Manastiri din Romania – Top 45 cele mai frumoase manastiri din tara noastra

Total
0
Shares
Manastiri din Romania

Locurile pline de istorie și spiritualitate clasificate ca Mănăstiri din România , încântă privirile și sufletele celor ce le vizitează. Fiecare mănăstire are o poveste unică, îmbinând arhitectura specifică, icoanele vechi și tradițiile monahale.

Indiferent de locație sau de vechime, mănăstirile din România transmit un mesaj de liniște, pace și armonie. Ele sunt locuri unde putem descoperi tradiții și obiceiuri vechi, iar vizita la o mănăstire poate fi o experiență spirituală și culturală unică.

Manastiri din Moldova si Bucovina

În regiunea Moldovei se găsesc unele dintre cele mai frumoase și mai bine conservate mănăstiri din România, cunoscute în întreaga lume pentru arhitectura lor și pentru picturile murale reprezentative ale artei bizantine. Aceste mănăstiri sunt un exemplu important al patrimoniului cultural și religios al țării și sunt vizitate anual de mii de turiști din întreaga lume.

Iată o listă a celor mai vizitate mănăstiri din Moldova, fiecare cu propriile sale caracteristici și istorie:

1. Mănăstirea Voroneț, judetul Suceava

Manastirea Voronet – Manastiri din Romania

Mănăstirea Voroneț, numită și “Capela Sixtină a Estului”, a fost construită în 1488 de către Ștefan cel Mare și a devenit unul dintre cele mai importante centre religioase și culturale din Moldova. Cunoscută pentru faimoasa frescă “Judecata de Apoi” și pentru culorile sale strălucitoare de albastru, roșu și verde, mănăstirea Voroneț a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1993. O vizită la această mănăstire este o experiență memorabilă pentru oricine interesat de artă și istorie.

Mănăstirea Voroneț este o mănăstire ortodoxă situată în apropiere de orașul Gura Humorului, în județul Suceava, România. Construită în anul 1488 de către Ștefan cel Mare, mănăstirea este cunoscută pentru frumusețea sa arhitecturală și pentru celebrele picturi murale de pe fațada bisericii.

Biserica mănăstirii este construită în stilul gotic moldovenesc și este una dintre cele mai impresionante construcții din regiune. Fațada bisericii este decorată cu scene biblice și cu figuri geometrice în culori intense, care au făcut din Voroneț cunoscută și sub numele de “Capela Sixtină a Estului”.

Picturile murale din interiorul bisericii sunt considerate a fi cele mai frumoase exemple de artă murală din secolul al XV-lea din România. Acestea sunt realizate în stilul bizantin și surprind scene din viața lui Hristos, scene din Vechiul Testament, portretele sfinților și ale domnitorilor moldoveni. Cea mai cunoscută dintre aceste picturi este “Judecata de Apoi”, care surprinde cu mare dramatism momentul de judecată al sufletelor. Această pictură este considerată a fi una dintre cele mai importante opere de artă din lume și a fost inclusă în patrimoniul UNESCO în anul 1993.

În cadrul complexului mănăstirii se mai găsesc și alte clădiri, precum turnul clopotniței, construit în stilul gotic moldovenesc, sau o mică biserică din lemn, care datează din secolul al XVIII-lea.

Mănăstirea Voroneț este un important centru spiritual și cultural, care atrage anual mii de turiști din toată lumea. Prin frumusețea sa arhitecturală și artistică, precum și prin istoria sa bogată, această mănăstire este un simbol al identității și tradițiilor românești, fiind considerată una dintre cele mai importante atracții turistice din țară.

2. Mănăstirea Putna, judetul Suceava

Manastirea Putna – Manastiri din Romania

Mănăstirea Putna este una dintre cele mai importante și mai vechi mănăstiri din România, fiind situată în județul Suceava, în apropierea orașului Vatra Dornei. Fondată în anul 1466 de către Ștefan cel Mare, această mănăstire a devenit un important centru spiritual, cultural și artistic, fiind considerată un simbol al istoriei și tradițiilor românești.

Mănăstirea Putna este renumită pentru frumusețea sa arhitecturală și pentru picturile murale din interiorul bisericii. Biserica este construită în stilul gotic.

Mănăstirea Putna este renumită pentru frumusețea sa arhitecturală și pentru picturile murale din interiorul bisericii. Biserica este construită în stilul gotic moldovenesc, fiind una dintre cele mai reprezentative clădiri ale acestui stil arhitectural. Fațada bisericii este decorată cu zeci de statui care reprezintă sfinți și figuri biblice.

Interiorul bisericii este decorat cu picturi murale realizate de către cei mai buni artiști ai vremii. Aceste picturi surprind scene din viața lui Hristos, scene din Vechiul Testament și portretele sfinților și domnitorilor moldoveni. Printre cele mai valoroase picturi se numără cele din naos și din pronaos, care sunt considerate a fi cele mai bune exemple de artă murală din secolul al XV-lea din Europa de Est.

O altă atracție importantă a mănăstirii este mormântul lui Ștefan cel Mare, care se află în interiorul bisericii. Mormântul este realizat din piatră și este decorat cu basoreliefuri care surprind scene din viața și faptele lui Ștefan cel Mare.

În cadrul complexului mănăstirii se mai găsesc și alte clădiri, cum ar fi turnul clopotniței, care este cel mai înalt turn clopotniță din România, sau clădirea muzeului, care găzduiește o colecție impresionantă de obiecte istorice și religioase.

Mănăstirea Putna este un important centru spiritual și cultural, care atrage anual mii de turiști din toată lumea. Prin frumusețea sa arhitecturală și artistică, precum și prin istoria sa bogată, această mănăstire este un simbol al identității și tradițiilor românești.

3. Mănăstirea Moldovița, judetul Suceava

Manastirea Moldovita – Manastiri din Romania

Mănăstirea Moldovița, construită în 1532, este faimoasă pentru frescele sale vibrante și pentru fațada sa unică de culoare galben-verde. Printre cele mai impresionante picturi murale de la Moldovița se numără “Ierusalimul cel Nou”, care prezintă viața de după moarte și “Cei 40 de Mucenici”, care înfățișează martirajul celor 40 de soldați romani. În interiorul mănăstirii se află o serie de obiecte de cult, inclusiv un epitaf din lemn sculptat și un evangheliar cu iluminare.

Mănăstirea Moldovița, situată în inima Bucovinei, județul Suceava, este unul dintre cele mai valoroase și renumite monumente religioase și culturale din România. Această mănăstire ortodoxă impresionează prin frumusețea sa arhitecturală și prin frescele sale remarcabile, fiind inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Istoria mănăstirii Moldovița se întinde pe parcursul secolelor, avându-și originea în secolul al XIV-lea. A fost întemeiată de către domnitorul Petru Rareș în anul 1532, ca un lăcaș de închinare și refugiu pentru monahi. Mănăstirea a devenit un centru important de spiritualitate și cultură, fiind locul în care s-au dezvoltat școli de copiști și de pictură.

Arhitectura mănăstirii Moldovița este reprezentativă pentru stilul moldovenesc, caracterizat prin forme solide și masive, cu elemente gotice și renascentiste. Biserica principală a mănăstirii, cunoscută sub numele de Biserica Sfântul Gheorghe, este construită din piatră și cărămidă, cu un turn clopotniță impunător.

Una dintre caracteristicile distinctive ale mănăstirii Moldovița sunt frescele sale celebre. Acestea acoperă întreaga fațadă exterioară a bisericii și prezintă scene biblice și istorice, precum Judecata de Apoi, Ierusalimul ceresc sau Lupta de la Podul Înalt. Culorile vii și detaliile fine ale frescelor conferă bisericii o frumusețe unică și o atmosferă de închinare și reverență.

Mănăstirea Moldovița a fost construită ca un simbol al identității și al valorilor spirituale ale poporului român. De-a lungul timpului, ea a rezistat numeroaselor incendii și distrugeri, fiind restaurată și renovată pentru a-i păstra strălucirea originală.

Astăzi, mănăstirea Moldovița continuă să fie un important centru monastic și un obiectiv turistic deosebit. Credincioșii și turiștii se adună aici pentru a admira bogăția artistică a frescelor și pentru a se închina la icoanele făcătoare de minuni. Atmosfera liniștită și pitorească a mănăstirii Moldovița, amplasată într-un cadru natural fermecător, invită la contemplare și reflecție spirituală.

4. Mănăstirea Sucevița, judetul Suceava

Manastirea Sucevita -Manastiri din Romania

Mănăstirea Sucevița, construită la sfârșitul secolului al XVI-lea, este renumită pentru frescele sale bine conservate, care ilustrează scene din Vechiul și Noul Testament. În special, fresca “Sfânta Treime”, cu o scenă unică a lui Dumnezeu Tatăl cu brațele deschise, este una dintre cele mai spectaculoase lucrări de artă din toate timpurile. Mănăstirea are o colecție impresionantă de cărți rare și vechi, inclusiv manuscrise iluminate și documente medievale.

Tradiția o plasează în valea râului Sucevița, printre dealuri, ca o biserică de lemn și o mică chilie încă de la începutul secolului al XVI-lea.

Conform legendei, mai târziu, în scopul răscumpărării unor păcate neștiute, o femeie a transportat cu un căruță trasă de bivoli, timp de treizeci de ani, piatra necesară pentru construcția actuală. În documente, mănăstirea este menționată pentru prima dată în 1582, pe vremea voievodului Petru Șchiopul.

Biserica Învierii de la Mănăstirea Sucevița a fost inclusă în siturile protejate care fac parte din Patrimoniul Mondial

5. Mănăstirea Bârsana, judetul Maramures

Manastirea Barsana – Manastiri din Romania

Mănăstirea Bârsana, situată în frumoasa regiune a Maramureșului, este un loc cu o semnificație spirituală și culturală deosebită. Această mănăstire ortodoxă impresionează prin frumusețea sa arhitecturală și prin atmosfera de liniște și tradiție care o învăluie.

Istoria Mănăstirii Bârsana se întinde pe mai multe secole și are rădăcini adânc înrădăcinate în cultura și spiritualitatea maramureșeană. Construcția inițială a mănăstirii datează din secolul al XIV-lea, iar de-a lungul timpului, complexul monastic a fost extins și renovat pentru a păstra autenticitatea și frumusețea sa.

Arhitectura Mănăstirii Bârsana este una dintre cele mai impresionante din Maramureș și aduce un omagiu tradiției arhitecturale a zonei. Biserica principală, dedicată Adormirii Maicii Domnului, este construită în stilul tradițional maramureșean, cu acoperișuri înalte și turnuri elegante. Construcția este realizată în întregime din lemn de stejar și este sculptată manual de către meșteri pricepuți, care conferă clădirilor un aspect distinctiv și autentic. Detaliile ornamentale, precum motivele geometrice și florale, adaugă un farmec aparte și dau o notă de eleganță și rafinament întregului ansamblu monastic.

Mănăstirea Bârsana este amplasată într-un peisaj pitoresc, înconjurată de verdeață și munți acoperiți de păduri. Această zonă oferă o priveliște spectaculoasă și liniște sufletească, invitându-i pe vizitatori să se relaxeze și să se bucure de frumusețea naturii. Aici, timpul pare să fi încetinit, iar atmosfera autentică și tradițională te învăluie.

În apropierea Mănăstirii Bârsana, se găsesc și alte atracții turistice deosebite, cum ar fi Mocănița, un tren cu abur care străbate peisajul maramureșean pitoresc, și satul tradițional Mănăstirea, cu case de lemn autentice și meșteși pricepuți în realizarea obiectelor tradiționale din lemn.

Mănăstirea Bârsana și zona înconjurătoare reprezintă un adevărat refugiu de liniște și spiritualitate în mijlocul naturii, oferind o experiență unică pentru toți cei care o vizitează. Este un loc în care tradiția și cultura maramureșeană se împletesc într-un mod armonios

6. Mănăstirea Humor, judetul Suceava

Manastirea Humor – Manastiri din Romania

Construită în 1530, este una dintre cele mai vechi mănăstiri din regiune și este renumită pentru frescele sale deosebite și pentru fațada sa colorată în nuanțe de galben și portocaliu. Frescele mănăstirii, realizate între anii 1535-1538, ilustrează diferite scene din Biblie și din viața Sfântului Nicolae. Printre cele mai cunoscute picturi se numără “Ridicarea lui Lazăr”, “Jertfa lui Avraam” și “Ieșirea din Egipt”. În interiorul mănăstirii se află și o colecție de manuscrise, obiecte de cult și icoane deosebit de valoroase.

Mănăstirea Humor, situată în județul Suceava, în frumoasa regiune a Bucovinei, este unul dintre cele mai remarcabile și vizitate lăcașuri monastice din România. Această mănăstire ortodoxă impresionează prin istoria sa bogată și prin picturile murale unice care o înconjoară.

Istoria mănăstirii Humor datează din secolul al XVI-lea, când a fost înființată de către domnitorul Moldovei, Petru Rareș. Ea a fost construită într-un timp relativ scurt, de aproximativ șase luni, și a servit ca loc de rugăciune și adăpost pentru monahi.

Arhitectura mănăstirii Humor este reprezentativă pentru stilul moldovenesc, caracterizat de formele masive și solide, cu elemente gotice și renascentiste. Biserica principală, Biserica Adormirea Maicii Domnului, se remarcă prin turnul clopotniță impunător și pridvorul cu arcade. Construită din piatră și cărămidă, biserica emană o atmosferă de liniște și smerenie.

Una dintre cele mai valoroase caracteristici ale mănăstirii Humor sunt picturile murale care acoperă întreaga fațadă exterioară a bisericii. Aceste fresce reprezintă scene din viața și patimile lui Hristos, precum și figuri ale sfinților și ale arhanghelilor. Culorile vii și detaliile fine ale picturilor murale au rezistat de-a lungul secolelor și impresionează vizitatorii prin frumusețea și expresivitatea lor.

Mănăstirea Humor reprezintă o importantă comoară culturală și spirituală a României. Ea a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO împreună cu alte mănăstiri din Bucovina, datorită valorii sale artistice și istorice.

Astăzi, mănăstirea Humor continuă să fie un centru monastic înfloritor și un obiectiv turistic deosebit. Credincioșii și turiștii vin aici pentru a admira frumusețea arhitecturală și picturile murale unice, dar și pentru a se bucura de liniștea și spiritualitatea acestui loc sfânt. Pelerinajele și slujbele religioase desfășurate aici adună numeroși credincioși în căutarea binecuvântărilor și a liniștii interioare.

Mănăstirea Humor, cu istoria și frumusețea sa unică, reprezintă o destinație ce nu trebuie ratată în timpul unei vizite în Bucovina.

Citeste si: 5 Locuri de vizitat in Bucovina: Obiective turistice

7. Mănăstirea Agapia, judetul Neamt

Manastirea Agapia – Manastiri din Romania

Mănăstirea Agapia este o mănăstire ortodoxă situată în comuna Agapia, județul Neamț, în nord-estul României. Aceasta este una dintre cele mai importante mănăstiri din țară, fiind cunoscută pentru frumusețea sa arhitecturală și pentru celebrele picturi murale de pe fațada bisericii.

Mănăstirea a fost construită în secolul al XVII-lea, în timpul domniei lui Vasile Lupu, și a fost locuită de maici de la începutul secolului al XVIII-lea. Biserica mănăstirii este construită în stilul moldovenesc, iar fațada este decorată cu scene din Vechiul și Noul Testament, precum și cu portrete ale sfinților. Picturile murale sunt realizate în stilul bizantin și sunt considerate unele dintre cele mai valoroase opere de artă ale perioadei, atât din România, cât și din Europa.

În cadrul complexului mănăstirii se mai găsesc și alte clădiri, precum o școală, o librărie, un muzeu și o casă memorială a scriitorului Alexandru Vlahuță, care a vizitat mănăstirea în 1852. Mănăstirea Agapia este, de asemenea, cunoscută pentru producția sa de icoane, broderii și alte obiecte de artă religioasă.

Mănăstirea Agapia este un important centru spiritual și cultural, care atrage anual mii de turiști din toată lumea. Prin frumusețea sa arhitecturală și artistică, precum și prin istoria sa bogată, această mănăstire este un simbol al identității și tradițiilor românești, fiind considerată una dintre cele mai importante atracții turistice din regiune.

8. Mănăstirea Neamț, judetul Neamt

Manastirea Neamt – Manastiri din Romania

Mănăstirea Neamț este una dintre cele mai importante mănăstiri ortodoxe din România și se află în județul Neamț, la poalele Munților Ceahlău. Aceasta este una dintre cele mai vechi mănăstiri din țară, având o istorie de peste 700 de ani.

Mănăstirea a fost construită în secolul al XIV-lea, în timpul domniei lui Petru I Musat, și a fost locuită de călugări din ordinul benedictin. În secolul al XV-lea, mănăstirea a trecut în proprietatea Mitropolitului Moldovei și a fost transformată în mănăstire ortodoxă.

Biserica mănăstirii este construită în stilul moldovenesc, iar fațada este decorată cu o frumoasă frescă, care prezintă scene din Vechiul și Noul Testament, precum și portrete ale sfinților. Picturile murale din interiorul bisericii sunt realizate în stilul bizantin și reprezintă una dintre cele mai valoroase colecții de artă medievală din Europa.

În cadrul complexului mănăstirii se mai găsesc și alte clădiri, precum o bibliotecă, un muzeu și o galerie de artă. Mănăstirea Neamț este cunoscută și pentru producția sa de icoane, broderii și alte obiecte de artă religioasă.

Mănăstirea Neamț este un important centru spiritual și cultural, care atrage anual mii de turiști din toată lumea. Prin frumusețea sa arhitecturală și artistică, precum și prin istoria sa bogată, această mănăstire este un simbol al identității și tradițiilor românești, fiind considerată una dintre cele mai importante atracții turistice din regiune.

9. Mănăstirea Văratec, judetul Neamt

Manastirea Varatec – Manastiri din Romania

Mănăstirea Văratec este una dintre cele mai frumoase și mai importante mănăstiri din România. Situată într-un peisaj pitoresc, în apropiere de comuna Văratec, din județul Neamț, mănăstirea a fost fondată în secolul al XVII-lea și a fost reconstruită de mai multe ori de-a lungul timpului.

Mănăstirea Văratec este renumită pentru frumusețea sa arhitecturală, cu clădiri impunătoare și o curte interioară înconjurată de o zidărie înaltă. Una dintre principalele atracții ale mănăstirii este biserica, construită în stil brâncovenesc, cu elemente baroce și rococo, cu picturi murale impresionante și cu un iconostas bogat ornamentat.

Mănăstirea Văratec este și un important centru cultural și religios, găzduind o bibliotecă cu o vastă colecție de manuscrise, cărți și documente vechi. De asemenea, mănăstirea organizează în mod regulat evenimente culturale și religioase, inclusiv expoziții de artă, concerte și slujbe speciale.

În plus, Mănăstirea Văratec este un loc de retraire spirituală și de meditație, cu un aer curat și o atmosferă liniștită. Numeroși pelerini și turiști vizitează mănăstirea în fiecare an, pentru a se bucura de frumusețea arhitecturii și pentru a se lăsa încântați de atmosfera liniștită și spirituală a acestui loc special.

10. Mănăstirea Cetățuia, judetul Iasi

Manastirea Cetatuia – Manastiri din Romania

Este una dintre cele mai vechi și importante mănăstiri din Iași, situată pe o colină în partea de nord a orașului. Ea a fost construită în secolul al XVII-lea, în timpul domniei lui Vasile Lupu, și a fost concepută ca o fortificație pentru a proteja orașul împotriva invaziilor turcești.

Inițial, mănăstirea a fost construită ca o cetate cu ziduri înalte, turnuri de apărare și poartă cu pod mobil. Aceasta a servit ca adăpost pentru soldați și ca loc de rugăciune pentru călugării ortodocși. În secolul al XVIII-lea, clădirile fortificate au fost demolate, iar mănăstirea a fost reconstruită în stil baroc.

Mănăstirea Cetățuia are o istorie bogată și a jucat un rol important în viața culturală și religioasă a Iașului. În secolul al XVIII-lea, ea a fost un important centru de învățământ, unde se predau discipline precum filosofia, teologia și matematica. De asemenea, mănăstirea a găzduit o bibliotecă importantă, cu manuscrise și cărți rare.

În timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, mănăstirea a fost naționalizată și a servit ca spital militar și ca azil de bătrâni. După Primul Război Mondial, ea a fost restaurată și a devenit din nou o mănăstire, care a găzduit o comunitate de călugări și o școală teologică.

Astăzi, Mănăstirea Cetățuia este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Iași, cu o arhitectură impresionantă, o istorie bogată și o atmosferă liniștitoare. Ea este un loc de pelerinaj pentru credincioși și un loc de relaxare și meditație pentru turiști. Pe lângă biserica principală, mănăstirea găzduiește și o capelă mică, un muzeu al obiectelor bisericești vechi și un frumos parc de promenadă cu vedere panoramică asupra orașului.

11. Mănăstirea Vlădiceni, judetul Iasi

Manastirea Vladiceni – Manastiri din Romania

Mănăstirea Vladiceni, situată în județul Iași, este un loc sacru de rugăciune și spiritualitate în nord-estul României. Acest lăcaș monastic impresionează prin frumusețea sa arhitecturală și prin atmosfera de liniște și adorație pe care o oferă.

Istoria mănăstirii Vladiceni datează din secolul al XVIII-lea, când a fost înființată de către familii nobiliare locale. De-a lungul timpului, mănăstirea a fost reconstruită și renovată, păstrându-și farmecul și tradiția spirituală.

Una dintre personalitățile importante asociate cu mănăstirea Vladiceni este părintele Calistrat. Cunoscut drept un duhovnic înțelept și căutat de credincioși, părintele Calistrat a fost o prezență influentă în viața monahală și spirituală a mănăstirii. Cu înțelepciunea și blândețea sa, el a ajutat numeroși oameni să-și găsească liniștea interioară și să se apropie de Dumnezeu.

Părintele Calistrat a fost cunoscut pentru sfaturile sale înțelepte și pentru darul său de a-i îndruma pe credincioși pe calea credinței și a iubirii divine. El a fost un exemplu de smerenie și devoțiune, iar cuvintele sale inspirate au adus alinare și speranță în sufletele celor care i-au căutat îndrumarea.

Mănăstirea Vladiceni, sub îndrumarea părintelui Calistrat, a devenit un centru spiritual important și o destinație pentru pelerini și credincioși dornici să-și întărească legătura cu divinitatea și să găsească alinare și vindecare spirituală.

Astăzi, mănăstirea Vladiceni continuă să atragă vizitatori prin frumusețea sa arhitecturală și prin atmosfera de adorație și contemplare. Pelerinajele și evenimentele religioase desfășurate aici adună un număr mare de credincioși, care vin să se închine la icoanele făcătoare de minuni și să se roage pentru binecuvântare și îndrumare spirituală.

Mănăstirea Vladiceni și părintele Calistrat rămân surse de inspirație și lumină spirituală pentru comunitatea locală și pentru toți cei care vizitează acest loc sfânt. Înălțându-se în mijlocul naturii și păstrând tradițiile și învățăturile bisericii ortodoxe, această mănăstire oferă o oază de liniște și adorație în inima Moldovei.

12. Mănăstirea Dragomirna, judetul Suceava

Manastirea Dragomirna – Manastiri din Romania

Mănăstirea Dragomirna este una dintre cele mai frumoase mănăstiri din România, situată în apropierea orașului Suceava. Ea a fost construită în secolul al XVII-lea de către domnitorul Moldovei, Vasile Lupu, și poartă numele soției sale, Doamna Dragomira.

Cea mai impresionantă caracteristică a acestei mănăstiri este pictura interioară, care acoperă pereții și tavanul bisericii. Aceasta a fost realizată de un grup de pictori din Bucovina, condus de călugărul Sofronie. Frescele în stil bizantin și baroc, cu culori strălucitoare, înfățișează scene din Biblie și din viețile sfinților.

De asemenea, Mănăstirea Dragomirna este cunoscută și pentru colecția de cărți vechi pe care o găzduiește, care datează din secolele XV-XVIII. Acestea sunt scrise în limbile slavonă, greacă și română, și conțin texte religioase și istorice.

În prezent, mănăstirea găzduiește o comunitate de călugări și este un important centru al vieții monahale din regiune. Ea este o destinație populară pentru turiști și pelerini, datorită frumuseții sale arhitecturale și a valorii sale culturale și spirituale.

13. Mănăstirea Probota, judetul Suceava

Manastirea Probota – Manastiri din Romania

Mănăstirea Probota este o biserică medievală ortodoxă, situată în satul cu același nume, la 10 km de orașul Suceava. Aceasta a fost construită în anul 1530 de către domnitorul Petru Rareș și este una dintre cele mai bine conservate monumente de arhitectură din Moldova.

Edificiul este construit în stil moldovenesc, cu un plan dreptunghiular, pronaos, naos și altar. În interior, pictura murală impresionează prin frumusețea și originalitatea sa, cu scene din Vechiul și Noul Testament, precum și portretele voievodului și al soției sale.

De asemenea, Mănăstirea Probota a fost cunoscută pentru icoana “Maica Domnului cu Pruncul”, care a fost sculptată în lemn de către un meșter anonim din secolul al XV-lea. Aceasta este considerată a fi una dintre cele mai valoroase opere de artă medievală din România.

Astăzi, mănăstirea este activă și găzduiește o comunitate de călugări. Ea este deschisă vizitatorilor, care pot admira frumusețea arhitecturii medievale și a picturii murale, precum și colecția de obiecte bisericești vechi, ce includ cărți de cult, veșminte și vase de cult. Mănăstirea Probota este un important punct turistic din regiune și unul dintre cele mai reprezentative monumente de patrimoniu cultural și spiritual din Moldova.

Citeste si: Obiective turistice Suceava – 15 locuri de vizitat

Alte mănăstiri din Romania de interes turistic in afară de cele prezentate mai sus, regiunea Moldovei găzduiește și multe altele de interes turistic, printre care se numără Mănăstirea Cetățuia, Mănăstirea Durău, Mănăstirea Sihăstria, Mănăstirea Hadâmbu. Aceste mănăstiri din Romania au o istorie și o arhitectură deosebite și oferă o privire asupra tradițiilor și culturii religioase din România.

Manastiri din Oltenia

Mănăstirile reprezintă un element esențial al culturii și tradiției Olteniei. Aceste instituții religioase sunt considerate adevărate comori culturale, datorită valorii lor arhitecturale, istorice și spirituale.

În istoria Olteniei, mănăstirile au jucat un rol important în păstrarea identității și a valorilor locale. Multe dintre aceste mănăstiri au fost construite în secolele trecute și au fost adesea locuri de refugiu și protecție pentru oamenii din regiune, fiind implicate în luptele și evenimentele istorice importante.

Arhitectura mănăstirilor din Oltenia este impresionantă și unică. În general, mănăstirile din Oltenia sunt construite în stil brâncovenesc sau în stil bizantin. Cele mai multe dintre ele au fost construite în secolul al XVII-lea, dar multe au fost reconstruite sau renovate de-a lungul timpului.

Pe lângă valoarea arhitecturală și istorică, mănăstirile sunt locuri de spiritualitate și rugăciune pentru credincioși. Acestea sunt adesea destinații importante pentru pelerinaj, unde se adună oameni din întreaga regiune și din țară pentru a participa la slujbe și pentru a se ruga la sfintele moaște.

1. Mănăstirea Horezu, judetul Valcea

Manastirea Horezu – Manastiri din Romania

Mănăstirea Horezu este una dintre cele mai importante mănăstiri din Oltenia, situată în județul Vâlcea. Aceasta a fost construită în perioada 1690-1693, în timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu, și este cunoscută pentru arhitectura sa deosebită în stil brâncovenesc, care a devenit un simbol al mănăstirilor din regiune.

Mănăstirea Horezu are o istorie bogată și fascinantă. Acest lăcaș de cult a fost fondat de un călugăr cu numele de Iosif, care a străbătut întreaga țară în căutarea unui loc potrivit pentru a construi o mănăstire. După o lungă călătorie, el a ajuns în satul Horezu, unde a găsit un loc potrivit pentru a construi lăcașul de cult.

Arhitectura mănăstirii Horezu este impresionantă și unică. Aceasta este construită în stil brâncovenesc, cu influențe de arhitectură bizantină și barocă, și este considerată un exemplu de înaltă calitate a acestei stilistici arhitecturale. În curtea mănăstirii se află o clopotniță din lemn, construită în secolul al XVIII-lea, care este considerată una dintre cele mai frumoase din țară.

Mănăstirea Horezu este și o destinație importantă pentru pelerinaj, cu o mulțime de credincioși care vizitează lăcașul de cult în fiecare an. În plus, aici se organizează numeroase evenimente religioase și culturale, precum serbarea Adormirea Maicii Domnului, care atrage o mulțime de oameni din întreaga regiune.

2. Mănăstirea Cozia, judetul Valcea

Manastirea Cozia – Manastiri din Romania

Mănăstirea Cozia este una dintre cele mai cunoscute și importante mănăstiri din România, situată în județul Vâlcea, la poalele Munților Cozia. Aceasta a fost fondată în anul 1388 de către Mircea cel Bătrân, domnitorul Țării Românești, și este cunoscută pentru istoria sa bogată și pentru arhitectura sa impresionantă.

Arhitectura mănăstirii Cozia este deosebită, fiind construită în stilul gotic. Acest stil arhitectonic este rar întâlnit în România și face din Mănăstirea Cozia o destinație unică. Cea mai impresionantă construcție a mănăstirii este biserica, care are o formă triunghiulară și este susținută de patru contraforți masivi. Interiorul bisericii este bogat decorat cu fresce și icoane.

Mănăstirea Cozia are o istorie importantă în istoria Țării Românești. Aceasta a fost folosită ca loc de refugiu și de apărare în timpul luptelor pentru independență și libertate. Aici s-au adăpostit oameni importanți din istoria României, precum Vlad Țepeș sau Mihai Viteazul. De asemenea, mănăstirea a fost un centru cultural și de învățământ, unde s-au format numeroși călugări, scriitori și artiști.

Mănăstirea Cozia este și o destinație importantă pentru pelerinaj, fiind un simbol al credinței și al tradiției românești. În plus, aici se organizează numeroase evenimente culturale și religioase, precum Festivalul Medieval Cozia, care atrage mulțime de turiști din întreaga lume.

În concluzie, Mănăstirea Cozia este una dintre cele mai importante destinații turistice din România, o comoară culturală și spirituală a țării. Arhitectura sa impresionantă și istoria sa bogată o fac o destinație unică, care atrage mulțime de turiști și pelerini din întreaga lume.

3. Mănăstirea Tismana, judetul Gorj

Manastirea Tismana – Manastiri din Romania

Mănăstirea Tismana este o mănăstire ortodoxă situată în județul Gorj, la poalele Munților Tismana. Aceasta a fost fondată în secolul al XIV-lea de către Sfântul Nicodim, un monah și călugăr erudit, care a trăit aici timp de mai mulți ani. Mănăstirea Tismana este cunoscută pentru istoria sa bogată și pentru frumusețea peisajelor din împrejurimi.

Arhitectura mănăstirii Tismana este deosebită, fiind construită în stilul brâncovenesc. Biserica este construită din piatră și cărămidă și are o formă pătrată. În interior, biserica este bogat decorată cu fresce și icoane vechi de sute de ani. De asemenea, mănăstirea are o colecție impresionantă de cărți și manuscrise vechi, care sunt păstrate în biblioteca sa.

Mănăstirea Tismana are o istorie importantă în istoria creștinătății din România. Aici a trăit și a murit Sfântul Nicodim, unul dintre cei mai importanți monahi din istoria Bisericii Ortodoxe Române. De asemenea, mănăstirea a fost un centru important de învățământ și cultură, unde s-au format numeroși călugări și teologi.

Mănăstirea Tismana este și o destinație importantă pentru pelerinaj, fiind un loc sfânt al creștinătății ortodoxe. Aici se organizează numeroase evenimente religioase și culturale, precum Festivalul Tismana, care atrage mulți turiști din întreaga țară.

4. Mănăstirea Polovragi, judetul Gorj

Mănăstirea Polovragi – Manastiri din Romania

Mănăstirea Polovragi este situată într-un peisaj pitoresc, în apropierea Munților Parâng din județul Gorj. Aceasta a fost construită în secolul al XIII-lea, într-un loc deosebit de frumos, la confluența râurilor Olt și Polovragi. Mănăstirea este cunoscută pentru arhitectura sa deosebită și pentru istoria sa bogată.

Biserica mănăstirii este construită în stilul brâncovenesc, din piatră și cărămidă. În interiorul bisericii, există o serie de fresce și icoane vechi, care datează din secolul al XVII-lea și al XVIII-lea. Mănăstirea are, de asemenea, o bibliotecă impresionantă, cu o colecție de cărți și manuscrise vechi.

Mănăstirea Polovragi este un loc important pentru tradiția și cultura creștină din România. Aici, credincioșii se pot ruga și pot lua parte la slujbele religioase, într-un mediu liniștit și plin de pace. De asemenea, mănăstirea este un loc popular pentru pelerinaj, în special în timpul sărbătorilor religioase importante, cum ar fi Paștele și Crăciunul.

În apropierea mănăstirii se află o serie de atracții turistice, printre care se numără Peștera Polovragi și Cheile Oltețului, care oferă o priveliște impresionantă asupra naturii din împrejurimi. De asemenea, mănăstirea organizează evenimente culturale și religioase, precum Festivalul Polovragi, care atrage mulți turiști din întreaga țară.

5. Mănăstirea Dintr-un Lemn, judetul Valcea

Manastirea Dintr-un Lemn – Manastiri din Romania

Mănăstirea dintr-un Lemn din Vâlcea este o mănăstire ortodoxă unică în România, fiind construită în întregime din lemn. Situată într-un loc liniștit și pitoresc din apropierea orașului Băbeni, județul Vâlcea, mănăstirea atrage atât credincioși, cât și turiști care doresc să descopere frumusețea și valorile culturale ale zonei.

Construită în anul 2006, mănăstirea este o replică a mănăstirii din Plopșoru, județul Gorj, cu același nume și care a fost construită în anul 1993. Biserica mănăstirii este construită în stil tradițional, cu pereți și tavan din lemn sculptat, iar interiorul este decorat cu fresce și icoane.

Atmosfera deosebită și liniștea din incinta mănăstirii o fac un loc ideal pentru meditație și rugăciune. Vizitatorii pot vizita biserica, pot admira arhitectura deosebită și pot petrece timp în aer liber în grădina mănăstirii, care este împodobită cu flori și copaci. De asemenea, cei interesați pot cumpăra suveniruri din magazinul mănăstirii, precum icoane, cărți și alte obiecte religioase.

În apropierea mănăstirii se află o serie de atracții turistice, precum parcul Național Cozia, unde vizitatorii pot face drumeții și pot admira frumusețea peisajului. De asemenea, orașul Râmnicu Vâlcea, situat la doar câțiva kilometri distanță, oferă o varietate de atracții turistice, precum Muzeul de Artă și Catedrala Ortodoxă.

În concluzie, Mănăstirea dintr-un Lemn din Vâlcea este o destinație unică, care atrage mulți turiști și pelerini din întreaga lume.

6. Mănăstirea Lainici, judetul Gorj

Manastirea Lainici – Manastiri din Romania

Mănăstirea Lainici este situată într-un peisaj deosebit de frumos, în inima Munților Căpățânii din județul Gorj. Această mănăstire este considerată a fi un important centru al spiritualității ortodoxe, fiind cunoscută pentru arhitectura sa deosebită și pentru istoria sa bogată.

Mănăstirea a fost construită în secolul al XVII-lea, în stilul brâncovenesc, din piatră și cărămidă. Biserica mănăstirii este impresionantă, cu un interior frumos decorat cu fresce și icoane vechi. De asemenea, mănăstirea are o bibliotecă impresionantă, care adăpostește o colecție valoroasă de cărți și manuscrise vechi.

Mănăstirea Lainici este un loc important pentru tradiția și cultura creștină din România. Aici, credincioșii se pot ruga și pot lua parte la slujbele religioase, într-un mediu liniștit și plin de pace. De asemenea, mănăstirea este un loc popular pentru pelerinaj, în special în timpul sărbătorilor religioase importante, cum ar fi Sfintele Paști și Sfântul Andrei.

În apropierea mănăstirii se află o serie de atracții turistice, precum Peștera Lainici, care este considerată a fi una dintre cele mai frumoase peșteri din România. De asemenea, Munții Căpățânii oferă o priveliște deosebită, fiind o destinație populară pentru drumeții și alte activități în aer liber.

7. Mănăstirea Călui, judetul Olt

Manastirea Calui – Manastiri din Romania

Mănăstirea Călui este un lăcaș monastic situat în județul Olt, în apropierea comunei Drăgănești-Olt. Această mănăstire reprezintă un important obiectiv religios și cultural al zonei și adună în fiecare an mulți credincioși, dar și turiști dornici să descopere frumusețea și spiritualitatea acestui loc.

Istoria mănăstirii Călui se întinde pe o perioadă de mai bine de 400 de ani. Potrivit tradiției, mănăstirea a fost înființată în secolul al XVII-lea, în jurul anului 1616, de către vornicul Mihai Cantacuzino. Inițial, mănăstirea a fost construită din lemn, iar în anul 1812 a fost reconstruită în piatră.

Mănăstirea Călui a jucat un rol important în viața religioasă a comunității din zonă. Ea a fost un centru de rugăciune, studiu și cultură, găzduind o bibliotecă și o școală monastică. De-a lungul timpului, mănăstirea a fost distrusă și reconstruită de mai multe ori, din cauza incendiilor sau a altor calamități naturale.

În anul 2010, a fost inaugurat noul lacas monastic al mănăstirii Călui. Acest nou complex arhitectonic impresionează prin frumusețea și eleganța sa. Biserica mănăstirii, construită în stil neobizantin, este impunătoare, având o arhitectură impresionantă și o înaltă cupolă. Interiorul bisericii este decorat cu fresce și icoane, iar atmosfera de liniște și spiritualitate te învăluie încă de la intrare.

Pe lângă biserica principală, în cadrul noii mănăstiri se găsesc o serie de clădiri anexe, precum chiliile monahilor, o bibliotecă și o sală de mese. În plus, complexul mănăstirii dispune și de un muzeu, unde sunt expuse obiecte de cult și artefacte religioase de o mare valoare istorică și artistică.

Mănăstirea Călui este un loc deosebit de important pentru viața religioasă a județului Olt și atrage atât credincioși, cât și iubitori de artă și istorie. Atmosfera plină de spiritualitate, arhitectura impresionantă și istoria bogată fac din această mănăstire un loc special, în care te poți regăsi și te poți reconecta cu tradițiile și valorile românești.

8. Mănăstirea Frăsinei, judetul Valcea

Manastirea Frasinei – Manastiri din Romania

Mănăstirea Frăsinei este o mănăstire ortodoxă situată în comuna Muereasca, județul Vâlcea. A fost construită în secolul al XVIII-lea și a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Vâlcea din anul 2015.

Biserica mănăstirii este construită în stil brâncovenesc, iar interiorul ei este decorat cu fresce și icoane vechi. În incinta mănăstirii se află și o clopotniță din lemn, care a fost construită în secolul al XIX-lea. Mănăstirea Frăsinei este una dintre cele mai vechi mănăstiri din județul Vâlcea și atrage anual numeroși turiști și pelerini dornici să se bucure de liniștea și frumusețea locului.

În afara bisericii, mănăstirea include și chilii pentru călugări, o sală de mese, precum și alte clădiri administrative. Totodată, în apropierea mănăstirii se află o peșteră numită Peștera Frăsinei, care este o altă atracție turistică importantă din zonă.

Biserica mănăstirii este construită din piatră și cărămidă și este acoperită cu o turlă impresionantă, care se ridică la o înălțime de aproximativ 30 de metri. În interior, biserica este decorată cu fresce și icoane realizate de călugării mănăstirii în stil bizantin. De-a lungul istoriei sale, mănăstirea a fost renovată și extinsă de mai multe ori, iar astăzi este una dintre cele mai bine păstrate mănăstiri din regiune.

Mănăstirea Frăsinei este cunoscută și pentru viața monahală activă. În prezent, mănăstirea găzduiește o comunitate de călugări, care se ocupă de administrarea și păstrarea bisericii și a patrimoniului său cultural. Vizitatorii pot lua parte la slujbele religioase și se pot bucura de liniștea și frumusețea naturală a zonei.

Mănăstirea Frăsinei este singura mănăstire ortodoxă din România în care nu au voie să intre femeile. Aceasta este o tradiție care datează de secole și care este respectată și astăzi de către călugării care trăiesc în această mănăstire.

Potrivit tradiției, această interdicție se datorează faptului că Mănăstirea Frăsinei este considerată un loc sacru, unde este important să se mențină o atmosferă de liniște și contemplare. În plus, femeile sunt asociate cu păcatul originar și cu tentațiile trupești, astfel că intrarea lor în mănăstire ar putea tulbura această atmosferă sacrală.

Deși această interdicție poate părea discriminatorie din perspectiva egalității de gen, trebuie menționat că Mănăstirea Frăsinei este o mănăstire tradițională, care respectă obiceiurile și valorile vechi. În plus, există și alte mănăstiri din România care impun anumite restricții pentru femei sau pentru alte categorii de persoane, în funcție de tradiția și regulile lor specifice.

În apropierea mănăstirii se află mai multe atracții turistice, precum Cheile Oltețului și Lacul Vidra, care sunt ideale pentru drumeții și excursii în natură. De asemenea, vizitatorii pot explora frumusețea satelor din zonă, care își păstrează tradițiile și obiceiurile vechi.

Acestea sunt doar câteva dintre cele mai cunoscute mănăstiri din Oltenia, existând multe altele care merită vizitate și descoperite pentru frumusețea lor arhitecturală, valorile spirituale și tradițiile istorice cum ar fi: Mănăstirea Turnu, Mănăstirea Bistrița, Mănăstirea Govora, Mănăstirea Ostrov, Mănăstirea Stănișoara, Mănăstirea Arnota, Mănăstirea Sfântul Ilie Tesviteanul, Mănăstirea Sfântul Nicolae din Păduchiosu, Mănăstirea Cornetu.

9. Mănăstirea Jitianu, judetul Dolj

Manastirea Jitianu – Manastiri din Romania

Mănăstirea Jitianu, situată în pitoreasca regiune Dolj, este un sanctuar de liniște și spiritualitate, înconjurat de o zonă deosebit de frumoasă. Această mănăstire ortodoxă impresionează prin istoria sa îndelungată și prin atmosfera sa liniștită și contemplativă.

Istoria Mănăstirii Jitianu se întinde pe mai multe secole și este învăluită în mister. Fondată în secolul al XVII-lea, mănăstirea a avut o contribuție semnificativă la viața spirituală și culturală a regiunii Dolj. De-a lungul timpului, a suferit renovări și extinderi, păstrând totuși elemente autentice ale arhitecturii tradiționale.

Arhitectura Mănăstirii Jitianu este de o frumusețe unică și impresionantă. Biserica principală, dedicată Adormirii Maicii Domnului, este construită în stilul tradițional al bisericilor de lemn din Oltenia, cu influențe moldovenești și bizantine. Construcția este realizată din lemn de stejar și este bogat ornamentată cu sculpturi și elemente decorative. Detaliile fine și elegante evidențiază meșteșugul și priceperea meșterilor olteni.

Mănăstirea Jitianu este înconjurată de un peisaj pitoresc, care adaugă o notă de frumusețe și liniște locului. Aici, natura se întinde la nesfârșit, cu dealuri împădurite, livezi și câmpuri încântătoare. Vizitatorii pot explora împrejurimile și pot descoperi frumusețea și autenticitatea rurală.

Zona înconjurătoare a Mănăstirii Jitianu oferă și alte atracții turistice deosebite. Printre acestea se numără peșteri naturale, precum Peștera Muierilor și Peștera Ponoare, care sunt locuri fascinante pentru cei pasionați de explorare și aventură. De asemenea, în apropiere se află și orașul Drobeta-Turnu Severin, cu obiective turistice importante, cum ar fi Cetatea Severinului și Podul lui Traian.

În concluzie, mănăstirile reprezintă un element esențial al culturii și tradiției Olteniei, cu o valoare istorică, arhitecturală și spirituală inestimabilă. Ele sunt, în același timp, locuri de refugiu și de protecție, dar și locuri de rugăciune și de evlavie, care atrag oameni din întreaga lume.

Te-ar putea interesa si: Locuri de pelerinaj in Europa – Top 30

Mănăstiri din Muntenia

1. Mănăstirea Snagov, judetul Ilfov

Manastirea Snagov – Manastiri din Romania

Mănăstirea Snagov este o importantă așezare monahală ortodoxă din apropierea Bucureștiului, situată pe malul lacului Snagov. Această mănăstire este considerată una dintre cele mai vechi și mai importante din țară, având o istorie bogată și încărcată de legendă.

Potrivit tradiției, mănăstirea a fost fondată în secolul al XIV-lea de către voievodul Vladislav I Vlaicu, dar multe dintre clădirile actuale au fost construite în secolul al XIX-lea, în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. În interiorul complexului se află biserica “Adormirea Maicii Domnului”, care datează din secolul al XV-lea, dar care a fost restaurată de mai multe ori de-a lungul timpului.

Pe lângă importanța sa istorică și arhitecturală, Mănăstirea Snagov este și un loc de pelerinaj pentru credincioșii ortodocși. În această mănăstire se găsește și mormântul legendarului domnitor Vlad Țepeș, cunoscut și sub numele de Dracula, care a fost înmormântat aici după ce a fost asasinat în secolul al XV-lea.

Mănăstirea Snagov este o destinație turistică populară pentru călătorii care doresc să descopere istoria și tradițiile României, dar și pentru căutătorii de liniște și spiritualitate care caută să se îndepărteze de agitația orașului. Peisajul liniștit, arhitectura veche și bogatul patrimoniu cultural și spiritual fac din Mănăstirea Snagov o destinație obligatorie pentru cei care călătoresc în această regiune..

2. Mănăstirea Curtea de Argeș, judetul Argeș

Manastirea Curtea de Arges – Manastiri din Romania

Situată în județul Argeș, cunoscută pentru catedrala sa impresionantă și legenda despre mesterul Manole.

Mănăstirea Curtea de Argeș este unul dintre cele mai importante monumente istorice și religioase din România. Acest lăcaș de cult este situat în orașul Curtea de Argeș, județul Argeș, și este considerat o capodoperă a stilului brâncovenesc în arhitectură.

Istoria mănăstirii datează din secolul al XIV-lea, când voievodul Basarab I a construit aici o biserică de lemn. În secolele următoare, biserica a fost distrusă de mai multe ori și reconstruită, iar în anul 1512 a fost construită biserica actuală de către Neagoe Basarab, domnitor al Țării Românești. De-a lungul timpului, mănăstirea a fost un important centru cultural și spiritual, fiind locul unde au fost tipărite primele cărți în limba română cu caractere chirilice.

În anul 1875, mănăstirea a fost grav avariată de un incendiu și a fost necesară o reconstrucție completă. Aceasta a fost realizată între anii 1875 și 1886, sub îndrumarea arhitectului francez André Lecomte du Noüy, păstrându-se însă elementele originale ale bisericii construite de Neagoe Basarab. În această perioadă a fost construită și faimoasa „calea lui Neagoe Basarab”, un monument funerar care a fost ridicat în memoria domnitorului și soției sale, Doamna Despina.

Astăzi, mănăstirea este o importantă atracție turistică, dar și un loc de pelerinaj și rugăciune pentru mulți credincioși. Biserica este un exemplu remarcabil de arhitectură brâncovenească, cu decorațiuni sculptate în piatră și fresce realizate de marii pictori ai epocii.

3. Mănăstirea Sinaia, judetul Prahova

Manastirea Sinaia – Manastiri din Romania

Mănăstirea Sinaia, situată în pitoreasca localitate cu același nume din județul Prahova, este unul dintre cele mai renumite și vizitate lăcașuri monastice din România. Această mănăstire ortodoxă impresionează prin istoria sa bogată și prin frumusețea arhitecturală remarcabilă.

Istoria mănăstirii Sinaia se întinde pe mai multe secole, avându-și rădăcinile în secolul al XVII-lea. Numele său este inspirat de Muntele Sinai, locul în care, conform tradiției, Moise a primit tablele Legii de la Dumnezeu. Mănăstirea Sinaia a fost întemeiată ca o mică chilie de către Mihail Cantacuzino, domnitorul Țării Românești, în anul 1695.

Unul dintre cele mai remarcabile edificii ale mănăstirii Sinaia este Biserica Veche, cunoscută și sub numele de Biserica Mihai Vodă. Construită în stilul arhitectural moldovenesc, această biserică păstrează o atmosferă de autenticitate și spiritualitate. Cu picturi murale impresionante și icoane vechi, Biserica Veche emană o atmosferă de închinare și venerare.

Mănăstirea Sinaia a avut o importanță deosebită în viața culturală și religioasă a țării. Aici au fost organizate școli monahale și s-a desfășurat o intensă activitate culturală și artistică. De-a lungul timpului, mănăstirea a fost renovată și extinsă, adăugându-i-se noi clădiri și biserici.

Pe lângă frumusețea arhitecturală și spirituală, mănăstirea Sinaia este înconjurată de o natură impresionantă. Amplasată în Munții Bucegi, această așezare monastică oferă vizitatorilor priveliști panoramice uimitoare și o oază de liniște și armonie.

Astăzi, mănăstirea Sinaia continuă să fie un important centru spiritual și un obiectiv turistic deosebit. Credincioșii și turiștii se adună aici pentru a se ruga, pentru a admira frumusețea arhitecturală și pentru a simți energia liniștitoare a acestui loc sfânt. Mănăstirea Sinaia reprezintă o destinație ce merită vizitată, oferind o incursiune în istoria și spiritualitatea românească, într-un cadru natural fermecător.

4. Mănăstirea Târgșoru Vechi (sau Tighinești), judetul Prahova

Manastirea Targsoru Vechi – Manastiri din Romania

Mănăstirea Târgșoru Vechi (sau Tighinești) este o mănăstire ortodoxă situată pe DN1, la aproximativ 40 km nord de București, în comuna Târgșoru Vechi, județul Prahova.

Istoria mănăstirii începe în secolul al XVIII-lea, când un negustor de vite a construit aici o biserică de lemn cu hramul Sfântul Nicolae. În anul 1875, boierul Gheorghe Cantacuzino a construit biserica actuală din piatră, în stil neoromânesc, cu elemente de arhitectură brâncovenească.

În timpul regimului comunist, mănăstirea a fost închisă și devastată, iar biserica a fost transformată în depozit. Abia în anul 1991, după căderea regimului comunist, mănăstirea a fost restituită și începută renovarea bisericii.

Astăzi, mănăstirea este un loc de liniște și rugăciune, dar și o atracție turistică pentru vizitatori, datorită frumuseții și istoriei sale. Mănăstirea găzduiește o serie de obiecte de patrimoniu, printre care se numără icoane vechi și manuscrise bisericești, dar și o impresionantă colecție de icoane pictate de maicile mănăstirii.

5. Mănăstirea Cernica, judetul Ilfov

Manastirea Cernica – Manastiri din Romania

Situată în județul Ilfov, una dintre cele mai vechi și mai importante mănăstiri din România, cunoscută pentru arhitectura sa medievală și pentru moaștele sale.

Mănăstirea Cernica este situată la aproximativ 20 de kilometri de București și este una dintre cele mai importante și mai vechi mănăstiri din Muntenia. Fondată în secolul XVII, mănăstirea a fost renovată și extinsă de-a lungul timpului, ajungând să aibă o arhitectură impresionantă și o bogată colecție de obiecte de artă religioasă.

Una dintre cele mai impresionante construcții ale mănăstirii este biserica, cu o arhitectură specifică stilului brâncovenesc, decorată cu fresce și icoane de mare valoare artistică. Alte clădiri ale mănăstirii includ muzeul, biblioteca și chiliile călugărilor.

Mănăstirea Cernica este de asemenea cunoscută pentru frumusețea naturală a împrejurimilor sale, fiind situată într-o zonă de dealuri și păduri. Aceasta este o destinație populară pentru pelerinaje și turism religios, dar și pentru cei care doresc să petreacă timp în natură și să se bucure de liniștea și pacea spirituală pe care o oferă.

Pe lângă istoria și arhitectura sa, mănăstirea are și o puternică semnificație religioasă, fiind locul în care trăiesc și slujesc călugării care se dedică vieții monahale și își dedica viața rugăciunii și slujirii lui Dumnezeu.

6. Mănăstirea Dealu, judetul Dambovita

Manastirea Dealu – Manastiri din Romania

Mănăstirea Dealu, situată în județul Dâmbovița, este un loc încărcat de istorie și spiritualitate, având o legătură strânsă cu figura domnitorului Mihai Viteazu. Această mănăstire ortodoxă atrage vizitatorii prin frumusețea sa arhitecturală și prin importanța sa istorică.

Istoria Mănăstirii Dealu este strâns legată de domnia lui Mihai Viteazu, care a fost domnitor al Țării Românești, al Transilvaniei și al Moldovei în perioada secolului al XVI-lea. Mihai Viteazu a fost un lider puternic și curajos, iar Mănăstirea Dealu a fost unul dintre locurile sale de refugiu și de rugăciune. Această mănăstire a fost înființată în memoria domnitorului și a devenit un loc sacru al aducerii aminte și al pelerinajului.

Arhitectura Mănăstirii Dealu este impunătoare și în același timp elegantă. Biserica principală, dedicată Sfântului Nicolae, este construită în stil brâncovenesc, caracterizat de elemente bizantine și renascentiste. Construcția este realizată din cărămidă și piatră, cu detalii arhitecturale prețioase și decorații subtile. Interiorul bisericii surprinde prin frescele sale impresionante și prin atmosfera de solemnitate și reverență.

În apropierea Mănăstirii Dealu, se află și mormântul domnitorului Mihai Viteazu, care este un loc de pelerinaj și de aducere de omagiu. Aici, vizitatorii pot descoperi și alte obiective turistice importante, cum ar fi Muzeul Memorial Mihai Viteazu, care găzduiește exponate și documente relevante despre viața și domnia domnitorului.

Mănăstirea Dealu și zona înconjurătoare oferă o atmosferă de pace și spiritualitate. Peisajul înconjurător este încântător, cu dealuri și păduri, oferind o oportunitate de relaxare și de conectare cu natura. Vizitatorii pot explora împrejurimile și pot admira priveliști pitorești, cufundându-se într-o atmosferă de liniște și contemplare.

Mănăstirea Dealu reprezintă un loc sacru și o importantă atracție turistică, păstrând vie memoria domnitorului Mihai Viteazu și oferind o oportunitate de a descoperi frumusețea arhitecturală și spirituală a locului. Este un loc unde istoria și religia se împletesc într-un mod unic.

7. Mănăstirea Plumbuita, in Bucuresti

Manastirea Plumbuita – Manastiri din Romania

Este una dintre cele mai vechi și mai importante mănăstiri din București, cu o istorie de peste 300 de ani. Această mănăstire ortodoxă este situată în sectorul 2 al capitalei, pe un mic deal de pe malul drept al raului Colentina și este un important centru spiritual pentru credincioșii din zonă.

Istoria Mănăstirii Plumbuita începe în secolul al XVII-lea, când a fost fondată de către domnitorul Constantin Șerban Basarab. Inițial, această mănăstire a fost numită Mănăstirea Sfântul Nicolae, dar a fost redenumită după o cruce de plumb care a fost găsită în pământ în timpul construcției bisericii.

În timpul secolului al XVIII-lea, mănăstirea a devenit un important centru cultural și educațional, găzduind o școală și publicând diverse cărți și manuscrise. În perioada comunistă, mănăstirea a fost închisă și folosită ca spital psihiatric, iar multe dintre clădirile sale au fost distruse sau modificate.

După Revoluția din 1989, mănăstirea a fost restituită bisericii și a fost renovată și restaurată. Astăzi, Mănăstirea Plumbuita este un important centru spiritual și cultural, găzduind evenimente culturale și religioase și atrăgând un număr mare de credincioși și turiști.

Biserica mănăstirii are o arhitectură impresionantă și găzduiește numeroase icoane și fresce pictate de către artiști renumiți. De-a lungul istoriei sale, Mănăstirea Plumbuita a fost martoră la multe evenimente importante și a supraviețuit prin multe perioade dificile, rămânând un important simbol al istoriei și culturii românești.

8. Mănăstirea Adămeşti

Manastirea Adamesti – Manastiri din Romania

Mănăstirea Adamești, situată în județul Alexandria, reprezintă un loc sacru de rugăciune și spiritualitate în inima României. Această mănăstire ortodoxă adună credincioși din apropiere și din alte zone, oferindu-le un refugiu de liniște și oportunitatea de a se apropia de Dumnezeu.

Istoria mănăstirii Adamești datează din secolul al XVII-lea, când a fost fondată ca o biserică de lemn. În decursul timpului, lăcașul de cult a fost reconstruit și reamenajat, dezvoltându-se într-un complex monastic important.

Slujbele oficiate în mănăstirea Adamești sunt o expresie a credinței și a tradițiilor ortodoxe. Părinții și monahii îndeplinesc slujbele liturgice cu evlavie și devotament, oferind credincioșilor un cadru propice pentru rugăciune și meditație.

Programul liturgic al mănăstirii Adamești cuprinde Sfânta Liturghie, slujbele de Vecernie și Utrenie, precum și slujbe speciale dedicate sărbătorilor religioase. Acestea includ, printre altele, slujbele de Bobotează, Învierea Domnului, Înălțarea Domnului și multe altele.

Credincioșii care participă la slujbele mănăstirii Adamești au ocazia de a se închina la icoanele făcătoare de minuni și la moaștele sfinților, simboluri ale harului divin și ale protecției spirituale.

Mănăstirea Adamești este un loc de întâlnire și comuniune spirituală, unde credincioșii își pot hrăni sufletul prin participarea la slujbe, spovedanie și primirea Sfintei Împărtășanii.

În cadrul mănăstirii, credincioșii se pot închina la icoane vechi și valoroase și pot vizita biblioteca monastică, unde se găsesc cărți și manuscrise religioase de o mare importanță culturală și spirituală.

În concluzie, mănăstirea Adamești este un loc special, în care rugăciunea, meditația și participarea la slujbele religioase oferă credincioșilor un respiro în fața agitației lumii moderne. Acest loc sacru reprezintă un pilon al credinței și tradițiilor ortodoxe și oferă o oportunitate de a experimenta prezența divină într-un cadru liniștit și plin de binecuvântare.

Mănăstiri din Dobrogea

1. Mănăstirea Dervent, judetul Constanta

Manastirea Dervent – Manastiri din Romania

Situată la 10 km de Constanța, fondată în secolul al VI-lea, cunoscută pentru moaștele Sfântului Dimitrie și pentru frescele sale. Această mănăstire, datează din secolul al VI-lea și a fost reconstruită de-a lungul timpului, fiind cunoscută pentru moaștele Sfântului Dimitrie și pentru frescele sale. Este o destinație populară pentru pelerinaj și turism religios, dar și pentru cei care doresc să descopere istoria bogată a regiunii.

Mănăstirea Dervent este o mănăstire ortodoxă situată în județul Constanța, pe teritoriul satului Dervent. Această mănăstire este considerată un important centru spiritual din regiune, fiind frecventată de credincioși din toată țara.

Clădirile mănăstirii sunt construite în stil tradițional, din piatră și cărămidă, iar acoperișurile sunt acoperite cu țiglă. Printre clădirile mănăstirii se numără biserica, clopotnița, casa parohială și clădirile destinate găzduirii credincioșilor.

Biserica mănăstirii este impresionantă prin dimensiunile sale și prin picturile murale care ilustrează scene din viața și învățăturile Mântuitorului Iisus Hristos. În interiorul bisericii se află icoane vechi și elemente tradiționale ale arhitecturii românești, precum catapeteasma și iconostasul.

Clopotnița mănăstirii este o construcție masivă, care adăpostește clopotele bisericii. Această clopotniță este o atracție impresionantă, fiind construită în stilul tradițional românesc și decorată cu motive specifice culturii și tradițiilor românești.

Casa parohială a mănăstirii este un loc de odihnă și de rugăciune pentru preoții care slujesc în mănăstire și pentru membrii comunității religioase. Această casă este construită în stilul tradițional românesc și oferă o atmosferă liniștită și plăcută pentru cei care își doresc să petreacă timpul în meditație și rugăciune.

Mănăstirea Dervent este un loc de pelerinaj și rugăciune pentru mulți credincioși ortodocși din România și din întreaga lume. Acest lăcaș de cult oferă o experiență unică de conectare cu istoria și cultura religioasă din regiunea Dobrogea și este o destinație turistică populară pentru turiștii interesați de spiritualitate și tradiție.

2. Mănăstirea Saon, judetul Tulcea

Manastirea Saon – Manastiri din Romania

Mănăstirea Saon este o mănăstire ortodoxă situată în județul Tulcea, în comuna Niculițel, județul Tulcea. Această mănăstire este una dintre cele mai vechi și mai importante mănăstiri din regiunea Dobrogea, fiind considerată un important centru spiritual și cultural.

Clădirile mănăstirii sunt construite în stil tradițional, din piatră și cărămidă, iar acoperișurile sunt acoperite cu țiglă. Printre clădirile mănăstirii se numără biserica, clopotnița, casa parohială și clădirile destinate găzduirii credincioșilor.

Biserica mănăstirii este o construcție impunătoare, cu o arhitectură impresionantă și o istorie bogată. În interiorul bisericii se află icoane vechi și elemente tradiționale ale arhitecturii românești, precum catapeteasma și iconostasul.

Manastirea Saon a luat fiinta sub stapanirea otomana in anul 1846, prin plecarea unor calugari de la Manastirea Celic-Dere. Cei veniti la Saon au ridicat aici cateva chilii din chirpici si un Paraclis ca metoc al Manastirii Celic-Dere.

Casa parohială a mănăstirii este un loc de odihnă și de rugăciune pentru preoții care slujesc în mănăstire și pentru membrii comunității religioase. Această casă este construită în stilul tradițional românesc și oferă o atmosferă liniștită și plăcută pentru cei care își doresc să petreacă timpul în meditație și rugăciune.

Mănăstirea Saon este un important centru spiritual și cultural din regiunea Dobrogea, fiind un loc de pelerinaj și rugăciune pentru mulți credincioși ortodocși din întreaga lume. Această mănăstire oferă o experiență unică de conectare cu istoria și cultura religioasă din regiune și este o destinație turistică populară pentru turiștii interesați de spiritualitate și tradiție.

3. Mănăstirea Cocoș, judetul Tulcea

Manastirea Cocos – Manastiri din Romania

Mănăstirea Cocoș este situată în apropierea satului Cocoșu din județul Tulcea și are o istorie bogată și interesantă. Se spune că această mănăstire a fost fondată în secolul al XVIII-lea, în jurul anului 1770, de către un grup de călugări ortodocși greci.

Inițial, această mănăstire a fost un mic schit de călugări, dar în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza a fost transformată în mănăstire de maici. În timpul Primului Război Mondial, mănăstirea a fost distrusă aproape în întregime de către trupele germane, dar a fost reconstruită și renovată în anii următori.

În perioada comunistă, mănăstirea a fost închisă de autorități și a fost folosită ca fermă și depozit de cereale. Abia după Revoluția din 1989, mănăstirea a fost restituită bisericii și a fost restaurată și redeschisă pentru credincioși.

Astăzi, Mănăstirea Cocoșu este un important centru spiritual pentru credincioșii ortodocși din regiune, iar biserica mănăstirii, cu o arhitectură impresionantă și frumoase picturi murale, este o destinație populară pentru turiști și pelerini. De-a lungul istoriei sale, mănăstirea a trecut prin multe dificultăți, dar a reușit să supraviețuiască și să rămână un important simbol al credinței și al tradițiilor românești.

4. Mănăstirea Celic Dere, judetul Tulcea

Manastirea Celic Dere – Manastiri din Romania

Mănăstirea Celic Dere are o istorie interesantă și bogată. Potrivit istoricilor, această mănăstire a fost fondată în secolul al XVIII-lea, în timpul domniei lui Grigore al II-lea Ghica. Inițial, aceasta a fost o mănăstire de călugări, dar în timpul Revoluției de la 1848, aceasta a fost închisă de autorități și a devenit o mănăstire de maici.

În perioada comunistă, mănăstirea a fost din nou închisă și transformată în școală agricolă, iar bisericile și clădirile mănăstirii au fost transformate în magazii și ateliere. În anul 1990, după căderea regimului comunist, mănăstirea a fost restituită bisericii și a fost restaurată și redeschisă în anul 1991.

Mănăstirea Celic Dere a fost restaurată și renovată de mai multe ori de-a lungul timpului, iar în prezent este o destinație turistică populară și un important centru spiritual pentru credincioșii ortodocși. În ciuda dificultăților întâmpinate de-a lungul istoriei sale, această mănăstire a reușit să supraviețuiască și să rămână un important simbol al credinței și al culturii românești.

În 1845, mănăstirea de călugări Celic-Dere s-a transformat în mănăstire de maici, aduse din Basarabia. Monahii au fost strămutați lângă balta Saon, unde și-au construit o bisericuță și câteva chilii, adică viitoarea Mănăstire Saon. 

5. Mănăstirea Sfântul Ioan Botezătorul, judetul Tulcea

Mănăstirea Sfântul Ioan Botezătorul – Manastiri din Romania

Situată în județul Tulcea, fondată în secolul al XV-lea, cunoscută pentru moaștele sale și pentru frescele sale medievale.

Mănăstirea Sfântul Ioan Botezătorul este unul dintre cele mai importante monumente istorice și spirituale din județul Tulcea, situată în apropierea centrului orașului. Această mănăstire ortodoxă este dedicată Sfântului Ioan Botezătorul, una dintre cele mai importante figuri religioase din istoria creștinismului.

Arhitectura mănăstirii este impresionantă, îmbinând stiluri arhitectonice bizantine și tradiționale românești. Clădirile sunt construite din piatră și cărămidă, iar acoperișurile sunt acoperite cu țiglă. În interiorul mănăstirii se află biserica principală, altarul, clopotnița și casa parohială.

Biserica principală a mănăstirii este unul dintre cele mai impresionante atracții ale lăcașului de cult. Acest edificiu religios impresionează prin dimensiunile sale, precum și prin frescele și icoanele vechi. În interiorul bisericii se află o serie de elemente care amintesc de tradițiile ortodoxe, precum iconostasul, catapeteasma și frescele.

Altarul mănăstirii este locul unde preoții oficiază slujbele religioase și unde credincioșii se pot retrage pentru a medita și pentru a se ruga. Aici se pot admira elemente arhitecturale tradiționale, precum arcurile și coloanele.

Clopotnița mănăstirii este un turn masiv, construit în stilul tradițional românesc, care adăpostește clopotele bisericii. În trecut, clopotnița era un element important al vieții comunității, fiind folosită pentru a anunța evenimentele importante din oraș.

Casa parohială este un loc de odihnă și de rugăciune pentru preoții care slujesc în mănăstire și pentru membrii comunității religioase. În interiorul casei parohiale se pot vedea obiecte din viața cotidiană a preoților, precum vase, icoane și obiecte de artă populară.

Mănăstirea Sfântul Ioan Botezătorul este un loc de pelerinaj și rugăciune pentru mulți credincioși ortodocși din România și din întreaga lume. Este o destinație turistică populară în județul Tulcea, în special pentru turiștii interesați de istoria și cultura religioasă. Acest lăcaș de cult impresionant oferă o experiență unică de conectare cu istoria și cultura ortodoxă din România.

6. Mănăstirea Sfântul Mina, judetul Constanta

Manastirea sfantul Mina – Manastiri din Romania

Situată în județul Constanța, fondată în secolul al XIV-lea, cunoscută pentru arhitectura sa medievală și pentru icoanele sale vechi.

Mănăstirea Sfântul Mina este unul dintre cele mai vechi și mai importante locuri de cult din Dobrogea. Acest lăcaș de cult ortodox este situat în apropierea orașului Mangalia, pe malul Mării Negre. Fondată în secolul al XIX-lea, mănăstirea este dedicată Sfântului Mina, unul dintre cei mai importanți sfinți ai creștinătății, venerat în special de către creștinii ortodocși.

Arhitectura mănăstirii este impresionantă, îmbinând stiluri tradiționale românești cu elemente specifice arhitecturii bizantine. Clădirile sunt construite din piatră, iar acoperișurile sunt acoperite cu țiglă. În interiorul mănăstirii se află biserica principală, capela, muzeul și biblioteca.

Biserica principală este una dintre cele mai impresionante atracții ale mănăstirii. Acest edificiu religios impresionează prin dimensiunile sale, precum și prin decorul bogat și frescele vechi. În interiorul bisericii se află și moaștele Sfântului Mina, aduse aici de către un călugăr care a călătorit în Egipt în secolul al XIX-lea.

Capela mănăstirii este un loc liniștit și plin de rugăciune, unde credincioșii se pot retrage pentru a medita și pentru a se ruga. Aici se pot admira icoane vechi și alte obiecte de artă religioasă.

Muzeul mănăstirii conține obiecte de artă religioasă și de patrimoniu, precum și obiecte personale ale călugărilor care au trăit aici de-a lungul timpului. În cadrul bibliotecii mănăstirii se află cărți rare și documente istorice, care oferă o perspectivă asupra istoriei și culturii Dobrogei.

Mănăstirea Sfântul Mina este un loc de pelerinaj și rugăciune pentru mulți creștini ortodocși din România și din întreaga lume. Este o destinație turistică populară în Dobrogea, în special pentru turiștii interesați de arhitectura și istoria religioasă. Acest lăcaș de cult impresionant oferă o experiență unică de conectare cu istoria și cultura Dobrogei, dar și cu spiritualitatea creștină.

Mănăstiri din Transilvania si Banat

1. Mănăstirea Prislop

Manastirea Prislop – Manastiri din Romania

Mănăstirea Prislop din Hunedoara este una dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din România și găzduiește mormântul părintelui Arsenie Boca, unul dintre cei mai iubiți și respectați preoți din istoria recentă a țării noastre.

Istoria mănăstirii Prislop începe în secolul al XV-lea, când a fost construită o biserică de lemn pe locul unde se află astăzi mănăstirea. Această biserică a fost distrusă de mai multe ori de-a lungul istoriei, iar actuala biserică a fost construită în anii 1930, în stilul arhitectural brâncovenesc.

Părintele Arsenie Boca s-a născut în anul 1910, în satul Vața de Sus, din județul Hunedoara. După absolvirea Seminarului Teologic, a devenit preot și a slujit la mai multe biserici din țară. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost arestat de autoritățile comuniste și a petrecut câțiva ani în închisoare.

După eliberarea sa din închisoare, părintele Arsenie s-a retras în munți și a trăit o perioadă de viață ascetică, într-o peșteră din apropierea mănăstirii Prislop. Aici a atras mulți credincioși, care veneau să-l asculte și să primească sfaturi și binecuvântări.

Astăzi, mănăstirea Prislop este un important centru de spiritualitate și un loc de pelerinaj pentru mulți credincioși din întreaga țară. În fiecare an, hramul Mănăstirii Prislop  e celebrat în 14 septembrie de  Ziua Înălţării Sfintei Cruci, iar în această zi are loc o procesiune cu moaștele părintelui Arsenie Boca, care este însoțit de mii de credincioși.

În concluzie, mănăstirea Prislop și părintele Arsenie Boca au o importanță deosebită în istoria și spiritualitatea României, reprezentând o dovadă a puterii și a credinței oamenilor

Mănăstirea Prislop și părintele Arsenie Boca au adunat în jurul lor oameni din toate păturile sociale și din toate colțurile țării. Părintele Arsenie era un om iubit și respectat, datorită vieții sale dedicate lui Dumnezeu și oamenilor, dar și datorită talentului său de pictor și scriitor. Multe dintre picturile și scrierile sale au rămas o moștenire prețioasă pentru spiritualitatea românească.

În ciuda faptului că a trăit într-un timp de mari dificultăți și de persecuție, părintele Arsenie a rămas mereu un om al speranței și al credinței în viitorul luminos al poporului român. În timpul vieții sale, a încurajat mereu oamenii să rămână uniți și să își păstreze credința și tradițiile.

Mănăstirea Prislop a devenit un loc de pelerinaj datorită moaștelor părintelui Arsenie Boca, dar și datorită liniștii și frumuseții locului. Mănăstirea se află în mijlocul unui peisaj natural deosebit de frumos, într-o zonă muntoasă, la poalele Masivului Retezat. În apropierea mănăstirii se află și Peștera lui Arsenie Boca, locul unde părintele Arsenie a trăit o perioadă de viață ascetică.

Mănăstirea Prislop este un loc deosebit de important pentru spiritualitatea românească și pentru memoria părintelui Arsenie Boca. Acest loc reprezintă un exemplu de curaj și de credință în Dumnezeu, chiar și în cele mai dificile momente ale vieții. De aceea, mănăstirea Prislop și părintele Arsenie Boca rămân astăzi simboluri ale spiritualității și ale tradițiilor românești.

2. Mănăstirea Nicula, judetul Cluj

Manastirea Nicula – Manastiri din Romania

Mănăstirea Nicula, situată în județul Cluj, este un important lăcaș monastic cu o istorie îndelungată și o semnificație religioasă profundă. Această mănăstire ortodoxă atrage în fiecare an mulți credincioși și pelerini dornici să se roage la icoana Maicii Domnului de la Nicula și să experimenteze atmosfera de spiritualitate și liniște.

Istoria mănăstirii Nicula începe în secolul al XVII-lea, când a fost construită prima biserică de lemn pe acest loc. Tradiția spune că icoana Maicii Domnului de la Nicula a fost adusă din Creta de către doi călugări moldoveni, iar în prezent aceasta este considerată o icoană făcătoare de minuni.

Pe parcursul istoriei, mănăstirea Nicula a fost martora unor dispute și evenimente tensionate. Una dintre cele mai cunoscute controverse a fost legată de perioada comunistă, când regimul a încercat să reducă sau să înăbușe influența și importanța mănăstirii. Credincioșii și călugării mănăstirii au avut de suferit în această perioadă, iar bisericile au fost afectate și închise temporar.

Cu toate acestea, mănăstirea Nicula a reușit să-și recapete importanța și popularitatea în anii de după căderea regimului comunist. Numeroși credincioși și pelerini vizitează mănăstirea pentru a se ruga la icoana făcătoare de minuni și pentru a participa la sărbătorile religioase organizate aici.

3. Mănăstirea Brâncoveanu sau Mănăstirea de la Sâmbăta de Sus, judetul Brasov

Mănăstirea de la Sâmbăta de Sus – Manastiri din Romania

Mănăstirea Brâncoveanu, cunoscută și sub numele de Mănăstirea de la Sâmbăta de Sus, reprezintă un important monument istoric și spiritual situat în județul Brașov. Această mănăstire ortodoxă impresionează prin frumusețea sa arhitecturală și prin atmosfera de liniște și rugăciune pe care o oferă.

Istoria mănăstirii Brâncoveanu este strâns legată de domnitorul Constantin Brâncoveanu, care a înființat acest lăcaș în anul 1696. Mănăstirea a fost construită în stilul specific brâncovenesc, caracterizat de eleganță și rafinament. Arhitectura mănăstirii îmbină elemente ale stilurilor bizantin și renascentist, creând o atmosferă unică și impresionantă.

Mănăstirea de la Sâmbăta de Sus este renumită pentru frescele sale, care au fost realizate de către pictorul Nicolae Grigorescu și de alți pictori talentați ai vremii. Aceste fresce impresionează prin culorile vii și detaliile fine și reprezintă scene religioase și figuri sfinte.

Un alt aspect deosebit al mănăstirii Brâncoveanu este colecția de cărți și manuscrise vechi, care constituie o importantă bibliotecă monastică. Această colecție valoroasă conține cărți religioase și literare din diferite perioade istorice și este un adevărat tezaur cultural.

Mănăstirea de la Sâmbăta de Sus găzduiește, de asemenea, o școală teologică, unde tinerii călugări și studenții interesati de teologie au ocazia să studieze și să-și aprofundeze cunoștințele religioase.

Mănăstirea Brâncoveanu este și un loc de pelerinaj important. Numeroși credincioși și turiști vizitează acest loc pentru a se închina la moaștele Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, care sunt păstrate în biserica mănăstirii.

Atmosfera liniștită și frumusețea arhitecturală a mănăstirii Brâncoveanu atrag turiști și vizitatori din toate colțurile lumii. Cei care ajung aici pot experimenta o atmosferă de adâncă spiritualitate și pot admira bogăția culturală și artistică a acestui loc.

Mănăstirea de la Sâmbăta de Sus reprezintă un loc special în inima județului Brașov, unde se întâlnesc tradiția, istoria și spiritualitatea

4. Mănăstirea Schimbarea la Fata – Cheile Turzii

Mănăstirea Schimbarea la Față – Manastiri din Romania

Mănăstirea Schimbarea la Față situată în apropierea satului Petrestii de sus judetul Cluj. este un loc deosebit de frumos și spiritual, situat într-un peisaj pitoresc, în apropierea localității Cheile Turzii. Această mănăstire ortodoxă este considerată un important centru monastic din Transilvania, impresionând prin istoria sa bogată și arhitectura sa distinctivă.

Istoria mănăstirii Schimbarea la Față – Cheile Turzii se întinde pe mai multe secole, avându-și originile în secolul al XVII-lea. Aceasta a fost fondată în anul 1659 de către mitropolitul Varlaam al Moldovei, într-un loc deosebit de frumos și izolat, ascuns în mijlocul cheilor naturale. Mănăstirea a servit ca loc de retragere și rugăciune pentru monahi, fiind un sanctuar al spiritualității și liniștii interioare.

Arhitectura mănăstirii Schimbarea la Față – Cheile Turzii se remarcă prin stilul său specific, cu influențe bizantine și moldovenești. Biserica principală, dedicată Schimbării la Față a Domnului, este construită din piatră și cărămidă, având un aspect impunător și sobru. Aceasta este însoțită de un turn clopotniță înalt și de alte clădiri anexe, care completează ansamblul monastic.

Un element deosebit al mănăstirii Schimbarea la Față – Cheile Turzii îl reprezintă frescele sale unice și remarcabile. Picturile murale, realizate în stilul bisericesc moldovenesc, aduc viață și culoare în interiorul bisericii. Acestea prezintă scene din viața și patimile lui Hristos, precum și figuri ale sfinților și ale arhanghelilor. Frescele au supraviețuit de-a lungul timpului și sunt un exemplu impresionant al artei religioase și a bogăției spirituale a mănăstirii.

Mănăstirea Schimbarea la Față – Cheile Turzii atrage anual un număr mare de credincioși și turiști, care vin să se bucure de frumusețea sa și să găsească liniștea și pacea interioară. Așezată într-un peisaj natural spectaculos, cu chei stâncoase și păduri luxuriante, mănăstirea oferă o experiență unică și o atmosferă spirituală aparte.

Astăzi, mănăstirea Schimbarea la Față – Cheile Turzii continuă să fie un important centru monastic, păstrând tradiția și valorile spirituale ale locului.

5. Mănăstirea Stramba, judetul Salaj

Manastirea Stramba – Manastiri din Romania

Mănăstirea Strâmba, situată în frumosul județ Sălaj din nord-vestul României, este un lăcaș monastic cu o istorie îndelungată și o arhitectură deosebită. Această mănăstire ortodoxă impresionează prin pitorescul său rural și prin atmosfera de liniște și spiritualitate pe care o emană.

Istoria Mănăstirii Strâmba este strâns legată de începuturile creștinismului în această zonă. Se spune că a fost înființată în secolul al XIV-lea, într-o perioadă în care biserile de lemn erau predominant utilizate pentru construirea lăcașelor de cult. De-a lungul timpului, mănăstirea a fost reconstruită și renovată, păstrându-și farmecul și autenticitatea.

Arhitectura Mănăstirii Strâmba este una caracteristică stilului tradițional românesc. Biserica principală, denumită Biserica Adormirea Maicii Domnului, este construită în stilul arhitectural specific zonei, cu influențe bizantine și moldovenești. Aceasta este realizată în întregime din lemn de stejar și este sculptată manual cu pricepere și rafinament. Forma ușor strâmbă a bisericii adaugă o notă distinctivă și unicitate întregii construcții. Turnul clopotniță, alături de celelalte clădiri anexe, completează ansamblul arhitectural al mănăstirii, aducând un aer autentic și tradițional.

Mănăstirea Strâmba este un sanctuar al spiritualității și rugăciunii, oferind un loc de refugiu și contemplare pentru credincioși și vizitatori. Atmosfera plină de sfințenie și liniște îi invită pe toți cei care o vizitează să se conecteze cu divinul și să se reculeagă într-un mediu natural și liniștit.

Picturile murale interioare reprezintă un alt element deosebit al Mănăstirii Strâmba. Aceste fresce, realizate cu migală și talent artistic, ilustrează scene religioase, figuri ale sfinților și ale arhanghelilor. Picturile murale aduc viață și culoare în interiorul bisericii, oferind o experiență vizuală și spirituală memorabilă.

Mănăstirea Strâmba reprezintă o importantă destinație spirituală și culturală în județul Sălaj. Aceasta atrage anual mulți credincioși și turiști care doresc să exploreze frumusețea arhitecturală și spirituală a acestui lăcaș monastic.

6. Mănăstirea Sf. Ana din judetul Mehedinti

Mănăstirea Sfânta Ana – Manastiri din Romania

Mănăstirea Sfânta Ana din Orșova este un lăcaș de cult ortodox, situat într-un peisaj natural deosebit, pe malul Dunării, în apropierea orașului Orșova. Hramul mănăstirii este sărbătorit pe 9 iunie și este dedicat Sfintei Ana, mama Fecioarei Maria.

Istoria mănăstirii Sfânta Ana începe în secolul al XVIII-lea, când, potrivit tradiției, a fost fondată de către un călugăr grec pe nume Sofronie. În perioada următoare, mănăstirea a fost reconstruită și extinsă de mai multe ori, fiind cunoscută pentru frumusețea și bogăția lăcașului. În timpul Primului Război Mondial, mănăstirea a fost distrusă aproape în întregime, dar a fost refăcută ulterior.

Astăzi, mănăstirea Sfânta Ana este un important centru spiritual și cultural, atrăgând numeroși pelerini și turiști. În incinta mănăstirii se află o biserică impunătoare, cu o arhitectură deosebită, precum și o serie de clădiri anexe, printre care se numără un muzeu, o librărie și un centru cultural. În apropierea mănăstirii se află și o mică insulă, denumită “Insula Sfânta Ana”, unde se găsește o capelă și o cruce în memoria pelerinilor care au murit în timp ce se îndreptau spre mănăstire.

Mănăstirea Sfânta Ana din Orșova este un loc special, care îmbină frumusețea naturii cu spiritualitatea și tradiția culturală. Hramul sărbătorit în cinstea Sfintei Ana este o ocazie deosebită pentru credincioși de a se ruga și de a aduce omagiu sfinților, dar și de a se bucura de frumusețea și liniștea acestui loc binecuvântat.

7. Mănăstirea Hodoș-Bodrog, judetul Arad

Mănăstirea Hodoș-Bodrog – Manastiri din Romania

Situată în județul Arad, această mănăstire ortodoxă este un important centru de pelerinaj și spiritualitate din Banat.

Mănăstirea Hodoș-Bodrog este una dintre cele mai vechi și importante mănăstiri din Transilvania, situată în apropiere de orașul Arad. Ea a fost construită în secolul al XIV-lea, în timpul domniei regelui Carol Robert de Anjou, și a fost inițial o mănăstire benedictină.

În secolul al XV-lea, mănăstirea a fost preluată de călugării franciscani, care au adus cu ei un stil gotic de construcție și o tradiție de cultivare a artei și a literaturii. Sub patronajul lor, mănăstirea a devenit un important centru cultural și religios, cu o bibliotecă bogată și cu o tradiție remarcabilă de pictură și sculptură.

În secolul al XVI-lea, mănăstirea a fost preluată de călugării iezuiți, care au continuat să promoveze tradiția artistică și culturală a locului. Ei au construit o nouă biserică în stil baroc, care a devenit unul dintre cele mai frumoase și mai complexe monumente baroce din Transilvania.

În timpul dominației habsburgice, mănăstirea a fost naționalizată și a servit ca spital militar și ca azil de bătrâni. După Primul Război Mondial, ea a fost retrocedată Bisericii Ortodoxe Române, care a restabilit clădirile și a refăcut viața monahală.

8. Mănăstirea Bezdin, judetul Arad

Manastirea Bezdin – Manastiri din Romania

Mănăstirea Bezdin este un important centru spiritual din județul Arad, situată în apropiere de orașul Lipova. Ea a fost construită în secolul al XIII-lea, în timpul dominației maghiare, și a fost inițial o mănăstire benedictină.

În secolul al XV-lea, mănăstirea a fost preluată de călugării franciscani, care au adus cu ei o tradiție bogată de cultivare a artei și a literaturii. Sub patronajul lor, mănăstirea a devenit un important centru cultural și religios, cu o bibliotecă bogată și cu o tradiție remarcabilă de pictură și sculptură.

În secolul al XVI-lea, mănăstirea a fost preluată de călugării iezuiți, care au continuat să promoveze tradiția artistică și culturală a locului. Ei au construit o nouă biserică în stil baroc, care a devenit unul dintre cele mai frumoase și mai complexe monumente baroce din Transilvania.

În timpul ocupaţiei otomane a Banatului, lăcaşul de cult a fost incendiat de turci, dar n-a fost părăsit de călugări, care au ridicat o biserică din lemn în care au slujit până la construirea celei de acum. Biserica de zid s-a construit după 1690, în stil bizantin în formă de treflă cu trei abside.

Ansamblul mănăstiresc a reprezentat pentru o lungă perioadă de timp un reper important în istoria comunităţii sârbeşti din această provincie a Imperiului Austro-Ungar, în jurul acestuia menţinându-se vie credinţa şi coeziunea de fraţietate a acestei etnii. El cuprinde: biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” şi incinta cu chilii, construite între 1750 – 1800.

9. Mănăstirea Mraconia, judetul Mehedinti

Mănăstirea Mraconia – Manastiri din Romania

Mănăstirea Mraconia Severin este unul dintre cele mai importante lăcașuri de cult din județul Mehedinți, situată la aproximativ 20 de kilometri de orașul Drobeta Turnu Severin. Ea este dedicată Sfântului Mucenic Mraconia, un sfânt local venerat în principal în Oltenia.

Mănăstirea a fost fondată în secolul al XVI-lea, în perioada domniei lui Mihai Viteazul, și a fost reconstruită de mai multe ori de-a lungul istoriei sale. Ea a devenit un important centru spiritual în secolul al XVII-lea, când a găzduit o școală monahală și o bibliotecă bogată cu manuscrise și cărți rare.

Mănăstirea Mraconia Severin este construită într-un stil arhitectonic tradițional, cu elemente caracteristice ale stilului brâncovenesc. Ea găzduiește o biserică mare, cu o cupolă impresionantă și cu o serie de fresce și picturi murale realizate de unii dintre cei mai importanți artiști ai vremii. În incinta mănăstirii se găsesc și o serie de clădiri administrative și de locuințe pentru călugări și pentru personalul mănăstirii.

Mănăstirea Mraconia Severin este cunoscută nu numai pentru arhitectura sa și pentru arta sa, ci și pentru rolul său important în comunitatea locală. Ea găzduiește o serie de programe sociale și educative, inclusiv programe de asistență socială pentru persoanele vârstnice și programe de sprijin pentru copiii și tinerii dezavantajați. De asemenea, mănăstirea organizează o serie de evenimente culturale și religioase în timpul anului, inclusiv concerte, expoziții și procesiuni.

Pe lângă rolul său important în comunitatea locală, mănăstirea este, de asemenea, un loc de pelerinaj și de meditație pentru credincioși din întreaga țară. Sfântul Mucenic Mraconia este venerat în mod special pentru curajul și credința sa, care au fost un exemplu pentru credincioșii din întreaga lume. Pelerinii vin la mănăstire pentru a se ruga și pentru a se bucura de pacea și liniștea oferite de locul sfânt.

Mănăstirea Mraconia din Severin este un important centru spiritual, cultural și social din județul Mehedinți. Ea este un exemplu de istorie, tradiție și cultură, dar și un loc de inspirație și de meditație pentru credincioși din întreaga țară.

Concluzie finala asupra listei cu mânăstiri din Romania

Manastirile reprezinta un element central al spiritualitatii si culturii romanesti, avand o importanta deosebita in identitatea nationala. Acestea au un rol esential in pastrarea si transmiterea traditiilor religioase si a valorilor spirituale de-a lungul generatiilor.

Manastirile sunt adevarate oaze de liniste si rugaciune, oferind credinciosilor un loc de refugiu si contemplare. Ele reprezinta puncte de intalnire pentru pelerini si turisti, care vin sa se inchine la icoanele facatoare de minuni si sa se bucure de frumusetea arhitecturala si artistica a acestor lcasuri sfinte.

In plus, manastirile din Romania au o importanta istorica deosebita. Ele sunt martore ale trecutului si ale evenimentelor semnificative din istoria tarii. Multe dintre acestea au fost construite in perioada medievala, in timpul domniilor voievozilor moldoveni si munteni, si au jucat un rol crucial in dezvoltarea culturala si religioasa a acestor regiuni.

Manastirile romanești se remarca prin arhitectura lor impresionanta, care cuprinde elemente specifice stilurilor bizantin, moldovenesc si brancovenesc. Picturile murale de o inalta calitate artistica reprezinta adevarate opere de arta si aduc o nota de unicitate si frumusete acestor lcasuri sfinte.

Prin activitatea lor spirituala, culturala si sociala, manastirile aduc o contributie semnificativa la comunitatile in care sunt amplasate. Ele sustin actiuni de caritate, ofera sprijin spiritual si material celor nevoiasi si promoveaza valorile morale si etice.

In concluzie, manastirile reprezinta unul dintre cele mai importante elemente ale patrimoniului cultural si spiritual al Romaniei. Ele sunt nu doar locuri de inchinare si adorare, ci si adevarate izvoare de inspiratie, istorie si frumusete. Prin bogatia lor arhitecturala, picturile murale deosebite si activitatile lor spirituale si sociale, manastirile au un impact profund asupra vietii si identitatii romanesti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonare Newsletter

Primesti notificati cu cele mai bune articole, oferte si ponturi de cazare in Romania.

You May Also Like