Top 15 Cele mai frumoase castele din Romania

Total
36
Shares
castele din romania

Castelele sunt unul dintre cele mai proeminente monumente nationale din Romania, iar unele sunt atat de recunoscute pe scara larga incat faima lor rasuna in intreaga lume. Acestea sunt, desigur, castele din Romania asociate cu regiunea faimoasa a Transilvaniei si povestile despre contele Dracula.

Cu toate acestea, exista multe alte castele in tara si fiecare este la fel de unic ca celalalt. In timp ce majoritatea sunt situate in Transilvania, exista castele in toata tara. Interesant este ca Romania are o multime de biserici fortificate, acestea constituind o parte importanta a mostenirii culturale.

Mai mult decat atat, multe dintre ele arata mai mult a castele decat biserici datorita faptului ca sunt fortificate, astfel incat va puteti astepta sa gasiti multe structuri arhitecturale surprinzatoare in toata tara.

Cele mai frumoase castele din Romania

1. Castelul Bran

castelul bran
Castele din Romania: Castelul Bran

Castelul Bran, fara indoiala, este cel mai popular castel nu numai din Romania, ci unul dintre cele mai recunoscute castele din Europa si din lume. Adesea asociat cu contele Dracula, nu exista legaturi reale, dovedite istoric, care sa ateste acest lucru.

Asezat pe o fosta fortareta, care dateaza de la inceputul secolului al XIII-lea, Castelul Bran a aparut pentru prima data in documente scrise spre sfarsitul secolului al XIV-lea, in 1377.

Ridicand un impresionant 2500 de metri deasupra nivelului marii si cu vedere la peisajul din jur, Castelul Bran comanda zona din jurul satului Bran.

Caracteristicile dominante ale castelului Bran sunt numeroasele sale turnuri si turele cu gresie rosie, care nu numai ca arata impresionant, ci si un pic misterios si chiar inspaimantator care se ridica deasupra peisajului forestier gros care inconjoara castelul.

2. Castelul Corvinilor

Castele din Romania: Castelul Corvinilor

Nici o vizita in Transilvania nu ar fi completa fara a vizita unul dintre cele mai importante castele din Romania – Castelul Corvinilor. Faimos atat in ​​Romania natala, cat si la nivel mondial, Castelul Corvinilor si-a castigat cea mai mare parte a faimei fiind asociat cu Dracula.

Aspectul impresionant si infocat al castelului se datoreaza in mare parte structurii sale impunatoare, completata cu turnuri inalte si turnuri adiacente. Pana la mijlocul secolului al XIV-lea Castelul Corvinilor a servit ca fortareata, dupa care a devenit resedinta pentru voievodul Transilvaniei, Iancu de Hunedoara.

Proiectat in stil gotic-renascentist, castelul a fost construit chiar la sfarsitul Evului Mediu si este unul dintre cele mai mari din Europa.

3. Castelul Peles

castelul peles
Castele din Romania: Castelul Peles

Uimitorul castel Peles a fost construit in stil neorenascentist, constructia castelului incepand la sfarsitul secolului al XIX-lea, in 1873. Vizitatorii sunt atrasi de castel nu numai datorita farmecului sau incontestabil, ci si datorita faptul ca este situat in Muntii Carpati, unul dintre cele mai frumoase lanturi muntoase din Europa.

Castelul este o parte a unui complex care este, de asemenea, format din Castelul Pelisor si Loja de vanatoare Foisor.

4. Castelul Pelisor

castelul pelisor
Castele din Romania: Castelul Pelisor

Castelul Pelisor se remarca prin designul sau unic atat in ​​contextul romanesc, cat si in cel european. Proiectat de un arhitect ceh, castelul reprezinta stilul Art Nouveau. Interesant este ca Regina Maria nu dorea ca castelul sa prezinte doar elemente Art Nouveau si, prin urmare, au fost adaugate caracteristici bizantine si chiar celtice, creand un aspect complet unic.

Castelul are 99 de camere, ceea ce este mai putin decat gasim in ​​Castelul Peles (160), dar numarul este inca destul de impresionant, avand in vedere dimensiunea castelului. Multe dintre camere, inclusiv sala de receptie, sunt acoperite cu cherestea de stejar, o preferinta personala a reginei Maria.

Castelul a servit drept resedinta de vara pentru familia regala.

5. Castelul Savarsin

castelul savarsin
Castele din Romania: Castelul Savarsin

Castelul Săvârșin este o casă de țară în stil neoclasic, situată pe o proprietate privată de 6,5 hectare în parcul Săvârșin. Odată aparținând Regelui Mihai I al României, aceasta a fost reședința oficială a familiei regale.

Castelul este înconjurat de un arboretum uimitor, cu exemple naturale excepționale de plante, flori și păsări.

Conacul actual datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea, cu toate acestea, o clădire regală anterioară a stat acolo cu cel puțin trei secole înainte, care aparținea în mare parte familiilor nobile maghiare.

Istoria castelului este destul de zbuciumată, deoarece a cedat atât regimului comunist, cât și unui incendiu demolator.

6. Castelul Sturdza

castelul sturdza
Castele din Romania: Castelul Sturdza

Castelul Sturdza sau Palatul Sturdza este un complex istoric care este format din palat, biserică și parc de mănăstire. Situat în nord-estul României, Palatul Sturdza așa cum se vede astăzi datează din secolul al XIX-lea.

Castelul obișnuia să dețină o colecție impresionantă de artefacte culturale – cărți, picturi și alte piese de artă, bijuterii, dar cu toate acestea, ramane unul dintre impozantele castele din Romania.

7. Cetatea Fagarasului

cetatea fagarasului
Castele din Romania: Cetatea Fagarasului

Situata in centrul Romaniei, Cetatea Fagarasului sau Cetatea Fagaras este un excelent exemplu de arhitectura medievala defensiva. Construita in secolul al XIV-lea, Cetatea Fagaras a fost construita pe locul unei cetati din lemn anterioare. Cateva secole mai tarziu, cand cetatea a fost extinsa, a fost considerata una dintre cele mai mari structuri din regiunea Transilvaniei.

Ca un exemplu tipic de arhitectura defensiva medievala, Cetatea Fagaras a prezentat o groapa, un pod peste el, care era singurul punct de intrare in castel, precum si mai multe turnuri.

In pofida unei fortificatii, Cetatea Fagaras a fost la vremea sa destul de luxoasa, deoarece a fost resedinta pentru mai multe figuri importante precum printul transilvanean Gabriel Bethlen si George I Rakoczi si familiile lor.

Astazi castelul este o atractie populara pentru vizitatori, deoarece interiorul si exteriorul sunt deschise pentru vizionare, iar castelul are sali frumoase, curte interioara si pasaje subterane restaurate.

Te-ar putea interesa: Fagaras, oras stravechi cu obiective turistice

8. Castelul Jidvei

castelul jidvei
Castele din Romania: Castelul Jidvei

Castelul Jidvei este un frumos castel in stil renascentist francez. Construit in secolul al XVI-lea, castelul a fost restaurat in secolele ulterioare, cand s-au adaugat elemente baroce, creand astfel un amestec eclectic de stiluri si decor.

Aspectul sau ciudat impreuna cu imprejurimile si privelistile frumoase ale satului, Castelul Jidvei este unul dintre cele mai romantice si magice castele din Romania. Turnurile distincte mari rotunde ale castelului sunt una dintre principalele caracteristici care seamana cu stilul arhitectonic francez mentionat anterior.

In zilele noastre Castelul Jidvei este cunoscut pentru vinificatie si pentru crame impresionante.

9. Cetatea Rasnov

cetatea rasnov
Castele din Romania: Cetatea Rasnov

Cetatea Rasnov este una dintre cele mai vizitate castele din Romania, cu vederi impresionante, care cu secole in urma i-ar fi descurajat pe dusmani sa incerce sa o atace. Situata in apropiere de orasul Brasov, cetatea a fost construita ca parte a unui sistem defensiv mai mare pentru satele din Transilvania.

Sapaturi istorice au dezvaluit ca aceasta locatie particulara a gazduit o fortareata cu mult inainte de construirea structurii actuale. Cetatea medievala actuala a fost construita in secolul al XIII-lea si se speculeaza ca a avut legaturi directe cu Ordinul Teutonic.

La inceputul secolului al XV-lea cetatea a fost asediata pentru prima data de ostile otomane. La inceputul secolului XVIII, regretabil, cetatea a fost deteriorata de un incendiu si, in mod surprinzator, un secol mai tarziu – un cutremur.

Cetatea are doua curti si toate partile, cu exceptia partii estice, sunt protejate de stanci abrupte, aproape imposibil de urcat creand astfel un element defensiv excelent.

10. Biserica Fortificata din Biertan

biserica fortificata din biertan
Castele din Romania: Biserica Fortificata din Biertan

Exista o anumita imagine care ne vine in minte atunci cand auzim cuvantul „biserica”, dar in cazul Romaniei, multe dintre bisericile sale fortificate seamana de fapt cu castele mai mult decat cu bisericile clasice. Iar motivul pentru aceasta este intr-adevar incorporat in cuvantul „fortificat”. Nu era neobisnuit sa vezi biserici fortificate in Evul Mediu in perioade de tulburari, cand biserica detinea o putere proeminenta.

Biserica Fortificata Biertan este o biserica luterana care a fost construita intre secolele XV si XVI in Biertan, in Transilvania. Biserica actuala a fost construita pe locul unei biserici romanice anterioare.

Fortificarea bisericii a avut loc intr-o perioada de amenintare din partea armatei otomane care a provocat tulburari in toata Europa. Intregul oras purta arme si astfel biserica a fost fortificata. Aceste fortificatii includ trei randuri de fortificatii exterioare, turnuri de poarta si un brat de lemn.

11. Palatul Mogosoaia

palatul mogosoaia
Castele din Romania: Palatul Mogosoaia

Nu departe de Bucuresti, la doar 10 kilometri distanta, se afla Palatul Mogosoaia, care a fost construit intre secolele XVII si XVIII si reprezinta bogatia si proeminenta unora dintre cele mai mari familii din toata Romania.

Inconjurat de gradini vaste, palatul emana o eleganta romantica si fermecatoare, care difera de alte castele din tara, deoarece majoritatea reprezinta vremurile medievale nelinistite si tulburarile.

In timpul sau, a servit ca locatie importanta pentru ca politicienii sa se reuneasca si sa discute probleme la nivel national.

Exteriorul palatului este dominat de coloane si arcade, semnatura a stilul brancovenesc.

12. Palatul Culturii

palatul culturii
Castele din Romania: Palatul Culturii

Indubitabil de magic si de fermecator, Palatul Culturii ar putea fi cu usurinta ceva dintr-un basm, dar se afla cu mandrie in orasul Iasi. Palatul neogotic a fost construit in primii ani ai secolului XX si a fost Palatul Administrativ si al Justitiei pana in 1955.

Palatul Culturii are un numar impresionant de 298 de camere – toate spatioase si destul de maiestuoase. Interioarele sunt exemple incredibile de stil decorativ imaginativ si artistic. Exista o sala dedicata voievozilor romani.

In prezent palatul gazduieste mai multe muzee, inclusiv Muzeul Stiintei si Tehnologiei, Muzeul de Arta si Muzeul de Etnografie.

Te-ar putea interesa: Obiective turistice si locuri de vizitat in Iasi

13. Biserica Fortificata din Viscri

biserica fortificata din viscri
Castele din Romania: Biserica Fortificata din Viscri

O alta biserica fortificata proeminenta din Romania este Biserica Fortificata Viscri din judetul Brasov. Construita in jurul secolului al XIII-lea, biserica fortificata a apartinut bisericii catolice, dar mai tarziu a fost transformata in lutherana.

Primele fortificatii au fost construite in jurul capelei. Completata cu turnuri de protectie si bastioane, aceasta biserica fortificata seamana de fapt cu un castel medieval tipic decat o biserica.

Interesant este ca aceasta biserica particulara are tavane drepte, chiar daca majoritatea altor biserici gotice prezinta tavane boltite si asta pentru ca aceasta biserica a fost construita mult mai devreme.

14. Biserica Fortificata din Saschiz

biserica fortificata din saschiz
Castele din Romania: Biserica Fortificata din Saschiz

Construita de comunitatea etnica germana saseasca din Transilvania, biserica fortificata Saschiz a fost construita la sfarsitul secolului al XV-lea si dedicata lui Stefan I al Ungariei.

Biserica a fost inconjurata initial de un impresionant zid defensiv si a existat candva o cetate defensiva in apropiere, pe un deal, pentru a-i proteja pe locuitorii orasului alaturi de biserica.

Spre deosebire de multe alte biserici fortificate care se afla undeva la mijloc intre un design arhitectural al castelului si o biserica, astfel incat nu se incadreaza cu adevarat in niciuna dintre categorii, biserica fortificata din Saschiz este magnifica prin faptul ca structurile sale defensive nu perturba estetica bisericii.

15. Biserica Fortificata din Valea Viilor

biserica fortificata din valea viilor
Castele din Romania: Biserica Fortificata din Valea Viilor

O parte a aceluiasi grup cu bisericile mentionate anterior, biserica Valea Viilor se afla, de asemenea, printre impresionantele biserici fortificate din Transilvania. Construita intre secolele XIV si XVI, structura actuala a fost ridicata in varful unei foste biserici.

Au fost efectuate mai multe modificari de-a lungul secolului pentru a asigura actualizarea structurii cu cele mai noi elemente de fortificare necesare. In fata ambelor intrari erau construite turnuri de protectie si un portcullis. Exista, de asemenea, trei bastioane, toate care au rezistat in timp pana in zilele noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonare Newsletter

Primesti notificati cu cele mai bune articole, oferte si ponturi de cazare in Romania.

You May Also Like