Obiective turistice Suceava – 15 locuri de vizitat

Total
0
Shares
Obiective turistice Suceava

Oras incarcat de istorie si cultura, Suceava a fost tronul Principatului Medieval al Moldovei pana in anul 1565. Puteti pasi in bisericile unde au fost incoronati principii si puteti vedea cetatea de necucerit pe care au construit-o pentru a-i respinge pe otomani.

Suceava este si punctul de plecare pentru excursii in jurul manastirilor pictate din Bucovina. Acestea sunt opt biserici incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO, cu arhitectura bizantina si picturi murale frumoase pe peretii lor exteriori. Unul este chiar aici, in Suceava, in timp ce ceilalti vor avea nevoie de o masina.

Dar chiar daca ramai pe loc in Suceava, mai sunt multe de vazut, cum ar fi un muzeu pitoresc al satului in aer liber care deschide o fereastra asupra vietii din regiunea Bucovinei si vizitarea obiectivelor turistice din Maramures.

Sa exploram cele mai bune obiective turistice Suceava :

1. Cetatea Sucevei

obiective turistice Suceava – Cetatea Sucevei

Cand amenintarea Imperiului Otoman a crescut in secolul al XIV-lea, o linie de cetati a fost construita in toata Moldova.

Omul din spatele constructiei lor a fost domnitorul Petru al II-lea al Moldovei, iar cetatea de la Suceava a fost intarita in secolele urmatoare de catre urmasii sai.

Stefan al III-lea a adaugat santul de apa si actualele ziduri de aparare nestapanite, care au rezistat unui baraj al lui Mehmed Cuceritorul in secolul al XV-lea.

Dar motivul pentru care Cetatea Sucevei se afla intr-un stadiu de ruina este pentru ca a cedat in cele din urma in fata otomanilor in 1675, cand o garnizoana de cazaci polonezi a fost coplesita si complexul a fost rapid aruncat in aer.

Inalt pe platoul sau, dainuieste ca simbol al rezistentei moldovenesti cu ziduri deteriorate, dar amenintatoare, si ramasite vizibile ale apartamentelor domnesti, magazii, o capela si o sala mare pentru sfatul domnesc.

25 cele mai frumoase castele medievale din lume
This is a modal window.The media playback was aborted because too many consecutive download errors occurred

2. Manastirea Voronet

obiective turistice Suceava – Manastirea Voronet

Un grup de comori culturale romanesti este imprastiat in judetul Suceava. Majoritatea necesita o masina, dar niciuna nu se afla la mai mult de 60 de kilometri distanta.

Ceea ce impartasesc cu totii este arhitectura bizantina fermecatoare si peretii exteriori care sunt pictati cu picturi murale care si-au pastrat vitalitatea inca din secolul al XVI-lea.

Toate cele opt merita timpul tau si pot fi facute pe abur sau in tururi special aranjate. Dar daca trebuie sa alegeti doar una, trebuie sa fie Manastirea Voronet, la 30 de kilometri spre sud-vest.

Picturile de la aceasta manastire sunt inca vii si evoca scene precum Judecata de Apoi si Scara Sfantului Ioan, realizate in 1547.

3. Muzeul Satului Bucovinei

obiective turistice Suceava – Muzeul Satului Bucovinei

Puteti gusta viata satului din regiunea Bucovinei fara a parasi Suceava la acest muzeu in aer liber care are zeci de cladiri istorice reale.

Acestea au fost transplantate din satele din jurul Bucovinei si includ o gama larga de case in diferite stiluri, impreuna cu o forja de fier, o moara de apa si ferme.

Poate cea mai frumoasa priveliste este o biserica de lemn din satul Vama, ridicata pentru prima data in 1783. Impreuna cu o clopotnita separata, a fost adusa aici in anul 2001 si restaurata complet pana in 2009. Acea moara de apa este si ea o bucurie, originara de la Manastirea Humorului. in 1870 si cu o roata complet functionala si mecanism de macinare pentru a face faina de grau si porumb.

4. Manastirea Sfantul Ioan

obiective turistice Suceava – Manastirea Sfantul Ioan

Noua Parte a aceluiasi sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, aceasta biserica este situata in centrul Sucevei si de la finalizarea ei in 1522 pana in 1677 a fost catedrala mitropolitana a intregii Moldove.

Incuiata de o clopotnita cu arcade oarbe de semi-circulare, a fost inceputa de domnitorul Bogdan al III-lea cel Unu-ochi si apoi finalizata de fiul sau Stefan al IV-lea. Patronul manastirii este un sfant roman din secolul al XIV-lea ale carui ramasite sunt pastrate intr-o racla de argint stralucitoare decorata cu scene din viata sa.

Uzate de vreme, dar inca vizibile, picturile murale pictate in 1534 inca acopera peretii exteriori. Si nu va fi nevoie de un istoric de arta pentru a descifra picturile, care infatiseaza Parabola Fiului Risipitor.

5. Manastirea Dragomirna

obiective turistice Suceava – Manastirea Dragomirna

Construita dupa manastirile pictate, la inceputul secolului al XVII-lea, aceasta biserica aflata la 15 kilometri de Suceava are un aspect cu totul mai sever si mai razboinic.

Inglobat in dealuri de stejar si conifere, Dragomirna a fost construita atunci cand raidurile otomane erau obisnuite, ceea ce explica contraforturile si zidurile de aparare inalte, simple, cu bucle de sageti in varf.

Acestea sunt cele mai inalte fortificatii din toata regiunea Bucovinei, iar biserica pe care o ascund are arhitectura bizantina si gotica.

Peretii exteriori au aceleasi arcade oarbe de semi-cerc ca si manastirile pictate, in timp ce interiorul are bolti cu bolti de nervura in stil vestic.

Frescele sunt aici in interior, in naos si in cor, in timp ce exista si un muzeu cu splendide comori liturgice medievale.

6. Manastirea Zamca

obiective turistice Suceava – Manastirea Zamca

Suceava a avut o prezenta armeana inca din Evul Mediu, dupa ce au fost fortati sa-si paraseasca patria in timpul invaziei mongole din secolul al XIII-lea.

Cunoscuti pentru priceperea lor comerciala, in secolul al XIV-lea armenilor li s-au oferit si scutiri de taxe pentru a-i incuraja sa se stabileasca in Principatul Moldovei.

Manastirea armeana de pe un platou la marginea de vest a orasului dateaza din anul 1606. In cadrul complexului se afla biserica originala, doua capele si o clopotnita, toate aparate de terasamente si un sistem dreptunghiular de ziduri.

Biserica pastreaza toate regaliile unui lacas de cult armean, cu textile purtand crucea armeana. Pe peretii naosului sunt urme de fresce si exista sculpturi in piatra minunat de complicate in usile sale.

7. Muzeul de Istorie a Bucovinei

obiective turistice Suceava – Muzeul de Istorie a Bucovinei

Intr-o cladire neoclasica de pe Strada Stefan cel Mare 33, Muzeul de Istorie s-a deschis cu o noua amenajare in iulie 2016. Expozitia se concentreaza asupra perioadei in care Suceava a fost capitala Principatului Moldovei intre 1388 si 1565 cand a pierdut privilegiul orasului. de Iasi.

Din aceasta perioada puteti rasfoi armuri, arme, monede si ceramica.

Dar, in cele 27 de camere, exista si o intreaga cronologie a regiunii, de la statui si faianta din neolitic si epoca bronzului pana la reconstructii de interioare de case burgheze din secolul al XIX-lea si magazine din secolul al XX-lea.

8. Biserica Sf. Gheorghe, Suceava

obiective turistice Suceava – Biserica Sf. Gheorghe, Suceava

Aceasta biserica ortodoxa a fost intemeiata in anul 1375 sub ordinele voievodului (domnesc) Petru I al Moldovei.

De atunci si pana in 1522 a fost biserica de incoronare a Moldovei, timp in care a fost si catedrala mitropolitana.

Acest statut s-a pierdut dupa ce cladirea a fost jefuita, iar Manastirea Sfantul Ioan cel Nou, recent finalizata, a preluat rolul.

O reconstructie completa nu a mai avut loc timp de inca 100 de ani, urmata de o renovare mai completa la sfarsitul secolului al XIX-lea.

Acesta este momentul in care actualele fresce ale sfintilor si scenele biblice au fost pictate, in timp ce in podea este un panou de sticla care va permite sa priviti in cripta.

9. Hanul Domnesc

obiective turistice Suceava – Hanul Domnesc

Cea mai veche cladire seculara din Suceava inca in picioare este acest han care poate fi urmarit inca din anii 1600.

Hanul Domnesc a fost initial proprietatea lui Miron Barnovschi, Domnul Moldovei care l-a donat pentru a fi transformat in han pentru a distra membrii curtii, distinsii negustori si demnitari straini.

Dupa anexarea Moldovei de catre Imperiul Habsburgic in 1775, cladirea a devenit cabana de vanatoare pentru membrii familiei imperiale si ai curtii.

Incepand cu anii 1980, hanul adaposteste Muzeul de Etnografie Bucovinei, daca inca mai aveti apetit pentru istoria rurala a regiunii.

10. Muzeul de Stiinte ale Naturii

obiective turistice Suceava – Muzeul de Stiinte ale Naturii

Chiar in Parcul Central, Muzeul de istorie naturala al Sucevei a fost deschis in 1977 si are expozitii intr-o multitudine de discipline, de la botanica la entomologie.

Dar cu usurinta cele mai accesibile expozitii sunt dioramele care dezvaluie lumea naturala din Suceava si Moldova.

Daca sunteti de acord cu taxidermiile, acestea includ mistreti, caprioare, lupi si ursi bruni si au dispozitive audio si ecrane pentru a aprofunda mai multe despre plantele si animalele afisate.

O alta mare atractie este Sala de Cristal, care are un sortiment superb de cuarturi, calciti si fosile.

11. Curtea Domneasca

obiective turistice Suceava – Curtea Domneasca

Arheologii amatori le-ar putea trezi interesul de acest sit de pe Bulevardul Ana Ipatescu.

Din secolele al XIV-lea pana in secolele al XVII-lea acesta a fost un palat pentru voievozii Moldovei.

Doi dintre domnitorii asociati cu cladirea sunt Stefan al III-lea care a renovat curtea dupa un incendiu in secolul al XV-lea, iar apoi Vasile Lupu care a facut-o mai mare la mijlocul secolului al XVII-lea.

Dar la scurt timp dupa moartea lui Vasile Lupu, palatul a fost abandonat si i s-a permis sa se destrame.

Peste 350 de ani mai tarziu, puteti reuni ramasitele palatului, locuinte-turn, poarta principala si anexa, toate cu fundatii din secolele al XIV-lea si al XV-lea.

12. Sinagoga Gah

obiective turistice Suceava – Sinagoga Gah

Suceava are o populatie evreiasca inca din anul 1473, iar la inceputul secolului XX existau in oras 18 sinagogi si sali de rugaciune hasidice mai mici.

Toate, cu exceptia uneia, au fost pierdute in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si in perioada comunista care a urmat.

Sinagoga Gah dateaza din 1870 si continua sa fie folosita pentru servicii. Cea mai buna piesa de decor este pictura murala reprezentand cele douasprezece triburi ale Israelului.

Pentru a ramane pe tema evreiasca, in Suceava sunt doua cimitire.

Cimitirul Vechi este remarcat pentru gradul ridicat de manopera al mormintelor sale si dateaza din anii 1500, in timp ce Cimitirul Nou are morminte din secolul al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea.

13. Planetariul Din Suceava

obiective turistice Suceava – Planetariul Din Suceava

Infiintat de Muzeul Bucovinei, planetariul orasului este acum operat de universitate si este undeva pentru a aduce tineri astronomi in zilele ploioase.

Sala principala are un proiector de top Zeiss ZKP care poate afisa 6.000 de stele si are proiectoare laterale care pot ilustra obiecte in miscare precum satelitii Galileo, cometa Donati si stelele cazatoare.

In noptile senine exista spectacole de observare a stelelor in direct la cupola din varful turnului cladirii, in timpul carora puteti privi inelele lui Saturn, puteti vedea suprafata Lunii in detaliu si puteti observa nebuloase

14. Salina Cacica

obiective turistice Suceava – Salina Cacica

Pentru ceva iesit din comun, mergeti la 40 de kilometri vest pana la Cacica, unde este extrasa cea mai buna sare din Romania.

Sarea de aici este recristalizata din saramura si extrasa de-a lungul tunelurilor care au fost excavate manual pentru prima data in 1791. Exista in total 8.200 de tuneluri in acest sit gigantic, dintre care unele sunt deschise publicului intr-un tur de 2-3 ore.

Poate fi putin deranjant sa stii ca la aproape 100 de metri sub picioarele tale sunt mineri la lucru.

Dar lucrurile sunt si mai ciudate cand nu e nimeni in jur: vei putea in continuare sa cobori sa te uiti in jurul unei capele ortodoxe, al unei capele romano-catolice, al unui mic lac artificial si, cel mai surprinzator dintre toate, al unei sali de bal cu balcoane sculptate chiar din sare.

15. Olaritul in comuna Marginea

obiective turistice Suceava – Olaritul in comuna Marginea

In timp ce mergi la manastire prin Bucovina, ai putea planifica o ora sau doua la acest sat.

Marginea si-a castigat o reputatie pentru ceramica sa de lut negru si se afla la doar cativa kilometri nord-est de Manastirea Sucevita.

Se spune ca tehnica de fabricare a ceramicii din lut ars a fost transmisa de la triburile geto-dacice in urma cu 2.000 de ani.

Marginea a fost introdusa pentru prima data pe harta pentru ceramica sa in secolul al XVI-lea si a revenit dupa ce detinerea unei roate de olar a devenit ilegala in timpul comunismului.

Daca ai noroc, vei putea sa-i vezi pe olarii lui Marginea care isi desfasoara activitatea si, de asemenea, poti incerca sa faci o oala cu propriile maini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonare Newsletter

Primesti notificati cu cele mai bune articole, oferte si ponturi de cazare in Romania.

You May Also Like