Un simbol al civilizatiei occidentale in cea mai mare masura, istoria ilustra a Atenei se intinde de peste 3.000 de ani. Orasul a inflorit in timpul antichitatii clasice si a fost locul de nastere al lui Socrate, Pericle si Sofocle. Mai mult decat o simpla relicva a trecutului sau glorios, astazi este o capitala moderna si plina de viata. Gazduieste unele dintre cele mai importante obiective turistice in Atena.
Acropola este una dintre cele mai uluitoare ruine antice din lume, iar muzeele exceptionale ale orasului prezinta imagini fascinante descoperite in asezarile locale. Alte farmece ascunse care asteapta descoperirea ca obiective turistice in Atena sunt bisericile bizantine orbitoare gasite in tot orasul si cartierele asemanatoare satelor de la nord de Acropole.
Cand crezi ca ai ramas faraobiective turistice in Atena, petrece ceva timp pierzandu-te pe strazile pietonale inguste ale cartierului Plaka, marginite de case ciudate decorate cu bougainvillea si terase primitoare ale restaurantelor.
O experienta de vacanta complet diferita de insulele idilice grecesti , Atena se poate simti agitata si ocupata in timpul sezonului de vara, dar primavara si toamna, va puteti bucura in continuare de vreme buna si puteti vedea mult mai putini turisti.
Planificati-va sejurul cu lista noastra cu cele mai importante obiective turistice in Atena.
1. Acropola
Putine obiective turistice din lume se compara cu Acropola Atenei, cu templul sau Partenon, asezat sus pe un munte stancos, care vegheaza peste secole de civilizatie. O amintire a gloriei Atenei antice, Acropola a fost centrul orasului antic si a functionat ca o cetate in locatia sa protejata pe varful dealului.
Cea mai emblematica cladire este Partenonul, cel mai mare templu din perioada antichitatii clasice, datand de la 447 i.Hr. pana la 338 i.Hr. Cu randurile sale monumentale de coloane dorice si detaliile sculpturale uimitoare, templul este o priveliste uimitoare. In friza din partea de est, reliefurile infatiseaza nasterea zeitei Atena.
Alte ruine ale Acropolei includ Templul Atenei Nike de la intrare si Erechtheion , un complex de sanctuare antice construit intre 421 i.Hr. si 395 i.Hr. Cea mai faimoasa caracteristica a complexului Erechtheion este Pridvorul Cariatidelor , cu sase statui de fecioare in locul coloanelor dorice.
Pentru vederi frumoase ale Acropolei de jos , mergeti spre partea de nord a dealului. Restaurantele de pe strada marginesc strada pietonala Apostolou Pavlou si privesc in sus la Acropole. Unele dintre aceste restaurante au, de asemenea, mese pe acoperis, cu vederi incredibile asupra Acropolei, aratand intrarea mare, Templul Atenei Nike si Partenonul, toate fiind iluminate seara.
In zilele toride, cel mai bine este sa vizitati Acropola dimineata si apoi sa mergeti la Muzeul Acropolei, cu aer conditionat, dupa-amiaza. Alternativ, mergeti la Acropole pentru apus. Pentru a evita coada lunga pentru a intra, cumparati un tur la Acropolele din Atena , care include un tur cu ghid al site-ului.
2. Muzeul Acropolei
O alta atractie de top ale Atenei, Muzeul Acropolei contine una dintre cele mai valoroase colectii de arta antica greceasca din lume . Noua facilitate a fost finalizata in 2007, sub varful dealului Acropolei si a inlocuit fostul muzeu de pe deal.
Aceasta facilitate uriasa are 25.000 de metri patrati si are 14.000 de metri patrati de spatiu expozitional. Aspectul unic incorporeaza un vechi cartier atenian.
Acesta este unul dintre cele mai bune obiective turistice in Atena cand temperaturile cresc la pranz. Fiti constienti, coada de intrare pentru achizitionarea biletelor poate fi lunga, asa ca cel mai bine este sa va rezervati biletele online in avans. Astfel, veti avea o intrare garantata la o anumita ora.
3. Muzeul National de Arheologie
Fondat in secolul al XIX-lea, Muzeul National de Arheologie din Atena este cel mai mare muzeu arheologic din Grecia si unul dintre cele mai mari muzee de antichitati din lume.
Muzeul este gazduit intr-o cladire neoclasica impresionanta cu 8.000 de metri patrati de spatiu expozitional. Sunt expuse cinci colectii permanente cu peste 11.000 de exponate, oferind o imagine de ansamblu cuprinzatoare asupra civilizatiei grecesti de la preistorie prin perioada clasica pana la antichitatea tarzie.
Colectia preistorica acopera din mileniul al VI-lea i.Hr. pana in 1050 i.Hr. (perioadele neolitice, cicladice si miceniene) si prezinta descoperiri din asezarea preistorica de la Thera. Colectia de Sculpturi expune sculpturi grecesti antice din secolul al VI-lea i.Hr. pana in secolul al V-lea i.Hr., inclusiv capodopere rare.
Colectia de vaze si obiecte decorative prezinta ceramica antica greceasca din secolul al XI-lea i.Hr. pana in perioada romana clasica. Colectia Stathatos prezinta obiecte minore dintr-o gama larga de perioade istorice. Statuitele si figurinele rafinate sculptate din metale sunt expuse in Colectia Metalurgie
4. Cartierele Plaka si Anafiotika
Intre versantii nordici ai Acropolei si a strazii Ermou, cartierul pitoresc Plaka este un punct fierbinte turistic. Principala atractie a acestei zone istorice este atmosfera sa fermecatoare. Strazile pietonale inguste si pietele vesele din cartierul Plaka sunt marginite de case, restaurante si magazine frumoase, decorate cu bougainvillea, pictate in pastel.
Ascunse in colturi linistite ale cartierului se afla biserici istorice, cum ar fi Biserica Metamorfosis in sud-vest si Biserica Kapnikarea in nord. O plimbare linistita prin decorul pitoresc este lucrul perfect de facut atunci cand te-ai umplut de ruine si muzee.
Cartierul Plaka, impreuna cu Anafiotika vecina, amplasata pe versantii de la nord de Acropole, au o abundenta de restaurante grecesti autentice, cu locuri primitoare pe terasa. Strazile medievale serpuite din Anafiotika sunt, de asemenea, o incantare de explorat seara. Aceasta zona este renumita pentru scara restaurantului de pe strada Mnisikleous . In apropiere, strazi mai linistite sunt ascunse pe versantul dealului, care ascund cafenele si restaurante dragute.
Zona se mandreste cu doua situri arheologice importante pe strada Pepopida: Agora romana din secolul I i.Hr. si Biblioteca lui Hadrian din secolul al II-lea .
5. Agora Antica: Ruinele Pietei
Agora antica era piata si centrul vietii de zi cu zi in Atena antica. Pentru o vedere impresionanta asupra Agora de departe, indreptati-va spre peretele de nord al Acropolei sau catre drumurile din Areopag.
Cel mai bun loc pentru a intra in Agora este la poarta de nord de pe strada Adrianou (langa Biserica Sfantul Filip). Cuvantul grecesc „Agora” inseamna „a aduna si a vorbi”, indicand faptul ca acest site a fost un loc de vorbire in public. Agora era un loc de administrare si comert, precum si locul de intalnire al Agora tou Dimou, un grup civic de luare a deciziilor. Aici au avut loc si evenimente sportive si spectacole de teatru.
Una dintre cele mai izbitoare caracteristici ale Agorei Antice este Stoa lui Attalos , construita initial de regele Attalos al II-lea si reconstruita in anii 1950. Este posibil ca stoa sa fi fost scena procesului lui Socrate in 399 i.Hr.
Un alt site-cheie este uimitor Templul lui Hephaistos . Puteti ajunge la el printr-o plimbare placuta de-a lungul potecii care urca pe Dealul Agora (Kolonos Agoraios). Acest templu doric din secolul al V-lea i.Hr. este unul dintre cele mai bine conservate temple grecesti antice, datorita transformarii sale intr-o biserica crestina, care l-a salvat de la distrugere. Templul a fost proiectat pe un plan clasic cu sase randuri de 13 coloane, iar frizele ionice par a fi modelate dupa Partenon. Agora Antica nu trebuie sa va scape a fi vizitata in cadrul listei noatre de obiective turistice in Atena
6. Agora Romana si Biblioteca lui Hadrian
Langa Agora Antica se afla situl Agorei Romane. Desi totul poate parea un singur loc, aceste cladiri au fost construite mai tarziu, iar constructia s-a mutat in cele din urma pe locul Agora Antica. Unul dintre locurile usor de recunoscut aici este Turnul Vanturilor .
Pe marginea Agorei Romane se afla vechea Biblioteca a lui Hadrian , fondata de imparatul Hadrian in anul 132 d.Hr. Chiar si mai tarziu, in timpul bizantinului, trei biserici au fost construite langa locul bibliotecii.
Puteti vedea un perete al Bibliotecii lui Hadrian si ruinele Agora Romana de pe strada, dar daca doriti sa explorati mai departe, puteti cumpara un bilet si va puteti plimba printre ruine.
7. Muzeul de Arta Cicladica
In cartierul Kolonaki, Muzeul de Arta Cicladica a fost creat in 1986 de catre Fundatia Nicholas si Dolly Goulandris. Armatorul Nikolas P. Goulandris a fost un cunoscut patron al artelor si vietii culturale din Atena. Colectia proprie a lui Goulandris formeaza nucleul exponatelor muzeului.
Gazduita intr-o cladire moderna si eleganta, cu o fatada din marmura si sticla, colectia permanenta a muzeului include peste 3.000 de obiecte. Colectia reprezinta arta antica greaca, arta antica a Cicladelor (insulele din Marea Egee care inconjoara insula Delos de langa Mykonos) si arta cipriota (din insula Cipru ) datand din secolul al IV-lea i.Hr. pana in secolul al VI-lea d.Hr.
Multe dintre artefactele expuse dateaza din secolul al VI-lea i.Hr. Expozitiile temporare sunt organizate la elegantul conac Stathatos din secolul al XIX-lea, accesibil din cladirea principala printr-un pasaj din atrium.
8. Olympieion: Templul lui Zeus Olimpian
Dedicat lui Zeus, Templul lui Zeus Olimpian, numit si Olympieion, a fost cel mai mare templu din Grecia antica . Desi Partenonul este mai bine conservat, Templul lui Zeus Olimpian a fost o structura si mai monumentala la vremea sa. Templul dateaza din secolul al VI-lea i.Hr. dar nu a fost finalizat pana in secolul al II-lea d.Hr. de catre imparatul Hadrian. In fata Olympieionului, nu departe de intrare, se afla Arcul lui Hadrian la capatul Dionysiou Areopagitou.
Este usor de imaginat marea impresie pe care a facut-o acest templu in forma sa completa. Peste o suta de coloane enorme de marmura sustineau candva grandiosul sanctuar. Doar 15 coloane au ramas in picioare, iar o alta coloana supravietuitoare se afla pe pamant, dar prezenta monumentala a ruinelor da o senzatie a dimensiunii masive a cladirii originale. Structura gigantica era un altar potrivit lui Zeus, cel mai atotputernic zeu al grecilor antici, cunoscut drept Regele zeilor.
In apropiere, chiar la nord de Olympieion, se afla un mic parc care contine ruinele zidului lui Themistokles si baile romane antice . Baile sunt destul de impresionante, avand in vedere ca sunt o atractie gratuita pe care o puteti utiliza cu usurinta in turul dvs. de mers pe jos langa Olympieion. Sunt situate chiar de-a lungul bulevardului Vassilissis Amalias, la marginea drumului.
9. Stadionul Panathenaic si Stadionul Olimpic
Cea mai mare cladire a Atenei Antice, Stadionul Panathenaic, are o capacitate de 60.000 de spectatori. Construit in jurul anului 335 i.Hr. in timpul erei lui Herodes Atticus, locul a gazduit Jocurile Panatenaice in care alergatorii au concurat in curse in jurul pistei. Pista de 204 de metri lungime a fost proiectata cu patru herme duble, unde alergatorii se intorceau in curse.
In jurul anului 140 d.Hr., stadionul a fost modernizat cu noi scaune de marmura de catre Herodes Atticus. Structura pe care o vad turistii astazi este o replica a stadionului original , care a fost reconstruit pentru Jocurile Olimpice din 1896 . Acest Stadion Olimpic din epoca moderna a fost creat in acelasi mod ca Stadionul Panathenaic, cu 47 de niveluri de locuri si un capat rotunjit de sud-est.
Facilitatea gazduieste concerte si alte evenimente in timpul verii. Participarea la un spectacol poate fi o modalitate frumoasa de a petrece o seara, fiind unul din cele mai potrivite obiective turistice in Atena.
10. Muzeul Bizantin
Acest muzeu interesant ofera perspective fascinante asupra perioadei bizantine a istoriei grecesti. Gazduit intr-un palat din secolul al XIX-lea construit initial pentru Ducesa de Plaisance, sotia lui Charles-Francois Lebrun al Frantei, muzeul prezinta o colectie pretioasa de arta bizantina.
Imperiul Bizantin a fost mostenirea jumatatii de est a Imperiului Roman dupa caderea acestuia. Din secolul al treilea pana in secolul al XV-lea, Imperiul Bizantin a stapanit asupra pamantului a ceea ce este acum Balcanii, Grecia si Asia Mica. In aceasta perioada, arta religioasa era foarte apreciata. Artistii bizantini au creat capodopere de mozaicuri stralucitoare si detaliate si icoane aurite.
Cu peste 25.000 de exponate, Muzeul Bizantin este un tezaur de artefacte religioase din perioada bizantina, precum si piese din epocile crestine timpurii, medievale si post-bizantine. Colectia include sculpturi, picturi, icoane, textile si mozaicuri. Repere sunt fragmentele arhitecturale din bazilicile crestine timpurii si bisericile bizantine si reproducerea unei fantani infatisate la Manastirea Dafni. Curtea muzeului prezinta un fragment splendid de podea de mozaic din secolul al V-lea.
11. Monastiraki si piata de vechituri
Strazi inguste marginite de magazine care vand totul, de la bijuterii si marfuri pana la imbracaminte si bunuri de zi cu zi este ceea ce veti gasi in Piata de vechituri din Atena din Monastiraki. Aceasta este una dintre atractiile principale ale cartierului, dar aceasta zona are o atmosfera unica si este un loc frumos pentru a va relaxa pe o terasa in aer liber sau pentru a va plimba.
Monastiraki nu duce lipsa de restaurante, iar acesta este un loc bun pentru a veni la pranz daca doriti sa luati un gyros sau orice fel de fel de mancare traditionala greceasca. Spre deosebire de cartierul mai luxos Plaka, aceasta zona este putin mai casual.
Piata Monastiraki este o zona deschisa, inconjurata de un amestec de cladiri vechi si noi. Acesta este un loc bun pentru a va orienta. Un semn pe o parte a pietei marcheaza strada catre Piata de vechituri. Din piata, puteti vedea Acropola sus, in departare, iar la o scurta plimbare de la piata va duce la Biblioteca lui Hadrian.
12. Biserica Panaghia Kapnikarea
Oferind o mica piata care se deschide spre o sectiune doar pentru pietoni a aglomeratei strazi Ermou, Biserica Panaghia Kapnikarea este un loc incantator de vizitat si un loc pe care probabil sa treci pe langa. Aceasta biserica este un exemplu splendid de arhitectura din epoca bizantina din secolul al XI-lea si un contrast puternic cu arhitectura moderna care o inconjoara. A fost salvat de la demolare in secolul al XIX-lea prin interventia regelui Ludwig I al Bavariei.
Cand a fost construit, bisericile cruciforme cu cupola, precum aceasta, erau tipice. In secolul al XII-lea, biserica a fost imbunatatita cu un portic de intrare gratios si un pronaos cu patru frontoane (construit la capatul vestic). In interior, biserica este decorata cu picturi din secolul al XIX-lea create in stilul iconografic al perioadei bizantine mijlocii.
13. Schimbarea garzii in Piata Syntagma
Pentru multi turisti, vizionarea Schimbarii Garzii din Piata Syntagma este o experienta interesanta si memorabila. Soldatii Garzii Prezidentiale stau in fata Parlamentului Elen in Piata Syntagma 24 de ore pe zi, pe tot parcursul anului. Gardienii poarta costume traditionale, cu fuste plisate, ciucuri la picioare si pantofi cu pompon.
Schimbarea Garzilor are loc in fata monumentului Mormantul Soldatului Necunoscut, la ora 11:00, zilnic. Acest monument onoreaza soldatii anonimi care au murit luptand pentru tara. Monumentul prezinta un relief de marmura care imita o stele mormantului razboinic din vremuri stravechi
14. Biserica Sfintii Apostoli
Pe locul vechii Agora, Biserica Sfintilor Apostoli a fost singura cladire ramasa in picioare cand intregul cartier al Atenei a fost demolat pentru a excava situl arheologic Agora. Construita in secolul al X-lea, biserica se afla deasupra unui nimfaion (izvor sacru).
Exteriorul este remarcabil pentru zidaria sa de zidarie si inscriptiile sale ornamentale cufice (un stil de scriere araba). Tipic arhitecturii bizantine, biserica are o cupola sprijinita pe patru coloane, iar absida si transeptele prezinta conci semicirculare. Interiorul cupolei este impodobit cu fresce originale care il infatiseaza pe Hristos Pantocrator (Domnul tuturor), Ioan Botezatorul, adorabili heruvimi si arhangheli. O mare parte din catapeteasma originala din secolul al XI-lea (perete de icoane si picturi religioase) a fost, de asemenea, bine conservata.
15. Gradinile Nationale si Zappeion
Situata langa parlamentul grec, Gradina Nationala este un spatiu verde mare in spatele Templului lui Zeus Olimpian si gazduieste Zappeion. Daca ati avut suficient soare in timpul zilei de vizitare a obiectivelor turistice, acesta este un loc linistit si umbros pentru a va relaxa si a va racori. Traseele primitoare trec prin copaci inalti si ofera o liniste de pe strazile aglomerate. Este, de asemenea, o atractie gratuita in Atena.
Pe marginea gradinii se afla Sala Zappeion , in care poti intra pentru o privire inauntru daca nu este folosita. A fost construit in anii 1870 si este folosit pentru evenimente. In interiorul intrarii principale se afla o sala impresionanta rotunda, in aer liber, marginita de coloane.
16. Biserica lui Dimitrie Loumbardiaris
Intr-un cadru inverzit de pe dealul Philopappou , aceasta mica capela bizantina din secolul al XII-lea ofera o oportunitate pentru o experienta spirituala incantatoare. Cladirea a fost construita la Poarta Diateichisma din cauza credintei stravechi ca divinitatea a protejat portile.
In interior, biserica are o forma de bazilica boltita cu un singur culoar, iar peretii sunt impodobiti cu fresce datand din 1732. Numele capelei „Loumbardiaris” (insemnand „Canoneerul”) este legat de legenda ca biserica a fost salvata printr-un miracol. in jurul anului 1650 cand comandantul turc al Acropolei, Yusuf, a bombardat biserica. Biserica a fost restaurata in anii 1960 de catre arhitectul D. Pikionis. Un alt punct culminant al vizitei dealului Philopappou este sansa de a admira vederi spectaculoase ale Partenonului din aceasta locatie.
17. Scarile stradale Mnisikleous
Daca sunteti in cautarea unor obiective turistice in Atena noaptea, mergeti spre scarile de pe strada Mnisikleous. Restaurantele aliniaza acest set de scari in capatul de sus al strazii Mnisikleous, atragand multimea seara.
Restaurantele variaza ca calitate, desi unele sunt destul de bune, dar atmosfera de aici este greu de invins. Este extrem de lejer si relaxat. De fapt, cand mesele sunt pline, oamenii incep sa se aseze pe perne pe scarile de piatra, iar bancile mici de lemn, pana la genunchi, sunt scoase si asezate pe scari, creand o masa improvizata. Oamenii sunt adesea strans strans, ceea ce face o experienta intima si prietenoasa.
18. Muzeul National de Arta Contemporana
Uneori, o vizita la Atena poate fi o supradoza de istorie. Pentru a atenua aceasta conditie, mergeti la Muzeul National de Arta Contemporana. Aceasta institutie este epicentrul cultural al Atenei si gazduieste un flux constant de expozitii temporare care prezinta cele mai recente inovatii artistice.
Pe langa expozitiile de vizitare, muzeul are expusa o impresionanta colectie permanenta de 172 de piese. Aceste obiecte au fost create de 78 de artisti diferiti, atat interni, cat si internationali, pe doua teme specifice solicitate de muzeu.
Colectia totala a muzeului este formata din 1.300 de piese, majoritatea in pictura si fotografie.
19. Dealul Lycabettus
In timp ce stai si privesti Atena de pe Acropole, s-ar putea sa te intrebi care este dealul din departare. Acesta ar fi Dealul Lycabettus si merita vizitat. Vederea din varful dealului Lycabettus este una dintre cele mai bune din Atena.
La 227 de metri inaltime, este cel mai inalt punct din oras si ofera o priveliste unica asupra Acropolei. Funicularul functioneaza pana noaptea, asa ca o excursie aici , noaptea, pentru a vedea luminile orasului si Acropola complet luminata este foarte recomandata. Sau, daca te trezesti acolo in timpul zilei, fa-ti putin timp pentru a inmuia totul luand o bautura rece sau o bucata de mancare la restaurantul din varf.
Puteti merge pana in varf daca doriti cu adevarat sau, asa cum fac majoritatea oamenilor, faceti o plimbare de trei minute cu funicularul.
20. Piata Varvakios Agora
Daca vrei sa iesi de pe traseul turistic bine batut din Atena si sa vezi cat de adevarati traiesc atenienii, seteaza-ti alarma pentru a te trezi devreme si a te indrepta catre Agora Varvakios. Situata in cartierul Monastiraki, aceasta piata de alimente proaspete este o experienta diferita de oricare din Atena.
Bunatatea marii si a fermei sunt expuse pe deplin, vanzatorii plini de viata vandundu-si marfurile localnicilor si turistilor deopotriva. Intr-o alta cladire din apropiere se vand fructe, legume si, bineinteles, masline. Mici restaurante sunt situate in incinta, oferind mese ieftine, gustoase si satioase. Acordati-va timp pentru a rataci pe culoare si a va bucura de atmosfera si asigurati-va ca va aduceti camera!
Daca ti-a placut articolul nostru cu cele 20 de locuri de vizitat si obiective turistice in Atena, nu ezita sa lasi un comentariu si sa distribui sa vada prietenii tai!
Citeste si: