Obiective Turistice Roma: 25 Locuri de vizitat

Total
3
Shares
obiective turistice roma

Roma este unul dintre cele mai frumoase si mai vechi orase din lume. Istoria Romei se intinde pe peste 2500 de ani si a fost un centru de putere politica, cultura si dezvoltare inca de la inceputurile sale.

Crearea orasului este plina de legenda si exista diferite relatari despre modul in care a fost construit acest loc maiestuos. Diversi imparati romani au condus Roma si acesta este locul de unde a crescut colosalul Imperiu Roman.

Pe masura ce timpul a progresat, in oras au fost construite diverse monumente, palate si cladiri religioase, care acum sunt o atractie turistica frumoasa si o amintire a oraselor glorioase din trecut.

Roma este clasata in mod constant ca una dintre destinatiile turistice de top din Europa cu obiective turistice precum Colosseumul si Vaticanul.

Sa exploram cele mai bune obiective turistice Roma:

1. Colosseumul din Roma

colosseum roma
Obiective turistice Roma: Colosseumul din Roma

Aceasta structura puternica este unul dintre cele mai renumite si iconice repere din lume si o calatorie la Roma nu ar fi completa fara a vizita Colosseumul.

Cunoscut si sub denumirea de Amfiteatrul Flavian, Colosseumul a fost construit intre anii 70-80 d.Hr. si se estimeaza ca ar fi avut 80.000 de spectatori in zilele de glorie.

Aceasta cladire a fost folosita pentru a organiza jocuri, turnee de gladiatori si alte forme de divertisment si ar fi fost frecventata in mod regulat de imparatii romani.

Situat la sud-vest de gara principala a terminalului, Colosseumul este usor accesibil si are o statie de metrou in imediata apropiere.

Minunati-va de aceasta faimoasa structura din toate unghiurile si asigurati-va ca infruntati cozile si pasiti inauntru pentru a aprecia cu adevarat enormitatea acestui loc antic.

2. Piata Sf. Petru

piata sfantu petru vatican roma
Obiective turistice Roma: Piata Sf. Petru

Roma detine o tara mica intr-o tara – Vaticanul.

Acest stat independent este unul dintre cele mai importante locuri religioase din lume, iar Piata Sf. Petru este un loc iconic in care au avut loc multe evenimente semnificative.

Situata in partea din fata a statului Vatican, piata este de fapt circulara si este incadrata de doua seturi uriase de coloane – Pe aceste coloane sunt frumoase statui ale diferitelor figuri religioase si ale papilor anteriori.

In centru este un impunator obelisc care a fost preluat de fapt de la Circul lui Nero si arata mai degraba egiptean decat roman.

La capatul indepartat al pietei se afla iconica Bazilica Sf. Petru, iar in fata acesteia se aseaza de obicei un set de scaune pentru ceremoniile papale.

Vizitati enormitatea pietei, vedeti multimea de oameni care spera sa-l zareasca pe Papa si folositi acest lucru ca punct de plecare pentru a explora Vaticanul.

3. Bazilica Sfantul Petru

bazilica sfantul petru vatican roma
Obiective turistice Roma: Bazilica Sfantul Petru

Posibil cea mai recunoscuta si celebrata cladire religioasa din lume, Bazilica Sf. Petru reprezinta un adevarat triumf al puterii si decadentei religiei catolice si este considerata unul dintre cele mai sfinte sanctuare pentru adeptii sai.

Situata la capatul indepartat al pietei Sf. Petru, Bazilica are o fatada frontala frumos proiectata si este incoronata cu statuile Apostolilor si ale lui Iisus.

In interiorul bazilicii, arhitectura si decorul sunt pur si simplu divine si este considerate una dintre cele mai frumoase cladiri din lume.

Veti fi uimiti de cantitatea de decor si detaliu si de modul in care lumina cade in raze uimitoare in anumite puncte ale zilei.

Atat Michelangelo, cat si Bernini au contribuit la proiectare si puteti vedea lucrarile lor in cupola imensa, cat si sculptura uimitoare Gloria.

Nu uitati sa urcati in varful cupolei pentru o vedere aeriana a pietei Sf. Petru!

Citeste si: Locuri de pelerinaj in Europa – Top 30

4. Panteonul din Roma

panteon roma
Obiective turistice Roma: Panteonul din Roma

Panteonul este una dintre cele mai bine conservate cladiri antice romane si este una dintre cele mai renumite obiective turistice ale Romei.

Construita in 118 d.Hr. de catre imparatul Hadrian, cladirea care se afla astazi a fost construita de fapt pe locul unde se afla un templu anterior, comandat de Agrippa.

In partea din fata a cladirii se afla un pridvor dreptunghiular captusit cu coloane uriase si o dedicatie pentru Agrippa pe frontonul triunghiular.

Interiorul are o cupola magnifica, care are o serie de modele de piatra si o caseta centrala, care permite luminii sa se scurga.

Situat in centrul Romei, pe Piazza della Rotonda, Panteonul ar trebui sa fie un adevarat punct culminant si este o alta vizita obligatorie.

5. Fontana di Trevi

fontana di trevi
Obiective turistice Roma: Fontana di Trevi

Nu exista multe alte fantani in lume la fel de luxos decorate si sculptate ca Fontana di Trevi.

Construita in 1762 de Nicola Salvi, fantana aduce un omagiu zeului roman Oceanus, care poate fi vazut calarind pe carul sau tras de Tritoni.

Detaliul sculpturilor este pur si simplu minunat si intreaga fatada si fantana sunt o adevarata opera de arta.

A devenit o traditie sa arunci monede in apa peste umar pentru noroc, desi incercarea de a face acest lucru alaturi de alte sute de turisti s-ar putea dovedi dificila! Situata in imediata apropiere a Panteonului si a palatului Quirinale, aceasta fantana nu ar trebui sa fie lasata neobservata atunci cand va plimbati pe strazile Romei.

6. Treptele Spaniole

treptele spaniole roma
Obiective turistice Roma: Treptele Spaniole

Situate in Piazza di Spagna si Piazza Trinita dei Monti, cele 135 de trepte spaniole au fost construite in 1725 pentru a acoperi decalajul si panta dintre aceste doua piete populare.

Fiecare dintre cele 135 de trepte prezinta o margine larga de piatra si sunt incadrate de pereti de piatra.

In partea de sus a treptelor puteti gasi un mare obelisc crucifix si multe inscriptii sculptate in piatra.

In partea de jos a treptelor, Piazza di Spagna este spatioasa si contine o varietate de magazine si cafenele.

Alternativ, in partea de sus a scarilor se afla biserica Trinita dei Monti, care in sine este o atractie excelenta.

7. Forumul Roman

forumul roman roma
Obiective turistice Roma: Forumul Roman

Posibil una dintre cele mai importante obiective turistice din Roma, Forumul Roman este un sit antic care este format din ruine care au fost candva centrul vietii publice si politice romane.

O mare parte din aceste structuri se afla si astazi si puteti vizita arcuri, fundatii si ziduri ale cladirilor.

Situat langa Colosseum si Altarul Patriei, Forumul Roman este intr-adevar un loc important de vizitat.

Biletele pot fi cumparate pentru intrarea atat in ​​Forum, cat si in Colosseum si se recomanda sa acordati suficient timp pentru a explora in mod corespunzator ruinele si pentru a afla despre istoria acestui loc.

8. Capela Sixtina

capela sixtina roma
Obiective turistice Roma: Capela Sixtina

Facand parte din complexul muzeal al Vaticanului, Capela Sixtina este una dintre cele mai renumite capele religioase din lume.

Situata in Palatul Apostolic din Vatican, Capela Sixtina a fost restaurata extensiv in anii 1400 si aici este locul unde are loc enclava papala (alegerea unui nou papa).

Capela Sixtina este deosebit de renumita pentru decoratiunile sale extinse si detaliate, inclusiv fresca Judecatii de Apoi de Michelangelo si opera de arta din tavan.

Aceste doua piese magnifice sunt lucrari de arta considerate unele dintre cele mai influente si importante din istoria religioasa.

Asigurati-va ca dedicati mult timp pentru a vedea aceasta structura uimitoare si minunile detinute in interior.

9. Muzeele Vaticane

muzeele vaticane roma
Obiective turistice Roma: Muzeele Vaticane

Aceasta comoara a lucrarilor de arta clasica si istorica a fost construita de-a lungul mai multor secole de catre diferiti papi si include unele dintre cele mai importante piese de arta din lume.

Situate in limitele statului Vatican, muzeele detin peste 70.000 de lucrari de arta.

Un bilet dublu poate fi achizitionat pentru a vedea atat Capela Sixtina, cat si muzeele si se recomanda sa alocati suficient timp pentru a le vedea pe ambele in mod corespunzator.

Impartite in mai multe sectiuni diferite, muzeele includ Muzeul Pio-Clementino, Muzeul Chiaramonti, Muzeul Gregoriano Etrusco si Muzeul Gregoriano Egiziano, fiecare dintre ele continand opere de arta si teme diferite.

Piesa notabila include Schimbarea la Fata de Rafael, Mormantul lui Hristos de Caravaggio si galeria uluitoare de harti.

10. Piazza Navona

piazza navona roma
Obiective turistice Roma: Piazza Navona

Construita pe locul stadionului lui Domitian, Piazza Navona a fost construita in secolul al XV-lea si a ramas de atunci o atractie populara.

Situata in imediata apropiere a Panteonului si a Fantanii Trevi, piata este un loc minunat de vizitat in timp ce va plimbati prin centrul orasului.

Aceasta piata mare este de obicei plina de artisti si vanzatori ambulanti, iar cladirile din jur incadreaza perfect spatiul deschis.

Elementele notabile ale pietei includ Fontana del Moro si Fantana lui Neptun cu sculpturile lor fantastice, Palazzo Braschi, Palazzo Pamphilj si biserica Sfantul Agnese din Agone.

11. Castelul Sant’Angelo

castelul saint angelo roma
Obiective turistice Roma: Castelul Sant’Angelo

Cunoscut si sub numele de Mausoleul lui Hadrian, Castelul Sfantul Angelo este un fort circular si un complex de castele care a fost candva cea mai inalta cladire din Roma.

Construit in anul 129 d.Hr., castelul este cu adevarat antic si a fost initial destinat sa serveasca drept mausoleu pentru imparat.

Odata cu trecerea timpului, castelul a devenit parte a statului Vatican si a fost conectat la Bazilica Sf. Petru printr-un coridor imens numit Passetto di Borgo.

Astazi, castelul este un muzeu si contine exponate minunate despre istoria structurii de-a lungul istoriei.

De asemenea, este posibil sa urcati in varful zidurilor castelului pentru a admira privelistile fantastice spre piata Sf. Petru si orasul Roma.

12. Dealul Palatin

dealul palatin roma
Obiective turistice Roma: Dealul Palatin

Dealul Palatin este una dintre cele mai vechi zone din Roma moderna si este cel mai central deal din regiunea Tibru.

Situat la 40 de metri deasupra Forului Roman istoric, ofera o pozitie fantastica de vizionare si de aici puteti vedea intinderea Romei asezata in fata ochilor vostri.

In mitologia romana, acesta este locul in care se presupune ca au fost gasiti legendarul Romulus si Remus, care apoi au construit orasul Roma.

Mai multe structuri se afla si astazi pe acest sit, inclusiv Palatul Flavian si Templul Cybelei.

Intrarea la Forumul Roman include accesul la Dealul Palatin, deci asigurati-va ca urcati si vizitati acest obiectiv turistic.

13. Galeria Borghese

galeria borghese roma
Obiective turistice Roma: Galeria Borghese

Situat in complexul Borghese Villa, Galeria Borghese este un important muzeu de arta care contine o multitudine de picturi fine, sculpturi si antichitati.

Infiintat in 1903, complexul Borghese se gaseste in partea de nord a orasului interior, langa drumul Via Pinciana.

Cladirea impresionanta are o fatada frontala frumoasa si ornamentata, care are multe statui si decoratiuni din piatra.

Raspandita in douazeci de camere diferite, extinsa colectie Borghese include lucrari ale lui Rafael, Caravaggio, Rubens si Titan.

Alocati-va timp suficient pentru a vizualiza capodoperele expuse aici si, de asemenea, magnificele gradini Villa Borghese.

14. Basilica di Santa Maria Maggiore

basilica di santa maria maggiore roma
Obiective turistice Roma: Basilica di Santa Maria Maggiore

Roma este plina de cladiri religioase si istorice fantastice, iar Basilica di Santa Maria Maggiore este una dintre aceste structuri.

Listata ca Bazilica Majora, este una dintre cele mai mari biserici din Roma si se afla in Piazza cu acelasi nume.

Fatada acestei cladiri magnifice prezinta o serie centrala de coloane de piatra acoperite cu statui si multe inscriptii.

Mai mult, exista si o clopotnita mare care se ridica deasupra cladirilor din jur.

In timp ce exteriorul este uimitor in sine, interiorul este pur si simplu uluitor si are o cantitate uriasa de decoratiuni aurii, fresce si picturi detaliate, atat pe pereti, cat si pe tavan.

De un interes deosebit este capela Borghese care prezinta cateva picturi frumoase si sculpturi din aur.

15. Villa Borghese Gardens

villa borghese gardens roma
Obiective turistice Roma: Villa Borghese Gardens

Situate in cadrul complexului Borghese Villa, gradinile cu acelasi nume sunt un adevarat triumf si ofera un ragaz binevenit de abundenta arhitecturii istorice gasite in Roma.

Fiind al treilea cel mai mare parc din Roma, gradinile acopera putin sub 200 de acri de teren si contin Galeria Borghese si Galeria Nationala de Arta Moderna.

Gradina contine diverse sectiuni, inclusiv Cazinoul Borghese, care contine sculpturi de Bernini, Vila Giulia, care contine Muzeul Etrusc si ramasitele altor vile.

16. Trastevere

trastevere roma
Obiective turistice Roma: Travestere

Aceasta parte antica a Romei este considerata a fi una dintre putinele locuri in care puteti vedea viata romana autentica si puteti simti cu adevarat orasul si modul in care traiesc locuitorii sai.

Situat la vest de raul Tibru, Trastevere este al 13-lea rion al Romei si este plin de strazi inguste pietruite.

Case antice se aliniaza pe strazile sinuoase si multe pub-uri, restaurante, cafenele si baruri pot fi gasite aici.

Nu este neobisnuit sa vezi haine spalate atarnand intre strazi si ca localnicii sa strige intre ei din cladire in cladire.

Aceasta este Roma, in forma sa cea mai autentica si simplista.

Vizitati Trastevere pentru o felie reala de cultura si iesiti noaptea pentru a va bucura de o experienta plina de viata.

17. Altarul Patriei

altarul patriei roma
Obiective turistice Roma: Altarul Patriei

Un alt monument colosal situat in inima Romei, Altarul Patriei este dedicat regelui Victor Emmanuel care a fost primul rege al Italiei unificate.

Acest mare monument de piatra este situat in imediata apropiere a Colosseumului si a Panteonului.

In partea din fata a monumentului se afla o statuie mare din bronz a lui Emmanuel si multe alte sculpturi din piatra.

Fatada din fata are un sir de coloane ornamentate si este, de asemenea, foarte decorata.

La baza monumentului se afla si un interesant muzeu dedicat unificarii Italiei si primilor ani ai istoriei sale.

18. Podul Sant’Angelo

podul sant angelo roma
Obiective turistice Roma: Podul Sant’Angelo

Podul Sfantului Angelo se intinde pe epicul rau Tibru si creeaza o poteca intre Castelul Sant’Angelo si partea apropiata a raului.

Deschizandu-se direct din fata castelului, acest pod are o mare simetrie si este considerat unul dintre cele mai frumoase si decorative poduri din Roma.

Creat cu o fata de marmura de travertin, podul se remarca pe culorile uneori tulburi ale Tibrului si ofera cateva oportunitati fotografice fantastice.

O caracteristica principala a podului sunt cele 10 statui de inger care stau la intervale de timp in partea de sus a meterezei; acesti ingeri au detalii fantastice si fiecare poarta un obiect diferit de semnificatie.

19. Palatul Quirinale 

palatul quirinale roma
Obiective turistice Roma: Palatul Quirinale

Aceasta structura impunatoare este una dintre resedintele oficiale ale actualului presedinte al Italiei si este situata pe Dealul Quirinal, in centrul Romei.

In total, complexul se intinde pe 110.500 de metri patrati si este unul dintre cele mai mari palate din lume.

In interiorul partii principale a palatului se afla o serie de camere bogat decorate, curti, scari si capele.

Este posibil un tur cu ghid al palatului si exista, de asemenea, mai multe expozitii care detaliaza istoria si utilizarea acestuia.

Gradinile Quirinale sunt, de asemenea, considerate destul de spectaculoase, cu multe plante, copaci, aranjamente florale si elemente de apa.

20. Piazza del Popolo

piazza del popolo roma
Obiective turistice Roma: Piazza del Popolo

Piazza del Popolo este una dintre cele mai frumoase piete din lume si se traduce literalmente drept patrat al oamenilor.

Inconjurate de structuri istorice, precum Biserica Santa Maria dei Miracoli, poarta Porta del Popolo si Bazilica Parrocchiale, pietele ofera multe lucruri de explorat.

Imediat la est de piata se afla dealul Pincio, care ofera vederi fantastice asupra Romei.

In centrul pietei se afla imensul Obelisc Popolo care, ca si cel prezent in Piata Sf. Petru, a fost mutat din Egipt.

Mai multe fantani ornamentate incadreaza piata, inclusiv Fontana del Netuno si Fontana dell Obelisco.

Acesta este un loc minunat pentru a va relaxa sau pentru a va bucura de privelistile din Pincio.

21. Arcul lui Constantin

arcul lui constantin roma
Obiective turistice Roma: Arcul lui Constantin

Dedicat marelui imparat Constantin pentru a sarbatori victoria sa la batalia de pe Podul Milvian, Arcul lui Constantin este cel mai mare de acest fel din Roma si se afla langa Colosseum.

Construit in 315 d.Hr., este printre cele mai vechi structuri din oras si pastreaza inca o cantitate mare de detalii si opere de arta originale.

Situat la 21 m inaltime, este clar vizibil din zonele inconjuratoare si este unul dintre cele mai iconice atractii din Roma.

Opera de arta si sculpturile prezente pe arcada sunt o amalgamare a mai multor teme diferite si se combina impreuna pentru a forma un afis minunat de istorie antica.

Unele plinte prezinta soldati, altele arata prizonieri si scene de razboi, in timp ce altele contin inscriptii elaborate.

Cand vizitati Colosseumul, asigurati-va ca aveti suficient timp pentru a admira acest arc fantastic.

22. Basilica di San Clemente

basilica di san clemente roma
Obiective turistice Roma: Basilica di San Clemente

Aceasta este una dintre bisericile mai putin cunoscute din centrul Romei, dar este la fel de opulenta si istorica ca si Bazilica Sf. Petru.

Listata ca bazilica minora, biserica este de fapt impartita in trei sectiuni distincte care se intind pe un interval de timp de aproximativ doua mii de ani.

Bazilica originala a fost creata in secolul al II-lea, iar forma actuala a fost finalizata in 1123 d.Hr. In timp ce exteriorul bisericii nu este special, interiorul este spectaculos si are o cantitate imensa de decoratiuni si opere de arta.

In special, altarul mare si tavanul celei de-a doua bazilici prezinta unele opere de arta si fresce complicate, dantelate cu ornamente de aur si o abundenta de culoare.

Situata in imediata apropiere a Colosseumului, aceasta biserica este o unitate minunata de vizitat.

23. Piazza Venezia

piazza venezia roma
Obiective turistice Roma: Piazza Venezia

Considerata o arta centrala si un nod din orasul Roma, Piazza Venezia este una dintre cele mai aglomerate parti ale orasului si formeaza o intersectie pentru mai multe dintre drumurile principale.

Situate in partea de jos a dealului Capitolin, mai multe strazi importante se disperseaza de aici, inclusiv Fori Imperiali care duc la Colosseum.

Monumente importante situate in piata includ Piazza Venezia, Altarul Patriei si Columna lui Traian.

24. Villa Farnesina

villa farnesina roma
Obiective turistice Roma: Villa Farnesina

Situata in cartierul istoric Trastevere din Roma, Vila Farnesina este un exemplu fantastic de complex renascentist de vile si este considerat un exemplu excelent de arhitectura si design.

Construita in secolul al XVI-lea pentru Agostina Chigi, aceasta vila spatioasa si-a schimbat proprietatea de-a lungul anilor si serveste acum ca muzeu.

In afara de uimitoarea arhitectura, vila are si cateva fresce frumoase si detaliate create de renumitii artisti renascentisti Raphael.

Fiecare camera este plina de opere de arta iconice si detalii somptuoase si este o adevarata glorie de vazut.

25. Fontana dei Quattro Fiumi

fontana dei quattro fiumi roma
Obiective turistice Roma: Fontana dei Quattro Fiumi

Aceasta fantana decorata si detaliata este situata in centrul Piazza Navona si a fost proiectata de legendarul sculptor, Gian Lorenzo Bernini.

Creata pentru papa Inocentiu X in 1651, fantana se afla in fata Palatului Pamphili, care a servit ca resedinta de familie pentru Papa.

Fantana ii infatiseaza pe cei patru zei ai raului si in centru se afla un mare obelisc egiptean.

Fiecare dintre cele patru statui aduce un omagiu unuia dintre cele mai importante rauri din lume – Nilul, Dunarea, Gange si Rio de la Plata.

Daca ti-a placut articolul nostru cu cele 25 de locuri de vizitat si obiective turistice in Roma, nu ezita sa lasi un comentariu si sa distribui sa vada si prietenii tai!

Abonare Newsletter

Primesti notificati cu cele mai bune articole, oferte si ponturi de cazare in Romania.

You May Also Like