Manastiri din Maramures: Traseu si pelerinaj de interes

Total
10
Shares
manastiri din maramures

In pitorescul judet Maramures, nordul Romaniei, bisericile de lemn se amesteca atat de mult cu peisajul din jur, incat par sa fie plantate, nu construite. Opt dintre aceste manastiri sunt incluse in lista proprietatilor UNESCO datorita designului lor original, picturilor interioare si rezistenta indelungata in timp.

Maramures este locul in care lemnul a fost – si continua sa fie – cel mai bun mod de exprimare artistica locala. Satele de aici se disting prin case frumoase, cu usile si ferestrele lor din lemn sculptate.

Capacitatea lor de a lucra cu lemnul este reflectata si mai bine in maiestria bisericilor locale. Exista peste 100 de biserici de lemn raspandite pe toate vaile. Cele mai multe dintre ele au fost construite in secolul al XVIII-lea.

Bisericile din Maramures sunt un bun exemplu atat de maturitate arhitecturala cat si mestesugareasca a oamenilor care traiesc aici. Stilul arhitectonic este rezultatul unei combinatii inegalabile intre stilul gotic timpuriu si cel ortodox.

Bisericile au acoperisuri inalte, inguste, abrupte si ascutite. Zidurile au fost realizate folosind stejari asezati orizontal. Un alt material folosit in constructia lor este lemnul de brad.

In interiorul zidurilor, bisericile sunt decorate cu tablouri care prezinta traditii si obiceiuri locale. Aceste forme si podoabe unice sunt adesea descrise colectiv drept „stilul gotic al Maramuresului”.

Cele mai frumoase manastiri din Maramures

1. Manastirea Barsana

manastirea barsana maramures

Manastirea Barsana este o veche vatra monahala, fiind resedinta ultimului episcop maramuresan, gavriil Barsana, intre anii 1735 si 1740. Localitatea Barsana este atestata documentar incepand cu anul 1326. In apropierea ei au existat doua manastiri, cea de pe dealul Humana fiind atestata in 1390.

In 1791 statul austriac confisca averea manastirii Barsana si o subordoneaza Manastirii Cernok (Ucraina). Pentru a fi protejata, biserica manastirii parasite a fost mutata in 1806 de credinciosii de la Barsana in vatra satului, unde se afla si in prezent. Initiativa reinfiintarii manastirii a venit din partea credinciosilor satului in frunte cu preotul paroh Gheorghe Urda, care s-a si ocupat initial de coordonarea lucrarilor. Piatra de temelie a fost sfiintita in 1993 de PS Justinian.

Manastirea actuala, de o frumusete deoasebita, cuprinde: biserica in stil maramuresan, altarul de vara, agheasmatarul, casa maicilor, casa artistului, casa duhovnicului, casa mesterilor, trapeza, muzeul, turnul clopotnita, poarta maramuresana si monumentul funerar. La barsana functioneaza doua ateliere: de pictura si tesatorie.

2. Manastirea Sfanta Ana, Rohia

manastirea rohia maramures

Manastirea Sfanta Ana  a fost ctitorita intre anii 1923 si 1926 de preotul paroh din satul Rohia, nicolae Gherman, pe Dealul Viilor din apropierea, in memoria fiicei sale Ana, moarta la varsta frageda de 10 ani.

Cuprindea o biserica (sfiintita in 1926) si un corp de chilii (azi disparut), fiind prima manastire ortodoxa din Transilvania construita dupa Unirea de la 1918. De-a lungul anilor asezamantul a cunoscut ai multe etape de constructie, cu numeroase si insemnate realizari. Casa de stejar, ridicata in 1965, are la etaj resedinta actualul arhiepiscop al Maramuresului si Satmarului, fost staret al Rohiei.

Casa monumentala cu paraclis, construita in anii 1973-1975 si amplasata in fata bisericii, are la ultimul din cele doua etaje, paraclisul cu hramul Izvorul Tamaduirii. Iconostasul acesteia, reprezinta o lucrare de exceptie, opera a profesorului Ion Rucareanu din Bucuresti. Casa cu paraclis adaposteste  de asemenea biblioteca manastirii cu un fond de peste 40000 de volume.

Casa poetului, ridicata intre anii 1977 si 1979 are doua etaje cu verande, de la care se poate admira deosebita  frumusete a imprejurimilor, adaposteste Chilia parintelui Nicolae Steinhardt (1912-1989)

Organizata ca un mic muzeu, chilia in care monarhul Nicolae de la Rohia a locuit intre anii 1980-1989 pastreaza lucrurile personale ale acestuia: manuscrise, carti, icoane, tablouri, mobilier.

S-au mai construit staretia, un altar de vara iar in 1988 ansamblul a fost impodobit cu poarta de lemn de la intrarea in incinta, opera a sculptorului maramuresan Toader Barsan.

Casa Alba, constructie impunatoare cu mansarda (1988-1992) cuprinde chiliile, secretariatul, un apartament episcopal si un salon oficial de primire al oaspetilor. In seria constructiilor mai noi se inscriu biserica de lemn si casa care alcatuiesc Coltul maramuresan inaugurat in 2003. Aceasta biserica adaposteste

Din 2007 muzeul manastirii cuprinzand o colectie de carte veche si una de icoane bisericesti pe lemn si sticla din sec. al XVII-lea.

In 1996 se ridica noua biserica a manastirii, pe locul celei vechi. Dorindu-se a fi un simbol, aceasta cuprinde elemente arhitecturale din toate cele trei provincii romanesti – Moldova, Muntenia si Transilvania: in forma de cruce, prezinta un pridvor brancovenesc in fata, un turn cu elemente moldovenesti si are o inaltime de biserica maramuresana.. La demisolul bisericii s-a amenajat paraclisul cu hramul Sf. Ncolae impodobit cu iconostasul si icoanele vechii bisericute.

3. Manastirea Habra

Istorica vatra monahala, Manastirea Habra din Baia Mare e a doua ca insemnatate si vechime dupa cea din Perii Maramuresului. Vechiul asezamant este atestat in mai multe documente si insemnari: episcopul Efrem de la Habrul il urmeaza pe Mihai Viteazul In Moldova in 1600, semnand un act sinodal la Suceava.

Ca urmare a uciderii voievodului, manastirea este pustiita – cel mai probabil de armatele poloneze, fapt confirmat de o scrisoare din 1614 – si va reinvia abia in 1996, dupa aproape patru secole de la distrugere. In anii urmatori reinfiintarii, asezamantul inregistreaza numeroase realizari: frumoasa biserica cu influente arhitecturale din Tara Romaneasca (dupa modelul Coziei), casa monahala, poarta cu turnul-clopotnita, aflata in constructie si care va ingloba pe viitor un muzeu.

Un lucru important de vazut, monumentul de bronz reprezentand capul lui Mihai Viteazul, in incinta manastirii Habra. Hramul acestei manastiri este la Invierea Domnului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonare Newsletter

Primesti notificati cu cele mai bune articole, oferte si ponturi de cazare in Romania.

You May Also Like