Baile Felix si Baile 1 Mai sunt situate in partea de nord-vest a Romaniei, in judetul Bihor, la distanta de cca 9 km de municipiul Oradea. Cele doua statiuni balneoclimaterice vecine, despartite de numai 2 km ofera numeroase obiective turistice si stranduri de vizitat.
Localitatile se afla la marginea nord-vestica a Campiei Miersigului, la zona de contact a acesteia cu dealurile ce coboara din Muntii Padurea Craiului. Altitudinea statiunilor este de cca 140 m. Paraul Peta, dupa ce aduna apa unor izvoare calde din statiunea Baile 1 Mai, se indreapta spre Oradea, unindu-se langa Sinmartin cu paraul Hidisel, care strabate Baile Felix.
Clima in Baile Felix si 1 Mai
Statiunile beneficiaza de un climat continental moderat de ses si coline, cu ierni blande si veri temperate, sub influenta unor elemente de nuanta mediteraneeana. Clima este conditionata de asezarea geografica, la Muntilor Apuseni, care se opun patrunderii maselor de aer si eterogenitatea maselor subiacente. In cursul anului, in zona este frecvent aerul temperat maritim.
Caracteristicile regimului climatic sunt determinate de factorii genetici ai climei: radiatia solara, circulatia generala a atmosferei si suprafata subiacenta.
Clima statiunilor Baile Felix si Baile 1 Mai se afla sub influenta anticiclonului Azorelor, centru baric de natura dinamica, care antreneaza asupra Romaniei mase de aer oceanic umede, reci vara si calde iarna, continentalizate intr-o oarecare masura. Deasemenea Depresiunea mediterana actioneaza, mai ales iarna, antrenand cicloni in directia vest-est. Pe de alta parte lantul Carpatilor adaposteste zona impotriva invaziilor aerului rece continental, dinspre nord si est. Aceste conditii determina in zona statiunilor, o clima cu ierni blande si veri lipsite de excese de caldura.
Un rol important in microclimatul statiunilor il joaca si suprafetele de apa calda (termala), din bazinele descoperite si lacul Peta, care contribuie la modificarea locala a temperaturii aerului.
Regimul precipitatiilor atmosferice este conditionat, pe de o parte, de situarea statiunilor in partea de nord-vest a tarii, expusa invaziilor de aer umed din vestul continentului, iar pe de alta, adapostului oferit de lantul carpatic, in partea de est. La acestea se adauga si prezenta in apropiere a unor dealuri si munti care contribuie la marirea cantitatilor de precipitatii, prin inaltarea maselor de aer vestice pe verticala. O influenta locala este exercitata si de vegetatia arborescenta a padurilor din preajma statiunilor.
Hidrografia statiunilor
La Baile Felix si Baile 1 Mai exista un colector de ape termale in calcarele carstificate de virsta Cretacic inferior, alimentat secundar, prin ascensiunea pe falii adanci, din zacamantul primar, existent in calcarele triasice.
In zona Bailor Felix, depozitele pliocene, in grosime de cca. 50 m, conserva mult mai bine potentialul acviferului, pe cand in zona Bailor 1 Mai, aceste depozite fiind mai subtiri, apele termale au aparut in lungul vaii Peta, sub forma unei slabe izvoare sublacustre, cu o presiune de zacamant mai scazuta.
Referitor la apele de aici se admite azi, din ce in ce mai mult, ideea originii vadoase, descendente in lungul faliei vestice, dilatate in urma incalzirii si devenind apoi ascendente. Asadar ele provin din infiltrarea apelor meteorice, in rocile carbonatate triasice si cretacice, prin carstul de zi din Muntii Padurea Craiului, apele urmarind coborarea in trepte catre Depresiunea Panonica, incalzindu-se in cursul acestei descendente. Migrarea ascensionala a apelor incalzite se realizeaza in lungul faliilor sau prin zone permeabile, ajungand in colectorul cretacic din zona Baile Felix – Baile 1 Mai.
In prezent, intregul zacamant de apa termominerala din zona celor doua statiuni, ca si sondele respective, se afla in permanenta sub observatia si in studiul specialistilor, pentru ca acest factor natural terapeutic de pret sa fie conservat si exploatat in conditii optime.
Pe langa apele de adancime, termale, de care depinde existenta Bailor Felix si a Bailor 1 Mai, mai sunt apele de suprafata, reprezentate prin reteaua hidrografica si lacurile naturale si artificiale.
Din reteaua hidrografica fac parte piraul Peta, care in dreptul statiunii 1Mai primeste, pe stanga, paraul Glighii sau al Tiganilor si paraul Popii, iar langa Sinmartin, paraul Hidisel. Apa calda a paraului Peta favorizeaza dezvoltarea unei vegetatii bogate de-a lungul cursului spre Oradea, micsorandu-se astfel viteza de scurgere.
Lacurile naturale se afla la Baile 1 Mai si sunt reprezentate de lacul Peta, cu o suprafata de peste 4100 m² si celelalte lacuri mai mici, Ochiul Tiganului, Ochiul Mare, Ochiul Pompei.
Profilul statiunilor din punct de vedere terapeutic
Baile Felix si Baile 1 Mai sunt profilate, in principal, pe tratamentul afectiunilor reumatismale, inflamatorii, degenerative si abarticulare, al afectiunilor posttraumatice, neurologice periferice si centrale, al celor ginecologice, precum si al unor boli asociate (endocrine, de nutritie si metabolism si unele boli profesionale).
Principalii factori naturali terapeutici din aceste statiuni sunt: apele minerale termale, namolul terapeutic si bioclimatul sedativ. Apele termale utilizate in terapeutica, in ambele statiuni, provin din diverse sonde, inclusiv din primele puturi forate la sfarsitul secolului trecut, Izbuc si Balint.
Din punct de vedere hidrochimic, apele termale din zona Bailor Felix si a Bailor 1 Mai sunt bicarbonatate, sulfatate, calcice, sodice, magneziene.. S-a constatat ca de-a lungul anilor nu au survenit modificari esentiale in chimismul acestor ape.
Temperatura surselor utilizate la tratament este cuprinsa intre 34°C si 49°C. In decursul anilor, temperatura aceleiasi surse poate inregistra diferente de cateva grade.
In statiunile Baile Felix si Baile 1 Mai sunt tratate o serie de afectiuni cronice cu larga raspandire, ponderea principala avand-o bolile reumatismale.
Curele balneofizicale terapeutice se adreseaza bolnavilor cu suferinte prezente care au nevoie de un tratament complex pe baza unui diagnostic complet atat al bolii cat si al stadiului fazei ei evolutive, dar si al bolilor asociatela afectiunea de baza.
Curele balneofizicale de recuperare se adreseaza bolnavilor cronici cu incapaciatate de munca, precum si unor categorii de deficienti si invalizi. Ele pun accentul pe tratamentul bazat pe exercitii de activare, de antrenare a functiunilor diminuate in urma bolii sau a traumatismului suferit de pacient.
Cele mai bune 5 cazari din Baile Felix, România
La Baile Felix turistii dispun de multiple si variate posibilitati de petrecere agreabila a timpului liber. Fie vara, fie iarna, asa cum am prezentat clima din aceasta zona, puteti alege una din unitatile turistice de cazare in functie de necesitatile fiecaruia.
Amatorii de inot au la dispozitie mai multe piscine atat in aer liber, cat si interioare. In sezonul cald la piscinele in aer liber se practica aerohelioterapia pe spatiile special amenajate in preajma acestora.
- Lotus Therm Spa & Luxury Resort este o proprietate elegantă situată în Băile Felix, chiar lângă pădure şi la aproximativ 10 minute de mers pe jos de centru. Acesta oferă acces gratuit la un parc acvatic cu bazine termale interioare şi exterioare, un centru spa şi de tratament
- Hotelul International este un hotel de 4 stele situat în centrul staţiunii Băile Felix şi oferă un restaurant, un centru spa şi de wellness, cu grotă salină, tratamente şi salon de înfrumuseţare
- Hotel President SPA, situat în staţiunea Băile Felix, la 70 de metri de parcul acvatic President, oferă o gamă largă de facilităţi, printre care un centru de wellness şi spa, dotat cu cadă cu hidromasaj.
- Hotel President ,situat lângă o pădure în oraşul balnear Băile Felix, acest hotel mare de 4 stele are 2 piscine şi un centru de wellness.
- Pensiunea Anthimos este situată într-un cadru natural la marginea pădurii Felix, la 1,5 km sud de celebra staţiune Băile Felix, aproape de Oradea.
In statiunea Baile 1 Mai, putem aminti urmatoarele cazari ca fiind printre cele mai cautate si aproape de strandurile termale: Pensiunea Empire,Pensiunea Margareta, Pensiunea Regal etc.
Top 3 stranduri amenajate in Baile Felix si statiunea 1 Mai
Ștrandul Apollo-Felix din Băile Felix este cel mai modern complex acvatic termal din vestul țării deschis toată durata anului. Un intreg complex, cel mai intins din Baile Felix ce cuprinde: 10 bazine, 4 piscine cu apa termala in aer liber, alte doua piscine pentru copii si 5 topogane.
Strandul Felix, unul dintre strandurile renovate, ce cuprinde atat topogane pentru divertisment cat si bazine termale. Bazinul cu valuri este o “atracţie” savurată de toate categorile de clienţi, contribuind la petrecerea timpului într-un mod cât mai plăcut
Aqua Park Prezident, in cadrul Hotelului President, este deschis tot timpul anului, functionand cu apa termala, care are o temperatura de 37 grade Celsius, putand absorbi un traffic de 700 – 800 persoane pe zi.
Excursii prin imprejurimi
Una din drumetiile placute si in acelasi timp, instructive prin imprejurimi este cea catre dealul Somleu, unde se gaseste un remarcabil monument al naturii, avenul din Beftia, care are o denivelare de 86 m, prezentand chiar de la suprafata un put natural, cu o verticala de 54 m.
In principal excursiile sunt axate pe urmatoarele itinerarii: Municipiul Oradea, Pesterile din Muntii Apuseni, respectiv: Pestera Ursilor, Pestera Meziad si Vadul Crisului precum si pestera care ascunde cea mai mare cascada subterana, Pestera Campeneasca – Vașcău.
Pentru cei care doresc a se avante in trasee mai indepartate pot merge la Cluj napoca sau chiar in Ungaria in diverse statiuni tot cu ape termale.