10 Cele mai frumoase lacuri de munte din Romania

Total
0
Shares
lacuri de munte din romania

Toata lumea spune ca tara noastra are multe bogatii naturale, constatare pe care si noi o expunem in acest articol. Cele mai frumoase lacuri din Romania sunt in general lacurile de munte.

Va prezentam un top cu lacuri pe care merita sa le vizitati, top care nu are o ordine numerica, toate lacurile sunt la fel de interesante iar particularitatile fiecaruia va vor indeamna la drumetii pe care nu le veti uita.

Top 10 lacuri de munte pe care trebuie sa le vizitezi

1. Lacul Sfanta Ana

lacul sfanta ana

Este asezat in masivul Ciumatu din Muntii Ciucului, in judetul Harghita, in apropiere de statiunea Tusnad. Accesul se face pe drumul lung de 17 km care pleaca din Bixad, de la Km 40+ al DN 12 Sf. Gheorghe – Miercurea Ciuc. Din centrul statiunii Tusnad-Bai, sunt 45 km.

Turismul este in plina dezvoltare in zona, fiind exploatat potentialul singurului lac vulcanic din Europa Centrala si de Est. Exista cateva campinguri aproape de lac insa in Tușnad cu siguranta veti gasi cazarea perfecta. Datorita farmecului acestui straniu colț de natură, merita mentionata in apropiere si statiunea Balvanyos

S-a format pe fundul craterului unui vulcan stins, adanc de cca 200 m, la o altitudine de 950 m. De forma aproape circulara, cu o lungime de 620 m si o latime maxima de 460 m, lacul are o suprafata de 19,50 ha si o adancime maxima de 7 m. Este inconjurat de arborete de fag si rasinoase.

Neavand alimentare si evacuare de suprafata, lacul e alimentat din apele de precipitatie si probabil de niste izvoare de adancime.

Lacul Sf. Ana, unicat in Carpatii romanesti este cuprins in lista monumentelor naturii facand parte dintr-o rezervatie stiintifica naturala de 76 ha. Aceasta inglobeaza si Tinovul Mohoș, denumit si ,, Lacul cu mușchi”, situate spre NE de Lacul sf. Ana, la altitudinea de 1050 m, intr-un alt crater de vulcan. Este denumit de localnici ,, Locul cu coacaze”

2. Lacul Ursu

lacul ursu

De la descoperirea fenomenului de heliotermie în secolul XIX, Lacul Ursu a fost unul ditre punctele de atractie turistica a zonei Sovata din judetul Mures. Această localitate din Munții Carpați s-a bucurat de un statut de stațiune balneară inca din perioada vizitatorilor de viță regală, precum si in perioada postbelică, pana in zilele noatre.

Lacul Ursu s-a format în urma prăbușirii unei exploatări de sare, la data de 27 mai 1875. Este singurul lac caruia i se cunoaste cu exactitate data formarii. Întinderea de apă caldă, cu o suprafață de 5 hectare, înconjurată de munți și păduri la o altitudine de 500 m, oferă bogate resurse terapeutice, utilizate în tratamente balneoclimaterice.

Heliotermia se explica prin faptul ca la suprafata lacului se formeaza un strat de apa dulce, care pastreaza temperatura apei incalzita de razele soarelui. Acest strat de apă superior împiedică răcirea apei sărate care se află sub acest strat şi care acumulează permanent căldura.

Lacul Ursu deţine cea mai mare concentraţie salină din lume, are o temperatură de 29°C la suprafaţă şi de 41°C la adâncimea de 1,5 metri şi este cel mai important dintre cele cinci lacuri cu apă sărată existente în staţiunea Sovata. Este urmat de Aluniș, Mierlei, Roșu, Negru și Verde.

Acest fenomen l-a facut faimos in intreaga Europa, turistii fiind interesati de propietatile sale curative precum si de explorarea obiectivelor aflate in zona, in orice sezon.

Ultimul aspect pentru care lacul este faimos il reprezinta vegetatia bogata din jurul sau, care se datoreaza solului vulcanic depus in timp. Numele sau este dat de forma pe care o are, asemanatoare cu o blana de urs.

3. Lacul Vidraru

lacul vidraru

Cunoscut si sub denumirea de Lacul Argeș, este dupa Bicaz si Lotru al treilea mare lac de baraj din regiunea montană. Situat la o altitudine de 830 m, lacul si-a inceput existenta in martie 1966 si are in prezent o suprafata de 893 ha si adancimea apei de 160 m.

Uzina pe care o alimenteaza fiind o uzina de varf, nivelul apei variaza de la o zi la alta si de la un anotimp la altul, in functie de solicitarile de energie electrica.

Transfagarașanul, renumitul traseu montan fara pereche, face legatura intre Lacul Vidraru si Lacul Balea de pe creasta. Intre acestea sunt aproximativ 60 km iar turistul poate urmarii imagini de poveste, numai in perioada in care este deschis traficului.

Cazari in apropierea Lacului Vidraru puteti alege dintre cele pe Valea Oltului, avand ca obiective de vizitat Masivul Cozia si manastirea sa, statiunea Calimanesti-Caciulata, precum si Manastirea Curtea de Argeș.

4. Lacul Bâlea

Lacul Bâlea este fără îindoială pentru masivul Făgăraș ce ea ce este Bucura pentru Retezat, cel mai mare lac si cel mai vizitat de turisti. Afluenta turistilor se datoreaza si Transfăgărașanului, traseu ales de majoritatea pasionatilor de munte.

Situat in căldarea de la obârșia pârâului cu același nume, la adapostul unui prag glaciar, lacul Bîlea are altitudinea lacului Bucura din Retezat – 2040 m

De forma neregulata, lacul Bâlea are lungimea de 353 m si latimea maxima de 217 m, un perimetru de 1367 m. Suprafata o are de 4,65 ha, iar adancimea maxima de 11 m, fapt care-l situeaza printre cele mai adanci lacuri ale masivului Fagaras, intrecut fiind doar de Podragu Mare si Călțun.

Strajuit spre sud de creasta Fagarasului, Varful Vanatoarea lui Buteanu (2507 m) isi proiecteaza silueta impunatoare dar sumbra in lac cand in orele diminetii urca incet din partile argesene spre creasta.

Oglinda lacului sta incremenita sub platosa de gheata din noiembrie pana tarziu, in luna iunie, cand se sparge in apropierea cabanei, atingand in lunile februarie-aprilie, grosimi de peste o jumatate de metru.

Temperatura apei este foarte scazuta. Ea nu urca obisnuit peste 10 °C pastrandu-se in lunile de vara la valori foarte scazute 3°C si 5°C

In sezonul de vara aceasta minunata atractie turistica este aglomerata de turisti care vor sa faca acest traseu pentru plimbare cu telecabina sau pentru a campa cu cortul. In schimb in timpul iernii in fiecare an e deja o traditie prin construirea hotelului de gheata. Acesta atrage mii de vizitatori interesati sa petreaca in preajma sarbatorilor o noapte la o teperatura ce variaza intre  -2°C si +2°C

5. Lacul Bucura

lacul bucura

 Este cel mai impunator lac alpin din Carpati, fiind cunoscut de turistii montani inca din cele mai vechi timpuri. A facut obiectul primelor cercetari si descrieri privind geneza, hidrologia, morfologia, limnologia Retezatului.

Frumusetea lacului Bucura a fascinat multi iubitori ai muntilor care i-au dedicat pagini deosebit de sugestive, descriindu-l. Scriitoarea Fany Seculici, indragostita de natura salbatica a Carpatilor si fascinata de frumusetea lacului, si-a a les pseudonimul de Bucura Dumbrava, sub care a scris numeroase lucrari, printre care si Cartea muntilor (1920)

Suprafata lacului este de 8.9 ha rezultata din lungimea de 550 m si latimea medie de 160 m a lui. Latimea maxima este de 250 m. Adancimea apei este de 15.5 m, ea realizandu-se in dreptul intrarii Izvorului Pelegii in lac, mai aproape de malul opus si spre mijloc.

Fundul e acoperit de blocuri mari de stanca, atat in partea de nord, cat si in cea sudica dinspre evacuare, unde da drumetului avantat in apa lacului senzatia ca se afla la mare, pe faleza stancoasa. Ca suprafata, lacul Bucura este cel mai mare lac din tara, lac glaciar.

Accesul la Bucura este cunoscut de majoritatea turistilor, lacul fiind punctul cheie de atractie a celor care ,,fac” Retezatul. Pentru cei care au mijloc de transport, cel mai comod acces este din soseaua Hateg-Caransebes, de la km 61 (Cirnesti). Posibilitati de cazare in apropiere nu sunt, asa ca numai pentru cort e numai bine in masivul Retezat.

6. Lacul Vulturilor

lacul vulturilor

Uneori numit si Malîia sau Siriu, datorita vârfului ce sta straja spre SV, Lacul Vulturilor este un lac de navigatie situat la altitudinea de 1405 m, in golul alpin al masivului Siriu. Conform unei legende, Alexandru Vlahuta in cartea sa Romania pitoreasca mentioneaza acest lac strabatut deasupra de vulturi in fiecare primavara, cand veneau aici cu puii sa-i invete sa zboare.

In suprafata de 0,90 ha, lacul are o adancime maxima a apei de 2,5 m. Datorita materialului fin provenit din dezagregarea rocilor si depus pe fundul lacului, antrenat de valurile provocate de vant, apa este tulbure pentru un lac situat la altitudinea mentionata. Temperatura apei urca in zilele calduroase de vara pana la 18,5°C

Nivelul lacului este variabil in functie de  cuantumul precipitatiilor si de gradul de evaporatie al apei, intrucat nu are nici izvoare de suprafata si nici evacuare.

Spre culmea Mălîiei, un mic izvoras, a carui apa nu se incalzeste vara peste 7°C, incearca timid sa aduca prospetime efemera oglindei ce devine lucie numai in zilele de liniste cand ,, Poarta Vanturilor” nu mai vuieste, slobozind curentii spre lac.

Pe malul lacului exista o cabana ce poate sta la dispozitia turistilor pescari. Accesul la lac este posibil pe mai multe trasee turistice, toate cu plecare din soseaua nationala Buzau- Nehoiu- Brasov.

7. Lacul Rosu

lacul rosu

Lacul Roșu se situează între Suhardul Mic, Suhardul Mare din partea nordică, Munții Podu Calului din partea sud-vestică, Munții Licaș și Munții Kis-Havas din partea nord-vestică, Csíki-Bükk din partea nord-estică și Muntele Ucigaș din partea estică.

Legenda (pentru ca fiecare fenomen neobisnuit da nastere la legende) spune ca o fata frumoasa, rapita si necinstita de un haiduc intr-o pestera din Muntii Suhardului, a induplecat cu lacrimile sale spre razbunare pe batranul munte de piatra, facandu-l sa-si pravale stancile, ingropand astfel de viu pe faptas. De aceea muntelui pravalit i se mai spune si Ucigasul.

Denumirea de Lacul Rosu a primit-o de la argilele cu oxizi de fier si de la stanca rosie a Suhardului Mic, ce-si reflecta silueta in apele lacului, de dimineta pana spre seara.

Lacul Rosu e situat la altitudinea de 983 m, are o suprafata de 13 ha si o adancime maxima a apei de 12,5 m. Perimetrul sau masoara 3km iar  lungimea 1 km.

In lac se varsa separat, la coada lui, paraul Licas, paraul Rosu si paraul Oii, ultimele doua oprite inainte de intrarea in lac de cate un baraj inalt, in scopul retinerii aluviunilor ce, de-a lungul anilor, ar fi comaltat lacul.

Din lac se formeaza paraul Bicaz, ce cade peste praguri formand cascade si chei de o rara frumusete. Turismul in aceasta zona a cunoscut o ampla dezvoltare datorita climei din aceasta regiune. Valea este adapostita de vanturi, aerul este curat, bogat in aerosoli, astfel ca s-a creeat un mediu propice de petrecere a unui concediu balnear-curativ.

Puteti gasi variante de cazare in orasul Piatra Neamț, statiunea Gheorghieni precum si in pensiunile situate pe malurile paraului Bicaz.

8. Lacul Iezer Pietrosu

lacul iezer

Este asezat in caldarea glaciara Iezeru, dintre culmea Pietrosului (spre S si SE) si cea a hotarului (spre SV), sub varful cel mai inalt al masivului Rodnei, varful Pietrosu (2303 m), in plina rezervatie naturala.

De origine glaciara, Iezerul are o suprafata de 0,50 ha si adancimea maxima de 2,5 m si este situat la altitudinea de 1825 m. Lacul este alimentat de doua izvoare ce intra dinspre culmea Pietrosului furisandu-se pe sub pietre.

Turistii cu spirit de observatie, vor sesiza imediat, privind de la inaltime ca lacul are forma Romaniei. Cei ajunsi in locurile frumoase ale  Maramureșului, in Borșa de exemplu cu siguranta vor vrea sa urce sa viziteze acest lac.

Temperatura apei in cea mai mare parte a anului este scazuta (1,5°C in luna noiembrie), lacul fiind inghetat din noiembrie pana in iunie. La cativa metri de lac se gaseste si statia meteo ,, Pietrosu”

Lacul este accesibil pe mai multe poteci, durata ascensiunii situandu-se intre 2-4 ore.

Din orasul Borșa, pe valea Pietroasei, urca un drum prin paduri de foioase si apoi rasinoase ce continua cu o poteca de picior ce se inconvoaie in serpentine, spre a ajunge la curmatura Turnu-Rosu, situata in vecinatatea iezerului. Durata 3 ore.

Tot din orasul Borșa, in piraul Tisa, urcand continuu, se face pana la Iezer, 3 ore.

Din comuna Moisei, daca dispunem de un mijloc forestier se poate urca pe drumul forestier de pe Izvorul Dragos si continua apoi urcusul pe poteca de vanatoare ce te scoate apoi prin varful Pietrosu, care ofera o panorama a intregului masiv si a vecinului vulcanic Țibleș, durata 3-4 ore.

Un drum de un farmec inedit, ales din pacate de putini iubitori ai drumetiei, datorita duratei lui mai mari, este cel al Izvorul Albastru al Izei. In concluzie, includeti in obiectivele de vizitat acest lac daca tot ajungeti in Maramureș.

Un aspect de luat in seama pentru necunoscatori, a nu se confunda cu alte lacuri cu aceeasi denumire situate in alte regiuni, precum Iezer din Parâng, Iezeru Mare si Iezeru Mic zise Cindrel, Iezer –Păpușa, Iezer Latorița, Iezer Răciciș, Iezer Sadova.

9. Lacul Albastru

lacul albastru

Nu vrem sa ne indepartam foarte mult de zona Maramuresului astfel ca nu putem sa nu amintim de cea mai mediatizata atractie turistica despre care mai toate publicatiile vorbesc: Lacul Albastru.

Este renumit prin culoarea apei sale, culoare ce se shimba mereu in functie de anotimp, pozitia razelor de soare si chiar temperatura apei. In anul 2000 a fost incadrat ca rezervatie protejata, asa ca este interzis scaldatul in apele sale, desi uneori localnicii nu tin cont de acest aspect.

Vizitatorii din intreaga tara au fost atrasi de panorama lacului si de culoarea lui, un albastru deschis primavara, verde smarald vara iar spre toamna un verde inchis. Acest fapt e datorat sulfatului de fier și a sărurilor de cupru dizolvate în apă.

Amenajarile efectuate in zona au permis turistilor sa beneficieze de evenimentele organizate de orasul Baia Sprie sub administrarea caruia se afla lacul. Cu prilejul zilelor Lacului Albastru turistii se pot bucura de intreceri sportive, jocuri virtuale cu impuscaturi si chiar acces la tiroliana.

10. Lacul Tarnița

lacul tarnita

Este un lac de acumulare infiintat in 1973, cand barajul inalt de 97 m, cu coronamentul situat la cota 520 m si-a inchis portile stavilind apele Somesului Cald si formand un lac cu o suprafata de circa 215 ha, lung de peste 8 km.

Lacul Tarnița este situat între comunele Râșca, Mărișel și Gilău, la vest de municipiul Cluj-Napoca. Este o zona frumoasa pentru drumetii iar privelistile ofera imagini spectaculoase ce pot fi imortalizate in fotografii care obiectul diverselor postari pe retelele de socializare.

Fiind aproape de Cluj, zona de agrement este dezvoltata astfel ca turistii isi pot petrece timpul facand ture cu barci si salupe, acestea fiind mijloace de deplasare chiar intre propietarii de vile. Asezat intre padurile Muntilor Apuseni, lacul iti ofera o oaza de liniste si relaxare.

La un kilometru amonte, coada lacului iese galeria care aduce in lac un plus de ape, captate din Somesul Rece. La varsarea paraului Leșu in Somesul Cald intra in rîu apele uzinate din hidrocentrala Mărișel. Aceasta hidrocentrala a fost propusa pentru retehnologizare.

Abonare Newsletter

Primesti notificati cu cele mai bune articole, oferte si ponturi de cazare in Romania.

You May Also Like