Obiective turistice Cluj: Locuri de vizitat in Cluj

Total
0
Shares
Obiective turistice Cluj

Centru academic, cultural si comercial important, Cluj-Napoca este capitala neoficiala a Transilvaniei, un rol de care s-a bucurat official sub stapanirea austro-ungara. Adaugirea Napoca la numele lui reflecta intentia lui Ceausescu de a sublinia originea daco-romana a Transilvaniei. Multa lume cunoaste orasul cu numele simplu de Cluj.

Bine cunoscut pentru societatea si atmosfera intelectuala boema, Clujul este printre cele mai renumite centre universitare, avand un mare numar de studenti. Are de asemenea una dintre cele mai vibrante si impunatoare arhitecturi din regiune.

Obiective Turistice Cluj: Ce se poate vizita

Piata Unirii

Piata Unirii din Cluj

Principala piata, Piata Unirii, este un amestec atractiv de stiluri. In ciuda unor eforturi stangace in vremea comunismului si de dupa comunism de a o atenua, arhitectura pastreaza aspectul original, cu unele elemente sasesti.

Dominand piata, maiestuoasa Biserica saseasca Sfantul Mihail dateaza din secolul al XIV-lea, desi turnul cu ceas, neogotic, a fost adaugat abia in anul 1860. Una dintre cele mai rafinate cladiri gotice ale Transilvaniei, prezinta trei naosuri de dimensiuni egale. Vitraliile si statuile sunt deosebite.

Langa biserica se afla impunatoarea statuie ecvestra a lui Matei Corvin, opera lui János Fadrusz, dezvaluita in 1902. In 1994, in imprejurimi au inceput sa se faca sapaturi arheologice, pentru descoperirea unor vestigii arheologice. Desi nu a fost descoperit mare lucru, numai interventia guvernului l-a impiedicat pe Gheorghe Funar sa indeparteze statuia, simbol al identitatii nationale maghiare.

Magnificul Hotel Continental, colt cu Piata Unirii, dateaza din anul 1896. Cunoscut la inceput ca New York Hotel, a atras critici favorabile din partea lui Patrick Leigh Fermor in Behind Water si Walter Starkie in Raggle Taggle. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, hotelul a servit ca loc de adunare a comandamentului armatei germane din Transilvania. Dupa o lunga perioada de neglijenta sub proprietatea statului, s-a inchis pentru o lunga renovare in 2005.

Construita in perioada 1816-1829 intr-o gratioasa fuziune a stilurilor baroc si neoclasic, Biserica Evanghelica, colt cu Piata Unirii, a fost opera lui George Winkler si incorporeaza un turn de 43 de metri. Diagonal opus, renovatul Hotel Melody s-a deschis in anul 1891.

Una dintre cele doua institutii de acest gen din Romania, Muzeul de Farmacie ocupa locul de odinioara al Farmaciei Sfantul Gheorghe, cea mai veche din oras. A functionat din 1573 pana 1949, cand a devenit muzeu. Subsolul are un laborator dotat cu mobilier si ustensile farmaceutice din epoca medieval pana in secolul al XIX-lea, si are de asemenea o prezentare a istoriei homeopatiei.

Muzeul de Arta are una dintre cele mai rafinate colectii de acest gen din Romania, desi nu acopera fiecare perioad. Cladirea in care se gaseste a fost initial Palatul Bánffy, construit in stil baroc intre 1774 si 1785. Desi intreaga colectie este ordonata chonologic in peste 30 de incaperi, incepand cu icoane din secolul al XVII-lea, unele camera sunt dedicate anumitor artisti. Acestia sunt Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian si Nicolae Tonitza.

Cea mai veche locuinta a Clujului, stilata constructive din secolul al XIV-lea, Casa Matei Corvin se afla intr-o micuta si pitoreasca piata, Piata Teatrului, la nord-vest de Piata Unirii. Acesta a fost locul nasterii lui Matei, unul dintre cei mai mari monarhi unguri, in 1440. In prezent aici este gazduita Academia de Arte Vizuale Ioan Andreescu.

Piata Muzeului din Cluj

La nord de Piata Unirii

Situata la nord-vest de Piata Unirii, Piata Muzeului este mai mica, dar foarte cocheta. Arheologii au descoperit aici unele vestigii, dar sapaturile sunt acoperite acum. In partea estica, cladirea care este acum Liceul de Muzica Sigismund Toduta a fost odinioara Manastirea Franciscana. A fost contruita in 1270, dar cladirea gotica actuala dateaza din secolul al XV-lea.

La capatul sudic al manastirii, Biserica Franciscana a fost adaugata mai tarziu fiind construita in stil baroc (1728-1745). O accentuare a interiorului epatant este amvonul, decorat cu imagini ale lui Isus si celor patru evanghelisti. Autoritatile comuniste au interzis Ordinul Franciscan din 1949, iar biserica si o parte a manastirii au revenit fondatorilor in 1990.

Mutat din Piata Unirii in 1898, Obeliscul Francisc I de langa biserica comemoreaza vizita din anul 1817 a imparatului si imparatesei Imperiului Habsburgic la Cluj. Basoreliefurile infatiseaza scene ale calatoriei acestora, precum si blazonul orasului.

La vestul pietei, Muzeul National de Istorie a Transilvaniei ocupa o cladire construita la inceputul secolului al XIX-lea. Urmarind istoria Transilvaniei din vremuri preistorice, muzeul are o deosebita colectie de relicve dacice, precum si o sectie etnografica.

Aproape de gara, Templul Deportatilor, construit in secolul al XIX-lea, a fost initial cunoscut ca Sinagoga Neologa. Numele actual – impreuna cu placuta de afara – comemoreaza deportarea evreilor din Cluj la Auschwitz, in 1944. Pe 3 Mai 1944 la Cluj a fost infiintat un mare ghetou evreiesc. Populatia iudaica era atunci in numar de 18.000. Numai 15% dintre ei au supravietuit razboiului.

Universitatea Babes-Bolyai Cluj

Zona Universitara

La sud de Piata Unirii, Universitatea Babes-Bolyai este printre cele mai mari din Romania – si una dintre cele mai renumite institutii academic. A inceput ca institutie in limba maghiara in 1871, esi originile sale dateaza din secolul al XVI-lea, cand era colegiu iezuit. Dup ace universitatea romana i-a luat locul in 1919, universitatea maghiara s-a mutat la Szeged, revenind numai in 1940. Cinci ani mai tarziu, universitatea romaneasca a fost restabilita sub numele de Babes, in timp ce cea ungureasca a luat numele de Bolyai.

Cimitirul Hajongard Cluj

Cimitirul Hajongard

Romanii au un talent aparte pentru arhitectura funerara si unul dintre cele mai vrednice locuri de admiratie este Cimitirul Hajongard. Numele provine de la germanul Haselgarten, care inseamna gradina cu aluni. Cel mai mare cimitir din Transilvania, el dateaza din anul 1585, cand ciuma a sporit necesitatea de locuri de veci, iar cimitirul Bisericii Sfantul Mihail a devenit neincapator. De atunci, Hajongard a fost principalul cimitir al Clujului, avand sectiuni ale evreilor, luteranilor si militarilor, adaugate mai tarziu, in imediata sa vecinatate. Cel mai vechi mormant inca vizibil dateaza din 1599, dar au ramas putine alte morminte din acea perioada.

Gradina Botanica Cluj

Gradina Botanica

Pe un deal deasupra strazii Republicii – una dintre cele mai mari strazi ale Clujului – Gradina Botanica ofera un loc ferit de zgomotul si aglomeratia unuia dintre cele mai congestionate orase ale Romaniei. Traverseata de un parau si acoperind 14 hectare, gradina are un turn de observare inalt de 83 de metri – destul de mic pe langa multi copaci. Gradina japoneza, avand o ceainarie cu vedere spre un loc, este incantatoare. Ici-colo prin gradini, un numar de betoane stirbeste usor frumusetea copacilor si plantelor.

Pe spranceana dealului sunt sere deschise publicului. Exista de asemenea un Muzeu Botanic. Apartinand Universitatii din Cluj, serele au fost infiintate in anul 1872 si deschise publicului in 1925.

La est, spre Piata Stefan Cel Mare

Piata Stefan cel Mare situate la este, are un caracter romanesc si gazduieste cateva dintre principalele institutii de stat. Extensia Nordica a pietei, Piata Avram Iancu, este dominata de Catedrala Ortodoxa.

Construit in stil neobizantin pentru a comemora Unirea Transilvaniei cu Romania in 1918, masiva Catredala Ortodoxa a fost realizata in perioada 1921-1933 de catre Constantin Pomponiu si George Cristinei, dupa modelul Sfintei Sofia din Istanbul, dar cu elemente decorative romanesti, finantata din donatii.

In fata catedralei, imensa statuie a lui Avram Iancu, datand din vremea cand Funar este primar, este un monument controversat. Statuia lui Avram Iancu doreste sa-l comemoreze pe conducatorul Revolutiei din 1848 impotriva stapanirii unguresti. Au fost proteste nu numai datorita temei sale provocatoare, dar si datorita costului colosal.

Reconditionat in perioada 1957-1959, Bastionul Croitorilor, la sud de Piata Stefan cel Mare, este singurul turn al cetatii medievale care a supravietuit. Breasla croitorilor a platit pentru constructia si intretinerea acestuia. Construit in secolul al XV-lea, a fost distrus de o explozie accidental a unei magazii de praf de pusca in 1627. Aspectul actual este rezultatul renovarii (1627-1629 si 1718).

In spatele Bastionului Croitorilor, asemanandu-se cu un castel medieval de piatra, Biserica Reformata este una dintre cele mai importante si mai mari din Transilvania. A fost initial construita ca manastire pentru franciscani, dar acestia au fost fortati sa o paraseasca in anul 1536, in urma reformei religioase.

Dupa 40 de ani a trecut in stapanirea iezuitilor, care au fost inlaturati de unitarieni in anul 1603. Apoi, in 1622 a devenit Biserica Reformata, fiind terminata in 1646. Interiorul este bogat decorat cu emblem ale familiilor nobilare din Transilvania. Stranele sculptate in lemn si amvonul sunt elemente din secolul al XVII-lea; imensa orga rococo dateaza din 1766.

Statuia ecvestra a Sfantului Gheorghe ucigand balaurul, din apropierea bisericii, este o copie a operei fratilor Márton si György Kolozsvári din anul 1373. Originalul se afla in Praga. La est de Bulevardul Eroilor, Monumentul Memorandumului este un alt monument controversat, adaugat arhitecturii orasului de Gheorghe Funar. Comemoreaza victimile romanesti ale opresiunii maghiare.

In fata catedralei, magnificul Teatru National Lucian Blaga a fost creat de arhitectii vienezi Ferdinand Fellner si Hermann Helmer intre 1906 si 1905, si imbina stilurile Secession si eclectic. Cladirea gazduieste de asemenea Opera Romana, fondata in 1919.

La vest de Piata Unirii

Muzeul de etnografie Cluj
Muzeul de etnografie Cluj

La mica distanta in vest de Piata Unirii, Muzeul de Etnografie ocupa palatal ce dateaza din secolul al XVI-lea. Reconstruit in perioada secolelor XVII si XIX, a devenit un important han, apoi resedinta Dietei Transilvaniei, precum si una dintre principalele sali de concerte ale Clujului. Printre muzicienii care au cantat aici se numara Bartók, Brahms, Liszt, si Enescu.

In parcul Etnografic Romulus Vuia pe strada Taietura Turcului, Padurea Hoia, sectiunea in aer liber a muzeului a fost prima asemenea colectie din Romania, deschisa in 1922. Asemanandu-se cu un sat transilvan, are o interesanta colectie de locuinte, biserici de lemn si instalatii tehnice, incllusiv prese de ulei si mori.

Biserica cu Cocos si-a primit acest nume deoarece arhitectul Károly Kós a incorporat cocosei in aproape toate suprafetele sculptate din interior, alaturi de alte motive transilvane si unguresti.

Alaturi de Cluj cititi articole despre locuri de vizitat in marile orase:

Obiective Turistice Iasi: 25 de Locuri de vizitat

22 Locuri de vizitat in Brasov: Obiective turistice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonare Newsletter

Primesti notificati cu cele mai bune articole, oferte si ponturi de cazare in Romania.

You May Also Like