Muntii Apuseni: Descopera cele mai spectaculoase defilee

Total
0
Shares
Muntii Apuseni

Defileele reprezinta in ultima instanta, o faza de maturitate avansata a cheilor, cand peretii acestora se indeparteaza in asa masura incat talvegul vaii scapa, in sfarsit, din imbratisarea lor paterna.

Mai apare, frecvent, o fasie de lunca, ce nu depaseste insa, in latime 100-200 m. Ele se remarca prin lungime, ce poate ajunge uneori cateva zeci de kilometri.

Nu exista insa o legitate stricta, o conditonare obligatorie, a transformarii cheilor in defilee, geneza formei poate urma, inca de la inceput, o cale proprie, fara aparitia ingustarilor specifice reliefului de chei.

Defileele din Muntii Apuseni

Defileele din Muntii Apuseni

In Muntii Apuseni se intalneste un numar relativ important de sectoare de defileu, sectoare rezultate in urma evolutiei raurilor intr-un pat de roci dure.

Frecventa cea mai ridicata se remarca tot in Muntii Trascaului unde prezenta aliniamentelor de ofiolite de o parte si de alta a barelor calcaroase, axate perpendicular pe directia de drenaj a retelei hidrografice, le-a favorizat aparitia.

Intr-o succesiune asemanatoare prezentarii reliefului de chei, de la nord-est la sud-vest, le vom intalni pe urmatoarele vai: Tur, Hasdate, Aries, Pietroasa, Rachis, Rimet, Galda, Bucerdea, Telna, Ighiu, Ampoita, Fenes si Ampoi.

Cheile Turului, respectiv cheile Turzii

Cheile Turzii din Muntii Apuseni

Dimensiuni apreciabile (peste 30 de kilometri lungime) prezinta defileul Ariesului in sectorul sau cel mai reprezentativ, dintre localitatile Salciua si Moldovenesti.

Defileele Turului si Hasdatelor se dezvolta in aval de cheile Turului, respectiv ale Turzii, unde raurile meandreaza in ofiolite. Defileul Hasdatelor depaseste 7 km lungime, desfasurandu-se intre micul bazinet depresionar ce adaposteste cabana Cheile Turzii si confluenta cu Ariesul. Prezinta o ingustare ridicata si o meandrare excesiva.

Defileul Pietroasei are de asemenea, o origine epigenetica, ofiolitele fiind decopertate prin denudarea generala a reliefului. El releva o ramificatie de-a lungul Vaii Dracului, afluent pe stanga al vaii principale.

Un alt sector de defileu cu o lungime demna de semnalat (peste 8 km) este cel al vaii Rachis, sculptat prin epigeneza in ofiolitele ce flancheaza, spre est, aliniamentul calcaros Coltii Trascaului – Data – Rachis.

In masivul Gilau – Muntele mare, defileele apar in zonele de intersectare de catre rauri a formatiunilor cristaline. Asa sunt defileele Somesului Cald si Somesului Rece, de origine antecendenta, adancirea rapida a vailor fiind cauzata de ridicarea intregului edificiu muntos.
Un defileu impresionant, modelat in roci magmatice este cel al vaii Iadei. Se desfasoara in aval de depresiunea formata prin eroziune selectiva de la Stana de Vale si prezinta versanti abrupti, praguri si cascade ce confera peisajului variate valente atractive.

Muntii Padurea Craiului

Rezervatia Defileul Crisului Repede din Muntii Padurea Craiului

In Muntii Padurea Craiului cel mai reprezentativ defileu, al Crisului Repede, este modelat, in cea mai mare parte in calcare, iar defileul Crisului Negru din Muntii Codru-Moma, intr-un complex litologic ce cuprinde atat calcare triasice medii si inferioare, cat si formatiuni cristaline de varsta permiana.

Din punct de vedere genetic si evolutiv, problematica cea mai vasta si interesanta o ridica defileele Ariesului, Crisului Repede, Crisului Negru si Crisului Alb. Tot lor le revine, in cadrul formelor de acest gen si zestrea turistica mai bogata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonare Newsletter

Primesti notificati cu cele mai bune articole, oferte si ponturi de cazare in Romania.

You May Also Like