din partea guvernului german, cladirea e acum Muzeul de Etnografie Saseasca Emil Sigerus cu o colectie adusa de la un muzeu mai mic.

La numarul 24, Turnul Scarilor gazduieste acum o cafenea. De aici, un pitoresc pasaj ne conduce spre Piata Aurarilor, in spatele careia se intinde una dintre cele mai frumoase si mai vechi zone rezidentiale ale Sibiului, cu stradute inguste si pavaje din epoca medievala.

Piata Huet

Mergand din Piata Mica spre Piata Huet, printr-un pasaj care leaga Orasul de sus cu cel de Jos, dam de Podul Minciunilor, prima structura de fonta din Romania, fiind construit in anul 1859. Se spune ca podul se prabuseste sub cel care spune o minciuna cand se afla sub pod.

Piata Huet este cea mai mica dintre cele trei sic el mai putin uniforma din punct de vedere arhitectonic. Oricum, masiva Catedrala Evanghelica domina piata cu aerul sau gotic. Construita in perioada dintre inceputul secolului al XIV-lea si anul 1520 pe locul unei bazilici, catedrala are o inaltime de 78 metri si se mandreste cu cea mai mare orga bisericeasca a Romaniei, construita in anul 1914. Ea are 6,002 tuburi, 85 de registre musicale principale si 75 de registre auxilliare.

Orasul de Jos

Orasul de Jos a crescut dincolo de fortificatiile Sibiului. Desi are putine monumente recunoscute si este in mare parte residential, aici se gasesc unele dintre cele mai vechi case, ceea ce reprezinta o recompensa generoasa o plimbare in zona. Cele mai vechi strazi ale sale, Strada 9 Mai, Strada Faurului si Strada Turnului, dateaza de la sfarsitul secolului al XII-lea si inca pastreaza urmele primelor zile ale Sibiului.

Continuand spre sud-vest din Piata Mare, strada pietonala Nicolae Balcescu are un aer mai modern si este principallul loc de cumparaturi din Sibiu. Desi strada este construita in 1492, majoritatea constructiilor sunt in stil neorenascentist si dateaza de la sfarsitul secolului al XIX-lea. Strada a avut mai multe nume de-a lungul anilor, inclusive cel de Stalin in perioada 1947-1970.

Majoritatea elementelor care au supravietuit din zidul vechiului oras se gasesc la sud, intre strada Cetatii si bulevardul Coposu. De la vest la est, meterezele cuprind Turnul Archebuzierilor, Turnul Olarilor, Turnul Dulgherilor, toate bine pastrate si datand din secolele XIV si XV. Mai departe dam de rebustul Bastion Haller, din secolul al XVI-lea, care pazeste coltul sud-estic al zidului vechiului oras.

Muzeul Astra este cel mai mare muzeu in aer liber din Europa si printre cele mai frumoase din Romania. Avand infatisarea unui sat, cu un décor rural, desi are elemente din diferite regiuni ale Romaniei, muzeul este mare si suficient de interesant pentru a i se acorda o zi din vizita.

Locuri de vizitat in Sibiu si impejurimi

Regiunea dintre Sibiu si Sighisoara este o veche arie saseasca si una dintre cele mai frumoase regiuni ale tarii; pentru cei care dispun de timp, drumurile sale sunt ideale pentru a fi explorate pe jos sau cu bicicleta.

Medias

Orasul dateaza din 1267 si este unul dintre cele sapte orase sasesti, a devenit centru administrativ pentru satele sasesti din imprejurimi in anul 1552. Inca are o populatie saseasca, de peste 1,000 suflete.

Inconjurata de cladiri sasesti din secolele XVI-XVIII, partial renovate, Piata Ferdinand din centrul orasului cuprinde un parc. Doua dintre cele mai vechi cladiri ale sale sunt din secolul al XVI-lea, Schüler Haus, acum sala de concerte si expozitii, renovate cu fonduri din partea guvernului german, si o cladire din secolul al XVII-lea, Rosenauer Haur constuita in stil renascentist transilvan.

Ridicandu-se la nordul pietei si dominand orasul, Biserica Sfanta Margareta este inima orasului. A fost construita intre inceputul secolului al XIV-lea si sfarsitul secolului al XV-lea si are un turn inalt de 74 de metri. Altarul dateaza din anul 1485 si este un exemplu rafinat al artei sasesti medieval.

Are, de asemenea, o cristelnita din secolul al XIV-le, picture murale gotice din anul 1420 si o orga din secolul al XVII-lea. Pentru a vedea interiorul trebuie sa cereti cheile de la casa parohiala de alaturi.

Muzeul Minicipal prezinta interes datorita situarii sale intr-o manastiri franciscana din secolul aal XV-lea. Dintre fortificatiile orasului, cel mai bine pastrat ramane Turnul portii Forkesch aproape de piata principal, pe strads Nicoale Iorga.

Biertan si Viscri

Satul Biertan a fost una dintre principalele asezari din Transilvania si are o biserica fortificata din secolul al XVI-lea, poate cea mai impresionanta din Romania. Asezata pe un deal si inconjurata de trei ziduri si sase turnuri, ea a fost resedinta episcopului luteran inainte ca acesta sa se mute in Sibiu.

Ce ace iese in evidenta in interior este o superba picture a altarului, cu mai multe scene infatisand viata lui Isus. Cuplurile care doreau sa divorteze erau obligate sa petreaca doua saptamani in camaruta alaturata bisericii, numita “inchisoarea”. Cu numai un pat si un singur set de tacamuri care trebuiau impartite, putine cupluri se impacau.

Zona din jurul Biertanului, deci toate vaile mici din sudul Sighisoarei, seaman cu un peisaj dintr-o poveste, cu sate inghesuite, multe avand biserici fortificate, ghemuite in spatele colinelor impadurite.

Sighisoara

O amestecatura de acoperisuri inclinate, fatade pastelate si strazi pavate, Sighisoara are un aer medieval atat de pregnant, incat pana si regimul ceausist a fost suficient de sensibilizat pentru a nu-l deteriora.

Dintre toate cele sapte orase sasesti, niciunul nu si-a pastrat atat de bine originea saseasca ca acesta. Este singura cetate fortificata locuita din Romania si una dintre putinele din Europa. Din pacate, sasii au plecat in numar mare, dar orasul are inca un aspect ingrijit, in parte datorita eforturilor diferitelor ONG-uri, ca Trustul Mihai Eminescu.

In inima cetatii Sighisoara, micuta piata de vis Piata Cetatii pare a fi locul perfect pentru a scrie o ilustrata. Inconjurata de cateva cladiri etajate si stilate, pictate in frumoase culori pastelate, se Numara printre cele mai frumoase piete medievale ale Romaniei. Ritmul stilului de viata este linistit, in ciuda traficului rutier.

Turnul cu Ceas ofera o primire impozanta la intrarea in piata. Reconstruit dupa incendiul din 1556 pe vechea fundatie, are o serie de statuete reprezentand zilele saptamanii – Diana (luni), Marte (marti), Mercur (miercuri), Jupiter (joi), Venus (vineri), Saturn (sambata), si Soarele (duminica). Ca pretudindeni in Romania, cele patru mici turnuri releva faptul ca Sighisoara dispunea de ius gladii, dreptul folosirii pedepsei cu moartea in epoca medieval.

Micuta camera de tortura de la baza turnului a fost odinioara inchisoare militara. O colectie de instrumente de tortura cuprinde pietre de 6 Kg care trebuiau sa fie purtate de hoti, care erau legati la stalpul infamiei din piata.

Una dintre cele mai vechi cladiri ale Pietei Cetatii, Casa cu cerb dateaza din anii 1300 si are coarne de cerb intr-un colt. Renovata de Fundatia Messershmidt, acum este un hotel. Daca observati un grad neobisnuit de securitate in oras, inseamna ca printul Charles e acolo.

In piata Muzeului la Nr. 6, sub turnul cu ceas, Casa Vlad Drucul este una dintre cele mai vechi cladiri ale Sighisoarei si a fost probabil casa lui Vlad Dracul si locul nasterii fiului sau, Vlad Tepes. Acum gazduieste un restaurant thematic medieval. In spatele acestuia, Muzeul Armelor Medievale are o colectie de archebuze, arbalete si sabii din epoca medieval, precum si arme mai recente.

La nord de Turnul cu Ceas, Biserica Manastirii a fost construita de dominicani, fiind in prezent in mare parte reconstruita. La fel ca in alte biserici medieval sasesti, covoarele orientale aliniate subliniaza un interior auster. Vara, in fiecare zi de vineri au loc recitaluri de orga.

Mergand catre sud din Piata Cetatii, Strada Scolii va conduce spre Scara scolilor, numita astfel pentru ca ducea spre scoala de pe deal. Mai putin riscanta pentru copii pe timpul iernii, are 175 de trepte si un acoperis de lemn. A fost construita in 1642, cu o fatada renascentista.

Aproape de capatul de sus al scarilor, un dintre cele mai venerabile scoli ale Romaniei, Scoala din Deal dateaza din anul 1522, dar cladirea actuala est din anul 1729. Desi are o sectie germana, a incetat de mult sa se ocupe numai de elevii sasi.

Putin mai sus, Biserica din Deal vegheaza asupra orasului si domina intreaga cetate. Initial ultima linie defensiva, a fost reconstruita de multe ori intre secolele XVIII si XVI si este un exemplu rafinat de arhitectura gotica.

Fundatia Messerschmidt a platit pentru renovarea ei in anii 1990, iar in 2004 a castigat premiul Patrimoniului Cultural European pentru cea mai buna renovare. Amvonul din piatra sculptata dateaza din 1480. Observati scrinurile pictate, medieval, aduse aici de la alte biserici sasesti. Toate sunt realizate fara lipici sau metal, si au fost reconditionate intre anii 2003 si 2006 de elevii Colegiului Hildesheim din Germania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonare Newsletter

Primesti notificati cu cele mai bune articole, oferte si ponturi de cazare in Romania.

You May Also Like