O saptamana nu ar fi niciodata suficienta pentru a vedea atatea locuri de vizitat in Munchen, capitala Bavariei este un cocktail de atractii iubite, biserici baroce opulente si muzee de cea mai inalta clasa. Kunstareal din Munchen este un grup de muzee de arta cu atat de multe capodopere incat este dificil sa stii de unde sa incepi.
Palatele lor din oras sunt doua dintre numeroasele monumente glorioase pe care le puteti vizita si veti vedea Alpii din varful Rathaus si Biserica Sf. Petru. Munchen este, de asemenea, orasul unor exporturi germane de branduri de renume mondial precum BMW, FC Bayern si incomparabilul Oktoberfest, mai mult de doua saptamani de veselie alimentata cu bere in fiecare toamna.
Sa exploram cele mai bune locuri de vizitat in Munchen:
1. Vechiul Pinakothek
Datand din 1836, Alte Pinakothek este una dintre cele mai vechi galerii de arta din lume. Designul neo-renascentist al muzeului ar fi un model pentru galeriile care au incoltit in Bruxelles, Roma si St Petersburg. Totul a fost comandat de regele Ludwig I sa gazduiasca colectia exceptionala a dinastiei Wittelsbach, inceputa de ducele Wilhelm al IV-lea in anii 1500.
Rezultatul este de 800 de picturi germane, franceze, olandeze, flamande, italiene si spaniole din anii 1200 pana in anii 1800, de calitate superlativa. Maestrii care primesc lumina reflectoarelor sunt Peter Paul Rubens, Albrecht Durer si van Dyck, toti reprezentati prin picturi multiple.
Si pe drum, Leonardo da Vinci, Titian, Hans Baldung Grien, Hieronymous Bosch si Rembrandt sunt doar cateva dintre numeroasele nume prestigioase pe care le veti intalni.
2. Resedinta din Munchen
Ceea ce a inceput ca un castel din secolul al XIV-lea pentru monarhii Wittelsbach de la marginea de nord a orasului, a crescut de-a lungul a cateva sute de ani intr-un complex sublim de palate de zece curti si 130 de camere.
Ducii, imparatii, printii si regii succesivi au facut declaratii marete in stilurile renascentiste, baroce, rococo si neoclasice. Avand in vedere dimensiunea palatului si bogatia artei sale, rezidenta din Munchen este o priveliste de facut in mai multe vizite, daca puteti.
Insa cateva elemente esentiale pentru a fi bifate sunt curtea grotei renascentiste italiene, sala de banchete Antiquarium, decorata in mod generos si mulurile aurite din Galeria Ancestrala Baroca.
3. Neues Rathaus (Primaria Noua)
Un favorit al cartii postale, primaria din Munchen de pe Marienplatz este o minune Gothic Revival, un monument demn de oras. Fatada este impodobita cu pinacole, nise cu arcade trifolii mici si statui ale primilor patru regi bavarezi pe golful turnului.
Populatia din Munchen s-a dublat in mai putin de 20 de ani intre 1880 si 1900, iar Neues Rathaus, care a fost finalizat initial in 1874, a trebuit extins abia la 20 de ani de la finalizare. Fatada respectiva are o lungime de 100 de metri si cladirea a fost extinsa la 400 de camere si puteti intra pentru a scala 85 de metri unde puteti vedea Alpii in zilele fara nori.
Din 1908, Glockenspiel a sunat in fiecare zi la 11:00 si 12:00 si apoi la 17:00 (din martie pana in octombrie), cu automatele care interpreteaza episoade din anii 1600.
4. Parcul Englezesc
Scanand o harta a orasului, veti fi surprins de dimensiunea English Garden. Creat in secolul al XVIII-lea, parcul incepe pe malul stang al Isarului in nord, in spatele Residenz-ului si pare ca se continua. La 370 de hectare, aceasta intindere de pajisti, plantatii de copaci, pasuni, cai navigabile si un lac este unul dintre cele mai mari parcuri urbane din lume, mai mare decat Central Park din New York.
Exista cateva atractii minunate, cum ar fi o ceainarie japoneza adaugata pentru Jocurile Olimpice din 1972 si Turnul chinezesc bazat pe pagoda Kew Gardens si ridicat pentru prima data in 1790. Dar ceva ce nu v-ati fi asteptat sa intalniti este navigarea: Da Raul Eisbach, creat de om, are un curent puternic, formand un val static pe care borderii experimentati il calatoresc pana la un minut la rand.
5. Noua galerie Pinakothek
Regele Ludwig I a avut, de asemenea, un ochi pentru arta contemporana a secolului al XIX-lea si a adunat multe piese nepretuite din epoca. Aproximativ 400 de picturi din anii 1800 sunt expuse in Neue Pinakothek si bifeaza toate miscarile influente din secol.
Exista romantici germani precum Caspar David Friedrich si Karl Friedrich Schinkel, realisti francezi precum Delacroix si Courbet si arta impresionista de Degas, Cezanne, Monet, Gauguin si Renoir. Dupa aceea, puteti merge lent si studia fiecare miscare in detaliu sau puteti parcurge perioadele catre celelalte capodopere ale lui Goya, Rodin, Klimt, Munch si Turner.
6. Marienplatz
In orice anotimp, Marienplatz din fata Neues Rathaus va fi plina de localnici si turisti la cumparaturi, vizitarea obiectivelor turistice sau doar vizionarea orasului.
Piata se afla in centrul orasului inca din secolul al XII-lea si este numita dupa o coloana mariana care a fost ridicata aici in secolul al XVII-lea.
Monumentul este din 1638 si celebreaza retragerea trupelor suedeze din Munchen in timpul razboiului de 30 de ani. Statuia de aur din varf este mai veche, sculptata in 1590 si o arata pe Maria pe o semiluna ca Regina Cerului. Aceasta a fost prima coloana mariana la nord de Alpi si precursorul unei serii de monumente similare din Bavaria si Europa Centrala. Vino in decembrie, cand piata de Craciun este in toi.
7. Biserica Sf. Petru
Cea mai veche biserica din Munchen a fost construita pentru prima data la sfarsitul anilor 1100, dar distrusa de incendiu in 1347. Reconstructia a fost in stil gotic si in decursul anilor au existat numeroase extinderi, lasand Sfantul Petru cu elemente renascentiste si baroce.
Fuziunea de stiluri se aplica artei, deoarece picturile gotice din secolul al XV-lea de Jan Polack stau sub o minunata fresca din tavanul barocului tarziu, realizata de Johann Baptist Zimmermann. Intrati pentru o privire mai atenta asupra altarului mare, care are o figura a Sfantului Petru sculptata de Erasmus Grasser la inceputul secolului al XVI-lea.
Biserica Sf. Petru se afla pe varful dealului, Petersbergl si merita sa abordam cele 299 de trepte ale turnului pentru a petrece cateva minute aratand punctele de reper ale Munchenului cu ajutorul unui telescop.
8. Muzeul german
La fel ca si Alte Pinakothek, Deutsches Museum va poate tine cu usurinta ocupat o zi intreaga. Muzeul se afla pe o insula din Isar (Museumsinsel) si mapeaza dezvoltarea stiintei si tehnologiei din Germania.
Ceea ce va va tine absorbit este varietatea de domenii tratate in aceste galerii, de la nanotehnologie la reproducere, aerospatiala si astronomica pana la inginerie hidraulica.
Daca aveti la dispozitie doar cateva ore, va trebui sa va planificati din timp si sa va concentrati asupra unuia sau a doua lucruri. Fiecare domeniu are expozitii bine prezentate si complet interactive, invitandu-i pe copii sa apese butoanele, sa roteasca manivelele si sa traga parghiile.
Si in timp ce mintile mai tinere sunt ingrijite si exista chiar si o zona distractiva pentru copii, muzeul nu se fereste niciodata de detaliile complicate.
9. Pinakothek Moderne
Desi este cunoscut local ca „al treilea”, dupa Alte si Neue Pinakothek, muzeul de arta moderna din Munchen este la fel de esential.
La fel ca si vecinii sai din Kunstreal, galeriile sunt cuprinzatoare si pline de arta cu cele mai celebre nume din ultimii 100 de ani. Cel mai bun aspect este expozitia Expresionism atat din grupurile Brucke, cat si din grupurile Blaue Reiter, iar artisti precum Kirchner, Kandinsky, Klee, Franz Marc si Emil Nolde vor fi familiarizati tuturor.
In restul galeriilor moderniste veti intalni Francis Bacon, Braque, Otto Dix, Picasso, Magritte, Max Ernst si Joan Miro. Si apoi va aduc din anii 1960 pana in prezent galeriile contemporane care abunda in arta de Sigmar Polke, Andy Warhol, David Hockney si Lucio Fontana printre altii.
Si dincolo de toate acestea exista expozitii pentru arta aplicata / design industrial, fotografie, desene si arhitectura.
10. Lenbachhaus
La inceputul secolului al XX-lea, Munchen a avut o scena artistica vibranta si influenta, cand grupul Blaue Reiter (Blue Rider) a zguduit vechile academii. Au fost membri multi expresionisti de frunte, inclusiv Kandinsky, Franz Marc, Gabriele Munter si August Macke, iar Lenbachaus plin de picturi.
Exista, de asemenea, o multime de arta contemporana, precum Gerhard Richter, Andy Warhol si Jenny Holzer. Apelul nominal al muzeului al artistilor din Munchen se intoarce la pictorul gotic Jan Polack si include pictorul de portrete Georg Desmarees, artistii de peisaj Carl Anton Joseph Rottmann si luminatorul Biedermeier Carl Spitzweg.
Lenbachhaus este numit dupa portretistul Franz von Lenbach care a comandat cladirea in anii 1880. In 2013 a fost adaugata o noua aripa, imbracata cu tuburi de cupru si aluminiu.
11. Biserica Asam
O plimbare usoara de la Sendlinger Tor, la varful sudic al vechiului Munchen, este o extravaganta biserica baroca tarzie, incastrata intr-un spatiu restrans intre cladirile vecine.
Biserica Asam poarta numele designerilor sai de la mijlocul secolului al XVIII-lea, fratii Asam, unul pictor, iar celalalt sculptor. Un lucru interesant despre biserica este ca era o capela privata, neatasata oricarui ordin religios. Acest lucru, impreuna cu spatiul ingust, le-a oferit fratilor libertatea de a incalca cateva reguli baroce pentru aspect si decor interior.
Biserica este orientata spre vest, de exemplu, iar crucifixul opus amvonului este atarnat neobisnuit de jos.
Aceste ciudatenii si indemanarea frescelor plafonului radiant si a muncii in lucrarile de captuseala care acopera naosul se adauga la una dintre cele mai importante cladiri din stilul baroc tarziu german.
12. Frauenkirche
Desi exista biserici mai frumoase in Munchen, niciuna nu poseda simtul scarii Frauenkirche din secolul al XV-lea. Perechea sa de turnuri, incoronate cu cupole, reprezinta un reper din Munchen si nicio cladire noua nu are voie sa depaseasca inaltimea de 109 metri.
Proiectul bisericii este discret faimos, cu putine deschideri de ferestre si pereti fara ornamente care inspira uimire. Frauenkirche a suferit in timpul razboiului, dar exista inca o multime de arta restaurata sau originala de cautat in interior.
Standurile corului de la inceputul secolului al XVI-lea sunt sculptate cu busturi de profeti si apostoli, iar unele dintre vitralii provin din biserica medievala care se afla pe locul dinaintea acestuia.
Exista, de asemenea, un monument funerar al lui Ludovic al IV-lea al imparatului Sfantului Roman din secolul al XIV-lea si vedeti o impresie in forma de pantof la intrare, lasata presupus de diavol!
13. Biserica Teatrala
La Odeonplatz veti fi intampinati de splendida fatada galbena a bisericii teatrale din secolul al XVII-lea.
Acest monument a fost proiectat de arhitecti italieni in stil baroc si a luat indicii de la Sant’Andrea della Valle din Roma. Oferiti-va timp sa va minunati de fatada pictata, bogata in nise, reliefuri, coloane dorice si pilastri ionici.
Totul este produsul unui juramant sfant dat de Henriette Adelaide de Savoia, daca ar putea naste un print mostenitor pentru alegatorul Ferdinand Maria.
Prin usi, tineti cont de altar cu imagini ale evanghelistilor din 1722, amvonul din lemn negru datand din 1688 si cripta, locul de odihna al mai multor membri ai familiei Wittelsbach.
14. Muzeul National Bavarez
Inaugurat de regele Maximilian al II-lea in 1855, Muzeul bavarez este o alta atractie culturala care are nevoie de mult timp. Aici sunt depozitate mai mult de 40 de camere cu obiecte decorative, datand din antichitate pana la Art Nouveau la inceputul secolului al XX-lea.
Exista faianta, arme, armuri, portelan, picturi in ulei, instrumente muzicale, mobilier, ceasuri, costume de masa si multe altele.
Punctele culminante sunt Colectia Bollert, un gotic tarziu si renascentist si sculptura din cladiri religioase din jurul Bavariei, si setul de figuri din portelan Rococo Nymphenburg ale modelatorului elvetian Franz Anton Buselli.
Cladirea muzeului Historicist merita, de asemenea, o mentiune, deoarece a fost construita special pentru a completa colectiile la sfarsitul anilor 1890.
15. Muzeul BMW
Karl Schwanzer, omul care a proiectat celebrul sediu BMW, a elaborat, de asemenea, planurile pentru cladirea futurista a muzeului din fata, adesea descrisa drept „salata”. Cladirea a fost finalizata in 1973 si galeriile sale sunt pe o spirala Guggenheim-esque.
Showroom-urile sunt aeriene, spatioase si racoroase fara efort, pe masura ce faceti o calatorie prin dezvoltarea tehnologica a marcii. Exista masini de epoca, avioane, motociclete, turbine, motoare, precum si vehicule concept extravagante din ultimele doua decenii, toate insotite de informatii prin multimedia.
Stiati ca Elvis Presley detinea un BMW? Ei bine, a facut-o si este prezentat aici.
16. BMW Welt
Dupa ce ati aflat despre trecutul BMW, puteti fi la curent cu prezentul la eleganta sala de expozitii de alaturi. BMW Welt este liber sa intre si cea mai buna explicatie este ca este cel mai spectaculos showroom al concesionarului auto din lume.
Oamenii vin sa-si ridice noile BMW-uri, ceea ce este un spectacol de la sine inteles, deoarece masina lor este ridicata pana la ei cu liftul intr-o hala de sticla.
Puteti arunca o privire atenta la toate modelele BMW aflate in prezent pe piata, puteti urca la volan si chiar puteti rezerva un test drive.
Daca vreo masina iti fura inima, o poti comanda aici pentru livrare in majoritatea partilor lumii sau poti cumpara suveniruri si accesorii BMW la magazin.
17. Gliptothek
Ultimul nostru muzeu din Kunstareal ar fi o prioritate in aproape orice alt oras, ceea ce marturiseste volumul de arta si istorie din acest trimestru.
Glyptothek este un templu neoclasic comandat de regele Ludwig I ca depozit pentru colectia sa de sculpturi grecesti si romane. Cladirea a fost finalizata in 1830, facandu-l cel mai vechi muzeu din Munchen.
Exista mai mult de 1.000 de ani de sculptura in interior, cuprinzand perioadele arhaice, clasice si elenistice, precum si Imperiul Roman.
Faunul elenistic Barnerini este unul de luat in considerare, care descrie un faun in marime naturala si sculptat in jurul secolului al II-lea i.Hr. Din epoca romana exista un sortiment de busturi de imparati precum Imparatul August, Nero, Caligula si Traian si oamenii de stat Sulla si Gaius Marius.
18. Olympiapark
In timp ce multe foste locatii olimpice din intreaga lume tind sa fie uitate, Parcul Olimpic din Munchen din 1972 este inca o zi populara. Parcul este un centru masiv de activitati unde puteti merge cu tiroliana peste stadionul iconic, puteti participa la sporturi nautice pe lac si puteti schia pe deal in timpul iernii.
Exista, de asemenea, distractii de targ in timpul verii si nu lipsesc locuri pentru a lua o gustare sau masa. Parcul a fost, de asemenea, martor la unele evenimente istorice, unul sumbru, cum ar fi masacrul de la Munchen al celor 11 membri ai echipei israeliene din 1972, si puteti vizita inca cladirea 31 in care se afla echipa israeliana.
Pe o nota mai usoara, stadionul olimpic a fost, de asemenea, scena uneia dintre cele mai memorabile finale ale Cupei Mondiale din 1974, cand Germania lui Beckenbauer a venit din spate pentru a invinge Olanda lui Johan Cruyff cu 2-1.
19. Allianz Arena
Chiar daca sunteti interesat doar de fotbal, vizita la FC Bayern trebuie sa fie pe ordinea de zi. Asta nu doar pentru ca sunt echipa de top din Germania si au un loc special in cultura natiunii, ci s-au mutat si intr-o casa noua minunata, cu putin peste un deceniu in urma.
Stadionul de 66.000 de locuri este imbracat cu 2.874 de panouri luminoase, care se aprind cu culorile clubului in zilele de meci.
Turul de o ora al Allianz Arena este o experienta de acces complet, care va indruma spre vestiare, tunelul jucatorului, zona mixta unde sunt acordate interviuri post-meci si sala de conferinte de presa.
Dupa aceea, puteti petrece ceva timp in muzeu familiarizandu-va cu cei mai mari jucatori ai Bayernului, precum Franz Beckenbauer, Gerd Muller si Lothar Matthaus, si retraind cele cinci victorii ale clubului in Liga Campionilor / Cupa Europeana.
20. Teatrul National din Munchen
Teatrul National Neoclasic de pe Max-Joseph-Platz este unul dintre teatrele de opera de top din Europa si locul de desfasurare al baletului de stat bavarez, al orchestrei de stat bavareze si al Operei de stat bavareze.
Designul actual si porticul sau maiestuos este din 1825 si, desi cladirea a fost devastata in razboi, a fost reconstruita in planurile arhitectului Karl von Fischer din secolul al XIX-lea in anii 1960.
Fanii operei care nu sunt capabili sa obtina bilete ar putea totusi sa aranjeze un turneu in limba germana pentru a vedea uimitoarea zona din culise, cu mai multe etaje si pentru a afla mai multe despre oamenii care au amenajat aceasta cladire: o serie de opere ale lui Richard Wagner au debutat la National Teatru, precum Die Meistersinger von Nurnberg, Das Rhengold si Die Walkure.
21. Baia publica a lui Muller
Daca o piscina suna putin anticlimatica, Muller’sches Volksbad de pe malul drept al Isarului este altceva decat o dezamagire, mai ales daca aveti un gust pentru designul Art Nouveau.
Bazinul este, de asemenea, cel mai apropiat lucru de o experienta secreta, in-the-know pe lista noastra. Nu exista echivalent in Germania si fiecare etapa a activitatii banale de a merge la o sesiune de inot si sauna este facuta captivanta de motivele clasice ale lui Carl Hochede, de infloriri de stuc cu model pe tavan, de suporturi de lampa capricioase si de balustrade din fier forjat.
22. Hofbrauhaus
Daca sunteti in cautarea unei beri, o atmosfera lipsita de griji si o placere traditionala bavareza o bere sau Wirtshaus ar fi doar biletul. Exista zeci de alegeri in jurul orasului Munchen si, cu putine cercetari, veti gasi unul autentic in apropiere.
Si, desi nu veti gasi multi localnici in Hofbrauhaus, este totusi unul dintre acele lucruri pe care trebuie sa le faceti la Munchen. Este o anexa a fabricii de bere Staatliches Hofbrauhaus, care a fost localizata aici din 1589 pana in 1897, cand s-a mutat in suburbii.
Unul dintre multi obisnuiti eminenti la berarie a fost Mozart, care a trait chiar dupa colt in secolul al XVIII-lea. Pe perete veti observa stifturi de bere apartinand obisnuitelor, care sunt tinute sub cheie.
Comandati un pahar de litru de lager, bere neagra sau Weißbier pentru a merge cu un Wienerschnitzel sau Weißwurst.
23. Viktualienmarkt
Piata alimentara a orasului a fost mutata aici in 1807, cand a devenit prea mare pentru Marienplatz.
In primul rand, Viktualienmarkt este undeva unde oamenii isi pot face cumparaturile, alcatuite din 140 de tarabe interioare si in aer liber si magazine care vand fructe si legume proaspete, carnati, branza si alimente de specialitate precum uleiul de masline, vinul si ceaiul.
Dar aceasta este doar jumatate din poveste, deoarece exista o gradina mare de bere in centrul pietei si una dintre preferatele din Munchen.
Daca sunteti ciudat, exista o alegere tentanta de tarabe de mancare sau puteti lua un snitel sau un wurst din propriul restaurant cu autoservire al gradinii de bere.
24. Gradina Zoologica Hellabrunn
In 40 de hectare, pe malul drept al Isarului, acoperit de pajisti, in sudul orasului, Gradina Zoologica Hellabrunn se situeaza rareori in afara primelor cinci din Europa.
Infiintata in 1911, a fost una dintre primele din lume care a adoptat santuri si santuri ca bariere in loc de custi, dar a introdus si conceptul de Geo-Zoo, unde animalele sunt situate in functie de regiunile lor geografice.
Daca sunteti ingrijorat de acreditarile umane ale gradinii zoologice, aceasta participa la programe de reproducere pentru specii pe cale de disparitie, cum ar fi babuini argintii si boi, precum si elefanti, vulpi arctice si gorile. Alpaca, ursii polari, leii de mare din America de Sud si girafele sunt cateva dintre cele 760 de specii. Si micutii pot veni sa hraneasca capre pigmee si capre Damara la doua gradini zoologice separate.
25. Oktoberfest
Unele dintre cifrele asociate cu cel mai mare festival de bere din lume sunt uluitoare. Vorbim despre sapte milioane de vizitatori si peste 7,5 milioane de litri de bere consumati.
Festivalul de 16-18 zile incepe in a treia sambata a lunii septembrie si dateaza din 1810, cand printul Ludwig s-a casatorit cu Therese de Sachsen-Hildburghausen.
In 1896 fabricile de bere din oras au construit corturi gigantice de bere pentru sarbatoare si, de atunci, consumul de bere a fost principala activitate! Exista 14 corturi instalate permanent la Theresienwiese in vestul orasului, cu capacitate de pana la 8.500 de petrecareti fiecare.
In ciuda capacitatii, aceste corturi se umplu rapid, asa ca ajungeti devreme in timpul zilei, daca doriti un loc. De asemenea, aveti timp de distractii si plimbari in targuri de distractii si asigurati-va ca absorbiti alcoolul cu covrigi, bratwurst si snitel.
Te-ar mai putea interesa si: Obiective Turistice Londra: 25 de Locuri de vizitat