Capitala istorica a Moldovei este un centru de cultura important. Istoricii sunt inca nesiguri in ce priveste originea numelui Iasi. Ar putea proveni de la unul din triburile antice din zona (samatii iazigii sau alanici) sau poate avea legatura cu legiunea romana Iassii din apropriere.
In orice caz, prima referinta istorica a orasului dateaza din 1408, desi orasul este probabil mult mai vechi. Iasi a devenit capitala Moldovei in 1565 si un important centru religios, artistic, si cultural.
Pentru romani, orasul este un simbol al unitatii nationale: dupa alegrea lui Alexandru Ioan Cuza in 1859 ca domn al Moldovei si Tarii Romanesti, Iasi a impartit statutul de capitala cu Bucurestiul pana in 1862. Orasul a avut grija de statutul sau de capitala culturala a “vechiului regat” (Moldova unita cu Tara Romaneasca a purtat si numele de regat), cu o solida traditie a poeziei, artei, literaturii si publicisticii.
Prima universitate a Romaniei a fost infiintata la Iasi, in 1860, iar in perioada 1867-1885 multi dintre cei mai remarcabili scriitori ai Romaniei au facut parte din cercul sau literar, Junimea. Iasul a fost de asemenea locul de aparitie a primei reviste literare a tarii, iar traditia teatrului in limba romana isi are de asemenea originea aici.
In zilele noastre, ramanand un diamant neslefuit, Iasul incepe sa-si piarda aspectul sumbru datorita unui influx de investitii din partea UE. Devine de asemenea si un important centru IT, companii precum Amazon si Siemens stabilindu-si aici o baza de dezvoltare. Orasul are de asemenea restaurante foarte bune si o viata de noapte tot mai insufletita.
Esti nerabdator sa vizitezi orasul Iasi?
Obiective turistice Iasi: Locuri de vizitat in capitala Moldovei
1. Piata Unirii
Principala piata a orasului, Piata Unirii are o importanta covarsitoare pentru romani, deoarece aici s-a oficiat ceremonia de unire cu Tara Romaneasca – si deci nasterea Romaniei – in anul 1859. Asezata intr-o mica gradina din centrul pietei, statuia in bronz a lui Alexandru Ioan Cuza este un alt symbol al unirii; opera a sculptorului Italian Rafaello Romanelo (1856-1928) ea a fost dezvelita in anul 1912.
Iasul imprumuta putin din atmosfera pariziana, iar cladirea cea mai interesanta a pietei este Hotelul Traian, ce dateaza din 1882. Lucrarea lui Gustav Eiffel poate parea sa nu aiba vreo legatura evidenta cu faimoasele sale constructii metalice. Oricum, in spatele elegantei fin-de-siecle a fatadei, ea are o structura metalica unica in Iasi.
2. Muzeul Unirii
Putin mai la nord, in spatele Cinematografului Republica, Muzeul Unirii este gazduit intr-o cladire care dateaza din 1806. Dupa unirea din 1859, a devenit palatal lui Cuza in anii 1917-1918 si a fost pentru scurt timp resedinta regala – pentru regale Ferdinand – cand capital s-a mutat temporar la Iasi, in timpul Primului Razboi Mondial.
Muzeul cuprinde valoroase colectii de documente si alte elemente apartinand lui Alexandru Ioan Cuza si familiei sale.
3. Cubul Verde
Pe partea dreapta, langa Universitatea Petre Andrei, la numarul 10, Cubul Verde, o vastra cusca metalica infipta diagonal in pamant, este un exemplu impresionant al artei publice, realizata de sculptorul Cristian Constantinescu.
Asezat aici in anii 1980, a fost initial gandit ca punct central al noii piete. In scurt timp ajungeti intr-un parc cu o priveliste frumoasa, iar la sud de aici pe bulevard, care e pietonal la sfarsit de saptamana.
3. Primaria Iasi
Dominand parcul, colosala primarie, la numarul 11, a fost initiat Palatul Roznovanu. Initiat in 1832 de Iordache Roznovanu, care a fost atat trezorier al Moldovei, cat si consilier de stat al Rusiei, urmand planurile realizate de Gustav Freywald – realizator si al catedralei de vizavi.
In urma unui incendiu din 1844, fiul lui Iordache, Nicolae Rosetti-Roznovanu, l-a reconstruit. Cu statui exterioare de marmura reprezentand personaje mitologice, si fresce interioare excelente, cladirea actuala combina elemente ale neoclasicismului cu cele ale barocului.
4. Teatrul National Vasile Alecsandri
In spatele parcului, Teatrul National Vasile Alecsandri (str. Agatha Barsescu nr.18) este unul dintre cele mai frumoase teatre din Romania. Arhitectii sai vienezi, Fellner si Helmer, aveau o experienta impecabila, realizand cladiri similar in Viena, Praga si Salzburg, precum si teatrele nationale din Cluj-Napoca, Oradea si Timisoara.
Construit in perioada 1894-1896 intr-un stil eclectic francez, teatrul dispune de 1.000 de locuri. Scena are o Cortina realizata de pictorul austriac maximilian Lenz, incorporand diferite emblem romanesti si alte motive simbolice precum si un candelabru vienez. Aceasta a fost prima cladire electrificata din Iasi.
Sectia din spate a teatrului gaszuieste Opera nationala Romana din Iasi, care are 740 de locuri. Opera exista din 1952, desi primul spectacol a avut loc in anul 1942.
5. Catedrala Mitropolitana
Pe strada Stefan cel Mare, la numarul 16, Catedrala Mitropolitana din Iasi, de vizavi de primarie, este o cladire imensa, de un cenusiu sters, asezata intr-un parc frumos. A fost construita in perioada 1833-1839 in stil neoclassic, de catre arhitectii vienezi Johann si Gustav Freywald.
De interes mai mare decat exteriorul este interiorul pictat de catre Gheorhe Tattarescu. Oricum, ceea ce atrage cu adevarat vizitatorii – in numar foarte mare – este faptul ca manastirea prezinta moastele Sfintei protectoare a Moldovei, Parascheva. Ramasitele pastrate intr-o cutie de argint l-au costat pe voievodul Vasile Lupu echivalentul bugetului anual atunci cand le-a adus, in anul 1461.
Pentru credinciosi, investitia a meritat fiecare banut. Oricine este martor la suvoiul multimii care se revarsa din catedrala in fiecare an pe 14 octombrie, ziua sarbatoririi Sfintei Parascheva, se va intreba daca nu cumva are loc a doua Venire a Domnului.
Cu aproximativ un million de pelerini ortodocsi, populatia orasului Iasi devine de patru ori mai numeroasa, si va puteti lua gandul de la o camera la un hotel daca nu ati facut rezervare cu mult timp inainte. Aceasta este o perioada fascinanta pentru a va afla la Iasi: ziua sarbatorii este punctul culminant al unei intregi saptamani de festivitati.
6. Biserica Sfantul Gheorghe
Imediat la sud este Biserica Sfantul Gheorghe, intemeietorul Catedralei Mitropolitane, care dateaza din 1761-1769. Renovata in 1999, are fresce in stil baroc balcanic.
7. Catedrala Romano-catolica
Cu turnul sau ascutit si copola desavarsita, in forma unei cruci de ghimpi, Catedrala Romano-catolica, absolut moderna, de la numarul 26, este un exemplu uimitor al unui model nou de constructii religioase care au aparut in Romania. A fost sfintita in anul 2005. Catedrala Veche din acelasi complex a fost construita in perioada 1782-1789.
8. Manastirea Trei Ierarhi
La numarul 28, Manastirea Trei Ierahi este una dintre cele mai populare atractii ale orasului iasi. Intemeiata de catre Vasile Lupu si construita in perioada 1635-1639, a fost de asemenea in perioada 1641-1889 adapostul moastelor Sfintei Parascheva, inainte de mutarea acestora in catedrala Mitropolitana. Fabuloasele si complicatele elemente decorative exterioare alcatuiesc o dezordine de figure geometrice care nu ar parea nelalocul lor pec ele mai rafinate moschei din aceeasi perioada.
Ca o tesatura in piatra, fiecare portita exterioara este elaborate sculptata in 30 de fasii de zigzaguri si cercuri impletite, presarate cu trandafiri in arcuri si impletituri. Manastirea este de asemenea faimoasa ca fiin locul primei tipografii din Moldova, infiintata de vasile Lupu in 1640, iar prima sa scoala dateaza din 1641.
9. Palatul Culturii
Privind maiestuos catre extremitatea sudica a Bulevardului Stefan cel Mare, ridicol de gigantic, Palatul Culturii, este una dintre cele mai impresionante cladiri ale Romaniei. Constructia sa, intr-un stalucitor stil neogotic a durat aproape 20 de ani, si atat interiorul cat si exteriorul sau sunt ornamentate din belsug cu motive heraldice. Ceasul din turn canta Hora Unirii din ora in ora.
Inauntru sunt patru muzee. Intrarea in Sala Voievozilor sau plimbarea imprejur este gratuita, insa fiecare muzeu are o taxa de intrare separata.
Boltita Sala a Voievozilor de la primul etaj e decorate cu medalioane impodobine cu portrete ale conducatorilor Moldovei si ale regilor Romaniei. Gazduieste si expozitii temporare de arta. La parter, Sala Gotica are un mosaic infatisand monstri mitologici, cum ar fi lei si vulture cu doua capete.
10. Muzeul de Istorie a Moldovei
La parter Muzeul de Istorie a Moldovei este in principal concentrat pe elemnte arhelogice. Are o frumoasa colectie de ceramic de Cucuteni, o cultura natica, ce se presupune ca ar fi existat in aceasta regiune in perioada 3700-2500 i.C. Locuitorii din Cucuteni aveau talent pentru olarie si isi ornau vasele cu elemente geometrice simetrice – singurul aspect al artei lor decorative care a supravietuit.
Sunt prezentate de asemenea cateva oseminte gigantice.
11. Muzeul de Etnografie a Moldovei
La primul etaj, Muzeul de Etnografie a Moldovei prezinta un ansamblu de unelte foarte mari, utilizate in productia alimentara, precum si costume populare si covoare. Exista si un magazine de artizanat.
12. Muzeul de Arta
La acelasi etaj gasiti Muzeul de Arta care are doua sectiuni si o expozitie temporara in Sala Voievozilor. Prima prezinta arta moderna si contemporana, opera lui Theodor Aman Unirea Principatelor infatisand doua femei imbricate in costum popular, tinandu-se de mana. Ceakakta sectiune prezinta arta europeana.
13. Muzeul Stiintei si Tehnicii Stefan Procopiu
Poate cel mai amuzant – mai ales pentru copii – este Muzeul Stiintei si Tehnicii Stefan Procopiu de la parter. Are o ciudata si frumoasa colectie de instrumente muzicale din secolele XIX si XX, pe care personalul le va prezenta, facand chiar si demonstratii. O alta sectiune are modele ale diferitelor inventii, unele putin cunoscute dincolo de granitele tarii. Una ar fi fotocopiatorul Moldaprint MO3, datand din 1982, perioada cand accesul la asemenea instrumente era foarte restrans.
14. Statuia ecvestra a lui Stefan cel Mare
Langa palat, o mare statuie ecvestra a lui Stefan cel Mare dezvelita de Carol I in 1883, indica cu sceptrul sau bulevardul cu acelasi nume. Basoreliefurile de pe piedestalul de marmura comemoreaza scene din bataliile de la Dumbrava Rosie si Valea Alba, in care a luptate Stefan cel Mare.
15. Casa Dosoftei
In parcul de vizavi, Casa Dosoftei a fost resedinta unui invatat de seama al Romaniei din secolul XVII-lea, mitropolitul Dosoftei. A gazduit de asemenea tipografia sa, care a functionat in perioada 1679-1686. In present contine o colectie de literature veche moldoveneasca.
16. Biserica Sfantu Nicolae Domnesc
Alaturi, Biserica Sfantu Nicolae Domnesc a fost intemeiata de Stefan cel Mare, si aproape toti voievozii Moldovei au fost miruiti aici. A fost renovate in perioada 1888-1904 de catre Lecomte de Nouy, cu un iconostas placate cu aur, sculptat in lemn de tei si picture in stil bizantin.
De aici, strada Anastasie Panu conduce catre centrul civic, initial centru commercial in stil communist. In zilele noastre, dezvoltarea post-comunista se manifesta prin lipsa uniformitatii arhitecturale, zona alimentara mutandu-se sub o cupola de sticla in spatele noului Mall Moldova.
La capatul strazii World Trade Center si Hotel Europa sunt o sclipitoare copie de oglinzi la o scara mai mica a World Trade Center si Hotel Sofitel din bucuresti.
17. Manastirea Barboi
Intr-un parc ingradit, in spatele Hotelului Europa, se afla Manastirea Barboi, care este in stare buna. Construita in perioada 1613-1615, a fost afectata de cutremurul din 1829 si renovate. Inspirata de arhitectura de pe Muntele Athos, biserica prezinta patru turnuri cu doua cupole semi-sferice si este singura din Iasi in forma de cruce greceasca.
18. Manastirea Golia
La aproximativ 200 metri spre nord-vest, Manastirea Golia este asezata intr-o gradina de trandafiri, in spatele unui zid inalt de piatra. Initial la limita nord-estica a orasului Iasi, a fost intemeiata de catre boierul Ioan Golia la inceputul secolului al XVI-lea si a fost reconstruita si extinsa in 1650-1653.
O sinteza de success a stilurilor grecesc, rus si moldovenesc, biserica prezinta un exterior neoclassic si o cornisa baroca, in timp ce acoperisul cu turle de diferite marimi are un aspect rusesc, impresionandu-l pe Petru cel Mare cand a vizitat-o in 1711. Vizitatorii pot urca cele 120 de trepte (30 metri) in turnul cu clopot.
19. Sinagoga Mare
La este, in cartierul candva evreiesc targu Cucului, Sinagoga Mare este a doua ca vechime din Romania, datand din 1671. Oricum, cladirea cu acoperis de table nu ofera acum prea multe de vazut, fiind supusa mai multor lucrari de renovare, ultima in 1977.
In 1900 Iasul avea cea mai mare comunitate de evoi – aproape jumatate din locuitorii sai – dar acum ei sunt abia 540. Un obelisk simplu comemoreaza victimele masacrului din 1941. De la sinagoga, Bulevardul Independentei, in mare parte lipsit de culoare, duce inapoi catre Muzeul Unirii.
20. Muzeul de Istorie Naturala
Muzeul de Istorie Naturala se gaseste la numarul 16 si ocupa un impresionant edificiu in stil neoclassic din secolul al XVIII-lea, canva cunoscut cu numele de Casa Roset. Muzeul este faimos pentru faptul ca Alexandru Ioan Cuza a fost ales aici conducator al Moldovei in 1859.
21. Universitatea de Medicina si Farmacie
La numarul 12, Universitatea de Medicina si Farmacie ocupa o rafinata cladire baroca, sediul de odinioara al Universitatii din Iasi. Observati tabloul de pe fatada, care infatiseaza o ora de patologie. In curte, o statuie ce prezinta o imbratisare de grup si o flacara eternal comemoreaza eroii Unirii.
22. Statuia Independentei
O fantezie a kitsch-ului, Monumentul Independentei de la capatul acestui boulevard dateaza din 1980. Prezinta o femeie androgina cu capul micsorat si cu un drapel in mana. Tablourile de bronz dimprejurul bazei comemoreaza scene ale Razboiului de Independenta. Cu mustati zburlite, amortite si cu uniforme scrobite, personajele par a fi in contradictie cu realismul socialist de mai sus.
Picturile murale ale apropiatei Case de Cultura a Studentilor prezinta de asemenea glorioase exemple de acest gen. In spatele ei, intr-un parc plin de statui care se naruie, bulevardul Carol I conduce la deal catre campusul universitar.
23. Universitatea Alexandru Ioan Cuza
Pe strada plina de case impozante, niciuna nu este mai impresionanta decat Universitatea Alexandru Ioan Cuza de la numarul 11. Cea mai veche universitate din Romania s-a mutat in aceasta cladire irational de magnifica (datand din 1893-1897) cand vechiul sediu – acum Universitatea de Medicina si Farmacie – nu s-a mai ridicat la inaltimea cerintelor.
Combinand stilul neoclassic cu cel baroc, a fost construita in jurul a opt curti interioare. Este cunoscuta si cu numele de Palatul Universitatii.
24. Casa Pogor
Intr-o uimitoare cladire de culoarea piersicii si alb, la este de bulevardul Carol I, Casa Pogor a fost casa scriitorului Vasile Pogor, unde se intalnea saptamanal cercul literar Junimea. Statuile din gradina cinstesc membrii acesteia.
25. Parcul Copou
Mai la deal pe Bulevardul Carol I, Parcul Copou prezinta Monumentul Regulamentului Organic, cunoscut si ca Obeliscul leilor. Sub forma unei columne de piatra de 15m, flancata de patru lei, ea a fost construita pentru a cinsti Regulamentul Organic din 1831-1832, care a usurat calea catre unirea cu Tara Romaneasca.
Teiul lui Eminescu din centrul parcului este copacul sub coroana caruia poetul medita adesea. Tot in acest parc, Muzeul Mihai Eminescu prezinta expozitii care descriu viata lui, in timp ce Aleea Junimea infatiseaza o serie de busturi ale membrilor cercului literar.
Aflata in varful dealului, Gradina Botanica Anastasie Fatu este cea mai veche din Romania, datand din anul 1856.
Obiective Turistice in apropiere de Iasi
Intr-o liniste aproape rurala, trei manastiri de la capatul sudic al orasului alcatuiesc un loc ce merita a fi vizitat.
Manastirea Cetatuia
Pe culmea unuia dintre cele sapte dealuri, Manastirea Cetatuia se bucura de un calm atat de linistitor, incat pare desprinsa de resul orasului. Construita in perioada 1668-1672 de catre voievodul Gheorghe Duca, manastirea este remarcabila pentru faptul ca a supravietuit aproape intacta in spatele zidurilor de piatra, de 7 m inaltime si 1,4 m grosime. Biserica in sine, o versiune mai simpla a Manastirii Trei Ierarhi, pastreaza frescele originale celor trei frati aromani de la Ioannina.
De aici, la 20 minute pe jos catre oras de-a lungul bulevardului Poitier, se ajunge la Manastirea Frumoasa.
Manastirea Frumoasa
Desi locatia sub dealul Cetatuia este mai putin spectaculoasa, gradinile sale adorabile o fac demna de numele acesta – Manastirea Frumoasa. Intemeiata in secolul al XVI-lea de catre Meletie Balica, a devenit manastire in 1618 sub Gavril Movila si apoi sub curtea princiara a lui grigore Ghica.
Cu puternice influente ruse si ucrainene in arhitectura sa, biserica dateaza din 1836.
Manastirea Galata
Pe dealul cu acelasi nume, Manastirea Galata a fost intemeiata de Petru cel Schiop intre anii 1582 si 1584, si are un frumos si impunator turn cu clopot. Singura parte orifinala este biserica tipic moldoveneasca, in timp ce celelalte cladiri au fost reconstruite in anul 1960. Mai izolata decat Manastirea Frumoasa, dar nu precum Cetatuia, ea are o gradina ingradita unde maicutele lasa vitele la pascut, si un atelier de lucru unde realizeaza vesminte liturgice si lucruri brodate.
Podgoria Cotnari
Una dintre cele mai faimoase podgorii ale Romaniei, Cotnari, la 54 de km nord-vest de Iasi, dateaza din anul 1448. Vinul de aici a fost preferatul lui Stefan cel Mare, iar recent a castigat numeroase premii. Cel mai distins produs este vinul alb Grasa de Cotnari si cel semi-dulce Tamaioasa Romaneasca.
Strugurii din care se obtine Grasa de Cotnari nu vor creste in alta parte, deoarece nu vor creste in alta parte, deoarece au nevoie de solul si climatul unic de la Cotnari.
Daca ti-a placut articolul nostru cu cele 25 de locuri de vizitat in Iasi, nu ezita sa lasi un comentariu si sa distribui sa vada si prietenii tai!