Locuri de pelerinaj in Europa – Top 30

Total
0
Shares
Locuri de pelerinaj in Europa

Un numar tot mai mare de calatori decid sa incerce locuri de pelerinaj in Europa care ofera istorie, drumetii, natura in cea mai pura forma… si sa nu uitam de orasele istorice si de sentimentul de companie care apare in randul calatorilor care parcurg aceeasi calatorie.

In fiecare an, milioane de oameni calatoresc pentru a vedea Vaticanul. Dar Roma nu este finalul pentru turismul religios. Zeci de orase semnificative din punct de vedere religios si altare sacre alcatuiesc o intreaga lista cu locuri de pelerinaj in Europa.

Urmatoarea lista evidentiaza unele dintre cele mai vizitate locuri sfinde pelerinaj in Europa, de la litoralul de vest pana la granitele estice:

Postare FB Departe de a fi singura prerogativă a pelerinilor, turismul spiritual devine din ce în ce mai atractiv. Pe lângă frumusețea monumentelor, mulți oameni caută pur și simplu să „distanțeze de lume”. Turismul de pelerini este o nișă puternică.

1. Fatima, Portugalia

Locuri de pelerinaj in Europa – Fatima Portugalia

In 1917, trei tineri ciobani au sustinut ca au vazut o aparitie a Fecioarei Maria in Cova da Iria, zona care apartinea familiei lor. Pe parcursul unui an, copiii au mai raportat inca cinci vizite de la Fecioara Maria, ceea ce i-a determinat sa atraga atentia la nivel national.

De atunci, in fiecare an, multimi de pelerini se indreapta spre Fatima. Pe locul exact in care copiii au raportat ca au vazut-o pe Maica Domnului din Fatima, acolo se afla acum Capela Aparitiilor. Asa este faima acestui loc sfant, incat orasul este acum populat de magazine de suveniruri, pensiuni si hoteluri.Curand, pelerinii au inceput sa soseasca la Fatima, la inceput ilegal, pana cand in 1930 Sfantul Scaun a aprobat povestea aparitiilor, iar guvernul a construit sanctuarul.

Pana in prezent, Sanctuarul din Fatima ramane un loc foarte religios si important pentru catolici, desi sunt multi oameni care viziteaza locul in principal datorita valorii sale istorice. Dupa ce au facut cateva juraminte, credinciosilor li se permite sa viziteze Fatima pentru a se ruga Fecioarei sau sa ia parte la impresionantele si celebrele procesiuni la lumina lumanarilor care sunt celebrate in fiecare luna.

Va puteti alatura unui tur la cele 6 locuri unde se presupune ca au fost vazute aparitiile. In 2017, anul de sarbatorire a centenarului de la Fatima, sanctuarul a primit 9,4 milioane de pelerini, confirmand locul drept una dintre cele mai populare destinatii de pelerinaj.

Acestea fiind spuse, deoarece Fatima este unul dintre cele mai vizitate locuri de pelerinaj din intreaga lume, este una dintre cele mai accesibile locatii sfinte. Printre cele mai obisnuite rute pe care pelerinii le parcurg sunt prin intermediul unui autobuz de la statia Sete Ros sau al navei din portul de croaziera din Lisabona.

Deoarece Fatima este destul de ocupata pe tot parcursul anului, totusi, este recomandat ca pelerinii sa se inscrie in avans pentru excursii. In acest fel, va fi mai usor sa navigati prin oras.

2. Santiago de Compostela, Spania

Locuri de pelerinaj in Europa Santiago de Compostela

Una dintre cele mai vechi rute de pelerinaj din lume trece prin nordul Spaniei, terminand la catedrala Santiago de Compostela . Acesta este locul de inmormantare a Sfantului Iacob, ale carui ramasite au fost transportate de la Ierusalim in Spania cu barca. Pelerinajele in zona nu au incetat din epoca medievala, iar traseul s-a bucurat de o popularitate reinviata incepand cu anii 1980.

Pelerinii care calatoresc se pot astepta la cazare de-a lungul Camino de Santiago sau Calea Sf. Iacob. Manastirile ofera camine pentru calatori si cer mici donatii banesti in schimb. Pelerinii ar trebui sa fie constienti de faptul ca pentru a se caza la un camin monahal este necesar un acreditiv special sau un pasaport religios.

3. Lourdes, Franta

Locuri de pelerinaj in Europa – Lourdes, Franta

Cel mai mare loc de pelerinaj din Franta este Lourdes, care primeste aproximativ cinci milioane de pelerini pe an. Lourdes capata semnificatie din aparitiile Maicii Domnului de la Lourdes si este un loc al numeroaselor vindecari miraculoase. Paraul dezgropat de Bernadette Soubirous in 1858 se crede ca are proprietati speciale care vindeca afectiunile persoanelor bolnave.

Turistii stau intr-unul din cele 270 de hoteluri din oras pentru a vizita Sanctuarul din Lourdes (numit in mod obisnuit Domeniul). Domeniul include Grota unde pelerinii pot distribui apa Lourdes de la robinete si 22 de lacasuri de cult separate pe 126 de acri.

4. Armagh, Irlanda de Nord

Locuri de pelerinaj in Europa – Catedrala Anglicana Sf. Patrick, Armagh

Catedrala Anglicana Sf. Patrick, Armagh. Armagh este un oras cu radacini in paganismul celtic. Cand crestinismul s-a raspandit in regiune in anii 400 d.Hr., Sfantul Patrick si-a stabilit biserica acolo si Armagh a devenit capitala bisericeasca a insulei. El a decretat ca numai cei educati in Armagh erau apti sa raspandeasca Evanghelia, asa ca au fost infiintate numeroase institutii de invatamant.

Sediul arhiepiscopilor protestanti si catolici, Armagh este cel mai venerat oras irlandez. Principalele puncte de interes sunt Catedrala Romano-Catolica Sf. Patrick si Catedrala Anglicana Sf. Patrick . St. Patrick’s Trian, intr-o fosta biserica din spatele biroului de turism, are exponate despre istoria orasului si scrierile Sf. Patrick. Armagh trece printr-un proiect extins de regenerare a centrului orasului, care include modernizarea tuturor suprafetelor si adaugarea de noi alei pietonale.

5. Einsiedeln, Elvetia

Locuri de pelerinaj in Europa – Einsiedeln, Elvetia

Einsiedeln a castigat popularitate ca destinatie turistica religioasa datorita Abatiei Benedictine, unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din Elvetia . Peste 100.000 de turisti religiosi viziteaza anual pentru a vedea statuia Madonei Negre in biserica baroc bogat decorata a manastirii. De asemenea, pe agenda vizitatorilor se afla Diorama Bethlehem, considerata cea mai mare expozitie de nastere din lume, cu 450 de figuri sculptate manual, si Panorama Crucifixion of Christ , o pictura circulara gigantica.

Orasul, la aproximativ 25 de mile sud-est de Zurich, este aproape de multe trasee de drumetii pitoresti din Alpii elvetieni. Geneva si Zurich au locuri asociate lui John Calvin si Ulrich Zwingli, liderii elvetieni ai Reformei.

6. Altotting, Germania

Locuri de pelerinaj in Europa – Altotting, Germania

Altarul Maicii Domnului din Altotting. Timp de mai bine de 500 de ani, acest oras bavarez a fost cel mai important loc de pelerinaj al Germaniei pentru venerarea Fecioarei Maria. Peste un milion de pelerini viziteaza anual Capela Gratiei (construita in jurul anului 700) si Madona Neagra.

Dupa cum povesteste istoria, un copil s-a inecat intr-un rau din apropiere in 1489, iar mama sa si-a dus trupul la altar la poalele unei statui de lemn a Madonei Negre . A fost reinviat in mod miraculos, iar vestea s-a raspandit rapid in toata tara. Altarul a fost extins cu o nava si o pasarela acoperita. Astazi, micuta capela, unde inimile regilor bavarezi sunt depozitate in urne de argint, este unul dintre multele puncte de interes din acest oras de 12.000 de locuitori de langa granita cu Austria.

Stiftskirche (Biserica Colegiata) in stil gotic tarziu, cu turnuri gemene, si Bazilica Sf. Anna, in stil neo-baroc, sunt doua dintre multele biserici aflate la cativa pasi de Piata Capelei, unde Papa Benedikt al XVI-lea a celebrat Liturghia in 2006.

Vizavi de Capela Gratiei se afla Noul Muzeu al Tezaurului Ecleziastic si al Pelerinajului, care poarta numele Papei, un bavarez care este familiarizat cu Altotting inca din copilarie. O alta atractie este Panorama Crucifixiunii, o pictura la 360 de grade (care dateaza din 1903) care infatiseaza evenimente care au avut loc in Vinerea Mare la Ierusalim. Din mai pana in octombrie, procesiunile la lumanari au loc de la Sf. Ana pana in piata.

7. Tara Luther, Germania

Locuri de pelerinaj in Europa – Tara Luther, Germania

Martin Luther a fost pentru totdeauna incorporat in istorie pentru a declansa Reforma protestanta. Calatorii ii pot calca pe urme in statele Saxonia-Anhalt si Turingia, o regiune considerata Tara Luther . Siturile legate de reforma sunt situate in Eisenach, Erfurt, Lutherstadt Eisleben si Lutherstadt Wittenberg. Luther si-a petrecut cea mai mare parte a vietii in Wittenberg, locul unde se gaseste Schlosskirche (Biserica Castel), unde in 1517 si-a batut in cuie cele 95 de teze, sau cererile de reforma, la usile acesteia. El este ingropat inauntru, sub amvon.

8. Sagrada Familia, Barcelona, Spania

Locuri de pelerinaj in Europa – Sagrada Familia, Barcelona, Spania

Sagrada Familia, proiectata de Antoni Gaudi. a fost inceputa in 1882 si inca neterminata in primul sfert al secolului al XXI-lea. Structura faimoasa in lume a atras controverse si aclamatii de-a lungul anilor. Este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO si din 2010 o bazilica. Constructia a fost recent proiectata sa fie finalizata in 2026, aniversarea centenarului mortii lui Gaudi. Cand Gaudi a fost intrebat despre durata lunga a constructiei, el a raspuns celebru: ,,Clientul meu nu se grabeste”.

Sagrada Familia, remarcata pentru forma sa organica tactila, este unul dintre cele mai faimoase repere din Barcelona. Este o priveliste neasteptata in cadrul sau urban, cu contraforturile sale zburatoare indraznete si turnurile rasucite care se profileaza deasupra orasului.

Proiectul, conceput initial de Francisco de Paula del Villar, a fost finantat prin donatii pentru a incuraja crestinismul din Barcelona, care devenea din ce in ce mai laic. In 1883, Gaudi a preluat functia de arhitect sef, iar proiectul il va ocupa pe tot restul carierei sale. In desenele si modelele sale pentru biserica, Gaudi a echilibrat designul neo-gotic original intr-o structura conceputa sa stea singura, fara contravantuiri interioare sau contraforturi externe.

Rezultatul, modificat dincolo de recunoastere, a fost o padure complex simbolica de piloni elicoidale, bolti si pereti laterali hiperboloizi si un acoperis paraboloid hiperbolic. Avea sa fie viziunea expresionista a lui Gaudi despre o catedrala din secolul al XX-lea, unde el va folosi simbolismul vizual pentru a exprima numeroasele mistere ale credintei crestine. A devenit din ce in ce mai evlavios in timp ce lucra la biserica; dupa 1910, a abandonat practic toate celelalte lucrari si, in cele din urma, sa izolat pe locul sau si a locuit in atelierul sau.

Pe langa devotamentul crestinismului, Gaudi a fost un participant important la Renaixensa, o renastere artistica a artelor si mestesugurilor combinata cu o renastere politica sub forma unui fervent ,,catalanism” anticastilian. Ambele renasteri au incercat sa revigoreze modul de viata din Catalonia, care fusese mult timp inabusit de guvernul dominat de castilia si centrat pe Madrid din Spania, iar Sagrada Familia a devenit simbolul religios al Renaixensa din Barcelona.

9. Medugorje, Bosnia si Hertegovina

Locuri de pelerinaj in Europa – Medugorje, Bosnia si Hertegovina

Aparitiile Mariei au aparut inaintea sase copii din 1981 in acest oras din Marea Adriatica si au facut din oras o destinatie populara de pelerinaj. Site-ul atrage anual un milion de oameni, dintre care unii au fost martori la viziuni pe cer, inclusiv inimi si cruci in jurul soarelui. Aceasta regiune candva tumultoasa s-a bucurat acum de un boom economic, multumita partial turismului religios. Sunt disponibile peste 1.000 de paturi de hotel si pensiuni.

10. Assisi, Italia

Locuri de pelerinaj in Europa – Assisi, Italia

Assisi este un oras de deal din Umbria, la nord de Roma, cunoscut pentru arhitectura sa medievala si fundalul religios. Populata de opt biserici istorice si doua castele construite in Evul Mediu, Assisi vede multi vizitatori in fiecare an. Totusi, unul dintre cei mai recenti vizitatori ai orasului a fost nimeni altul decat Papa Francisc.

Papa a calatorit in oras cu ocazia Zilei Mondiale a Saracilor. Aceasta a marcat cea de-a cincea vizita a Papei si a servit si ca o alegere potrivita, dat fiind ca Assisi este orasul natal al Sfantului Francisc. In timpul vietii sale, Assisi are si Bazilica San Francesco, care a fost numita Patrimoniu Mondial.

Deoarece Assisi este un vecin din nordul Romei, este cel mai usor sa viziteze pelerini si turistii ocazionali din capitala romana. Acestea fiind spuse, deoarece nu exista schimbari directe de autobuz de la Roma sau de la cel mai apropiat aeroport, trenurile sunt de preferat.

Din Roma, o calatorie non-stop de doua ore cu trenul va va duce la o conexiune locala la Foligno. Dupa aceasta, pasagerii se vor gasi in gara Assisi, care se afla la doar trei mile de centrul orasului. Multe tururi de pelerinaj sunt disponibile pentru a ajuta vizitatorii sa-si gaseasca cu usurinta drumul catre Bazilica. Cu toate acestea, deoarece este, de asemenea, relativ convenabil sa ajungi de la Roma, multi pelerini aleg pur si simplu sa se indrepte catre acest site in propriile lor conditii.

Aceasta este doar una dintre cele opt biserici istorice din zona. Doua castele domina orasul, ambele construite in Evul Mediu. La inceputul lunii mai, Festivalul Calendimaggio reinnoieste viata medievala cu jocuri, procesiuni, dansuri, fluturare de steaguri si spectacole de teatru.

11. Manastirea Jasna Gora, Polonia

Locuri de pelerinaj in Europa – Manastirea Jasna Gora, Polonia

Manastirea Jasna Gora din Czestochowa, Polonia, se spune ca este al treilea loc de pelerinaj catolic ca marime din lume , infatiseaza un faimos altar al Fecioarei Maria. Pelerini din intreaga lume vin sa priveasca imaginea Madonei Negre din Czestochowa , care a fost recunoscuta de multi ca o icoana venerata, cum ar fi Papa Clement al XI-lea, care a desemnat imaginea o incoronare canonica prin Capitolul Vatican.

Urmarit de Consiliul Patrimoniului National al Poloniei , situl este, de asemenea, unul dintre Monumentele Istorice Nationale ale tarii din 1994.

Pelerinii viziteaza locul inca din Evul Mediu si aproximativ 3,2 milioane de credinciosi din 80 de tari diferite din intreaga lume au venit sa se inchine la acest sanctuar magnific.

12. Pasul Marelui Sf. Bernard, Elvetia

Locuri de pelerinaj in Europa – Pasul Marelui Sf. Bernard, Elvetia

Deschis doar patru luni pe an, din iulie pana in octombrie, Pasul Marele Sf. Bernard este al treilea cel mai inalt pas de drum din Elvetia, care leaga Martigny de Valea Aosta din Italia.

Legendarul Hospice Marele Sf. Bernard a fost condus istoric de calugarii augustinieni la inceputul Evului Mediu. Adapostul simbolizeaza generozitatea si prietenia aratate de calugari calatorilor timp de secole, iar mai tarziu a devenit faimos pentru utilizarea cainilor Sf. Bernard in operatiunile de salvare.

Aflat la 8.100 de picioare, drumul este cea mai joasa trecatoare care leaga cei mai mari doi munti din Alpii elvetieni, Mont Blanc si Monte Rosa . Grupurile de calatorie religioase pot trece cu masina prin Pasul Marele Sf. Bernard, rasfatandu-se cu privelistile panoramice uimitoare ale regiunii de-a lungul drumurilor curbate si intortocheate.

13. Hagia Sofia, Turcia

Locuri de pelerinaj in Europa – Hagia Sofia, Turcia

Odinioara un important loc de cult atat pentru crestini, cat si pentru musulmani, Hagia Sofia din Istanbul a fost construita in anul 537 d.Hr. ca catedrala ortodoxa rasariteana sub ordinul lui Iustinian. Catedrala a fost transformata ulterior intr-o moschee otomana in 1453 si a ramas astfel pana in 1931.

In 1935, cladirea a fost secularizata si a devenit muzeu. Desi nu mai este activ ca lacas de cult, acest sit al Patrimoniului Mondial UNESCO atrage vizitatorii sa se minuneze cu minunata arhitectura bizantina, in special cu mozaicurile sale atent detaliate si colorate.

14. Glastonbury, Anglia

Locuri de pelerinaj in Europa – Glastonbury, Anglia

Acest pelerinaj de 44 de mile la unul dintre cele mai recunoscute situri din patrimoniul mondial UNESCO din lume ii duce pe calatorii grupurilor religioase prin mediul rural din comitatul Somerset din sud-vestul Angliei, la faimosul Stonehenge, un loc de ceremonii pentru neo-pagani si druizi de la construirea sa. datata inca din anul 2600 i.Hr

Aceasta drumetie de 15 ore de la Glastonbury Tor la Wiltshire ii duce pelerini prin unele dintre cele mai uluitoare peisaje rurale din Anglia. Daca sunt cronometrati corespunzator, calatorii grupurilor religioase se pot alatura celor zeci de mii de vizitatori care se aduna in fiecare iunie pentru a sarbatori solstitiul de vara.

15. Capela Madonna del Ghisallo, Italia

Locuri de pelerinaj in Europa – Capela Madonna del Ghisallo, Italia

Un pelerinaj cu adevarat unic pentru calatorii de grup religios, aceasta calatorie de sapte mile conceputa special pentru biciclisti pleaca din orasul turistic Bellagio, si se termina la Capela Madonna del Ghisallo din Lombardia din secolul al XVII – lea .

Un centru renumit pentru ciclism, capela are o statuie in afara parametrilor sai dedicata biciclistilor care o viziteaza pe Madonna del Ghisallo. Cunoscuta anterior drept patrona calatorilor pana in 1949, Madonna del Ghisallo a fost apoi admisa ca patrona a biciclistilor de catre Papa Pius al XII-lea.

In interiorul capelei, grupurile au sansa de a se minuna cu tricouri cu rame din sticla, cu unii dintre cei mai buni calareti din lume, fanioane ale cluburilor de ciclism si o selectie de biciclete semnificative din punct de vedere istoric.

16. Altarul Knock, Irlanda

Locuri de pelerinaj in Europa – Altarul Knock, Irlanda

Legenda spune ca in 1879, in timpul unei marturii ploioase de doua ore a Aparitiei Fecioarei Maria din Knock, Irlanda, nici macar o picatura de apa nu a cazut pe fronton sau pe vedenie. De la aceasta intamplare numinoasa, Knock a devenit unul dintre cele mai populare locuri de pelerinaj romano-catolice din Europa de Vest, atragand aproximativ 1,5 milioane de vizitatori pe an.

Pelerinii se ingramadesc in acest site religios renumit pentru a vedea Altarul Knock , o sculptura in altar care infatiseaza relatarile despre Aparitie. Maria a fost descrisa ca fiind frumoasa, imbracata in intregime alb, cu o coroana de aur luminoasa si stand la cativa metri deasupra solului. Aceasta reprezentare poate fi vazuta pe sculptura altarului.

17. Catedrala Nidaros, Norvegia

Locuri de pelerinaj in Europa – Catedrala Nidaros, Norvegia

Cea mai nordica catedrala medievala din lume si a doua ca marime din Scandinavia, Catedrala Nidaros din Trondheim a fost unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj pentru crestini in timpul Evului Mediu.

Cu arhitectura gotica si romana peste tot, Catedrala Nidaros a fost fondata in 997 d.Hr. de vikingul Olaf Trygvesson, cu speranta de a raspandi crestinismul in Norvegia.

Pelerinajul la Catedrala Nidaros este cunoscut sub numele de Calea Sfantului Olav , o portiune de 350 de mile de la Selanger, Suedia, pana la Stiklestad, Norvegia. Calatorii grupurilor religioase ar trebui sa se astepte sa dureze cel putin 28 de zile pentru a finaliza pelerinajul.

18. Roma, Italia

Locuri de pelerinaj in Europa – Roma -Italia

Admirati frumusetea acestui oras istoric cu vizite la numeroasele locuri religioase si sacre ale Romei. Incepeti cu Bazilica Sfantul Petru, marea catedrala a Vaticanului si una dintre cele sapte biserici antice de pelerinaj din Roma.

Continuati pana la Bazilica Papala Sfantul Paul din afara Zidurilor, una dintre cele patru bazilici majore din Roma. Un alt loc de vizitat este Abatia celor Trei Fantani, locul martiriului Sfantului Pavel.

Stai la baza vechiului obelisc egiptean din Piata Sf. Petru si un sentiment coplesitor incepe sa rasara in tine. Vasta colonada pare sa te imbratiseze din ambele parti, chiar daca iti intinzi gatul pentru a admira fatada impunatoare si cupola Bazilicii Sf. Petru. Uimitor, uluitor, fara cuvinte – o vizita la Bazilica Sf. Petru va va lasa cu multe emotii.

Cea mai mare biserica din lume, Bazilica Sf. Petru este mai mult decat cea mai importanta cladire din crestinatate. Este o bijuterie in Vatican, de unde papii au raspandit Cuvantul lui Dumnezeu in intreaga lume. Un punct focal pentru milioane de pelerini in fiecare an, Bazilica este, de asemenea, un reper cultural, istoric si arhitectural, care detine in sine comori de milenii, inclusiv picturi, sculpturi, artefacte si multe altele. Afla tot ce trebuie sa stii despre biserica pe aceasta pagina.

Citeste si: Obiective Turistice Roma: 25 Locuri de vizitat

19. Stara Boleslav Cehia

Locuri de pelerinaj in Europa – Stara Boleslav Cehia

Situat la aproximativ 15 mile nord-est de Praga, Stara Boleslav este un vechi loc de pelerinaj legat de martiriul sfantului patron al statului ceh, Sf. Wenceslas. Sfantul Wenceslas a fost duce de Boemia din 921 d.Hr., pana la asasinarea sa in 935 d.Hr.

In Stara Boleslav se afla Biserica Adormirea Maicii Domnului , o biserica in stil gotic tarziu, cu un turn mare, 16 capele, doua vestibule laterale, o sacristie si o scara dubla de vierme. Subsolul bisericii este folosit ca spatiu expozitional pentru Galeria Nord-Boema .

20. Kirkkokari, Finlanda

Locuri de pelerinaj in Europa – Kirkkokari, Finlanda

Kirkkokari este o mica insula situata in Satakunta, Finlanda. Este singurul loc de pelerinaj romano-catolic din Finlanda si unul dintre putinele din tarile nordice. Insula a fost un loc de pelerinaj pentru multi catolici inca din secolul al XIII- lea . Se spune ca Sf. Henric a fost ucis pe gheata lacului Koylio in timpul iernii anului 1156. In fiecare an, Biserica Romano-Catolica finlandeza organizeaza un pelerinaj pe insula, o calatorie de 87 de mile pe Calea Sfantului Henric, incepand din oras. din Turku.

21. Muntele Athos, Grecia

Locuri de pelerinaj in Europa – Muntele Athos

Muntele Athos este cea mai veche republica monahala independenta care a supravietuit din lume, avand originile din epoca bizantina, acum mai bine de o mie de ani. In prezent, in Athos sunt active 20 de manastiri, in care locuiesc aproximativ doua mii de calugari.

Majoritatea vizitatorilor ajung pe Muntele Athos din Salonic, de unde iau o nava care pleaca din portul Ouranopolis, in sudul peninsulei. Nava duce pasagerii la Daphni, oprindu-se la diferite manastiri de pe zonele de coasta. De la Daphni se duce un autobuz catre Karies, centrul administrativ al acestei societati monahale.

Pelerinii ajung aici miscati de mai mult decat de religie si credinta, dar si de curiozitatea istorica: Muntele Athos este unul dintre ultimele vestigii ale epocii bizantine, iar faptul ca este o comunitate autonoma il face unic. Mai mult, Athos este inchis pentru femei. In plus, puteti vizita bogata sa colectie de relicve sfinte, carti antice, documente si opere de arta nepretuite. Athos era considerat un loc sacru chiar si in vremurile precrestine. Aici erau templele lui Apollo si Zeus.

Considerat al doilea cel mai important sit religios crestin ortodox dupa Ierusalim, Muntele Athos a fost o destinatie pentru calugarii crestini inca din secolul al V- lea . Cu toate acestea, raidurile otomane au facut ca populatia sa plece incet pana cand a culminat cu atacul din 1822, unde au ucis cea mai mare parte a populatiei muntelui. Din 1922, peninsula a fost din nou locuita de calugari si a fost declarata pamant sfant.

Traditia spune ca Ioan Evanghelistul si Fecioara Maria si-au cautat adapost de o furtuna in peninsula, de aici si motivul pentru care este cunoscuta si sub numele de ,,Gradina Fecioarei Maria”. Muntele Athos cuprinde 20 de manastiri, care contin unele dintre cele mai importante artefacte crestine ortodoxe, cum ar fi coroana de spini si parti ale Sfintei Cruci.

Majoritatea pelerinilor (numai barbatilor ca si femeilor le este interzis intrarea) sosesc cu vaporul din Salonic, unde iau apoi o nava care pleaca din Ouranopolis. Pasagerii sunt apoi dusi la Daphni, unde se pot opri la diferite manastiri inainte de a lua un autobuz catre Karies, care este centrul administrativ al societatii.

Citeste si: Cele mai frumoase insule grecesti – 6 locuri de vizitat in Grecia

22. Manastirea Regala Santa Maria de Guadalupe, Spania

Locuri de pelerinaj in Europa – Manastirea Regala Santa Maria de Guadalupe, Spania

Situata in provincia Caceres, Manastirea Regala Santa Maria de Guadalupe este un centru de pelerinaj atat pentru lumea occidentala, cat si pentru America Latina. Arhitectura traditionala atat a manastirii, cat si a orasului din jurul acesteia reflecta rolul pe care l-a jucat atat in istoria medievala, cat si in istoria moderna a Spaniei.

Situl simbolizeaza, de asemenea, doua evenimente mondiale semnificative care au avut loc ambele in 1492 si anume descoperirea Americii de catre Cristofor Columb si expulzarea finala a puterii musulmane din Peninsula Iberica. In 2017, manastirea a fost vizitata de peste 3 milioane de pelerini.

23. Bazilica Saint-Denis, Franta

Locuri de pelerinaj in Europa – Bazilica Saint-Denis, Franta

Bazilica Saint-Denis este unul dintre cele mai sacre situri din Franta, deoarece catedrala a fost construita exact in locul in care este ingropat Saint-Denis. In 250 d.Hr., a devenit primul episcop al Parisului care a fost martirizat, deoarece a fost decapitat pe dealul cunoscut acum sub numele de Montmartre, dar a reusit totusi sa mearga pana la locul catedralei fara cap inainte de a muri. Este, de asemenea, locul de inmormantare pentru regii francezi, aproape toti regele din secolele al X-lea pana in secolele al XVIII- lea au fost ingropati acolo mai intai, incepand cu regele Dagobert.

Incepand de la Notre-Dame-des-Champs, pelerinii trec prin diferite capele si biserici care sunt legate de Saint-Denis inainte de a-si incheia calatoria la bazilica. Pelerinajul este acum finalizat doar cu ocazia unor aniversari speciale.

24. Rocio, Spania

Locuri de pelerinaj in Europa – Rocio, Spania

Atragand aproape un milion de oameni in fiecare an, pelerinajul de la Rocio este unul dintre cele mai mari pelerinaje romano-catolice din Europa. Este, de asemenea, considerat unul dintre cele mai colorate pelerinaje, deoarece vizitatorii au ocazia perfecta de a obtine o perspectiva asupra culturii unice a Andaluziei.

Pelerinii din Andalucia si nu numai sosesc duminica dinaintea Rusaliilor, unii ajungand chiar si cu cateva zile inainte. Calatoria incepe in mod corespunzator sambata la pranz, cand fiecare grup calatoreste la biserica El Rocio, unde isi preda ,,simpecadoul” sau copia Fecioarei.

25. Catedrala Chartres, Franta

Locuri de pelerinaj in Europa – Catedrala Chartres, Franta

Catedrala Chartres , situata la 60 de mile in afara Frantei, este considerata una dintre cele mai bine conservate catedrale gotice din Europa. Este, de asemenea, cunoscut pentru tinerea Sancta Camisa , care este cunoscuta ca tunica pe care Fecioara Maria a purtat-o cand s-a nascut Hristos.

Pelerinajul anual, care a inceput in 1983, incepe la Cathedrale Notre-Dame si se termina la Catedrala Chartres. Calatoria de 62 de mile are loc in fiecare an in perioada Rusaliilor si dureaza aproximativ trei zile pentru ca 8.000-10.000 de pelerini sa termine.

Citeste si: Locuri de vizitat in Paris: 60 Obiective turistice

26. Tura din Glencolmcille, Irlanda

Locuri de pelerinaj in Europa -Tura din Glencolmcille, Irlanda

Finalizat de obicei descult, Turas Colm Cille este o cale de pelerinaj de 5,4 mile situata in Gleann Cholm Cille. De-a lungul calatoriei, pelerinii dau peste 15 statii care se afla toate in diferite orase. Vizitatorii au, de asemenea, sansa de a vedea propria biserica si patul Sf. Colm Cille, precum si un mormant de curte care a fost construit in jurul anului 3000 i.Hr.

Pelerinajul are loc anual pe 9 iulie , sarbatoarea Sf. Colm Cille, desi unele dintre statii pot fi vizitate pe tot parcursul anului. Intreaga calatorie dureaza in jur de 4 pana la 5 ore si se efectueaza de obicei dupa miezul noptii in ceea ce este cunoscut sub numele de ,,Ziua Calatoriei” sau cand Sfantul a luat ultima suflare.

27. Via Francigena, incepand cu Canterbury, Marea Britanie

Locuri de pelerinaj in Europa – Canterbury

Daca cei care doresc o calatorie prelungita, nu cautati mai departe de traseul Via Francigena, care este unul dintre cele mai lungi pelerinaje catolice din Europa. Incepand din Canterbury in Anglia, vizitatorii vor calatori apoi in Franta si Elvetia inainte de a ajunge in Italia si de a se incheia la Roma.

In epoca medievala, era un drum important si un traseu de pelerinaj pentru oricare dintre cei care doreau sa viziteze Sfantul Scaun si/sau sa viziteze mormintele apostolilor Pavel si Petru. In jurul anului 990 d.Hr., Arhiepiscopul Sigeric a parcurs intregul traseu de la Canterbury la Roma si apoi inapoi. El si-a documentat doar calatoria de intoarcere, care a constat din 80 de etape si 12 mile pe zi, asa ca pelerinii moderni parcurg adesea traseul in sens invers pentru a urma calea lui Sigeric.

28. Pilgrim’s Way, Anglia

Locuri de pelerinaj in Europa – Pilgrim’s Way, Anglia

Ducand la altarul arhiepiscopului Thomas Becket din Canterbury, acest traseu istoric ii duce pelerini din Winchester in Hampshire, in timp ce ii conduce prin geografia naturala si alte situri religioase. Pe traseul de 120 de mile, pelerinii au ocazia sa treaca pe langa Dealul Sf. Martha, capela Sfanta Ecaterina, capela Sf. Toma din secolul al XIII-lea si Abatia Boxley.

Istoria a sustinut ca acest traseu este cel pe care Henric al II-lea l-a parcurs in propriul sau pelerinaj pentru a ispasi moartea prietenului sau, Arhiepiscopul Thomas, dar acest lucru a fost contestat de atunci.

29. Iasi, Romania

Locuri de pelerinaj in Europa – Catedrala Mitropolitana din Iasi

Catedrala Mitropolitana din Iasi,
Iasi, al doilea oras ca marime din Romania, atrage in fiecare an mii de pelerini la Sfanta Parascheva. Considerata ca una dintre cele mai iubite sfinti ai Balcanilor, ea a trait in secolul al XI-lea si a fost recunoscuta de bisericile ortodoxe romane, grecesti, ruse, sarbe si bulgare sub diferite denumiri.

Moastele Sfintei Parascheva sunt tinute la Catedrala Mitropolitana din Iasi unde pelerinii se aduna sa se roage si sa ceara minuni. Acesta are loc in a doua saptamana a lunii octombrie a fiecarui an.

Citeste si: Obiective Turistice Iasi: 25 de Locuri de vizitat

30. Mariazell, Austria

Locuri de pelerinaj in Europa – Mariazell, Austria

Cea mai populara destinatie de pelerinaj din Austria este Bazilica Mariazell . De asemenea, considerata printre cele mai vizitate sanctuare din Europa, biserica contine o statuie de lemn inalta de 50 cm a Fecioarei Maria cu copilul.

Legenda spune ca un calugar pe nume Magnus a fost trimis intr-o vale de catre staretul sau, unde a adus cu el o sculptura a Fecioarei Maria pe care a facut-o el insusi. Cand a descoperit o stanca uriasa care ii bloca drumul, a cerut ajutor Maicii Domnului. Cand ea a intervenit, el a asezat sculptura pe un ciot de lemn, care astazi face parte din altarul bisericii.

Bazilica Mariazell este, de asemenea, singura biserica care a fost numita altar national din toate tarile vorbitoare de limba germana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonare Newsletter

Primesti notificati cu cele mai bune articole, oferte si ponturi de cazare in Romania.

You May Also Like