In ultimele afloriuni nordice ale muntilor Poiana Rusca, Deva se afla la baza unui vulcan stins incununat cu ruinele unei cetati. Acesti pereti de piatra au fost lasati sa se deterioreze de la o explozie din timpul Revolutiei Valahe din 1848. Pentru a urca pe panta vertiginoasa pentru a vedea ruinele este un funicular modern, dar dealul in sine este o rezervatie naturala daca preferati sa faceti drumetii. .
Deva fusese pentru o scurta perioada de timp capitala Transilvaniei in secolul al XVII-lea, iar baza de putere era impunatoarea Magna Curia, un palat aflat la fundul versantului. Mergeti la un muzeu de istorie cu artefacte dacice romane captivante si urme de locuire timpurie si veti vedea vestigii incepand cu epoca paleolitica.
Sa exploram cele mai bune obiective turistice Deva :
1. Ruinele Cetatii Deva
Cea mai mare priveliste din Deva este fortareata care se odihneste deasupra unui con vulcanic in nordul orasului.
Prima inregistrare a acestei cetati este din 1269 si a fost construita peste un vechi oppidum dacic. Cea mai plina de evenimente din istoria sa a avut loc intre secolele al XVI-lea si al XVIII-lea.
Predicatorul protestant Ferenc David a fost inchis aici pentru erezie si a murit in cetate in 1579 (chilia sa este intacta). In secolul al XVII-lea a fost atacata si detinuta pentru scurt timp de otomani, iar un secol mai tarziu, in 1784, cetatea a fost asediata in timpul unei revolte taranesti.
Cea mai mare parte a arhitecturii din edificiul central si trei incinte radiale este din secolul al XV-lea pana in secolul al XVII-lea. In timpul Revolutiei din 1848, cetatea a fost distrusa de o explozie in revista.
2. Funicularul Deva
Poti urca pana la Cetatea Devei in mai putin de doua minute de oras cu acest funicular care a facut prima calatorie in 2005. Linia functioneaza intre orele 09:00 si 21:00, mai pana in septembrie.
Exista o diferenta verticala de 160 de metri pe aceasta linie de 278 de metri, iar in cateva secunde de la pornirea de la statia de jos veti fi tratati cu panorame clare ale orasului, campiei sale si muntilor Poiana Rusca.
3. Dealul Cetatii
In zilele aglomerate, poate fi o coada lunga, asa ca, daca aveti chef, puteti merge pe traseul de mers indoit in sus pe panta prin padure.
Dar nu este vorba doar de a invinge multimile, intrucat intregul deal este o rezervatie naturala de 30 de hectare cu peste 1.400 de specii de plante, dintre care multe sunt rare si originare din regiune.
Veti avea, de asemenea, fiorul minor de a sti ca mergeti pe un vulcan stins. Aceasta forma de relief este din epoca miocena, cu o vechime de pana la 23 de milioane de ani.
Acestea pot creste pana la un metru lungime, dar, in ciuda toxicitatii lor ridicate, tind sa fie timide si nu sunt considerate periculoase.
4. Magna Curia
Frumosul palat renascentist si baroc de sub Dealul Cetatii a fost infiintat pentru prima data in 1582 de capitanul maghiar responsabil cu garnizoana de la cetate.
In anii 1610 a fost transformata intr-o resedinta mai rafinata cand a devenit casa printului Transilvaniei Gabriel Bethlen, care a facut pentru scurt timp Deva capitala Transilvaniei.
El l-a angajat pe arhitectul italian Giacomo Resti da Verna pentru proiect si a daruit domeniul sotiei sale.
Cele mai recente modificari in stil baroc au fost facute la inceputul secolului al XVIII-lea, cand fatada a fost complet remodelata cu actualele frontoane ale ferestrelor si balconul cu corbele rafinat.
5. Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane
Impartit in trei departamente: Arta, Istorie si Stiinte ale naturii, acesta este in esenta un muzeu despre judetul Deva.
Sediul este palatul Magna Curia, care detine colectii atat de preistorie cat si de istorie antica.
Cele mai vechi artefacte paleolitice, descoperite in pesterile din jurul Devei dateaza de 150.000 de ani si includ unelte de piatra precum varfuri de lance si razuitoare, precum si oase fosilizate de animale si oameni.
De la inceputul epocii fierului puteti mari trei figurine antropomorfe din piatra descoperite nu departe in Baia de Cris si unice in Transilvania.
Intre timp, exista o gramada de descoperiri dacice romane, cum ar fi monede, mozaicuri, sticlarie, ustensile de uz casnic, resturi de imbracaminte, statuete si un lapidarium minunat cu numeroase pietre gravate si statui catre zei si zeite.
6. Castelul Corvinilor
Desi nu este situat in Deva, daca facem o scurta calatorie rutiera spre Hunedoara, Castelul Corvinilor a fost comandat pentru prima data de renumitul general maghiar John Hunyadi in secolul al XV-lea ca bastion la granita cu Imperiul Otoman.
Detinuta ca fiind una dintre cele mai bune lucrari de arhitectura gotica din Romania, castelul este produsul a cinci faze de constructie, ultima in secolul al XIX-lea, dandu-i un aspect de basm romantic.
Toate punctele de vedere ale unui castel medieval clasic va asteapta, ca niste contraforturi falnice, o rampa de acces inalta, curti interioare cu motive quadrifoil, capela, o sala maiestuoasa a cavalerilor si un pod mobil.
Vi se va furniza un audioghid si, desi nu multe dintre camere au fost decorate, puteti inca aprecia tavanele boltite si piatra istorica.
Citeste si: Top 15 Cele mai frumoase castele din Romania
7. Sinagoga
Deva are inca o minoritate evreiasca foarte mica, numarand 45 in 2005, in scadere de la 900 in ajunul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Cei mai timpurii colonisti evrei au venit la Deva pe la mijlocul secolului al XIX-lea, iar la inceputul anilor 1900 si-au construit o sinagoga, finantata partial de familiile bogate Blum si Seiger.
In 2007, aceasta cladire protejata a fost restaurata de Consiliul Judetean Hunedoara, iar sinagoga este pastrata partial ca lacas de cult de Shabat si de sarbatori si ca muzeu, dupa ce unul dintre cei doi batrani ai sai a murit in 2009.
8. Parcul Municipal Cetate
Parcul dens impadurit de la est de Magna Curia a fost odinioara terenul palatului si a fost facut public la inceputul secolului al XX-lea.
In 2012-13, parcul a fost reabilitat cu ajutorul finantarii UE si este un loc odihnitor pentru a va petrece cateva minute dupa o vizita la muzeu sau pentru a aduce copiii la locul de joaca.
Exista gazon si paturi de flori proaspat amenajate, aleile au fost asfaltate si au fost amenajate panouri informative despre arborii si plantele parcului.
Parcul are si un chiosc dulce din fier forjat si o fantana noua cu 18 jeturi de apa pentru care copiii innebunesc in zilele de vara.
9. Parcul Bejan
La sfarsitul anilor nouazeci s-au investit multi bani in acest parc de la marginea de sud-vest a orasului. Parcul Bejan se invecineaza cu Padurea Bejan, mai mare, o intindere de pamant necultivat care are intregul spectru de specii de stejari care cresc pe pamantul romanesc.
Cat despre parc, acest spatiu de 2,42 hectare are plante luxuriante, paturi de flori, gard viu ingrijit si locuri de joaca pentru cei mici.
De asemenea, pentru copii este o mica gradina zoologica care are mistreti, caprioare, un ponei si struti.
10. Turnul Vechii Biserici Ortodoxe
Dupa Cetate si Magna Curia, a treia cea mai veche cladire a Devei este ultimul vestigiu al unei biserici ortodoxe de pe acest loc pana in anul 1865. Acest turn a fost ridicat in 1640 si apoi reconstruit putin mai tarziu in urma unui incendiu.
Ultimele modificari au fost facute in 1727 si merita o priveliste pentru galeria de lemn de la etajul superior, sub o turla ascutita. Structura se gaseste pe Strada Calugareni din cimitirul ortodox din Deva.
11. Parcul Arboretum Simeria
La doar zece kilometri in sus de raul Mures se afla al treilea parc ca marime din Europa, cu o suprafata de 70 de hectare.
Aceasta a fost toata proprietatea vechiului Castel Gyulai si a fost plantat pentru prima data ca parc in stil englezesc in secolul al XVIII-lea.
O linie de proprietari nobili a adaugat o gama bogata de specii exotice, incepand cu o alee de castani in 1763. Peste 250 de ani mai tarziu, exista 2.165 de specii de copaci si plante rare, de la magnolii la bambus, iar noi specii sunt plantate in fiecare an.
Nu ai putea cere un loc mai relaxant pentru a te plimba, printre copaci uriasi de foioase, poieni luminate de soare, pajisti si pasuni pentru vite.
12. Aqualand, Deva
Daca sunteti blocat pentru activitati de familie, puteti incerca acest centru de scaldat nu departe de Dealul Cetatii.
Aceasta unitate curata, moderna si bine intretinuta are patru piscine, inclusiv una pentru copii mici.
Toate piscinele sunt incalzite, asa ca sunt concepute mai mult pentru relaxare decat pentru exercitii fizice grele.
De asemenea, puteti rezerva un masaj la centrul spa Aqualand, puteti stand cateva minute la sauna si baia de aburi sau puteti arde cateva calorii la sala de sport