Litoralul romanesc si locuri de vizitat

Total
0
Shares
litoralul romanesc

Litoralul romanesc, acest colt sud-estic al Romaniei ofera o larga paleta de statiuni, ruine, festivaluri de muzica si o delta remarcabila, deosebit de bogata in fauna.

In trecut Coasta Marii Negre si tinutul Dobrogei erau de departe cea mai dezvoltata parte a ceea ce este azi Romania. Grecii si romanii stabiliti pe litoralul romanesc au construit aici orase de mari dimensiuni, iar regiunea a devenit un important centru commercial.

Asezarea sa maritima i-a asigurat o istorie cosmopolita, plina de genovezi si venetieni amestecati cu greci, evrei si rusi, iar proximitatea cu Turcia si secolele de stapanire otomana au lasat o puternica amprenta oriental, existand in aceasta zona o minoritate semnificativa a turcilor.

Ce putem vizita pe litoralul romanesc

In prezent, plajele nisipoase atrag un numar mare de turisti straini, majoritatea carora ajung aici in urma achizitiei unei oferte turistice de grup. Totodata ele reprezinta destinatia favorita pentru vacanta de vara a romanilor. Desi nimeni nu va forteaza sa parasiti sezlongul, daca o veti face veti fi rasplatit cu un amestec de ruine romane, bizntine si otomane precum si festivaluri de muzica deosebite.

Mai la nord se intinde Delta Dunarii, o regiune fascinanta, unde marele fluviu se imparte in trei brate inainte de a se varsa in mare. Acesta este unul dintre cele mai bine protejate tinuturi ale Europei.

Constanta

Principalul port la Marea Neagra si totodata cel mai aglomerat, Constanta isi are originile in secolul al saselea î.C. ,cand grecii au intemeiat orasul colonie Tomis. In 29 î.C. s-au facut simtite influentele Imperiului Roman, orasul gazduindu-l pe poetul Ovidiu in nefericitul sau exil de pe tarmul Marii Negre. Ovidiu a fost zgarcit cu complimentele la adresa cetatii Tomis, scriind poeme triste despre vremea mizerabila si vinul inghetat.

Daca s-ar intoarce in aceste vremuri in Constanta, Ovidiu ar gasi mai multe cuvinte de lauda pentru acest oras si cu siguranta ar avea lucruri mai bune de facut decat sa sa compuna cereri catre imparat ca sa i se permita intoarcerea la Roma.

Odata din cauza climei care s-a imbunatatit considerabil din vremea romanilor. Un alt motiv ar fi insufletirea orasului-port, hotelurile si restaurantele rafinate unde vinul nu este niciodata servit prea rece. De asemenea, zona este imbogatita de unele dintre cele mai bune muzee, si are un impresionant portofoliu de ruine romane.

O statuie trista a lui Ovidiu domina Piata Ovidiu, vechea piata centrala a orasului. Sculptorul italian Ettore Ferari a muncit la crearea acesteia intre anii 1883 si 1884, fiind amplasata in pozitia actuala in 1887.

Marea cladire in stil neo-brancovenesc din partea sudica a pietei gazduieste Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie. Unul dintre cele mai frumoase muzee ale Romaniei, acesta straluceste nu numai datorita bunei pastrari a exponatelor arheologice, dar si datorita modului de prezentare a acestora.

Are o bogata colectie de statui ale zeitatilor romane si grecesti care au fost ingropate in secolul al patrulea, cand crestinismul a devenit religia oficiala. Cea mai renumita statuie este cea a zeului sarpe Glycon, cu par lung so fata antropomorfica.

Intr-o colectie moderna de beton din spatele muzeului, Edificiul Roman cu Mozaic ofera o priveliste asupra unui mozaic din secolele III-IV d.C., descoperit in 1959.

O scurta plimbare la sud de Piata Ovidiu ne conduce la Marea Moschee. Ea a fost inspirata de Moscheea din Konya, Turcia, arhitectul Paul Constantinescu combinand elemente bizantine si romane intr-un minaret de 47 de metri, restul constructiei fiind ocupat de o cupola cu elemente romanesti. A fost prima constructie din Romania realizata din beton armat.

In interiorul moscheei, cel mai mare covor oriental al Romaniei, masurand 144 de metri patrati, care a apartinut sultanului Abdul Hamid, a fost adus aici din insula Ada Kaleh in 1965. Minaretul cu 140 de trepte, ofera una dintre cele mai frumoase panorame a orasului.

A doua moschee a Constantei Geamia Hunchiar a fost construita in perioada 1867-1868 in stil maur, cu un minaret de 24 de metri inaltime.

Mai la sud, Catedrala Ortodoxa Sfintii Apostoli Petru si Pavel a fost construita intre anii 1883 si 1895 in stil greco-roman de catre Ion Mincu, dar picturile in stil neo-bizantin dateaza abia din anii 1959-1961. Alte ruine ale anticului oras Tomis se intind la sudul catedralei.

Spre mare, pe promenada din apropierea apei se afla cel mai faimos monument al Constantei, Cazinoul Paris. El este un exemplu exuberant al stilului Art Nou-veau, cu vitralii. Construit intre 1904 si 1910 de catre arhitectii Daniel Renard si Petre Antonescu (care a realizat de asemenea planurile Arcului de Triumf din Bucuresti), cladirea a fost renovata in perioda 1985-1987. La un moment dat, cazinoul avea cele mai renumite restaurante ale Romaniei, dar in prezent din gloria lui a ramas doar o umbra, asteptand sa fie revitalizat.

Statiunile Marii Negre

Zona de 43 km lungime dealungul tarmului, la sud de Constanta, spre Mangalia, Pare o singura zona de dezvoltare, dar este alcatuita de fapt din mai multe statiuni, fiecare cu particularitatile sale si clientela propie.

Agigea

La 10 km sud de Constanta se afla localitatea Agigea, unde se afla un faimos sanatoriu pentru vindecarea tuberculozei si care este renumita pentru impresionantele sale dune de nisip ce ajung la o inaltime de pana la 8-10 m. Spre sud, drumul principal traverseaza o fasie ingusta de pamant intre Lacul Techirghiol si Marea Neagra, patrunzand in Eforie Nord prin nord.

Desi autonoma din punct de vedere administrativ, Eforie este practic alcatuita din doua mici statiuni aflate la o distanta de 5 km una de alta, avand atmosfere diferite.

Eforie Nord

In prezent statiunea este populara ca destinatie de vacanta pentru familii atrasi de plaja lunga de 3 km, vegheata de stanci inalte de 30 m. Un indiciu ca statiunea este frecventata de oameni mai simpli, sunt restaurantele cu autoservire.

Apartinand Hotelului Europa, Centrul de sanatate Ana Aslan este cel mai mare centru de acest gen din Romania. Numit dupa cea care a creeat crema antiimbatranire Gerovital, el ofera un rasfat luxos, precum si o plaja privata.

La celalalt capat al fasiei de nisip se afla Eforie Sud, unde atmosfera a parut intotdeauna mai amortita si cu o tenta mai rurala decat in cazul surorii sale mai dinspre nord. Visul fiecarui ipohondru, Eforie Sud ofera tratamente heliomarine si cu namol pentru boli precum reumatismul sau rahitismul. Pe de alta parte plaja se intinde de-a lungul a 2,5 km.

Techirghiol

Nu e necesar sa mergeti la un hotel sau la un centru de tratament pentru a va bucura de tratamentul cu namol. Se poate apela direct la Lacul techirighiol si la bai de soare, in pielea goala, traditie pastrata de-a lungul timpului. Trebuie sa fiti atenti ca namolul este foarte lipicios si urat mirositor, fiind mai greu de indepartat decat de intins, mai ales daca nu ati asteptat suficient sa se usuce.

Un loc neobisnuit unde va puteti caza este localitatea Techirghiol. Infiintata in anul 1928 ca sanatoriu pentru preotii de pe intreg teritoriu al Romaniei, Manastirea Sfanta Maria ofera posibilitati de cazare, tratament hidroterapeutic si purificare spirituala pe timpul verii intr-o zona linistita a partii nordice a Lacului Techirghiol. Biserica de lemn ce dateaza din secolul al XVII-lea a fost transportata aici din Transilvania in anul 1951.

Costinesti

La 11 km in sudul statiunii Eforie Sud, Costinesti a luat fiinta in 1949. A fost intotdeauna preferata de tineret, desi unii oameni i-au rams fideli chiar daca au trecut de prima tinerete. In partea de est, plaja de 5 km a Costinestiului este mai buna. Un complex de vacanta modern si tineresc si o tabara studenteasca impreuna cu un program plin de evenimente si divertisment, mentin tinerii ocupati cand acestia nu sunt la plaja. Din 2002, Costinestiul are o biserica numita Catedrala Tineretului, pentru a satisface nevoile spirituale ale tineretului.

Nepun-Olimp

Sapte kilometri mai la sud de-a lungul unei fasii de nisip intre mare si Padurea Comorova, statiunea Neptun-Olimp are o atmosfera inverzita, mai rar intalnita in celelalte statiuni. In vremurile comuniste aici venea doar nomenclatura si membrii Uniunii Scriitorilor, care aveau multe propietati aici. In zilele noastre statiunea prezinta o clientela ceva mai in varsta si cu un nivel de bunastare mai ridicat, precum si turisti straini.

Neptun –Olimp este un loc prielnic pentru un concediu linistit, desi principala plaja, Steaguri, poate deveni foarte aglomerata si oricine cu varsta sub 50 de ani poate gasi viata de noapte de aici cam dezamagitoare.

Mai la sud, Jupiter, Cap Aurora, Venus si Saturn ofera conditii avantoajoase de cazare, fara elemente distinctive intre ele. Intr-un peisaj frumos am putea spune ca statiunea Cap Aurora este cea mai noua, aparuta in 1973. Iubitorii arhitecturii moderne vor aprecia hotelurile sale in forma de piramide si amfiteatru. Continuand tematica planetara, Venus si mai ales Saturn – practic o suburbie a Mangaliei – au putine lucruri cu care sa iasa in evidenta.

Mangalia

In ciuda infatisarii moderne, Mangalia la fel ca si Constanta, are origini greco-romane. Cunoscuta initial cu numele de Callatis, a fost infiintata in secolul al III-lea î.C. de catre grecii din Heracleea Pontica, care au stabilit aici un punct de schimburi comerciale. In prezent Mangalia este al doilea port al Romaniei.

Ca puncte de atractie ale orasului Mangalia amintim: ruinele cetatii Callatis afisate cu stil la intrarea hotelului President, fragmente ale unor cladiri si o parte a portii sudice precum si o basilica romano-bizantina ce pot fi gasite in Parcul Stadionului. In spatele parcului se gaseste Muzeul de Arheologie Callatis.

Construit in stil maur in anul 1525 de catre Esmahan, fiica sultanului Selim al II-lea, Geamia Esmahan Sultan, este cea mai veche moschee din Romania si este folosita in continuare.

La trei km in nordul Mangaliei, Herghelia Mangalia, de 588 hectare, creste cai de rasa pursange arabesc, inca din 1926, cand a fost fondata. Puteti sa vizitati herghelia alaturi de un ghid si sa luati lectii de calarie in centrul sau de echitatie, sau puteti face plimbari cu caruta de-a lungul tarmului.

Doi Mai si Vama Veche

Datorita invecinarii sale cu Bulgaria si cu Turcia, coasta situate la sud de Mangalia s-a dezvoltat mul mai greu. Vama Veche a devenit populara in ochii multimii boeme datorita plajelor sale virgine si confortului simplu.

Doi Mai, aflat la 14 km in sudul Mangaliei, ramane un sat linistit de pescari, preferat de nostalgici, unde este pastrata traditia bailor de soare in pielea goala pe plaja. Localnicii sunt dispusi sa le ofere cazare turistilor, cu masa inclusa si multi turisti prefera acest fel de cazare.

Vama Veche aflata la mica distanta de granita cu Bulgaria, are o populatie mai diversa, gagauzi, precum si turci si lipoveni. Poulatia locala e depasita cu mult  pe timpul verii de turisti. Vama ramane cea mai necomerciala si naturala statiune de pe litoral. In timp ce barurile si cluburile tivesc plaja din Vama, aici nu veti intalni hoteluri si restaurante luxoase.

Mamaia

Mamaia, la 6 km de Constanta, este cea mai insufletita statiune fiind destinatia preferata la orice agentie de turism. Pe  o fasie ingusta de uscat dintre mare si lacul Siutghiol se afla o plaja deosebita, lunga de 8 km si placut racorita de briza marii. De asemenea aici exista cele mai bune conditii pentru practicarea sporturilor acvatice, dar pot fi practicate si cateva activitati interesante pe uscat.

Chiar daca statiunea a luat fiinta in 1906, aceasta s-a dezvoltat continuu si mai ales dupa 1989, cand diverse restaurante s-au adaptat si aliniat cerintelor occidentale. In Mamaia vin cei mai multi turisti straini atrasi de viata de noapte din cluburile exclusiviste.

Hotelurile si unitatile de cazare sunt in continua expansiune, unele dintre constructii s-au extins in partea de nord a statiunii, fiind cele mai noi, mai luxoase si mai scumpe unitati de cazare.

Pe langa toate acestea sa nu uitam de parcul de distractii Aqua Magic si Satul de Vacanta. Acestea sunt doua atractii unde in timpul zilei este o adevarata aglomeratie de turisti de toate varstele, din toate regiunile tarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonare Newsletter

Primesti notificati cu cele mai bune articole, oferte si ponturi de cazare in Romania.

You May Also Like