Cunoscuta candva drept ,,Micul Paris” pentru arhitectura sa eleganta, capitala Romaniei, Bucurestiul, este bogata cu o istorie veche care se imbina cu identitatea sa moderna.
Confluenta arhitecturii este ametitoare si fascinanta, creand din acestea o lista intreaga cu obiective turistice Bucuresti. Cladirile sale bizantine; bisericile din secolele al XVI-lea, al XVII-lea si al XVIII-lea; conace Art Nouveau; si fatadele neoclasice spectaculoase au supravietuit cutremurelor, razboiului si, mai tarziu, comunismului – si toate se amesteca pentru a crea un spectacol urban uluitor.
In acea epoca politica intunecata, zidaria sumbra de panouri de bloc si-a lasat amprenta, precum si gargantuanul Palat al Parlamentului, creatia de pret a dictatorului Nicolae Ceausescu.
Farmecul Bucurestiului este dezvaluit prin explorarea parcurilor sale intinse din oras, admirarea operelor de arta si exponatele din muzeele sale excelente si pierderea pe strazile fermecatoare, care strabat orasul vechi.
O plimbare pe Calea Victoriei , probabil unul dintre cele mai frumoase obiective turistice Bucuresti, este o intalnire cu cele mai marete cladiri si cu cele mai semnificative monumente ale tarii, toate o marturie a vremurilor trecute.
Explorarea Bucurestiului inseamna intelegerea unui trecut complex care face loc sensibilitatii sale moderne de capitala europeana in plina expansiune. Descoperiti cele mai bune locuri de vizitat in acest oras dinamic cu lista noastra cu cele mai bune atractii si lucruri de facut in Bucuresti.
Sa exploram cele mai vizitate obiective turistice Bucuresti:
1. Orasul vechi (Lipscani)
Orasul Vechi este una dintre cele mai vechi asezari ale Bucurestiului, unde structurile dateaza din secolele al XV-lea si al XVI-lea. De-a lungul secolelor, a fost sediul printilor romani, un centru de comert, un loc de cult si o rascruce de drumuri pentru calatori.
Un indiciu despre cum arata Bucurestiul inainte de al Doilea Razboi Mondial, Lipscani a fost locul de afaceri in oras intre Evul Mediu si anii 1800.
Unele dintre denumirile strazilor amintesc si acum de breslele care s-au intemeiat candva de-a lungul lor: Blanari (Strada Cojocarilor) sau Selari (Strada Selarilor). Acest buzunar mic a fost una dintre singurele parti ale Bucurestiului care au fost recuperate dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial si a renascut ca o zona pietonala eleganta, cu buticuri, restaurante si baruri in cladiri restaurate.
De asemenea, a reusit sa supravietuiasca distrugerii unei cincimi din oras de catre Ceausescu in anii 1980 pentru a-si construi viziunea asupra unei noi capitale socialiste. Dupa ce a petrecut zeci de ani ca o mahala, o mare parte din orasul vechi a fost gentrificat si renovat.
Cu toate acestea, in timp ce multe cladiri istorice au fost restaurate cu galant, alte proprietati asteapta liftingul. Acest contrast da mult mai mult farmec strazilor pietonale si strazilor pietruite din orasul vechi, marginite de librarii, teatre, restaurante si cafenele.
Obiective turistice Bucuresti sun nenumarate aici include vizita la Curtea Veche , un muzeu in aer liber construit pe locul Vechii Curti Domnesti, odinioara adapostul lui Vlad Tepes, si Muzeul National de Istorie a Romaniei, cu colectiile sale frumoase de comori religioase si regale.
2. Palatul Parlamentului
Palatul Parlamentului este una dintre atractiile turistice de top din Bucuresti. Este a doua cea mai mare cladire administrativa din lume (dupa Pentagon), un colos arhitectural care revendica si titlul de cea mai grea cladire din lume.
Cu o suprafata de 365.000 de metri patrati, este cea mai mare cladire administrativa din lume, destinata drept resedinta si, in ciuda faptului ca contine sali de receptie, muzee si birouri guvernamentale si sala parlamentului, este inca aproape trei sferturi goala.
Pentru a o construi, Ceausescu a daramat lacasuri de cult, ateliere, fabrici, parcuri, o parte din Orasul Vechi si cartiere intregi. Peste 20.000 de muncitori si 700 de arhitecti au lucrat la opulentul palat in stil neoclasic pe o perioada de 13 ani, din 1985 pana in 1997.
Palatul a fost punctul central al reproiectarii Bucurestiului de catre Ceausescu in urma cutremurului din 1977 si are opt niveluri subterane, la baza carora se afla un buncar nuclear.
Trebuie sa intri pentru a masura dimensiunea totala, uluitoare, a acestei cladiri, facand o vizita la Muzeul Palatului, Muzeul Totalitarismului Comunist si Muzeul National de Arta Contemporana locuri si obiective turitice Bucuresti pe care neaparat sa nu le sari.
3. Ateneul Roman
Sediul Orchestrei Filarmonicii George Enescu , impunatorul Ateneu Roman este cea mai prestigioasa sala de concerte din oras. Cladirea din secolul al XIX-lea, proiectata de arhitectul francez Albert Galleron, seamana cu un templu grecesc antic cu o cupola inalta de 41 de metri si un peristil de sase coloane ionice.
Interioarele au un hol cu tavane cu foite de aur pictate complex, balcoane in cascada si scari in spirala din marmura. Sala de 652 de locuri este cunoscuta pentru acustica sa excelenta si arta sa plastica. O fresca de 70 de metri lungime si trei metri inaltime care se invarte in jurul salii circulare infatiseaza cu mandrie scene din istoria Romaniei.
Un loc extraordinar de spectacole, Ateneul Roman Neoclasic este sediul Orchestrei Filarmonicii George Enescu.
Invelita in gradini, aceasta structura magnifica a fost finalizata in 1888 si a fost restaurata minutioasa pentru a o salva de la prabusire in 1992. Sub o cupola grandioasa impodobita cu stucaturi aurite, sala de concert circulara are o capacitate de peste 650 de locuri si are o fresca epica pe friza care descrie cele mai importante evenimente din istoria Romaniei.
4. Biserica Stavropoleos
Micuta, linistita si frumoasa, Biserica Stavropoleos (Manastirea Stavropoleos) a fost construita in 1724 de un calugar grec, Ioanikie Stratonikeas . Cu intrarea sa sculptata complex si captusita cu coloane, aceasta biserica in stil brancovenesc se deosebeste ca un reper unic in Bucuresti.
Biserica ortodoxa prezinta sculpturi fine in piatra si lemn si o combinatie de elemente romanesti si bizantine. Este inconjurat de o curte cu gradina plina cu pietre funerare din secolul al XVIII-lea.
In interior pot fi admirate mai multe fresce si icoane din lemn. Complexul bisericesc includea odata un han si o manastire, dar ambele au fost distruse. Biserica insasi a fost restaurata de mai multe ori dupa daunele cauzate de cutremure si este remarcata pentru biblioteca sa unica, care gazduieste o mare colectie de carti legate de muzica bizantina.
Probabil cea mai buna cladire religioasa din Bucuresti, Biserica Stavropoleos are o fatada superba, care are arcade multifoil pictate cu modele arabesce de foliat si zarci si sustinute de capiteluri frumoase.
Deasupra sunt pictate medalioane de sfinti, iar in interior exista mult mai mult pictura sub forma de fresce din piatra si un iconostas uluitor.
Biserica dateaza din anii 1720, iar arhitectura sa este o expresie perfecta a stilului brancovenesc al Romaniei, care imbina elemente bizantine, otomane, renascentiste si baroc.
Chiar alaturi se afla o cladire de la inceputul secolului XX care gazduieste arta religioasa precum icoane si fresce din numeroasele biserici care au fost daramate in timpul regimului comunist dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.
5. Vechea Curte Domneasca si Biserica Vechea Curte Domneasca
Situata in inima Orasului Vechi, Curtea Veche Domneasca (Curtea Veche) a fost resedinta palatiala a printilor valahi. Poate cel mai cunoscut ocupant al sau a fost Vlad Tepes, altfel cunoscut sub numele de Vlad Tepes, care a inspirat povestea lui Bram Stoker despre Dracula. O statuie se afla printre ceea ce a mai ramas din trecut, inclusiv zidurile curtii, mai multe arcade si coloane.
Un print din secolul al XVI-lea, Mircea Ciobanul, a reparat palatul dupa domnia lui Vlad Tepes si a crescut zona Lipscani din jur ca nucleu comercial al Bucurestiului prin infiintarea unei comunitati de mestesugari priceputi.
In 1559, Ciobanul a construit langa palat Biserica Veche a Curtii Domnesti. In cele doua secole care au urmat, a fost locul incoronarii succesorilor printi romani.
De asemenea, merita vizitat si Muzeul Curtii Veche, care prezinta ceramica si artefacte gasite in timpul unei sapaturi arheologice in jurul ruinelor.
6. Piata Revolutiei
Cadrul pentru tot felul de institutii romanesti, Piata Revolutiei si-a luat numele de la tulburarile violente din 1989 care l-au detronat pe Nicolae Ceausescu si au rasturnat Republica Socialista Romania.
O cladire interesanta de meditat pentru un moment este Ministerul Afacerilor Interne.
Acesta a fost construit drept Comitetul Central al Partidului Comunist Roman, iar in 1989 Ceausescu si sotia sa Elena au fugit cu elicopterul de pe acoperis inainte de a fi judecati si executati in ziua de Craciun al acelui an.
Un alt eveniment marcant a avut loc aici cu douazeci de ani mai devreme, cand Ceausescu a anuntat politica de independenta a Romaniei fata de Kremlin, dupa ce a condamnat invazia sovietica a Cehoslovaciei.
Pana la acea data, piata centrala era cunoscuta sub numele de Piata Palatului, datorita apropierii sale de Palatul Regal, care este sediul actual al Muzeului National de Arta .
In apropiere se afla si alte cladiri istorice, inclusiv Palatul Senatului , Ateneul Roman si Athenee Palace Hilton Bucharest .
Piata Revolutiei este cunoscuta si pentru dramaticul Monument al Renasterii . Ridicata in 2005, cuprinde numele celor 1.058 de victime ale revolutiei sangeroase si o statuie de bronz a lui Iuliu Maniu, premierul roman intemnitat de partidul comunist.
7. Arcul de Triumf
Terminat in 1878, primul Arc de Triumf al Bucurestiului a fost realizat din lemn si dedicat soldatilor romani care au luptat in Primul Razboi Mondial. In 1936, a fost reconstruit in granit si proiectat de arhitectul Petre Antonescu la o inaltime de 27 de ani. metri. Arcul este impodobit cu sculpturi realizate de cei mai de seama sculptori romani, printre care Ion Jalea si Dimitrie Paciurea.
Pana in prezent, el continua sa-si serveasca scopul de a fi punctul central al paradelor militare. Soldatii romani marsaluiesc pe sub el pentru evenimente mari, inclusiv fiecare 1 decembrie, care este sarbatoarea nationala a tarii.
In apropiere de Gradinile Japoneze de langa Parcul Herastrau, acest monument dateaza din 1936 pentru a comemora atat Razboiul de Independenta al Romaniei, cat si Primul Razboi Mondial.
Arcul se afla in aceeasi locatie cu o versiune anterioara din lemn construita in graba pentru a sarbatori victoria in Razboiul de Independenta, cand natiunea s-a desprins de Imperiul Otoman in 1878. Acesta a fost inlocuit cu un alt arc de lemn dupa Primul Razboi Mondial, in timp ce actualul monumentul are reliefuri sculptate de Constantin Baraschi, cel mai important sculptor roman al anilor 1930.
Pe acoperis exista o platforma la care poti ajunge in zile speciale, dar in restul timpului este o priveliste de admirat din partea cealalta a unui sens giratoriu foarte aglomerat.
8. Muzeul National de Arta
Gazduit in fostul Palat Regal, Muzeul National de Arta al Romaniei (Muzeul National de Arta al Romaniei) este cel mai important muzeu de arta din tara si gazduieste cea mai completa colectie de arta romaneasca din lume, inclusiv arta medievala si moderna.
Infiintat in 1948, muzeul este si locul unde poate fi admirata Colectia Regala , inclusiv arta romaneasca si europeana datand din secolul al XV-lea. Peste 100.000 de lucrari sunt in diferite sali, inclusiv picturi ale celor mai celebri artisti ai tarii, Theodor Aman, Nicolae Grigorescu si Gheorghe Tattarescu.
Colectia moderna romaneasca cuprinde sculpturi ale Militei Petrascu si Dimitrie Paciurea. O camera este dedicata lui Constantin Brancusi, unul dintre cei mai influenti sculptori ai secolului XX. Galeria Europeana de alaturi are 15 camere, inclusiv lucrari de El Greco, Monet, Rembrandt, Renoir si Rubens.
9. Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti
Infiintat in 1936, Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti – de obicei prescurtat la ,, Muzeul Satului ” – este un muzeu unic in aer liber, care se intinde prin infrunzitul Parcul Herastrau si infatiseaza modul traditional de viata din Romania.
Vizitatorii se pot plimba prin 300 de cladiri traditionale, inclusiv case taranesti cu acoperisuri abrupte, hambare din stuf, cabane grele din lemn, diferite tipuri de biserici, ateliere si mori – toate acestea fiind transportate din orase din fiecare regiune a Romaniei.
Fiecare cladire a fost demontata cu grija, transportata la muzeu si reconstruita pentru a face parte din decorul asemanator unui sat pe jos din parc. Muzeul Satului prezinta, de asemenea, artefacte si ceramica, precum si alte obiecte traditionale provenind din intreaga tara.
Intreaga latura de vest a Parcului Herastrau este data unui muzeu masiv in aer liber, care are peste 270 de cladiri istorice autentice.
Fabricate din piatra, lemn sau stiulet (lut si paie), acestea au fost demontate cu grija si repuse la un loc la acest loc si vin din toate colturile tarii, de la Banat in vest pana la Moldova in est si Transilvania in centru.
Fiecare regiune are propriul ei stil, fie ca este vorba de peretii stralucitori pictati din Delta Dunarii pana la portalurile sculptate bogat de la Berbesti din centrul Romaniei.
Muzeul a fost infiintat de eminentul sociolog Dimitrie Gusti in 1936, iar cele mai vechi case ale sale dateaza din secolul al XVIII-lea. Fiecare casa are, de asemenea, o explicatie inregistrata a stilului si regiunii sale, disponibila in limba engleza.
Site oficial: Muzeul Satului
10. Muzeul National de Istorie a Romaniei
Muzeul National de Istorie a Romaniei este amplasat intr-o cladire neoclasica atractiva construita initial pentru serviciul postal romanesc. Din 1970, cele 60 de camere ale muzeului au expus cele mai fascinante exponate istorice ale tarii, datand din timpuri preistorice pana in timpurile moderne.
Cea mai mare expozitie permanenta este o replica uriasa a Columnei lui Traian din secolul al II-lea , construita in cinstea imparatului roman cuceritor Traian, care a invins vechile triburi dacice ale Romaniei.
Mii de obiecte din aur si artefacte neolitice, inclusiv bijuterii datand din vremea geto-dacilor, se gasesc in Tezaurul Romaniei. Sunt expuse permanent Bijuteriile Coroanei Romaniei , inclusiv piese uimitoare de smarald realizate pentru Regina Maria, care a fost sotia Regelui Ferdinand al Romaniei.
Tot aici sunt artefacte din aur din comorile Pietroasele din secolul al IV-lea . A fost odata considerata cea mai valoroasa colectie de comori din lume inainte ca mormantul lui Tutankamon sa fie dezgropat.
Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa – denumit de obicei pur si simplu Muzeul Antipa – ar trebui inclus si in lista dvs. de locuri de vizitat din Bucuresti. Recent renovat, gazduieste totul, de la exponate interactive la expozitii traditionale de specii de animale din intreaga lume.
Cladirea istoricista care a fost sediul serviciului postal al Romaniei a gazduit inca din anii 1970 Muzeul National de Istorie.
Colectia este amestecata, dar contine inca o multime de lucruri interesante, daca esti dispus sa acorzi timp. Una este o reproducere completa a frizei de pe coloana lui Traian din Roma.
De asemenea, merita Tezaurul Pietroasele alcatuit din 12 obiecte de aur gotice din cultura Cerniahov lucrate la sfarsitul secolului al IV-lea.
Si, in sfarsit, este vistieria romaneasca din subsol, cu pietre pretioase purtate de Maria a Romaniei (Nepoata Reginei Victoria), precum si Bijuteriile Coroanei, printre care se numara sceptre, coroane si sabii ceremoniale.
11. Parcul Cismigiu
Bucurestiul este invaluit in parcuri frumoase care sunt frecventate de localnici pe tot parcursul anului. Cel mai vechi parc urban, proiectat la mijlocul secolului al XIX-lea, este Gradina Cismigiu. Inchirierea barcilor cu vasle este unul dintre cele mai populare lucruri de facut aici vara, iar patinoarul este popular iarna.
Arhitectul peisagist german Carl Meyer a proiectat parcul, care a fost deschis in 1860, aducand 30.000 de copaci si plante din muntii romanesti si verdeata din gradinile botanice din Viena.
Intins pe o suprafata de 400 de acri, Parcul Regele Mihai I gazduieste Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti , un teatru in aer liber, un club de sport si un parc de distractii de moda veche. La lacul sau, inchirierea de barci sunt disponibile publicului in fiecare vara. La marginea parcului, vilele din secolele al XIX-lea si al XX-lea sunt casele elitei bucurestene.
Proiectat de artistul peisagist francez Eduard Redont si finalizat in 1906, Parcul Carol este considerat unul dintre cele mai frumoase parcuri din capitala. Aici se afla Mormantul Soldatului Necunoscut din Romania, precum si un teatru in aer liber in stil romanesc, numit Arenele Romane, care este popular pentru concertele de vara.
Cel mai vechi spatiu de recreere din centrul Bucurestiului, Gradinile Cismigiu au luat contur la mijlocul secolului al XIX-lea si au fost amenajate de arhitectul peisagist german Carl Meyer.
Pe ceea ce a fost o vie pe malul lacului, el a plantat mii de specii de arbori si plante provenite din gradinile botanice din Viena si din regiunile montane ale Romaniei.
Rondul Roman este o gradina memoriala, cu busturi ale celor 12 scriitori cei mai iubiti ai Romaniei, in timp ce exista si monumente separate ale soldatilor francezi care au murit in Primul Razboi Mondial si ale americanilor care au murit in tara in Al Doilea Razboi Mondial.
12. Gradina Botanica
De asemenea, merita explorata, Gradina Botanica din Bucuresti a fost infiintata in 1860. Se intinde pe 17 hectare si se mandreste cu peste 10.000 de specii diferite de plante. Printre punctele de atractie se numara numeroasele sale sere, un muzeu informativ si o multime de paturi de flori de care sa te bucuri.
Cu 5.000 de specii de plante in 17 hectare, Gradina Botanica este intretinuta de Universitatea din Bucuresti.
Poti intra cu o mica taxa si platesti putin in plus pentru a intra in serele precum Sera Veche, care s-a redeschis in 2011 dupa ce a fost inchisa timp de 35 de ani.
Aceasta structura a fost construita la inceputul anilor 1890 si in interior este o lume mica de vegetatie tropicala si subtropicala.
In aer liber sunt iazuri si poteci intortocheate care va ghideaza catre o gradina de trandafiri si o expozitie glorioasa de aproximativ 1.000 de flori exotice vara.
12 Parcul Herastrau
Cel mai mare parc din Bucuresti se invecineaza la nord cu orasul, iar o mare parte din suprafata acestuia este ocupata de Lacul Herastrau, de 74 de hectare.
Pe raul Colentina, acest corp mare de apa este partial creat de om, fiind format atunci cand mlastinile de pe malul raului au fost drenate in anii 1930.
Lacul are o poteca perimetrala de sase kilometri favorizata de joggeri vara, iar in acest sezon puteti inchiria o bicicleta langa intrarea principala sau puteti face o excursie cu barca de pe debarcaderul de pe malul de sud.
Pe jos faceti un ocol prin Insula Trandafirilor, pe bulevardele de tei si in gradina japoneza, plantata cu ciresi care infloresc primavara devreme.
13. Carturesti Carusel
Amplasata intr-o cladire frumos restaurata din secolul al XIX-lea, in centrul orasului vechi se afla cea mai impresionanta librarie din oras, Carturesti Carusel . Acest magazin de 1.000 de metri patrati este raspandit pe sase etaje, cu rafturi aprovizionate cu peste 10.000 de carti, precum si cu 5.000 de albume si DVD-uri.
Designul sau este impresionant de minimal, jucandu-se cu lumina care se filtreaza printr-un luminator central, creand o atmosfera ca un carusel in miscare, de unde si numele, care se traduce literalmente prin ,, Carusel of Light “.
Libraria este un hub local, nu numai pentru citire si rasfoire prin carti, ci si pentru arta si relaxare. Carturesti Carusel este, de asemenea, frecventat pentru exponarile sale de arta contemporana in schimbare, prezentarile la centru media si cafeneaua bistro primitoare de la ultimul etaj.
14. Dealul Mitropoliei
Timp de 90 de ani de la finalizarea sa in 1907, palatul a fost sediul parlamentelor romanesti succesive, de la Adunarea Deputatilor in timpul monarhiei, prin Marea Adunare Nationala Comunista pana la Camera Deputatilor dupa Revolutia din 1989.
Drumul care urca la Dealul Mitropoliei, chiar in centrul Bucurestiului, pastreaza povestile unor personalitati istorice precum Constantin Brancoveanu si Alexandru Ioan Cuza. Dar este strabatut si de mii de pelerini pentru a ajunge la moastele Sfantului Dimitrie cel Nou.
Aproape de statia de metrou de la Piata Unirii din Bucuresti, dar suficient de departe de traficul din centrul Capitalei, se afla Dealul Mitropoliei. Cunoscut si drept Colina Bucuriei sau Dealul Patriarhiei, acesta gazduieste cladiri importante precum Palatul Patriarhal si Biserica Patriarhiei.
15. Catedrala Patriarhala Romana
Destinatie pentru pelerinaj in Duminica Floriilor, Catedrala Patriarhala a fost fondata de catre domnitorul Tarii Romanesti, Constantin Serban, in anii 1650.
Cladirea a trecut prin restaurari in secolele al XVIII-lea, al XIX-lea si al XX-lea, asa ca nu a mai ramas mare parte din originalul, in timp ce designul actual se bazeaza pe Catedrala Curtea de Arges din centrul tarii.
In biserica sunt pastrate si moastele Sfantului Dimitrie Basarabov din secolul al XIII-lea, hramul Bucurestiului.
Ramasitele sale au fost aduse aici din Bulgaria in 1774 si sunt pastrate intr-un racla de argint cu un panou de sticla deasupra.
16. Palatul Primaverii
Nu departe de Parcul Herastrau din cartierul de plus Primaverii se afla o bucata convingatoare din istoria romaneasca a secolului XX.
Cu excursii disponibile prin rezervare cu o zi in avans, Palatul Primaverii a fost resedinta strigoasa a notoriului dictator Nicolae Ceausescu.
Acest palat de 80 de camere a fost construit in anii 1960 si a venit cu o gradina de iarna, pivnita, tapet din matase, arta valoroasa, mobilier scump, o piscina mare, bai cu accesorii din aur masiv si chiar un cinematograf.
Printre liderii mondiali primiti aici s-a numarat si Richard Nixon, care a luat un ceai cu Ceausescu la palat in 1969.
17. Palatul Cotroceni
Inaltat in 1895 pentru primul rege al Romaniei, Carol I, Palatul Cotroceni se afla pe un deal care fusese mult timp un loc de resedinta pentru domnitorii Romaniei.
In urma abdicarii ultimului rege, Mihai I, in 1947, proprietatea a fost folosita pentru primirea sefilor de stat in vizita.
Si de la revenirea democratiei, palatul a devenit resedinta oficiala a Presedintelui Romaniei.
Cea mai veche aripa a cladirii este deschisa publicului ca Muzeul National Cotroceni, evidentiind splendoarea bibliotecii, apartamentelor si salilor de receptie, alaturi de o colectie mamut de pictura, sculptura, ceramica, arte grafice, mobilier, textile si sticlarie. .
Multe dintre aceste obiecte erau colectiile personale ale Reginei Maria a Romaniei si ale Regelui Ferdinand I la inceputul secolului al XX-lea.
18. Muzeului National de Arta
Un brat al Muzeului National de Arta, acest muzeu se afla in Palatul Romanit, care dateaza din 1822 si a fost o casa privata inainte de a deveni in cele din urma Ministerul de Finante al Romaniei.
Exista in total 44 de colectii, oferindu-va un cine este cine al artei romanesti din secolul al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea.
Unii dintre artistii laudati prezentati sunt Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Gheorghe Petrascu si Theodor Pallady.
De asemenea fascinant, chiar daca putin emotionant, este lapidariul, cu fragmente de arhitectura din situri precum Manastirea Vacaresti, daramata de Ceausescu in 1986.
19. Calea Victoriei
Este un semn al istoriei si prestigiului acestei strazi ca multe dintre atractiile si reperele de pe aceasta lista se afla pe traseul acesteia.
Incepand din Piata Revolutiei din nordul Calea Victoriei continua pana in jos pana la raul Dambovita, iar dupa o perioada de frig din timpul Republicii Socialiste este o strada eleganta de cumparaturi si divertisment trasata de cafenele, magazine de moda, restaurante, localuri culturale si galerii de arta.
Acestea sunt in mare parte amplasate la capatul sudic, in timp ce partile nordice sunt destinate resedintelor impunatoare.
Reputatia de lux a Calei Victoriei a persistat de sute de ani, partial pentru ca a fost una dintre singurele strazi pavate din oras (la inceput drumul era acoperit cu scanduri de lemn), scutindu-i pe cetatenii mai instariti de noroiul care domina restul orasului. toamna si primavara.
20. Biserica Rusa Bucuresti
Cunoscuta si sub numele de Biserica Studentilor, deoarece este folosita de studentii si profesorii de la Universitatea din Bucuresti, aceasta biserica a fost construita dupa o donatie importanta a tarului Nicolae al II-lea. La inceputul secolului al XX-lea, congregatia era doar expatriati si diplomati rusi.
Proiectul a fost condus de ambasadorul rus, iar biserica a fost sfintita in 1909. Este o cladire usor de observat pentru cele sapte domuri de ceapa in stil tipic ortodox rus.
Rata inauntru pentru a vedea frescele si catapeteasma din lemn aurit, pe baza exemplului de la Biserica celor Doisprezece Apostoli din Kremlin.
21. ARCUB
In Lipscani, Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti este o cladire pe care trebuie sa o vezi daca ai un ochi pentru arhitectura Art Deco.
Terminat in 1934, acesta este tipic minunilor Art Deco care au urcat in oras in perioada interbelica si a fost destinat ca loc de recreere pentru Uniunea Functionarilor Publici a Primariei Bucuresti.
Din 1996 cladirea a fost un centru cultural, organizand peste 200 de evenimente pe an de catre artisti care nu sunt sustinuti de institutiile culturale traditionale.
Puteti vedea interiorul asistand la unul dintre concertele de la auditoriul de 320 de locuri, accesat printr-o scara eleganta dintr-un hol de intrare cu parchet.
22. Muzeul National George Enescu
Una dintre cele mai frumoase proprietati din Bucuresti este palatul Beax-Arts/Art Nouveau conceput pentru premierul Gheorghe Grigore Cantacuzino la inceputul anilor 1900.
Din strada, elementele pe care le veti observa sunt copertina exagerata de intrare din fier si sticla si lucarne din mansarda.
Cladirea are o legatura oblica cu celebrul compozitor al Romaniei George Enescu, deoarece fiul lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a fost casatorit initial cu viitoarea sotie a lui Enescu, care s-a recasatorit apoi cu compozitorul dupa ce acesta a murit.
Din 1956 exista un mic muzeu dedicat lui Enescu in cateva camere din palat, cu bunuri personale, instrumente, afise si fotografii.
23. Hanul lui Manuc
Un loc cu adevarat inteles, nu doar pentru ca este una dintre cele mai vechi cladiri din oras, ci pentru ca este unul dintre ultimele caravanserais (hanuri) ale Europei. Hanul lui Manuc a fost infiintat de catre negustorul armean Manuc Bei in 1802 cu formatul clasic de curte centrala mare in jurul a doua niveluri de galerii din lemn cu incaperi pentru cazare, masa si depozitare a marfurilor.
In prima jumatate a secolului al XIX-lea acesta a fost centrul de afaceri al Bucurestiului si dupa mai multe restaurari, cea mai recenta la sfarsitul anilor nouazeci, structura esentiala ramane intacta ca restaurant.
La marginea sudica a Orasului Vechi, Hanul lui Manuc gateste bucatarie traditionala romaneasca si balcanica acompaniata de muzica si dans popular seara.
24. Biserica Doamnei
Bucurestiul are multe biserici ascunse care au disparut de pe fronturile strazilor in timpul renovarii radicale a orasului de catre Nicolae Ceausescu in anii 1980.
O astfel de cladire este Biserica Doamnei, acum amplasata intr-o curte la intersectia Bulevardul Regina Elisabeta cu Calea Victoriei.
Acesta a fost intemeiat in 1683 de Maria Doamna, a doua sotie a domnitorului valah Serban Cantacuzino, ca capela pentru resedinta lor domneasca.
Fresca din interior este originala, datand din secolul al XVII-lea, dar punctul culminant este intrarea cu sculpturi ornamentate pe usa din lemn si portalul din piatra.
25. Therme
Cel mai mare centru de wellness, relaxare si divertisment din Europa face parte din obiective turistice Bucuresti de neratat. Situata la nord de Bucuresti, la doar 10 minute de oras, Therme Bucuresti este un concept de wellness pentru un stil de viata modern, dedicat bunastarii tale.
Therme Bucuresti are o temperatura interioara de 29-30 de grade Celsius si o temperatura a apei de 33 de grade Celsius, in fiecare luna a anului. Apa termala isi face drum din subteran adanc pentru a alimenta 9 piscine, 6 saune, 4 saune umede si 16 tobogane cu apa.
La Therme Bucuresti, natura intalneste omul in cel mai frumos amenajare, care gazduieste cea mai mare gradina botanica din Romania cu peste 800.000 de plante, inclusiv 1.500 de palmieri, orhidee si multe alte specii unice. Cu facilitati de divertisment si recreere complet noi in Romania, Therme Bucuresti este destinatia ideala pentru intreaga familie. Este locul perfect pentru a experimenta cultura wellness la cel mai inalt nivel.
Citeste si: Therme Bucuresti: Ce trebuie sa stii pentru un weekend de vis
Unde sa stati in Bucuresti pentru vizitarea obiectivelor turistice
Hoteluri de lux :
Hotelul Epoque , de 5 stele , foarte apreciat, ar trebui sa fie cu siguranta in fruntea listei dvs. de hoteluri de lux din Bucuresti. O plimbare usoara de la lucruri de facut, cum ar fi participarea la o opera sau la un concert clasic la Ateneul Roman si parcurile populare ale orasului, designul Art Nouveau al cladirii se adauga la atractivitatea sic a hotelului. Sunt disponibile o varietate de optiuni de camera, inclusiv apartamente spatioase, cu camere de zi separate, chicinete si balcoane sau terase.
Luxosul JW Marriott Bucharest Grand Hotel este o alta oferta de 5 stele pentru check-out (si in). Situat aproape de atractiile de top ale orasului, inclusiv de opulentul Palat al Parlamentului, acest hotel de lux ofera camere elegante cu zone de relaxare separate si bai elegante din marmura, cu optiunea de a face upgrade la apartamente mai mari, cu canapele extensibile. Facilitatile includ o gama de cinci restaurante plus o cafenea, mese in aer liber, o piscina interioara si spa.
InterContinental Bucharest , cu aspect modern, este un alt concurent. Aproape de multe dintre atractiile turistice de top ale orasului, cele mai mari apartamente de la InterContinental sunt dotate cu bai mari, cu cazi cu hidromasaj si camere de zi. Facilitatile notabile includ mesele la fata locului, un spa, un centru de fitness si o piscina interioara cu vedere la Bucuresti.
Hoteluri de gama medie :
Hilton Garden Inn Bucharest Old Town se afla in clasamentul high-end al categoriei de hoteluri mid-range. Cele mai importante optiuni de cazare ale hotelului includ camere si apartamente moderne, unele cu canapele extensibile, la o plimbare usoara de principalele atractii ale orasului. Printre lucrurile de facut la fata locului se numara mesele si antrenamentele la centrul de fitness.
Popular pentru apropierea de transportul urban, Hotelul Athina Suites ofera unitati spatioase cu unul sau doua dormitoare, cu balcoane si decor luminos si modern. Oaspetii beneficiaza de un mic dejun tip bufet grozav la restaurantul proprietatii.
Hotelul Christina este de asemenea foarte recomandat. Situate langa restaurante bune, cafenele si optiuni de divertisment, camerele relaxate sunt curate si confortabile si sunt dotate cu aparate de cafea si Wi-Fi gratuit (asigurati-va ca solicitati o camera cu balcon daca este disponibil). Un mic dejun tip bufet este inclus in sejurul dumneavoastra.
Hoteluri la buget redus :
Hostelul Little Bucharest Old Town este o alegere excelenta pentru cei cu un buget redus. Situat central in sectorul istoric al orasului vechi al orasului, camerele sunt mixte si sunt dotate cu lenjerie de pat si dulapuri. De asemenea, sunt disponibile o serie de camere private si au bai proprii. Oaspetii au la dispozitie o bucatarie si o zona de lounge.