De la Gaudi la Messi, arhitectura falnica pana la turnuri construite de oameni, vizitarea marii pana la savura cu produse, lista cu locuri de vizitat in Barcelona este la fel de abundenta ca si zilele sale insorite. Este un oras care imbina perfect vechiul medieval cu cele mai moderne spectacole.
Luati in considerare aceasta optiune a atractiilor: 23 obiective turistice pe care nu trebuie sa le rateze calatorul inteligent in Barcelona. Veti gasi arta plastica, parcuri emblematice, spatii pentru artele spectacolului si multe altele.
Al doilea oras ca marime al Spaniei are multe de oferit turistilor. Combinatia dintre arhitectura antica si designul modern ofera Barcelonei o senzatie foarte unica.
Strazile pline de viata sunt pline de restaurante magnifice si baruri vibrante, in timp ce la periferie se lauda cu parcuri tematice si lanturi muntoase.
Arhitectura ciudata, cultura catalana si divertismentul modern sunt toate adanc inradacinate in viata Barcelonei si ofera turistilor optiuni nesfarsite pentru a construi o calatorie memorabila.
Tururile si experientele cu ghid sunt o modalitate excelenta de a descifra orasul si de a va scufunda mai adanc in cultura locala.
Mai jos, lista noastra cu cele mai bune locuri de vizitat in Barcelona:
1. Catedrala Barcelona
S-ar putea sa nu aiba ciudatenia si nici hype-ul din La Sagrada Familia , dar are un templu gotic urias care se profileaza mare pe strazile inguste si cu magazinele de cutii de chibrituri. Situl sau a gazduit initial un templu roman cu aproximativ 2.000 de ani in urma, cand Barcelona inca era numita Barcino (puteti gasi parti din vechile ziduri romane si din apeductul din apropiere).
Astazi, numele oficial al catedralei, Catedrala Sfanta Cruce si Sfanta Eulalia, o onoreaza pe Eulalia, o fata din localitate care a refuzat sa accepte cererea imparatului roman Diocletian de a-si retrage credinta crestina. Este frumos si atmosferic, asa cum sunt atat de des cladirile religioase. Indiferent de nivelul tau personal de evlavie, arhitectura din interior – plus privelistea orasului de la scurta plimbare cu liftul pana in varf – este destul de ceva.
2. Casa Batlló
Este usor de inteles de ce Casa Batllo a fost asemanata cu Nuferii lui Claude Monet : Acoperita cu cioburi de vitralii, pare uneori albastra, apoi verde, apoi stralucind ca stratul sticlos al unui lac. Industria textilelor Josep Batllo l-a insarcinat pe Gaudi sa proiecteze aceasta casa dupa ce a vazut ce a facut Gaudi cu Park Guell .
Influentata de natura, Casa Batllo nu are linii drepte (pentru ca nu exista in natura, a spus Gaudi), stalpi de piatra care se contorsioneaza ca oasele de animale si o scara inalta, albastra ocean, care este foarte Jules Verne. Rezultatul este atat grandios, cat si intim.
3. La Boqueria
La Boqueria ar putea fi cea mai veche piata din Barcelona – si-a inceput viata in 1217 ca o simpla gramada de tarabe de carne pe La Rambla – dar traditia nu este pastrata. Peste 200 de standuri se unesc ca corul unui gurmand: strigatele comerciantilor, clinchetul paharelor, urari de bun venit cantate („holaaaa”).
Desi, in orice atmosfera, mirosul este cel care te prinde: peste cald, sarat ca oceanul, proaspat prajit: genul care iti tapeteaza narile, iti excita stomacul, il incordeaza pe medicul tau si trebuie spalat cu un pahar de cava. Luati un smoothie cu fructe de la tarabele tehnicocolorate in timp ce intri. Apoi fa o tura: cu cat te aventurezi mai adanc, cu atat valoarea este mai buna.
4. Tibidabo
In timp ce muntele Tibidabo este un teren de targuri, este si mult mai mult. O vei observa mai intai din centrul orasului: sus, pe un varf, silueta unui templu maiestuos te face curios sa mergi. Numit oficial Templul Expiatori del Sagrat Cor (sau biserica Sacra Inima, mai usor la limba), acoperisul sau este acoperit cu o statuie enorma de bronz a lui Isus la care poti lua liftul.
Uimit (si putin uimit de briza), vezi dintr-o data farmecul parcului de distractii de langa el, precum atractiile sale in stil retro, cum ar fi o roata Ferris cu scaune color-pop, construite pentru privelisti la fel de mult ca tipetele. Adultii adora privelistile; copiilor le place plimbarile. Termina cu un gin tonic pe terasa Barului Mirablau , langa locul unde opreste tramvaiul albastru. Scaunele de margine domnesc.
5. Parc del Laberint d’Horta
Barcelona este renumita pentru cladirile sale care sunt adevarate opere de arta; acesta este unul dintre putinele exemple de gradina care a ajuns la acel nivel. Pe spectrul salbaticiei, cel mai vechi parc din Barcelona este ingrijit de un salon de infrumusetare: temple splendide, iazuri smaltuite cu crini, sculpturi ale figurilor mitologice si un labirint de chiparosi care da in mod clar un antrenament foarfecelor gradinarului.
Labirintul este cu siguranta caracteristica remarcabila, un labirint format din vartejuri elaborate de frunzis gros. Recreeaza mitul grec al lui Tezeu care distruge Minotaurul (un monstru partial uman, partial taur) pentru a se indragosti de Ariadna. O soarta similara ii asteapta pe cei care ajung in centru – nu este necesara uciderea bovinelor, dar veti gasi dragostea sub forma unei statui a lui Cupidon. Daca toate astea suna putin usor, cu siguranta vei fi uimit mai tarziu: labirintul este mai greu decat pare.
6. Muzeul Picasso
Un muzeu raspandit in cinci palate – nu ne-am astepta la nimic mai putin pentru Picasso, care s-a mutat la Barcelona cand era un baiat de 14 ani si a facut dese calatorii inapoi de-a lungul vietii. La parter, o curte si arcade gotice duc in studiourile albe care lumineaza lucrarile sale. La etaj, camerele sunt fastuoase: tavane pictate epice care aproape picura candelabre de cristal.
Vizitatorii se aduna aici pentru a vedea opera lui Picasso, dar decorul special este motivul pentru care se intorc iar si iar. Daca te astepti la cei mari ai lui Picasso, s-ar putea sa fii dezamagit – pentru cateva minute. Guernica locuieste in Reina Sofia din Madrid , The Weeping Woman de la Tate Modern din Londra.
Ceea ce are muzeul din Barcelona este totul in jurul acelor imagini de carti postale. In ordine cronologica, arata fiecare pensula (in valoare de toate cele 4.251 de lucrari) despre modul in care a trecut de la un pictor cu pregatire clasica (vezi Ciencia y Caridad in Camera 3) la un pionier cubist, plus cateva lucruri despre care nu stiam niciodata ca le face, cum ar fi ceramica.
7. Parcul Guell
Park Guell este un peisaj aproape imaginar: gazduieste faimoasa soparla mozaica din Barcelona – imaginea de pe o mie de carti postale – plus turnuri in spirala care arata ca toboganele de targ. Cel mai mare parc al orasului si-a inceput viata ca o colaborare intre antreprenorul Eusebi Guell (de unde si numele parcului) si Antoni Gaudi.
Este important sa va cunoasteti optiunile de bilete. Biletul gratuit te duce in parc, dar nu in cele mai bune parti. Pentru asta ai nevoie de un bilet Monumental Cove. Stiti ca trebuie sa rezervati in avans online si sa ajungeti prompt pentru slotul alocat – nu exista nicio marja de deplasare cu calendarul.
8. Santa Maria del Mar
Cereti oricarui localnic sa-si aleaga biserica preferata si am paria cu un pahar de vin catalan (sacramental) ca Santa Maria del Mar ar fi. (Ne pare rau, La Sagrada Familia !) Daca ati citit thriller-ul lui Ildefonso Falcones, Catedrala Marii, stiti deja mai multe despre asta decat credeti: fundalul romanului este constructia acestei biserici gotice, cu protagonistul principal unul dintre lucratorii ei de piatra.
In viata reala, istoria bisericii este aproape mai ciudata decat fictiunea: in 1428, a fost zguduita de un cutremur major. Apoi, in iulie 1936, a fost incendiat si ars timp de 11 zile consecutiv. Priveste inauntru si vei vedea in continuare urmele negre de ars de pe acoperis. Cladirea are coloane foarte inalte, la o distanta de 43 de picioare. Combina acea aerisire cu intinderi vaste de vitralii si aproape ca te simti ca si cum cineva te trage in sus spre cer.
9. La Rambla
Cea mai faimoasa strada din Barcelona – un bulevard pietonal de aproape o mila de la Placa Cataluyna la Port Vell – este inca traseul de plimbare pentru vizitatorii orasului, chiar daca vanzatorii de selfie-stick-uri nu se potrivesc cu farmecul florarilor, gelateries, etc. si tarabe de bomboane care ofera bucati de crema catalana (o forma de creme brulee) pe parcurs.
Pentru a prezice urmatoarea intrebare: Dar este La Rambla sau Las Ramblas? Ei bine, chiar sunt ambele. Initial, zona era formata din cinci mini-ramblas: Rambla de Canaletes, Estudis, Sant Josep, Caputxins si Santa Monica, dar sunt adesea aglomerate si astazi, semnul stradal spune La Rambla. Oricat de enervant este sa-ti tii poseta stransa de hoti de buzunare timp 1,5 km, La Rambla are un farmec care ii face pe cei 78 de milioane de turisti sa vina.
10. Situl Art Nouveau Sant Pau
Construita de legendarul arhitect modernist Lluis Domenech i Montaner (din faimosul Palau de la Musica Catalana ) cu toate trasaturile Art Nouveau-ului catalan – cupole extravagante, vitralii, stalpi epici – a fost conceputa pentru a fi o cladire in care oamenilor le placea sa se recupereze.
Viziunea lui a fost un oras gradina pentru ingrijirea bolnavilor, in locul spatiilor cu aspect clinic pe care le cunoastem si astazi – cladirile sunt orientate pentru expunerea maxima la soare, de exemplu. Cand spitalul a fost mutat mai la nord in 2009, acest site a trecut printr-o reabilitare proprie: intr-un muzeu si un loc de arta. Acum gazduieste pistele pentru Saptamana Modei de la Barcelona.
11. Parc de la Ciutadella
Parcul urban vast al Barcelonei gazduieste o gradina zoologica, un parlament regional si o multime de locuri si locuri pentru relaxare. Cascada Monumental, construita cu contributia unui tanar Gaudi, este o cascada aurie uimitoare care va uimeste si va relaxeaza. La fel si lacul senin pentru plimbari cu barca de langa el.
Intra prin Arcul de Triumf si cladirea modernista elaborata din dreapta ta este Castell dels Tres Dragons , construita de Lluis Domenech i Montaner. In prezent inchis pentru renovare, fara nicio informatie despre data redeschiderii, a fost candva muzeul de zoologie. O alta serie de structuri frumoase, dar nu mai putin misterioase, sunt Umbracle (casa de palmieri) si Hivernacle (gradina de iarna) din fonta. Mergeti pentru o bucata autentica de viata in parc urban.
12. Pavilionul Barcelona de Ludwig Mies van der Rohe
Acest Pavilion a fost proiectat de arhitectii germani Ludwig Mies van der Rohe si Lilly Reich pentru Expozitia Internationala din 1929 – o vitrina globala a stilurilor arhitecturale. Expozitie terminata, pavilionul a fost demontat corespunzator inapoi in Germania. Abia in deceniile care au urmat – indiciu: un moment de retrospectiva care stapaneste pe fata – comunitatea arhitecturala si-a dat seama cat de esential era simbolul fondator al arhitecturii moderniste al lui Mies van der Rohe.
In 1980, Consiliul Municipal din Barcelona a inrolat o echipa de arhitecti catalani pentru a transforma fotografiile si desenele salvate intr-o reconstructie delicata, atmosferica. Cea mai importanta concluzie a celor mai multi oameni de la Pavilion este ca este mai mic decat si-au imaginat, asa ca foloseste-l ca reincarcare a bateriei inainte de a te confrunta cu ceilalti jucatori artistici de pe Montjuic , cum ar fi Muzeul National de Arta de Catalunya (MNAC) si Fundatia Joan Miro .
13. Palau de la Musica Catalana
Poate fi Palatul Muzicii Catalane, dar vii la fel de mult pentru ochi ca si pentru urechi. Sala este un caleidoscop de trandafiri, candelabre si vitralii. Aceasta este opera arhitectului modernist Lluis Domenech i Montaner, o cladire despre care unii spun ca este chiar mai frumoasa decat La Sagrada Familia a lui Gaudi.
Construit pentru a gazdui corul simfonic Orfeo Catala, spectacolele muzicale de astazi cuprind de la coral la pianisti, jazz, flamenco si opere precum La Traviata si Carmen. O decizie cheie este daca sa vizitezi ziua, pentru un tur, cand cladirea este cea mai spectaculoasa, sau noaptea, cand se aude muzica.
14. Plaja Barceloneta
Barceloneta este precum statiunea Mamaia din Litoralul Romanesc: zgomotoasa, populara si zbuciumata. O fasie de nisip care nu este mai putin un spectacol; La un capat, se afla silueta metalica, ca o panza, a Hotelului W , la celalalt, sculptura orbitoare din aur a unui peste, realizata de arhitectul Frank Gehry. Cand ai ajuns la Barceloneta, stii asta. Daca vei cauta cel mai alb nisip si cele mai azurii ape, nu le vei gasi la Barceloneta. Dar este convenabil, haotic si un carnaval care trebuie vazut.
15. Fundatia Joan Miro
Este nevoie de un anumit tip de spatiu pentru a gazdui Miro – un artist ale carui lucrari variaza de la o panza alba cu o singura linie neagra pana la sculpturi indraznete, de culoare primara, asemanatoare unui robot. Asa ca are sens ca Miro a lucrat cu prietenul sau, arhitectul Josep Lluis Sert, pentru a proiecta el insusi cladirea. Este modern si minimalist dupa standardele Barcelonei – cu siguranta nu este La Sagrada Familia . Dar partea cea mai tare este sa stii ca vezi lucrarea lui Miro asezata exact asa cum a intentionat el. Oricum ai simti despre Miro, colectia este plina de viata si energica si lipsita de pretentia infundata pe care o pot atrage muzeele de arta.
16. Stadionul Camp nou
Exista doi indicatori ai importantei pe care clubul de fotbal FC Barcelona o are in oras. Unul este volumul de tricouri false ale lui Lionel Messi, atacantul zeului clubului, care sunt de vanzare peste tot. Al doilea este volumul stadionului sau de acasa, Camp Nou. La 99.354, este cel mai mare din Europa – si exista un plan de extindere in vigoare pentru a-l impinge la 105.000. Toate locurile sunt de fapt detinute de detinatorii de abonamente, care apoi le elibereaza publicului daca nu pot merge.
Nu va faceti griji: inseamna ca, de obicei, este disponibila o bucata buna, in special impotriva echipelor din liga inferioara si cu 72 pana la 48 de ore inainte de un meci. In timp ce meciurile de acasa ale Barcelonei din La Liga — liga spaniola de fotbal, care se desfasoara de obicei de la mijlocul lunii august pana la sfarsitul lunii mai — au loc in prezent cu usile inchise, tururile stadionului si muzeului FC Barcelona inca incep (de la € 26 sau 30 USD).
17. Nau Bostik
Barcelona are o multime de muzee cunoscute, cu o multime de nume cunoscute, in multe parti cunoscute ale orasului. Nau Bostik nu este absolut niciunul dintre acestea – tocmai de aceea ne place. Luati metroul pana la La Sagrera, plimbati-va 10 minute printr-un cartier rezidential care va face sa va intrebati daca v-ati ratacit si cautati o pictura murala cu dungi indraznete pe marginea unei fabrici.
18. La Sagrada Família
Este practic ilegal sa mergi la Barcelona si sa nu vizitezi La Sagrada Familia, extraordinarul templu al lui Gaudi dedicat Sfintei Familii – cunoscut si ca cea mai mare biserica neterminata din lume. Data finala iluzorie ramane un mister – teoreticienii locali speculeaza ca nu se va face niciodata pentru a-si pastra cachetul in proces.
Citeste si: Locuri de pelerinaj in Europa – Top 30
Asigurati-va ca rezervati un bilet in avans (datele sunt disponibile cu trei luni inainte), astfel incat sa puteti intra si sa va uitati la bolti si vitraliile curcubeului. Cand mergeti, cautati ghidul audio suplimentar si o excursie pana la unul dintre cele doua turnuri – Fatada Nasterii Domnului este preferata noastra.
19. Palo Market Fest
Luati o fabrica abandonata in partea cea mai in plina dezvoltare a orasului, plantati suficient frunzis pentru a va finanta centrul de gradinarit local pentru viata si folositi mult termenul „spatiu conceptual”. Suna la moda, nu? Pe termometrul de racoare, Palo Market Fest este un cocktail inghetat de moda veche.
Cu toate acestea, atmosfera sa are stralucirea calda de a-i fi dat inapoi cativa: muzica live ofera un fundal de cumparaturi uluitor, in timp ce barurile de bere pop-up si camioanele cu mancare nebun de bune inseamna ca toata lumea este pur si simplu intr-o dispozitie grozava.
20. Montjüic
Exista multe elemente marete in Montjuic, un deal istoric care este mult mai mult decat „doar un deal”. Pentru inceput, abordarea la nivelul solului. Din sensul giratoriu din Placa Espana (care nu suna sexy, stim), apare maiestuos de nicaieri, o scara arhitecturala dramatica care duce la Museu Nacional d’Art de Catalunya.(Muzeul National de Arta Catalana). Arata ca un palat; caracteristica de apa din fata se numeste chiar Fantana Magica.
Vino noaptea, de joi pana sambata, pentru un spectaculos de apa-lumina; in timpul verii, de la 1 iunie pana la 30 septembrie. Pana acum, am descris aproximativ 400 de metri de Montjuic: restul are mai multe muzee, site-ul olimpic din 1992, gradini exotice si suficiente privelisti panoramice pentru a bloca o rola a camerei smartphone. Important: vor fi acceptate doar biletele de pe dispozitivul dvs. mobil, nu vor fi acceptate copiile pe hartie.
21. Casa Vicens
Construita in anii 1880 ca casa de vara pentru agentul de bursa Manel Vicens, Casa Vicens a fost prima casa proiectata de Gaudi . Uitati de faima lui Gaudi din La Sagrada Familia , aceasta este perioada sa orientalista. Imaginati-va un palat maur fuzionat cu un cub Rubik. E o nebunie.
Oricine este un fan al placilor sau al designului maximalist se va bucura de palmele orientale, peretii roz, placile impodobite cu flori si pasarile zburatoare. Adaugati o terasa de teracota pe acoperis, cateva domuri elaborate si niste feronerie Gaudi si ramaneti sa va intrebati cum se armonizeaza totul impreuna. Pentru ca, in mod ciudat, da.
22. IDEAL Center d’Arts Digitals
Daca un centru de arte digitale urma sa apara oriunde in Barcelona, ai fi pariat fondul tau de tapas pe cartierul Poblenou — capota asemanatoare cu estul Londrei a capitalei catalane, unde fabricile candva care se prabuseau dau nastere la start-up-uri, studiouri de arta si muzee precum Museu Can Framis . Din exterior, exteriorul boxy al lui IDEAL striga cinematograf. Si a fost – timp de 67 de ani.
Apoi a devenit un platou de film, apoi nimic, inainte ca un proiect de regenerare in 2019 sa aprinda din nou luminile. Acum este prima unitate din sudul Europei dedicata producerii si expunerii proiectelor de arta digitala, cum ar fi holografia si realitatea virtuala. In loc sa vizionezi o imagine, esti aruncat direct in imagine, ceea ce inseamna ca rontaitul floricelelor pentru a umple scenele lente este de domeniul trecutului.
23. Casa Milá
Apartamentele Casa Mila de pe Passeig de Gracia sunt un exemplu excelent al stilului unic adus de Gaudi arhitecturii; cu toate acestea, acest lucru inseamna si ca exista adesea linii mari pentru a intra inauntru.
Acest bilet va permite sa sariti peste cozi si sa intrati direct in atractie la o ora prestabilita. Vi se va furniza un ghid audio pentru a explica conceptele arhitecturale explorate de Gaudi, precum si istoria zonei inconjuratoare.
Mansarda cladirilor contine singura expozitie dedicata lui Gaudi, viata oferindu-va o perspectiva unica asupra arhitectului.
Te-ar mai putea interesa si: